TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az amerikai tőzsdék annak ellenére emelkednek, hogy igencsak kiábrándító munkaerő-piaci adat érkezett a tengerentúlról. Ám a befektetők reményei szerint a jegybankok ettől valószínűleg csak magasabb lazítási fokozatra kapcsolnak, így a tőzsdék lelkesedését nem lehetett letörni. A nap nagy eseménye a dollár erősödése, ami lejtőre küldött számos árupiaci terméket, de még a kriptodevizákat is. A BUX esett, elsősorban a Mol húzta le.

Az európai tőzsdék egész nap meg tudták őrizni a kezdeti szép emelkedést, sőt még növelték is valamelyest az előnyt. Zárásra a német index 2,1, a párizsi mutató 1,9, a brit pedig 1,4 százalékkal emelkedett. Az Egyesült Államokban a technológiai részvények indexe stagnált ugyan, de az S&P 500 mutató újra 0,8 százalékkal emelkedik, és hasonlóan megy a Dow Jones ipari átlag is.

Itthon a BUX index alulteljesítő volt, 0,2 százalékkal süllyedt a nap végére. Az OTP 0,8 százalékkal emelkedett és kicsivel tízezer felett tudott zárni. A Mol 1,7 százalékkal esett, 1657 forintra, és hasonló mértékben süllyedt a Magyar Telekom is. Közben a Richter 7110 forinton stagnált. A dollár erősödése közepette a forint nagyot gyengült, 358,30 az euró ára, két és fél forinttal feljebb van, mint tegnap este.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Laza maradhat a Fed

A befektetők szemében most a jó hír is jó hír, meg a rossz hír is jó hír – írja az Investing.com annak kapcsán, hogy a rossz munkaerő-piaci adat ellenére az amerikai részvénypiac alapvetően jó hangulatban maradt. Magyarázatként azt hozzák fel, hogy a várakozásoktól jócskán elmaradó amerikai foglalkoztatási adat nyomán még valószínűbbé vált, hogy a Federal Reserve politikája továbbra is rendkívül laza marad. (Ez a hozzáállás egyébként korábban éveken keresztül jellemző volt a részvénypiacra – a szerk.)

Tőzsdei bika (Pixabay) Tőzsdei bika (Pixabay)

Az amerikai magánszektorban ugyanis csak 428 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma augusztus első felében, miközben az elemzői várakozások jóval magasabb, 950 ezer és 1,2 millió közötti értéket vetítettek előre. Még tegnap olyan ipari beszerzési menedzserindexek érkeztek, amelyek a gazdaság gyors talpra állását valószínűsítették. Ma ez az adat inkább egy lapos, elhúzódó kilábalást sugall.

Beszéltek a jegybankárok

Kedden este ráadásul a Fed egyik kormányzója, Lael Brainard azt mondta, hogy a központi banknak többet kell tennie az inflációs célok elérése érdekében. Ezt a piacok galamblelkű (lazításpárti) megnyilatkozásnak értékelték, ami jót szokott tenni a részvényeknek.

A Bloomberg.com szerint az euró erősödésének is az EKB egyik vezetője tett keresztbe. Philip Lane azt mondta, hogy a monetáris politika szempontjából igenis fontos az euró árfolyama. A kereskedők erre megnyomták a pánikgombot, és emiatt pattanhatott vissza az 1,2-es határról az euró/dollár tegnap.

Esik az arany, az olaj, a bitcoin

Ennek elég komoly következménye lett például az árupiacokon, nagyot esik az arany és az ezüst, közel kettő, illetve négy százalékkal. Az olaj sokáig tartotta magát, de végül szintén lejtőre került, most több mint két százalékos mínuszban van. Csúnyán néz ki a platina árfolyama, öt százalékos zuhanás után a 900 dolláros szinthez közelít. Érdekes módon a kriptodevizák is mintha az aranyat követnék, illetve az eruó/dollárt. A Bitcoin hat százalékos, az ethereum 10 százalékos mínuszban van.

Az is jó hír lehetett, vagy az amerikai pénzügyminiszter, Steven Mnuchin és a Képviselőház szóvivője, Nancy Pelosi felújították a tárgyalásokat a tervezett központi kormányzati segélycsomaggal kapcsolatban.

Újra tárgyalnak a csomagról

A megbeszéléseket már vagy két hete jegelték, ugyanakkor a csomagra előbb-utóbb ismét nagy szükség lehet. A híradások szerint szeptember végén elfogyhat a gazdaság megsegítésére szolgáló kormányzati keret. A nézeteltérések azonban még mindig erősek, a pénzügyminiszter visszautasított egy 2,2 trillió (2200 milliárd) dolláros ajánlatot. A republikánusok ezzel szemben egy mindössze 500 milliárd dolláros csomag tervénél tartanak éppen.

Az utóbbi napok sztárjai, mint a Tesla, az Apple vagy az Zoom különböző mértékben visszaestek ma. Emelkedett viszont a nálunk is ismert AMC Entertainment részvényeinek árfolyama, több mint tíz százalékkal, mivel a szórakoztatóipari nagyvállalat mozik újranyitását jelentette be.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Friss
hírlevél