7p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Szomorkás őszi eső van a tőzsdéken, a BUX azonban felülteljesítő, főleg az OTP-nek köszönhetően. A forint gyengült, a 410-et ostromolja az euró. Egy sor fontos esemény lesz a héten, jegybankok nyilatkoznak, vásárlók mutatják meg a fekete pénteken, mennyire hajlandók költeni. A kriptodevizák esése új erőre kapott, az etherrel az élen.

Az európai tőzsdéken mérsékelt esések láthatók, a német index 0,6, a francia 0,2 százalékkal süllyed, a brit pedig stagnál. Az amerikai határidős indexek is fél százalék körüli mínuszban állnak a pénteki, hasonló mértékű szerény emelkedés után.

A Federal Reserve legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét szerdán publikálják, ez lesz a csonka hét fő attrakciója a tőkepiacokon. (Csütörtökön hálaadás, pénteken fekete péntek lesz az USA-ban.) A német termelői árak lényegesen alacsonyabbak lettek, mint amilyenekre az elemzők számítottak, ám ez várhatóan nem befolyásolja majd az Európai Központi Bank következő kamatemelését.

Itthon a BUX-index felülteljesítő, 0,2 százalékos pluszban van. Az OTP 0,7 százalékos javulása húzza, miközben a Mol 0,6, a Richter 0,5 százalékkal esik. Nyertes a Rába, 2,2 százalék plusszal, vesztes a CIG Pannónia és a 4iG, 2,5-2,5 százalék körüli esésekkel.

Árfolyamok és grafikonok

Megint 410 az euró, olcsó az olaj

Nem sokat tartózkodott 410 alatt az euró, ma megint 3,6 forintos emelkedéssel erre a határra ugrott fel az árfolyam. Az utóbbi egy hétben hol ez alatt, hol e fölött bóklászott a keresztárfolyam. Holnap kamatdöntést tart a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ahol nem várható kamatváltozás, de a kommentárokra, üzenetekre nagyon figyelnek majd a piaci szereplők.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com

Ismét esik az olaj, közel egy százalékkal, már csak 87 dollár a Brent hordója, távolodik a sokáig tartott 90 dolláros szinttől. Ennek fő oka a recessziós félelmekben és a kínai Covid-problémákban keresendő. Az európai földgáz viszont több mint három százalékos pluszban van,117 euró közelében.

Tovább estek a magyar kötvényhozamok

A múlt héten tovább csökkentek a hozamok Magyarországon – írta az Erste Befektetési Zrt. A 10 éves 8,2 százalékra ment le, ahol augusztus közepén járt utoljára. Pedig ősszel egészen 10,76 százalékig emelkedett.

Az esésben szerepet játszott, hogy az MNB-nek a 18 százalékos egynapos tenderek bevezetésével sikerült helyreállítania a hitelességét, megmutatva azt, hogy ha szükséges, akkor felveszi a kesztyűt az árstabilitás elérése érdekében így a brókercég.

Annak ellenére történt ez, hogy a hírek folyamatosan a magyar támogatási pénzek elvesztéséről szólnak. Az Európai Parlament különösen aktív ebben a kérdésben, miközben már van egy kialkudott egyezség az Európai Bizottság és a magyar kormány között. Ez folyamatos kockázat, és lehet, hogy az is marad még egy jó darabig.

Relatíve kevés információval rendelkezünk a valós folyamatokról teszik hozzá.

Istenesen megemelték az OTP célárát

Megemelte az OTP-re vonatkozó célárát tegnap a Morgan Stanley elemzője. Az új célár így 12 300 forint, ami több mint 16 százalékkal magasabb a jelenlegi piaci árnál – írja a KBC Equitas. Az előző ajánlás még eladás volt 8800 forintos célár mellett, viszont most már a részvény tartását javasolják.

OTP-részvény
OTP-részvény

Mától körülbelül 200 kútra nem szállít üzemanyagot a Mol, amely már korábban jelezte, hogy kénytelen lesz szigorító lépéseket tenni. A Dunai Finomítóban közben karbantartást kell végrehajtania a cégnek, így ez jelenleg 60 százalékos kapacitás mellett működik.

Alaposan elbántak az etherrel

A kriptovaluták ma csúnya mínuszban vannak, a bitcoin közel négy százalékkal 16 040, az ether nyolc százalékkal 1115 dollárra esett 24 óra alatt. Az ágazatot most is főleg az FTX-összeomlás következményei nyomasztják, ahol a csődeljárás állítólag sok évig is eltarthat.

Így a blokkláncok és pénztárcák (számlaszámok) nyilvánossága miatt a befektetők élőben nézhették végig, amint egy hacker az FTX-ről ellopott értékeket etherről bitcoinra váltja át. (Előzőleg többféle kriptót váltott át etherre.) Vasárnap a “számlalecsapolónak” is nevezett személy körülbelül 5 ezer étert cserélt 347 renBTC-re a PeckShieldAlert szerint. (Ez a bitcoin egy becsomagolt formája, amely eredeti bitcoinra váltható vissza.) Majd egy másik, nagyjából ugyanekkora összeget 344,53 renBTC-re.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Inog a Grayscale is?

Egy sokmilliárd dolláros kriptovaluta-vagyonkezelő, a Grayscale elutasította, hogy “Proof-of-Reserves” auditot (átvilágítást) készítsen az általa őrzött értékekről. Biztonsági aggályokra hivatkozva nem hajlandó megosztani a nyilvánossággal a tartalékokról szóló blokklánc-információkat (amit mostanában minden kriptovaluta-tőzsde igyekszik megtenni az FTX-botrány nyomán). A lépés megindította a spekulációkat a cég pénzügyi helyzetével kapcsolatban. Ez lesz vajon a következő dőlő dominó?

A Grayscale twitter-üzenete a Coinbase általi letétkezelésről. Bizonyítékok helyett egy újságcikket idéz. Forrás: Twitter.com
A Grayscale twitter-üzenete a Coinbase általi letétkezelésről. Bizonyítékok helyett egy újságcikket idéz. Forrás: Twitter.com

Egy szombati tweetben a cég közölte, hogy letétkezelője, a Coinbase gyakran végez “on-chain validációt” (blokklánc-alapú átvilágítást). A Grayscale elismerte, hogy a vagyonra vonatkozó információk titokban tartására vonatkozó döntése csalódást okoz majd egyes befektetőknek. De azt állította, hogy az összetett biztonsági intézkedések tartják évek óta biztonságban a befektetőik eszközeit.

Különadó nélkül jó a CIG Pannónia

A biztosító gyorsjelentése szerint az adózott eredménye a tavalyi 795 millió forintról 828 millióra nőtt a harmadik negyedév végére. Ez négy százalékos növekedés, de a tényleges teljesítményt bemutató összehasonlítást az “úgynevezett extraprofitadó nélkül” érdemes értelmezni.

Anélkül egy év alatt 39 százalékkal, 308 millió forinttal növelte eredményét a CIG, 2021 első három negyedévéhez viszonyítva. Biztosítási díjaik 6,7 milliárd forinttal, 42  százalékkal növekedtek.

Öt fontos esemény jön a héten

A befektetők változatlanul főleg azt figyelik a tőkepiacokon, hogy a kamatemelések üteme lassulhat-e, elsősorban az USA-ban – írja az Investing.com. Öt fontos esemény várható:

  • A Fed jegyzőkönyve. Szerdán teszik közzé a Federal Reserve novemberi ülésének jegyzőkönyvét, a befektetők pedig minden olyan jelre kíváncsiak, amely arra utal, hogy a döntéshozók esetleg fontolóra veszik a kamatemelési folyamat lassítását. (Idén gyorsabban emelték a kamatlábakat, mint az 1980-as évek óta bármikor.)
  • A fekete péntek. A szárnyaló infláció és az emelkedő kamatlábak hátterében különösen érdekes, hogyan reagálnak a fogyasztók. A kereslet fontos tesztje november 25-én jön, amikor a kiskereskedők megkezdik a fekete péntek leárazásait, ami az év egyik legerősebb vásárlási érdeklődését hozza. Az eddigi adatok szerint az amerikai kiskereskedelmi forgalom a vártnál nagyobb mértékben emelkedett októberben.
  • OECD-előrejelzések és PMI. Az OECD kedden teszi közzé a világgazdaságra vonatkozó legfrissebb előrejelzéseit, valamint számos országban a novemberi üzleti aktivitásról nyújtanak képet a szerdán jövő beszerzésimenedzser-indexek (PMI). (Euróövezet, Egyesült Királyság, Egyesült Államok.)
  • A dollár iránya. A dollárindex szeptemberben 20 éves csúcson, 114,78 ponton tetőzött, utána nagyot csökkent (ma 107,7). A befektetők most azt kérdezik, hogy vajon túljutott-e a csúcson. A Goldman Sachs elemzői pénteken úgy nyilatkoztak, hogy a dollár csúcsának elérése még több negyedévre is lehet.
  • A kínai központi bank. A kínai jegybank korábban ígéretet tett a gazdaságot támogató intézkedések fokozására. Várhatóan a harmadik egymást követő hónapban változatlanul hagyja az irányadó hitelkamatlábakat, mivel a döntéshozók nem akarják a kamatok csökkentésével lejjebb szorítani a CNY/USD árfolyamot. A héten az új-zélandi jegybank várhatóan 75, a koreai csak 25 bázisponttal fog szigorítani.

De a heti naptárban szerepel még az USA-ban a Richmond Fed feldolgozóipari indexe, a tartós fogyasztási cikkek októberi megrendelései és novemberi PMI-adatok is.

Megint támad a Covid, esnek az ázsiai tőzsdék

Az ázsiai tőzsdék a hetet a kínai koronavírus-korlátozások miatti aggodalommal kezdik. Peking legnépesebb kerülete hétfőn arra szólította fel a lakosokat, hogy maradjanak otthon. Guangzhou nagyvárosi régiójának legalább egy kerületében ötnapos lezárást rendeltek el. A kínai fertőzések újbóli terjedése szertefoszlatta a reményt, hogy a szigorú járványügyi korlátozások hamarosan enyhülnek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17420 17315 17500 +0,84% 0 0 2 602 585 335 HUF 2024-06-17 17:06:38
MOL 2810 2808 2830 -0,43% 0 0 742 921 772 HUF 2024-06-17 17:05:23
MTELEKOM 1028 1024 1038 -0,19% 0 0 243 253 322 HUF 2024-06-17 17:14:50
RICHTER 9320 9255 9380 +0,22% 0 0 646 286 700 HUF 2024-06-17 17:05:12
OPUS 428 425 431 -0,12% 0 0 114 210 525 HUF 2024-06-17 17:14:58
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Szemet gyönyörködtető, amit a forint művel az euróval
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 19:14
Több napon át tartó szenvedés után hétfőn végre erősődött a hazai fizetőeszköz, ráadásul nem is keveset.
Részvény / Deviza / Áru Ketten gyújtottak lámpást a pesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 17:51
Az OTP Bank és a Richter mentette meg hétfőn a BUX renoméját.
Részvény / Deviza / Áru Éles kanyart vett a forint, Marine le Pen nyugtatja a piacokat
Bózsó Péter | 2024. június 17. 12:33
Miután a francia szélsőjobboldali párt vezetője nyugtatta a piacokat, enyhe emelkedés látszik Európában az ázsiai mínuszok után. A forint is erősödni tudott korábbi gyenge teljesítményét követve. A Goldman Sachs bizakodó az S&P 500 index jövőjével kapcsolatban.
Részvény / Deviza / Áru A forint csak egy jó hírt tudott összehozni
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 06:44
Az euró 398 forint feletti szinten kezdi ezt a hetet. 
Részvény / Deviza / Áru Gyógyszerhez nyúl, ha ránéz a forintra
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:51
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőre került a BUX és nem tudott fékezni
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 69 536,56 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A bünti miatt esett a forint, rajongói segítettek Musknak
Eidenpenz József | 2024. június 14. 12:43
Rossz a hangulat az európai tőzsdéken, ez alól a BUX index sem tudja kivonni magát. A forint tovább gyengült, már 398 forint felett van az euró. Elon Musk úgy látszik, megcsinálta, 56 milliárd dollár vár rá fizetésként. Valamikor a nyáron talán engedélyezik az Ethereum ETF-et. Az Apple lekörözte a Microsoft-ot.
Részvény / Deviza / Áru Szanatóriumba vonul, ha megtudja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 07:43
Már péntek reggel többet, mint csütörtök este.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon elkeseredik, ha meglátja mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 18:15
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Hatalmas meglepetés történt a budapesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 17:34
 A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,85 pontos, 0,31 százalékos csökkenéssel, 70 022,97 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG