1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A válságkezelés miatt nem szabad eltéríteni az euróövezeti jegybankok figyelmét elsődleges feladatukról, az infláció féken tartásától - jelentette ki a Bundesbank elnöke.

Jens Weidmann a konzervatív német jegybanki hagyományok fenntartásának egyik leghangosabb szószólója az euróövezetben. A német jegybank elnöke többször is élesen bírálta az EKB-elnök Mario Draghi szeptemberben bejelentett kötvényvásárlási programját, annak ellenére, hogy ő maga is tagja az Európai Központi Bank kormányzótanácsának.

A Bundesbank elnöke szerint az eurórendszer központi bankjainak felelőssége, hogy az emberek továbbra is olyan pénzt tartsanak maguknál, ami jó, és stabil értékkel bír. Az EKB két százalék körüli, ám azt meg nem haladó közép távú inflációs célt követ. Az euróövezeti éves infláció 2,7 százalékra nőtt szeptemberben az augusztusi 2,6 százalék után. A német jegybank többször figyelmeztetett, hogy szerinte az EKB programja monetáris finanszírozásnak, vagyis a költségvetési kiadások olyan támogatásának minősül, amelyet a jegybanki nyújt, ám ezt szigorúan tiltja az Európai Unió alapszerződése.

Az Európai Központi Bank OMT-re keresztelt programja szerint korlátlan mértékben vásárolhat 1-3 év közötti lejáratú állampapírokat, olyan euróövezeti tagállamoktól, amelyek kérik annak segítségét, alávetik magukat nemzetközi hitelezők által kidolgozott költségvetési kiigazítási programnak és továbbra is hozzáférnek a piaci finanszírozáshoz. Szakértők leginkább Spanyolország esetében várják, hogy a madridi kormány kéri majd az EKB segítségét, ám eleddig Mariano Rajoy miniszterelnök nem engedett a piaci nyomásnak, és inkább saját kidolgozású költségvetési megszorítási programot jelentett be.

Az EKB a program szükségességét azzal magyarázza, hogy az euróövezet heterogén piaci szerkezete miatt kevésbé hat a pénzkínálatra a monetáris politika elsődleges eszközének számító kamatmeghatározás. Úgy véli, a kötvényvásárlásokkal homogénebbé lehet tenni az euróövezeti államokban tapasztalt hitel- és hozamfeltételeket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG