<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az ellentmondásos amerikai makroadatok alaposan megrángatták a dollárt, vele a forintot és az aranyat is, de a részvényindexek meglepően stabilak. A BUX ma kissé emelkedik, az OTP esését a Richter ellensúlyozza. Emelkednek a légitársaságok, mert a britek utazási könnyítéseket terveznek az oltottaknak. Nagy csőd jöhet Kínában.

Amerikában a kiskereskedelmi eladások meglepő élénkülést mutattak augusztusban, csakhogy a júliusi adatot meg utólag lefelé korrigálták. A munkanélküliségi kérelmek száma pedig nem csökkent tovább, sőt kissé nőtt is ezúttal. Így végül a tőzsdeindexek alig mozdultak valamit, és ma sem mennek sehová az USA határidős indexei. A piacok a jövő heti Fed-ülést várják.

Európában emelkedés van, a német DAX 0,5, a francia CAC 0,9, a brit FTSE 100-as pedig 0,2 százalékkal megy fel. Kontinensünkön főleg a légitársaságok részvényei emelkednek, mivel a briteknél az utazási korlátozások könnyítése van napirenden, legalábbis a beoltottak számára.

KLM-gép (Pixabay.com)KLM-gép (Pixabay.com)

Ezzel párhuzamosan azonban a brit kiskereskedelemből rossz adat érkezett, ez is magyarázhatja a londoni index szerényebb teljesítményét. De esnek egyes bányarészvények is a szigetországban (mint a réz– és vasérctermelők), főleg a kínai növekedési kilátások romlása miatt.

Itthon a BUX index 0,2 százalékkal emelkedik, vezető részvényeink nagyon különböző teljesítménye mellett. A OTP 0,7 százalékkal esik, a csak Mol 1-2 ezrelékkel drágul, a Richter viszont 1,3 százalékkal megy fel. Az utóbbi napokban feltűnést keltő 4iG és AutoWallis egyaránt két százalékkal javított késő délelőttig.

Árfolyamok és grafikonok

A dollár miatt gyengül a forint?

A forint tegnap hirtelen meggyengült, valószínűleg nem függetlenül az említett amerikai adattól, ami a dollár erősödését okozta. Nem csak a forint járt így, a sajtó szerint ez általában is csökkentette a feltörekvő piaci devizák iránti keresletet. Ma is kissé tovább gyengül fizetőeszközünk, már 351,40 az euró ára.

Az euró/forint árfolyam (Tradingview.com)Az euró/forint árfolyam (Tradingview.com)

A dollárerősödés, a kockázatkerülés, a szigorúbb monetáris politika lehetősége tegnap meredek lejtőre küldte az arany és az ezüst árfolyamát is. Ma azonban ennek az esésnek egy jelentős részét korrigálják, az arany 1766 dollár, az ezüst 23,1.

Harmadával fog nőni a német DAX

A német DAX index hétfőtől 30 helyett 40 tagú lesz. Hogy mely papírokkal bővül, arról itt írtunk:

Ez a változás ma és hétfőn okozhat némi mozgást az érintett társaságok részvényárfolyamában az indexkövető alapok és más portfóliók átsúlyozása miatt.

A német Commerzbank pedig azért emelkedik négy százalékkal, mert a Cerberus amerikai tőkebefektetési társaság növelné benne részesedését.

Háromszoros boszorkányság

Ma különleges nap van a nemzetközi tőzsdéken is, a “háromszoros boszorkányság”, mert index– és részvényopciók, valamint határidős kontraktusok együtt járnak le. (“Triple witching”.) A lejáratkor ugyanis sok befektető vesz vagy ad el mögöttes, fedezetként szolgáló termékeket, köt át egyikről a másik határidőre kontraktusokat. Így elképzelhető – de nem törvényszerű –, hogy lesznek nagyobb mozgások a kereskedés vége felé.

Rosszabb is lehetne a tőzsdei hangulat

“Picit meglepőnek” nevezi az Erste Befektetési Zrt., hogy a tőzsdék hangulata inkább semleges. A várakozásoknál jobb amerikai kiskereskedelmi adat ugyanis “tovább növelte a valószínűségét, hogy a Fed is lépni fog a jövő héten”, és mond valamit arról, hogyan tervezi csökkenteni eszközvásárlási programját.

Ugyanakkor a hó eleji kártyaköltési adatok azt mutatják, hogy jelentősen nőtt a lakossági költekezés, s nem csak online. Ez összhangban lehet azzal is, hogy mintha már elkezdett volna lassulni a járvány terjedése az USA-ban, amelynek köszönhetően csökken a lakosság félelme teszik hozzá.

Mennyire táplálják a bikát?

Emlékezhetünk rá, hogy a jó hír a tőzsdéken gyakran rossz hír. Már sok éve, lényegében az előző, 2008-2009-es pénzügyi válság óta megfigyelhető ez. Ha ugyanis a gazdaság helyzete javul, az a jegybankok oldaláról szigorúbb monetáris politikát eredményezhet, csökkenhet a pénzbőség. Márpedig jelentős részben az utóbbi élteti a tőzsdéket, ez “táplálja a bikát”.

Engedik csődbe menni az Evergrande-ot?

Egyre kétségesebb, hogy a súlyos helyzetben levő kínai Evergrande ingatlanóriás számíthat-e a kormány támogatására. Az államhoz közeli médiában először jelent meg olyan hír, amely valószínűtlennek minősítette a beavatkozást. A szerző a “Global Times” bulvárlap főszerkesztője, szerinte Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztője nem olyan fontos, hogy minden eszközzel meg kell akadályoznia a csődjét – írja a német N-Tv.de.

A lap ugyan a kormányzó kommunista párt birodalmához tartozik, de az ott megfogalmazott nézetek nem feltétlenül tükrözik a kormány álláspontját. Az Evergrande részvénye zsinórban az ötödik napon zuhan, további 13 százalékkal, tíz éve a legalacsonyabb szintre.

A cégbe állítólag 70 ezer kínai kisbefektető fektetett be, sokan komoly összegeket. Úgy tudni, durva tüntetések, tiltakozó akciók folynak, amelyekről a hivatalos média nem számol be.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7908 7908 8100 +0,08% 0 0 5 376 114 462 Ft 2022-09-30 17:05:09
MOL 2406 2328 2436 +3,44% 0 0 1 968 211 624 Ft 2022-09-30 17:09:43
MTELEKOM 295 286 295 +3,68% 0 0 78 846 038 Ft 2022-09-30 17:05:26
RICHTER 7400 7100 7460 +3,86% 0 0 4 696 253 315 Ft 2022-09-30 17:07:23
OPUS 129 125 129 +1,41% 0 0 4 784 202 Ft 2022-09-30 16:59:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG