<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ellentmondásos amerikai makroadatok alaposan megrángatták a dollárt, vele a forintot és az aranyat is, de a részvényindexek meglepően stabilak. A BUX ma kissé emelkedik, az OTP esését a Richter ellensúlyozza. Emelkednek a légitársaságok, mert a britek utazási könnyítéseket terveznek az oltottaknak. Nagy csőd jöhet Kínában.

Amerikában a kiskereskedelmi eladások meglepő élénkülést mutattak augusztusban, csakhogy a júliusi adatot meg utólag lefelé korrigálták. A munkanélküliségi kérelmek száma pedig nem csökkent tovább, sőt kissé nőtt is ezúttal. Így végül a tőzsdeindexek alig mozdultak valamit, és ma sem mennek sehová az USA határidős indexei. A piacok a jövő heti Fed-ülést várják.

Európában emelkedés van, a német DAX 0,5, a francia CAC 0,9, a brit FTSE 100-as pedig 0,2 százalékkal megy fel. Kontinensünkön főleg a légitársaságok részvényei emelkednek, mivel a briteknél az utazási korlátozások könnyítése van napirenden, legalábbis a beoltottak számára.

KLM-gép (Pixabay.com)KLM-gép (Pixabay.com)

Ezzel párhuzamosan azonban a brit kiskereskedelemből rossz adat érkezett, ez is magyarázhatja a londoni index szerényebb teljesítményét. De esnek egyes bányarészvények is a szigetországban (mint a réz– és vasérctermelők), főleg a kínai növekedési kilátások romlása miatt.

Itthon a BUX index 0,2 százalékkal emelkedik, vezető részvényeink nagyon különböző teljesítménye mellett. A OTP 0,7 százalékkal esik, a csak Mol 1-2 ezrelékkel drágul, a Richter viszont 1,3 százalékkal megy fel. Az utóbbi napokban feltűnést keltő 4iG és AutoWallis egyaránt két százalékkal javított késő délelőttig.

Árfolyamok és grafikonok

A dollár miatt gyengül a forint?

A forint tegnap hirtelen meggyengült, valószínűleg nem függetlenül az említett amerikai adattól, ami a dollár erősödését okozta. Nem csak a forint járt így, a sajtó szerint ez általában is csökkentette a feltörekvő piaci devizák iránti keresletet. Ma is kissé tovább gyengül fizetőeszközünk, már 351,40 az euró ára.

Az euró/forint árfolyam (Tradingview.com)Az euró/forint árfolyam (Tradingview.com)

A dollárerősödés, a kockázatkerülés, a szigorúbb monetáris politika lehetősége tegnap meredek lejtőre küldte az arany és az ezüst árfolyamát is. Ma azonban ennek az esésnek egy jelentős részét korrigálják, az arany 1766 dollár, az ezüst 23,1.

Harmadával fog nőni a német DAX

A német DAX index hétfőtől 30 helyett 40 tagú lesz. Hogy mely papírokkal bővül, arról itt írtunk:

Ez a változás ma és hétfőn okozhat némi mozgást az érintett társaságok részvényárfolyamában az indexkövető alapok és más portfóliók átsúlyozása miatt.

A német Commerzbank pedig azért emelkedik négy százalékkal, mert a Cerberus amerikai tőkebefektetési társaság növelné benne részesedését.

Háromszoros boszorkányság

Ma különleges nap van a nemzetközi tőzsdéken is, a “háromszoros boszorkányság”, mert index– és részvényopciók, valamint határidős kontraktusok együtt járnak le. (“Triple witching”.) A lejáratkor ugyanis sok befektető vesz vagy ad el mögöttes, fedezetként szolgáló termékeket, köt át egyikről a másik határidőre kontraktusokat. Így elképzelhető – de nem törvényszerű –, hogy lesznek nagyobb mozgások a kereskedés vége felé.

Rosszabb is lehetne a tőzsdei hangulat

“Picit meglepőnek” nevezi az Erste Befektetési Zrt., hogy a tőzsdék hangulata inkább semleges. A várakozásoknál jobb amerikai kiskereskedelmi adat ugyanis “tovább növelte a valószínűségét, hogy a Fed is lépni fog a jövő héten”, és mond valamit arról, hogyan tervezi csökkenteni eszközvásárlási programját.

Ugyanakkor a hó eleji kártyaköltési adatok azt mutatják, hogy jelentősen nőtt a lakossági költekezés, s nem csak online. Ez összhangban lehet azzal is, hogy mintha már elkezdett volna lassulni a járvány terjedése az USA-ban, amelynek köszönhetően csökken a lakosság félelme teszik hozzá.

Mennyire táplálják a bikát?

Emlékezhetünk rá, hogy a jó hír a tőzsdéken gyakran rossz hír. Már sok éve, lényegében az előző, 2008-2009-es pénzügyi válság óta megfigyelhető ez. Ha ugyanis a gazdaság helyzete javul, az a jegybankok oldaláról szigorúbb monetáris politikát eredményezhet, csökkenhet a pénzbőség. Márpedig jelentős részben az utóbbi élteti a tőzsdéket, ez “táplálja a bikát”.

Engedik csődbe menni az Evergrande-ot?

Egyre kétségesebb, hogy a súlyos helyzetben levő kínai Evergrande ingatlanóriás számíthat-e a kormány támogatására. Az államhoz közeli médiában először jelent meg olyan hír, amely valószínűtlennek minősítette a beavatkozást. A szerző a “Global Times” bulvárlap főszerkesztője, szerinte Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztője nem olyan fontos, hogy minden eszközzel meg kell akadályoznia a csődjét – írja a német N-Tv.de.

A lap ugyan a kormányzó kommunista párt birodalmához tartozik, de az ott megfogalmazott nézetek nem feltétlenül tükrözik a kormány álláspontját. Az Evergrande részvénye zsinórban az ötödik napon zuhan, további 13 százalékkal, tíz éve a legalacsonyabb szintre.

A cégbe állítólag 70 ezer kínai kisbefektető fektetett be, sokan komoly összegeket. Úgy tudni, durva tüntetések, tiltakozó akciók folynak, amelyekről a hivatalos média nem számol be.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18750 18750 19095 -1,55% 0 0 2 386 703 500 Ft 2021-10-19 17:06:58
MOL 2728 2704 2740 +0,29% 0 0 1 598 141 410 Ft 2021-10-19 17:10:28
MTELEKOM 426 424 427 +0,24% 0 0 82 162 766 Ft 2021-10-19 17:05:23
RICHTER 8540 8490 8600 +0,18% 0 0 1 060 454 340 Ft 2021-10-19 17:06:49
OPUS 244 241 245 +0,21% 0 0 20 946 588 Ft 2021-10-19 16:58:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos