<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Jó hétzárás van kilátásban Európában, de a BUX index nem tud pluszban maradni, a Mol és a Richter húzza vissza. A forint kissé megnyugodott a hektikus napok után, és 410 alá süllyedt az euró ára. A tegnapi nagy esés után a 90 dollárral küzd a Brent és a gázár is kedvező irányba mozdult.

Jó a hangulat Európában a tőzsdéken, a német, francia és brit index egyaránt egy százalék körüli pluszban van. Az amerikai határidős indexek is fél százalékkal javítanak, pedig tegnap még mínuszban zártak a mutatók.

A briteknél adóemelésekről és kiadáscsökkentésekről szóló konzervatív költségvetést nyújtottak be csütörtökön. A vártnál csak minimálisan kevesebb munkanélküli segélykérelmet nyújtottak be az USA-ban a múlt héten. Az amerikai Macy’s a vártnál jobb, a kínai Alibaba inkább a becslésektől elmaradó jelentést tett közzé a kiskereskedelemből. A japán infláció 3,7 százalékra nőtt októberben, ami 1991 óta nem látott szint.

Miért ugrik a Pannergy?

A BUX index ma alulteljesítő, a 0,8 százalékkal emelkedő lengyel társához képest is. Az indexünk a délelőtt nagy részét szerény mínuszban töltötte, jelenleg nullán áll. Az OTP 0,5 százalékos emelkedését a Mol 0,4 és a Richter 0,9 százalékos esése húzza vissza. Nyertes a Pannergy 6,7 százalékos ugrással, miután bejelentette, hogy támogatásokat ítéltek meg a tervezett beruházásához.

A Mol-befektetők valószínűleg amiatt aggódnak, hogy a barátság kőolajvezeték hét eleji, gyorsan kijavított sérülése nem marad egyszeri eset. További zavarok is előfordulhatnak még a kőolajellátásban.

Árfolyamok és grafikonok

Végre 410 alatt tartózkodik az euró

Ma az euró 408 és 409 forint között ingadozik, miután tegnap alaposan megrángatták az árfolyamot, amely 415 is volt. Elsősorban az EU-s pénzekkel, az EU-val kapcsolatos tárgyalások és feszültségek mozgatják az árfolyamot, és továbbra is nagy a bizonytalanság.

Eközben az európai földgáz négy százalékkal 108 euróra esik, a dollár pedig kis mértékben gyengül. Ez is segítheti a fizetőeszközünket.

Euróbankjegyek. Fotó: Depositphotos
Euróbankjegyek. Fotó: Depositphotos

Ezért ingadozik a forint

Több fontos hír is érkezett tegnap az EU-s pénzek kapcsán, az Európai Bizottság a korábbi felfüggesztés helyett várhatóan kisebb mértékű pénz visszatartásról tehet javaslatot. De a kormány által beígért programok teljesítésére mindenképp szükség lehet – írta a KBC Equitas.

Így decemberben az Európai Tanács dönthet majd a támogatások jóváhagyásáról. A hivatalos álláspontok közlésére még várnunk kell írták.

Az energia mentette meg a forintot?

Ősz derekára a piacokon minden szempontól óriási megnyugvás történt az energiaáraknál, ez egy olyan fundamentális tényező, amely a forint erősödését segíti – írja a HoldBlogon Balásy Zsolt. Az ősz első felében klasszikus tőzsdei pánikot tapasztalhattunk Európa-szerte. Ha a forint árfolyamát egybevetjük a német DAX tőzsdemutatóval, akkor azt látjuk, hogy az európai részvénypiacon is hasonló trendek zajlottak le.

A forintárfolyam mélypontját október 13-án érte el 433 euró körül, eközben a DAX október 12-én volt a mélyponton. Mindkettő esetében túlreagálták a befektetők a helyzetet, de a globális tőkepiaci hangulat azóta javult.

A forintnál némileg nagyobb volt a pánik, mint a német tőzsdén, de azóta folyamatos az erősödés mindkettőnél. Részben az energiapiaci konszolidálódása, részben az MNB közbelépése segítette a forintot.

Az euró/forint (jobb tengely) és a TTF hollandiai gázár (bal tengely). Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint (jobb tengely) és a TTF hollandiai gázár (bal tengely). Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

90 dollár alatt a Brent

Ma reggel még 90 dollár alatt állt a Brent, majd egy kis emelkedés után most éppen ezen a határon mozog. A tegnapi nagy, öt százalékos esés mögött elsősorban Kína Covid-problémáinak súlyosbodása áll.

Lehet, hogy az OPEC+ tartja a kezében a globális olajkínálat gyeplőjét, de az utóbbi időben a medvék vannak túlsúlyban a piacon, főleg a kínai Covid-helyzet miatt – írja az Investing.com.

Emlékeztetnek rá, hogy a Brent október óta először járt 90 dollár alatt. Az OPEC+, amelyet Szaúd-Arábia vezet Oroszország támogatásával, nemrég közölte, hogy a hozzá tartozó 23 ország e hónaptól napi kétmillió hordós termeléscsökkentést vezet be. A legnagyobbat az elmúlt két évben.

A kínai Covid-hírek mellett James Bullard, a St. Louis-i Federal Reserve elnöke is növelte az olajra nehezedő nyomást azzal, hogy kijelentette, az amerikai infláció továbbra is “elfogadhatatlanul magas”. A Fed így még nem térhet át a kisebb kamatemelésekre.

Csak a tartozás töredékét találták az FTX-nél

A csődbe került nagy kriptovaluta-tőzsde, az FTX körül még várhatóan sokáig fognak csapkodni a hullámok. Most benyújtották a bíróságra a csőddokumentumokat. A cég által kezelt pénzeszközöknek csak töredékét találták meg az FTX csődbiztosa, az Enron miatt is ismert John J. Ray III szerint. Nevezetesen 740 millió dollár értékű kriptót és 560 millió dollár készpénzt. Miközben a “likviditási rés” számolásában úgy nyolcmilliárd dollárnál tartanak.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A csődszakember kijelentette, hogy hosszú pályafutása során még soha nem találkozott a vállalati nyilvántartások a megbízható pénzügyi információk ennyire kaotikus hiányával. A csődös céggel üzleti kapcsolatban állt személyek és vállalatok listáján van többek között:

  • Bank of America
  • JPMorgan Chase Bank
  • Wells Fargo
  • Silvergate Bank
  • Circle

Salvador napi egy bitcoint vesz

Nayib Bukele, Salvador miniszterelnöke a Twitteren kijelentette, hogy

mostantól naponta egy bitcoint fogunk vásárolni.

Az ország, amely tavaly szeptember 7-től hivatalos fizetőeszközzé tette a vezető digitális eszközt, korábban már 375 millió dollárért vásárolt. Így a jelenleg darabonként alig 17 ezer dollárt (6,6 millió forintot) érő bitcoin napi vásárlása inkább jelképes értékű lépésnek tekinthető, ami alig terheli az államkasszát.

Nayib Bukele bejelentése. Forrás: Twitter
Nayib Bukele bejelentése. Forrás: Twitter

A dollárköltség-átlagoló módszer

Az egyenlő időközönként, előre fixált összegekért történő vásárlást egyébként dollárköltség-átlagoló (DCA, dollar cost averaging) módszerként ismeri a befektetési szakma. Háttere, hogy a piacon valamely árfolyamnál a “gödör alját” (vagy emelkedésnél a csúcsot) szinte lehetetlen pontosan eltalálni. A fixált vásárlásokkal csökken a szélsőséges beszerzési (vagy eladási) árfolyamok kialakulásának kockázata.

Lejár a Waberer’s ajánlat

Ma lehet utoljára elfogadni a vételi ajánlatot a Waberer’s részvényeire – írja az Equilor Befektetési Zrt. Délután három órakor véget ér az ajánlat elfogadására nyitva álló időtartam, az ajánlati ár 2336 forint részvényenként. Az igazgatóság azonban korábban nem javasolta az ajánlat elfogadását a részvényeseknek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11580 11420 11600 +0,52% 0 0 10 810 535 995 HUF 2023-06-09 17:11:38
MOL 3000 2994 3040 -0,33% 0 0 2 253 611 162 HUF 2023-06-09 17:14:27
MTELEKOM 409 409 413 -0,12% 0 0 102 887 786 HUF 2023-06-09 17:05:12
RICHTER 8360 8325 8410 -0,83% 0 0 1 606 777 270 HUF 2023-06-09 17:08:41
OPUS 109 103 112 +4,01% 0 0 59 789 011 HUF 2023-06-09 17:14:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Jól tette, ha munka után váltott eurót
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 18:10
Reggelhez képest is tudott tovább erősödni a hazai fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP-részvényesek lehetnek boldogok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:48
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 21,70 pontos, 0,04 százalékos csökkenéssel, 49 320,70 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Putyin dörzsölheti a tenyerét a gázár láttán
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 12:49
Tovább szárnyal a tőzsdei gázár.
Részvény / Deviza / Áru Tarol a Tesla, de miért száguldott az OTP?
Eidenpenz József | 2023. június 9. 12:29
Az európai tőzsdék kissé lefelé csorognak, amire van is némi okuk. A BUX stagnál, ahogy az OTP is, amelynek tegnapi száguldása kétféleképpen is magyarázható. A General Motors is rácsatlakozik a Tesla-hálózatra, tovább zuhan a török líra, Hong Kongnak nagy tervei vannak a kriptovalutákkal.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes lesz még gyorsan eurót váltani a hétvége előtt?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 08:11
Itt van, hogy indult a forint napja pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Részvény / Deviza / Áru Jelentős értéket tett szabaddá Csányi Sándor cége
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 09:14
A bankvezér közvetett tulajdonában lévő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. 50 millió forint értékben szabadított fel zálogba adott OTP-részvényeket..
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG