<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

A magas infláció miatt fontos, hogy ne készpénzben vagy folyószámlán tartsuk a pénzünket, mert úgy biztos veszteség ér. Áttekintjük, mi történt mostanában az állampapírpiacon, és milyen hozamokat, kamatokat lehet elérni. Utolérik-e a kamatok az inflációt?

Az utóbbi bő egy hónapban felettébb mozgalmas volt az állampapírok és a kamatok piaca Magyarországon. Amint az első ábrán látható, a pár éves referenciahozamok (irányadó állampapírhozamok) október közepén először alaposan megugrottak, majd határozottan lefelé indultak el. Hasonlóan viselkedett a három hónapos Bubor (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) is, csak ott nagyobb volt az ugrás és kisebb a visszacsúszás.

Állampapírpiaci referenciahozamok és a Bubor bankközi kamatláb.Állampapírpiaci referenciahozamok és a Bubor bankközi kamatláb.

Mi is történt? Október 14-én a jegybank rendkívüli intézkedésekről döntött, főként azért, mert nagyot gyengült a forint, az euró már egy ideje 430 körül járt. (Egynapos betéti tendereket és egy “FX-swapeszközt” indítottak 17, illetve 18 százalékos kamat mellett.)

Profitálhatunk a kamatok elszállásából

Így a bankok és más intézményi befektetők számára érvényes, úgynevezett effektív kamatszint 18 százalékra emelkedett, ami alaposan felvitte a bankok közötti kölcsönök kamatait is. (Ezzel a Bubor-indexeket.) De kisebb vagy nagyobb mértékben befolyásolta a többi kamatozó befektetést, így a piacon levő, szabadon forgó állampapírok hozamát is.

Változó kamatozású kötvények csúcskamatai (válogatás)

(éves szinten, százalékban)
Értékpapír Deviza Lejárat Aktuális kamat Következő kamat?* Kamatbázis
Bónusz (BMÁP) HUF Kb. 3 év 11,32 13,79 diszkont kincstárjegyek hozama
Prémium (PMÁP) HUF Kb. 4 vagy 6 év 11,75 15-16,5 forintinfláció
2027/B HUF 2027. ápr. 22. 16,66 13-18 3 hónapos Bubor
2029/B HUF 2029. aug. 22. 15,62 13-18 3 hónapos Bubor
Babakötvény (BABA) HUF 2041. febr. 1. 8,1 17-18 forintinfláció
Prémium Euró (PEMÁP) EUR Kb. 6 év 2,85 7,7 euróinfláció
*Becslés. A jelenlegihez hasonló körülmények feltételezésével, vagy elemzői prognózisok figyelembe vételével.

A kisbefektetők által is vásárolható értékpapírok egy része márpedig vagy maga is ilyen, vagy ilyen értékpapírokhoz van kötve a kamata. Így a változó kamatozású kötvények közül valószínűleg felmegy majd az év végétől a Bónusz Magyar Állampapír következő kamata is. A gyorsan (negyedévente) reagáló 2027/B és 2029/B államkötvények jelenlegi kamata már most is alaposan megugrott. (Lásd a táblázatot.)

A devizabefektetés vonzereje csökkent

A bejelentéseknek október 14-én jelentős hatása volt az euró-forint árfolyamra is, a jegyzés rövid idő alatt 429-ről 415 közelébe, majd még lejjebb is esett. Azóta valahol 400 és 415 között ingadozott, a lényeg az, hogy a forint dinamikus gyengülését egyelőre megállították.

Árfolyamok és grafikonok

Így azóta az eurós megtakarítások már nem tűnnek annyira vonzónak, bár sokan vallják, hogy nem árt az óvatosság. Érdemes több lábon állni, több devizát, többféle kötvényt vásárolni. (Vagyis “diverzifikálni” a portfóliónkat.)

Több brókercég is úgy nyilatkozott a napokban, hogy

elsősorban az EU-s pénzekkel, az Európai Bizottsággal zajló tárgyalások és feszültségek mozgatják az árfolyamot, és továbbra is nagy a bizonytalanság.

Euróban 7-8 százalék, de késve

Így az idén még nagy változás várható a forintnál. Egy megegyezés az EU-val komolyabb emelkedést, annak elmaradása viszont csúnya forintgyengülést okozhat. De az utóbbit vélhetően mindenáron igyekeznek elkerülni a magyar politikusok.

Ha azonban valaki meg akarja osztani a kockázatot, vagy eleve eurója van, euróban tervez kiadásokat, akkor megérheti euróban takarékoskodnia. Erre jelenleg a PEMÁP államkötvény tűnik a legjobbnak az alacsony kockázatú befektetések közül. Ennek kamata ugyan most szerény (2,85 százalék), de a következő kamatmegállapításkor – sajnos csak 2023. augusztus 23-tól – hozzávetőleg egy 7-8 százalék közötti érték valószínűbb. Lásd még:

Lesz-e itt reálkamat?

Magyarországon az éves infláció októberben 21,1 százalék volt, 2023 elején pedig különböző becslések szerint 23-25 százalékon tetőzhet. Az átlagos éves infláció viszont – amihez a jelenleg legnépszerűbb lakossági állampapír, a PMÁP kamatát kötik – inkább 14-15 százalék lehet az idén. Így a PMÁP-ok következő kamata – a négyévesé januártól, a hatévesé márciustól – valahol 15-16,5 százalék között lehet majd.

Inflációs adatok és becslések forintban, euróban és dollárban.Inflációs adatok és becslések forintban, euróban és dollárban.

Ez elég jó ajánlat még a mai viszonyok között is. Sőt, sok elemző arra számít, hogy jövőre sem lesz lényegesen ez alatt az átlagos pénzromlás. Így 2024 márciusától – amikorra a remények szerint már régen egyszámjegyű lesz az infláció – szintén hasonló, 15 százalék körüli kamatot fizethet a PMÁP. Ez akkor már végre kellemes reálkamatot biztosíthat a vevőknek. Októberben ugyanis miniszterelnöki szinten is elhangzott, hogy az inflációt évi tíz százalék alá szorítanák le.

Rövid hozamok 13 százalék körül

A bankok továbbra sem fizetnek igazán versenyképes kamatokat a betétekre. Így a rövid távon gondolkodó befektetők számára még mindig leginkább a diszkontkincstárjegyek ajánlhatók. Ezek eladási hozama a Kincstárnál (a lakosság számára) eléri az évi 13 százalékot is.

Fix kamatozású kötvények, kincstárjegyek csúcshozamai (válogatás)

(éves szinten, százalékban)
Értékpapír Deviza Lejárat Hozam EHM*
Diszkont kincstárjegy HUF 2023.02.15 11,57 11,73
Diszkont kincstárjegy HUF 2023.05.17 13,05 13,23
Diszkont kincstárjegy HUF 2023.10.18 12,45 12,62
2025/C államkötvény HUF 2025.11.26 10,1 10,09
2026/F államkötvény HUF 2026.08.26 9,94 9,83
2029/A államkötvény HUF 2029.05.23 8,46 8,45
*Egységesített hozammutató.

A fix kamatozású államkötvények körében vigyázzunk arra, melyiket bocsátották ki 2019. június előtt, mert ezek kamatadó-kötelesek. Ilyen például a közeli lejáratú 2023/A és 2024/B is (valamint a 2024/C, a 2025/B és a 2026/D a rövidebbek közül). Ezeket inkább ne vegyük (hacsak nem a tbsz- vagy nyesz-számlánkon tartjuk). A többéves államkötvények hozama azonban egyébként sokat csökkent az utóbbi időben, és nagyra nőtt a szakadék ezek és az inflációs számok, vagy az inflációkövető kötvények kamata között. A kisbefektetők számára nem biztos, hogy ez most a legjobb választás.

A banki kötvények hátrányai

A bankok kínálatában viszont fel-feltűnnek már banki kötvények is, amelyek első ránézésre talán az állampapírokéival versenyképes hozamot ígérnek. Ez azonban csak a felszín. Egyrészt ezek kockázata lényegesen nagyobb, mint az állampapíroké.

Malacpersely. Magas infláció mellett nem praktikus. Fotó: Pixabay.comMalacpersely. Magas infláció mellett nem praktikus. Fotó: Pixabay.com

Másrészt pedig egy 2019-es törvénymódosítás súlyosan hátrányos helyzetbe hozta a vállalatikötvény-piac szereplőit azzal, hogy csak az állampapírokat tette adómentessé. A banki kötvények után adót kell fizetni. (Hacsak nem tbsz /tartós befektetési számla/ vagy nyesz /nyugdíj-előtakarékossági számla/ az a hely, ahová vásároltuk ezeket.) Lásd még:

A babakötvény mindig jó

Míg az inflációkövető PMÁP kötvények négy évre 0,75, hat évre 1,5 százalékpont kamatot (prémiumot) fizetnek az infláció felett, addig a csak a gyerekek számára vásárolható, csak azok nagykorúságától hozzáférhetővé váló Babakötvények 3,0 százalékpontot. Így a kamatuk februártól valószínűleg 17-18 százalék körül lesz majd. Ezen felül még – bár elég szerény összegű – állami támogatás is jár utánuk.

Az éves befizetések 10 százalékának megfelelő, de maximum 12 ezer forint összegű támogatást

írnak jóvá a gyerekek számláján, ha a rokonság babakötvényt vesz nekik. A kamatokat is automatikusan tőkésítik. Így a Babakötvény a gyerekekről való gondoskodás igen jól kamatozó eszköze – évi 120 ezer forintig biztosan, de afelett is kedvező.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10845 10720 10895 +0,42% 10805 10820 586 151 480 Ft 2022-11-28 09:41:34
MOL 2758 2744 2768 -0,36% 2754 2758 76 858 502 Ft 2022-11-28 09:41:19
MTELEKOM 330 329 331 +0,30% 330 331 11 739 775 Ft 2022-11-28 09:41:19
RICHTER 8380 8275 8450 +0,78% 8380 8390 390 989 325 Ft 2022-11-28 09:41:50
OPUS 131 131 133 -0,30% 131 132 3 567 062 Ft 2022-11-28 09:41:19
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Mibe fektessek? Jól megdrágultak egyes állampapírok a múlt héten
Eidenpenz József | 2022. november 28. 05:15
Alaposan leesett egyes futamidőkre a hazai állampapírok hozama a múlt héten, de még így is van olyan, amely rövid távon 12,5-13,0 százalékot hoz. A változó kamatozású papírok egy részétől is alacsonyabb kamatot várhatunk. Olyan kötvényünk is van, amely éppen akkor lehet kedvező, ha Magyarország helyzete nem javul, hanem éppen romlik.
Állampapír / Kötvény Beindult a kamatverseny, érdemes állampapír helyett banki kötvényt venni?
Eidenpenz József | 2022. november 18. 05:49
Az általános kamatemelkedés nyomán megélénkült a magyarországi banki kötvények piaca is. A kibocsátóknak érezhetően az állampapírokkal kell versenyezniük. Csakhogy nagyfokú óvatosság indokolt, mert a kötvényvásárlók az állampapírokéhoz hasonló hozamok mellé jóval magasabb kockázatot kapnak. Plusz még adót is kell fizetniük.
Állampapír / Kötvény Varga Mihály bejelentette: megint pandakötvényt bocsátott ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 17:51
A pénzügyminiszter Facebook oldalán újságolta el a hírt.
Állampapír / Kötvény A végén még rendes kamatot is kapunk a pénzünkre - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2022. november 4. 19:21
Az október közepi rendkívüli kamatemelés nyomán egy állampapír már 16,66 százalékos kamatot is fizet, de jó pár más kötvénytől is 12-16 százalék közötti kamatok várhatók a következő 1-3 évben. A kínálat kellemes, kérdés, az infláció valóban csökkenő pályára áll-e majd.
Állampapír / Kötvény Hoppá, egy magyar államkötvény már 16,66 százalékos kamatot fizet
Eidenpenz József | 2022. november 2. 05:36
Míg hivatalosan 13 százalék az irányadó kamat Magyarországon, a valóságban már 18, aminek következtében elszállt az egyik változó kamatozású államkötvényfajta kamata. A papírt a kisbefektetők is vehetik, bár lehet, hogy hosszabb távon jobban járnak más állampapírfajtákkal. Nagyon vonzó, 12-16 százalékos hozamokat látunk lassan minden fontosabb papírfajtánál.
Állampapír / Kötvény Nem kéne inkább eurós államkötvényeket vásárolni?
Eidenpenz József | 2022. október 27. 05:34
Sokan most vásárolnának eurót, hogy kicsit erősebb lett a forint. De nem árt tudni, hogy a magas forintkamatok miatt elég méretes forintgyengülésnek kell bekövetkeznie, hogy ez jó stratégiának bizonyuljon. Az sem mindegy, hogy megvásárlás után mennyit kamatozik majd az eurónk.
Állampapír / Kötvény Hogyan védjük meg a pénzünket az inflációtól?
Privátbankár.hu | 2022. október 24. 15:47
Forintos vagy eurós állampapírt vegyek? Mi várható a forintos inflációkövető kötvényektől és az euróban kibocsátott társaiktól, mekkora lesz a következő kamat? Be tudod-e biztosítani magad benzináremelés ellen energiacég-részvényekkel? (Hangfelvétellel.)
Állampapír / Kötvény Új sorozat érkezett a magyarok kedvenc állampapírjából
Eidenpenz József | 2022. október 15. 12:02
Pár hét alatt szétkapkodták az új, két számjegyű kamatot fizető inflációkövető lakossági államkötvényt. De máris itt az új sorozat, amely nem sokban különbözik a régitől, csak egy hónappal később fizet. Ha Orbán Viktor tényleg legyőzi az inflációt, akár jó befektetés is lehet.
Állampapír / Kötvény A hétvégén 300 milliárdért vásároltak az új magyar állampapírokból
Dobos Zoltán | 2022. október 3. 13:30
300 milliárd értékben vásároltak Bónusz, illetve Prémium Magyar Állampapírt a pénteki kibocsátás során. Mindkét befektetés magasabb hasznot ígér, mint az eddigi államkötvények.
Állampapír / Kötvény Óriási roham indult az új állampapírokért - újra megy a Webkincstár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 10:53
A pénzügyminiszter rekordeladásról ír - a Webkincstár elvileg már működik, csak nagyon lassan.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG