<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Szomorkás őszi eső van a tőzsdéken, a BUX azonban felülteljesítő, főleg az OTP-nek köszönhetően. A forint gyengült, a 410-et ostromolja az euró. Egy sor fontos esemény lesz a héten, jegybankok nyilatkoznak, vásárlók mutatják meg a fekete pénteken, mennyire hajlandók költeni. A kriptodevizák esése új erőre kapott, az etherrel az élen.

Az európai tőzsdéken mérsékelt esések láthatók, a német index 0,6, a francia 0,2 százalékkal süllyed, a brit pedig stagnál. Az amerikai határidős indexek is fél százalék körüli mínuszban állnak a pénteki, hasonló mértékű szerény emelkedés után.

A Federal Reserve legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét szerdán publikálják, ez lesz a csonka hét fő attrakciója a tőkepiacokon. (Csütörtökön hálaadás, pénteken fekete péntek lesz az USA-ban.) A német termelői árak lényegesen alacsonyabbak lettek, mint amilyenekre az elemzők számítottak, ám ez várhatóan nem befolyásolja majd az Európai Központi Bank következő kamatemelését.

Itthon a BUX-index felülteljesítő, 0,2 százalékos pluszban van. Az OTP 0,7 százalékos javulása húzza, miközben a Mol 0,6, a Richter 0,5 százalékkal esik. Nyertes a Rába, 2,2 százalék plusszal, vesztes a CIG Pannónia és a 4iG, 2,5-2,5 százalék körüli esésekkel.

Árfolyamok és grafikonok

Megint 410 az euró, olcsó az olaj

Nem sokat tartózkodott 410 alatt az euró, ma megint 3,6 forintos emelkedéssel erre a határra ugrott fel az árfolyam. Az utóbbi egy hétben hol ez alatt, hol e fölött bóklászott a keresztárfolyam. Holnap kamatdöntést tart a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ahol nem várható kamatváltozás, de a kommentárokra, üzenetekre nagyon figyelnek majd a piaci szereplők.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com

Ismét esik az olaj, közel egy százalékkal, már csak 87 dollár a Brent hordója, távolodik a sokáig tartott 90 dolláros szinttől. Ennek fő oka a recessziós félelmekben és a kínai Covid-problémákban keresendő. Az európai földgáz viszont több mint három százalékos pluszban van,117 euró közelében.

Tovább estek a magyar kötvényhozamok

A múlt héten tovább csökkentek a hozamok Magyarországon – írta az Erste Befektetési Zrt. A 10 éves 8,2 százalékra ment le, ahol augusztus közepén járt utoljára. Pedig ősszel egészen 10,76 százalékig emelkedett.

Az esésben szerepet játszott, hogy az MNB-nek a 18 százalékos egynapos tenderek bevezetésével sikerült helyreállítania a hitelességét, megmutatva azt, hogy ha szükséges, akkor felveszi a kesztyűt az árstabilitás elérése érdekében így a brókercég.

Annak ellenére történt ez, hogy a hírek folyamatosan a magyar támogatási pénzek elvesztéséről szólnak. Az Európai Parlament különösen aktív ebben a kérdésben, miközben már van egy kialkudott egyezség az Európai Bizottság és a magyar kormány között. Ez folyamatos kockázat, és lehet, hogy az is marad még egy jó darabig.

Relatíve kevés információval rendelkezünk a valós folyamatokról teszik hozzá.

Istenesen megemelték az OTP célárát

Megemelte az OTP-re vonatkozó célárát tegnap a Morgan Stanley elemzője. Az új célár így 12 300 forint, ami több mint 16 százalékkal magasabb a jelenlegi piaci árnál – írja a KBC Equitas. Az előző ajánlás még eladás volt 8800 forintos célár mellett, viszont most már a részvény tartását javasolják.

OTP-részvény
OTP-részvény

Mától körülbelül 200 kútra nem szállít üzemanyagot a Mol, amely már korábban jelezte, hogy kénytelen lesz szigorító lépéseket tenni. A Dunai Finomítóban közben karbantartást kell végrehajtania a cégnek, így ez jelenleg 60 százalékos kapacitás mellett működik.

Alaposan elbántak az etherrel

A kriptovaluták ma csúnya mínuszban vannak, a bitcoin közel négy százalékkal 16 040, az ether nyolc százalékkal 1115 dollárra esett 24 óra alatt. Az ágazatot most is főleg az FTX-összeomlás következményei nyomasztják, ahol a csődeljárás állítólag sok évig is eltarthat.

Így a blokkláncok és pénztárcák (számlaszámok) nyilvánossága miatt a befektetők élőben nézhették végig, amint egy hacker az FTX-ről ellopott értékeket etherről bitcoinra váltja át. (Előzőleg többféle kriptót váltott át etherre.) Vasárnap a “számlalecsapolónak” is nevezett személy körülbelül 5 ezer étert cserélt 347 renBTC-re a PeckShieldAlert szerint. (Ez a bitcoin egy becsomagolt formája, amely eredeti bitcoinra váltható vissza.) Majd egy másik, nagyjából ugyanekkora összeget 344,53 renBTC-re.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Inog a Grayscale is?

Egy sokmilliárd dolláros kriptovaluta-vagyonkezelő, a Grayscale elutasította, hogy “Proof-of-Reserves” auditot (átvilágítást) készítsen az általa őrzött értékekről. Biztonsági aggályokra hivatkozva nem hajlandó megosztani a nyilvánossággal a tartalékokról szóló blokklánc-információkat (amit mostanában minden kriptovaluta-tőzsde igyekszik megtenni az FTX-botrány nyomán). A lépés megindította a spekulációkat a cég pénzügyi helyzetével kapcsolatban. Ez lesz vajon a következő dőlő dominó?

A Grayscale twitter-üzenete a Coinbase általi letétkezelésről. Bizonyítékok helyett egy újságcikket idéz. Forrás: Twitter.com
A Grayscale twitter-üzenete a Coinbase általi letétkezelésről. Bizonyítékok helyett egy újságcikket idéz. Forrás: Twitter.com

Egy szombati tweetben a cég közölte, hogy letétkezelője, a Coinbase gyakran végez “on-chain validációt” (blokklánc-alapú átvilágítást). A Grayscale elismerte, hogy a vagyonra vonatkozó információk titokban tartására vonatkozó döntése csalódást okoz majd egyes befektetőknek. De azt állította, hogy az összetett biztonsági intézkedések tartják évek óta biztonságban a befektetőik eszközeit.

Különadó nélkül jó a CIG Pannónia

A biztosító gyorsjelentése szerint az adózott eredménye a tavalyi 795 millió forintról 828 millióra nőtt a harmadik negyedév végére. Ez négy százalékos növekedés, de a tényleges teljesítményt bemutató összehasonlítást az “úgynevezett extraprofitadó nélkül” érdemes értelmezni.

Anélkül egy év alatt 39 százalékkal, 308 millió forinttal növelte eredményét a CIG, 2021 első három negyedévéhez viszonyítva. Biztosítási díjaik 6,7 milliárd forinttal, 42  százalékkal növekedtek.

Öt fontos esemény jön a héten

A befektetők változatlanul főleg azt figyelik a tőkepiacokon, hogy a kamatemelések üteme lassulhat-e, elsősorban az USA-ban – írja az Investing.com. Öt fontos esemény várható:

  • A Fed jegyzőkönyve. Szerdán teszik közzé a Federal Reserve novemberi ülésének jegyzőkönyvét, a befektetők pedig minden olyan jelre kíváncsiak, amely arra utal, hogy a döntéshozók esetleg fontolóra veszik a kamatemelési folyamat lassítását. (Idén gyorsabban emelték a kamatlábakat, mint az 1980-as évek óta bármikor.)
  • A fekete péntek. A szárnyaló infláció és az emelkedő kamatlábak hátterében különösen érdekes, hogyan reagálnak a fogyasztók. A kereslet fontos tesztje november 25-én jön, amikor a kiskereskedők megkezdik a fekete péntek leárazásait, ami az év egyik legerősebb vásárlási érdeklődését hozza. Az eddigi adatok szerint az amerikai kiskereskedelmi forgalom a vártnál nagyobb mértékben emelkedett októberben.
  • OECD-előrejelzések és PMI. Az OECD kedden teszi közzé a világgazdaságra vonatkozó legfrissebb előrejelzéseit, valamint számos országban a novemberi üzleti aktivitásról nyújtanak képet a szerdán jövő beszerzésimenedzser-indexek (PMI). (Euróövezet, Egyesült Királyság, Egyesült Államok.)
  • A dollár iránya. A dollárindex szeptemberben 20 éves csúcson, 114,78 ponton tetőzött, utána nagyot csökkent (ma 107,7). A befektetők most azt kérdezik, hogy vajon túljutott-e a csúcson. A Goldman Sachs elemzői pénteken úgy nyilatkoztak, hogy a dollár csúcsának elérése még több negyedévre is lehet.
  • A kínai központi bank. A kínai jegybank korábban ígéretet tett a gazdaságot támogató intézkedések fokozására. Várhatóan a harmadik egymást követő hónapban változatlanul hagyja az irányadó hitelkamatlábakat, mivel a döntéshozók nem akarják a kamatok csökkentésével lejjebb szorítani a CNY/USD árfolyamot. A héten az új-zélandi jegybank várhatóan 75, a koreai csak 25 bázisponttal fog szigorítani.

De a heti naptárban szerepel még az USA-ban a Richmond Fed feldolgozóipari indexe, a tartós fogyasztási cikkek októberi megrendelései és novemberi PMI-adatok is.

Megint támad a Covid, esnek az ázsiai tőzsdék

Az ázsiai tőzsdék a hetet a kínai koronavírus-korlátozások miatti aggodalommal kezdik. Peking legnépesebb kerülete hétfőn arra szólította fel a lakosokat, hogy maradjanak otthon. Guangzhou nagyvárosi régiójának legalább egy kerületében ötnapos lezárást rendeltek el. A kínai fertőzések újbóli terjedése szertefoszlatta a reményt, hogy a szigorú járványügyi korlátozások hamarosan enyhülnek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11580 11420 11600 +0,52% 0 0 10 810 535 995 HUF 2023-06-09 17:11:38
MOL 3000 2994 3040 -0,33% 0 0 2 253 611 162 HUF 2023-06-09 17:14:27
MTELEKOM 409 409 413 -0,12% 0 0 102 887 786 HUF 2023-06-09 17:05:12
RICHTER 8360 8325 8410 -0,83% 0 0 1 606 777 270 HUF 2023-06-09 17:08:41
OPUS 109 103 112 +4,01% 0 0 59 789 011 HUF 2023-06-09 17:14:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Jól tette, ha munka után váltott eurót
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 18:10
Reggelhez képest is tudott tovább erősödni a hazai fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP-részvényesek lehetnek boldogok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 21,70 pontos, 0,04 százalékos csökkenéssel, 49 320,70 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Putyin dörzsölheti a tenyerét a gázár láttán
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 12:49
Tovább szárnyal a tőzsdei gázár.
Részvény / Deviza / Áru Tarol a Tesla, de miért száguldott az OTP?
Eidenpenz József | 2023. június 9. 12:29
Az európai tőzsdék kissé lefelé csorognak, amire van is némi okuk. A BUX stagnál, ahogy az OTP is, amelynek tegnapi száguldása kétféleképpen is magyarázható. A General Motors is rácsatlakozik a Tesla-hálózatra, tovább zuhan a török líra, Hong Kongnak nagy tervei vannak a kriptovalutákkal.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes lesz még gyorsan eurót váltani a hétvége előtt?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 08:11
Itt van, hogy indult a forint napja pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Részvény / Deviza / Áru Jelentős értéket tett szabaddá Csányi Sándor cége
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 09:14
A bankvezér közvetett tulajdonában lévő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. 50 millió forint értékben szabadított fel zálogba adott OTP-részvényeket..
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG