<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Jól kezdik a hetet az európai tőzsdék és a BUX index is emelkedik, a nagy nyertes azonban ma is a 4ig. A kínai vezetők ígéretei nyomán lódultak meg az ázsiai indexek, de az USA-ból is érkezett pozitív impulzus. Ellentmondásos hírek érkeztek a német iparból, bővül a DAX index. Szárnyal az alumínium és a kriptodeviza-piac.

Az európai tőzsdék szépen kezdték a hetet, 0,6-0,7 százalékkal mennek fel a vezető német, francia, brit indexek. De az igazán nagy optimizmus Ázsiában van, a kínai CSI 300 és a japán Nikkei 225 indexek majdnem két százalékos emelkedést értek el.

Az USA-ban ma a munka napja (Labor Day) alkalmából zárva lesznek a tőzsdék. Pénteken viszont gyenge munkaerő-piaci adat érkezett, ami miatt a QE (jegybanki mennyiségi könnyítés) kivezetését most valamivel későbbre várják. Ez alapvetően jó hír a részvénypiacoknak, de csak a Nasdaq tudott kissé emelkedni pénteken, a hagyományos szektorok nem.

Itthon a BUX is 0,6 százalékkal megy fel, az OTP 0,7 és a Richter 0,6 százalékos emelkedése húzza. A Mol kissé esik, viszont újabb 10,5 százalékkal száguld a 4ig, amely ráadásul ma a második legnagyobb forgalmú papír.

Árfolyamok és grafikonok

A forint stabil, 347,40 az euró, alig változik péntek estéhez képest.

Fogadkoznak, ígérgetnek a kínai vezetők

Az optimista ázsiai tőzsdei hangulatban az amerikai munkaerő-piaci adat nyomán javuló várakozások mellett a kínai politikának is szerepe lehet. Az Erste Befektetési Zrt. szerint:

Liu He kínai miniszterelnök-helyettes határozott ígéretet tett arra, hogy továbbra is támogatják a magánvállalkozásokat. Ígéretet tett, hogy az ország megvédi a tulajdonjogokat és a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat is. Azt is elmondta, hogy a magánvállalatok a kínai adóbevétel felét, a gazdasági növekedés 60 százalékát, a városi munkák 80 százalékát adják.

Az utóbbi időben ugyanis a kínai vezetés számos olyan lépést tett, ami piacellenes volt, vagy egyes tőzsdei vállalatokat sújtott. Így sokat estek a kínai részvények, van tehát mit korrigálni.

Elhalmozták megrendelésekkel a német ipart

Elvileg a magyar gazdaságra is lehetne kedvező hatása, hogy júliusban a német ipar ismét rekord mennyiségű munkát kapott. A statisztikai hivatal szerint a vállalatok 3,4 százalékkal több megrendelést gyűjtöttek össze, mint az előző hónapban. A megrendelések szintje most a legmagasabb az idősorok számításának 1991-es kezdete óta – áll a közleményben.

Német kikötő (Wilhelmshaven) (Pixabay.com) Német kikötő (Wilhelmshaven) (Pixabay.com)

A külföldről érkező megrendelések 8,0 százalékkal nőttek, különösen az euróövezeten kívüli régiókból (+15,7 százalék). A belföldi megrendelések viszont 2,5 százalékkal csökkentek. Példának a hajógyártást említik.

A vállalatok azonban lehet, hogy nem olyan boldogok, mert az anyaghiány veszélyezteti a megrendelések teljesítését – írja az N-Tv.de. Mások szerint pedig csak egy nagy hajóipari megrendelés vitte fel ennyire az adatot, anélkül szerény csökkenést regisztráltak volna.

40 tagú lesz a DAX

Elindítása után több mint 30 évvel, szeptember 20-tól 30-ról 40 tagúra bővül a német DAX index. A Deutsche Börse bejelentése szerint az új cégek a következők lesznek:

  1. Airbus (repülőgépgyártás)
  2. Brenntag (vegyipari kereskedelmi cég)
  3. HelloFresh (élelmiszer-házhozszállítás)
  4. Porsche (gépkocsi-holding)
  5. PUMA (sportszergyártó)
  6. QIAGEN (biotechnológia, diagnosztika)
  7. Sartorius (gyógyszer, laborkellék)
  8. Siemens Healthineers (orvosi technika)
  9. Symrise (aromák és illatanyagok)
  10. Zalando (online divatkereskedés).

Szigorították az indexbe kerülés feltételeit is a nyereségességre vonatkozó előírásokkal, és sűrűbben vizsgálják majd felül a mutatót (évente kétszer). Ezzel párhuzamosan a közepes cégek MDAX indexe 60-ról 50 tagúra zsugorodik.

Az alumínium határidős ára és a BNP Aluminium ETC alap árfolyama (Tradingview.com)Az alumínium határidős ára és a BNP Aluminium ETC alap árfolyama (Tradingview.com)

Puccs miatt drágul tovább az alumínium

Tíz éves csúcson van az alumínium ára az N-Tv.de szerint, amihez hozzájárult, hogy puccs történt a nyugat-afrikai Guineában. Az autó- és repülőgépgyártásban különösen fontos fém tonnánként 2775,50 dollár, annyi, mint utoljára több mint tíz évvel ezelőtt.

Guinea a világ legfontosabb bauxit-szállítója. Az exportra gyakorolt ​​hatást azonban egyelőre nehéz felmérni, mert a puccsról szóló hírek még frissek – állítja egy tőzsdeügynök.

A bitcoin mindjárt 52 ezer, az ether négyezer?

A hétvégén is tartott a kriptodeviza-piacon az áremelkedés, a bitcoin átlépte az 50, majd az 51 ezer dolláros árat is, az ether a négyezer dollárt ostromolja (3950 körül van). Ráadásul hol ez, hol az a második vonalbeli kriptodeviza ugrik meg különböző hírek hatására, akár napi 10-20 százalékkal is (cardano, solana, iota, chainlink, polkadot, bitcoin cash stb.)

Egyetlen nagyobb okot nehéz találni, de nagy szerepe lehetett ebben annak, hogy a Twitter bitcoin és ether alapú borravaló-küldő rendszert tervez. Sikeres NFT-aukciókról, az egyes kriptodeviza-blokkláncok következő fontos fejlesztéseiről és a DeFi-világ jövőjéről cikkeznek a szaklapok. A kriptodeviza-szektor fejlődik, valósággal pezsegni látszik.

Elkerülhetetlenek a jegybanki digitális pénzek?

A következő évtizedekben el fog terjedni a digitális jegybankpénz (CBDC), ami teljesen megváltoztatja a bankrendszert magát is – írta Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő menedzsere.

Ha van digitális jegybankpénz, akkor ez mindenki számára elérhető, a készpénz helyett tarthatjuk. Azonban ha mindenki a jegybanknál tartja a pénzét, akkor mi lesz a kereskedelmi bankokkal? Erre a problémára több megoldás is elképzelhető, viszont bármelyiket is választjuk, az átmenetnek mindenképp fokozatosnak és óvatosnak kell lennie.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7858 7830 7950 -0,63% 7852 7858 1 781 221 206 Ft 2022-10-03 13:25:14
MOL 2380 2360 2406 -1,08% 2380 2384 163 858 062 Ft 2022-10-03 13:26:00
MTELEKOM 294 286 296 -0,51% 291 294 94 211 832 Ft 2022-10-03 13:12:29
RICHTER 7415 7300 7490 +0,20% 7410 7425 636 072 510 Ft 2022-10-03 13:25:37
OPUS 128 125 129 -0,62% 127 128 9 314 982 Ft 2022-10-03 13:10:37
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG