<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Jó hétzárás van kilátásban Európában, de a BUX index nem tud pluszban maradni, a Mol és a Richter húzza vissza. A forint kissé megnyugodott a hektikus napok után, és 410 alá süllyedt az euró ára. A tegnapi nagy esés után a 90 dollárral küzd a Brent és a gázár is kedvező irányba mozdult.

Jó a hangulat Európában a tőzsdéken, a német, francia és brit index egyaránt egy százalék körüli pluszban van. Az amerikai határidős indexek is fél százalékkal javítanak, pedig tegnap még mínuszban zártak a mutatók.

A briteknél adóemelésekről és kiadáscsökkentésekről szóló konzervatív költségvetést nyújtottak be csütörtökön. A vártnál csak minimálisan kevesebb munkanélküli segélykérelmet nyújtottak be az USA-ban a múlt héten. Az amerikai Macy’s a vártnál jobb, a kínai Alibaba inkább a becslésektől elmaradó jelentést tett közzé a kiskereskedelemből. A japán infláció 3,7 százalékra nőtt októberben, ami 1991 óta nem látott szint.

Miért ugrik a Pannergy?

A BUX index ma alulteljesítő, a 0,8 százalékkal emelkedő lengyel társához képest is. Az indexünk a délelőtt nagy részét szerény mínuszban töltötte, jelenleg nullán áll. Az OTP 0,5 százalékos emelkedését a Mol 0,4 és a Richter 0,9 százalékos esése húzza vissza. Nyertes a Pannergy 6,7 százalékos ugrással, miután bejelentette, hogy támogatásokat ítéltek meg a tervezett beruházásához.

A Mol-befektetők valószínűleg amiatt aggódnak, hogy a barátság kőolajvezeték hét eleji, gyorsan kijavított sérülése nem marad egyszeri eset. További zavarok is előfordulhatnak még a kőolajellátásban.

Árfolyamok és grafikonok

Végre 410 alatt tartózkodik az euró

Ma az euró 408 és 409 forint között ingadozik, miután tegnap alaposan megrángatták az árfolyamot, amely 415 is volt. Elsősorban az EU-s pénzekkel, az EU-val kapcsolatos tárgyalások és feszültségek mozgatják az árfolyamot, és továbbra is nagy a bizonytalanság.

Eközben az európai földgáz négy százalékkal 108 euróra esik, a dollár pedig kis mértékben gyengül. Ez is segítheti a fizetőeszközünket.

Euróbankjegyek. Fotó: DepositphotosEuróbankjegyek. Fotó: Depositphotos

Ezért ingadozik a forint

Több fontos hír is érkezett tegnap az EU-s pénzek kapcsán, az Európai Bizottság a korábbi felfüggesztés helyett várhatóan kisebb mértékű pénz visszatartásról tehet javaslatot. De a kormány által beígért programok teljesítésére mindenképp szükség lehet – írta a KBC Equitas.

Így decemberben az Európai Tanács dönthet majd a támogatások jóváhagyásáról. A hivatalos álláspontok közlésére még várnunk kell írták.

Az energia mentette meg a forintot?

Ősz derekára a piacokon minden szempontól óriási megnyugvás történt az energiaáraknál, ez egy olyan fundamentális tényező, amely a forint erősödését segíti – írja a HoldBlogon Balásy Zsolt. Az ősz első felében klasszikus tőzsdei pánikot tapasztalhattunk Európa-szerte. Ha a forint árfolyamát egybevetjük a német DAX tőzsdemutatóval, akkor azt látjuk, hogy az európai részvénypiacon is hasonló trendek zajlottak le.

A forintárfolyam mélypontját október 13-án érte el 433 euró körül, eközben a DAX október 12-én volt a mélyponton. Mindkettő esetében túlreagálták a befektetők a helyzetet, de a globális tőkepiaci hangulat azóta javult.

A forintnál némileg nagyobb volt a pánik, mint a német tőzsdén, de azóta folyamatos az erősödés mindkettőnél. Részben az energiapiaci konszolidálódása, részben az MNB közbelépése segítette a forintot.

Az euró/forint (jobb tengely) és a TTF hollandiai gázár (bal tengely). Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.Az euró/forint (jobb tengely) és a TTF hollandiai gázár (bal tengely). Forrás: Tradingview.com, További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

90 dollár alatt a Brent

Ma reggel még 90 dollár alatt állt a Brent, majd egy kis emelkedés után most éppen ezen a határon mozog. A tegnapi nagy, öt százalékos esés mögött elsősorban Kína Covid-problémáinak súlyosbodása áll.

Lehet, hogy az OPEC+ tartja a kezében a globális olajkínálat gyeplőjét, de az utóbbi időben a medvék vannak túlsúlyban a piacon, főleg a kínai Covid-helyzet miatt – írja az Investing.com.

Emlékeztetnek rá, hogy a Brent október óta először járt 90 dollár alatt. Az OPEC+, amelyet Szaúd-Arábia vezet Oroszország támogatásával, nemrég közölte, hogy a hozzá tartozó 23 ország e hónaptól napi kétmillió hordós termeléscsökkentést vezet be. A legnagyobbat az elmúlt két évben.

A kínai Covid-hírek mellett James Bullard, a St. Louis-i Federal Reserve elnöke is növelte az olajra nehezedő nyomást azzal, hogy kijelentette, az amerikai infláció továbbra is “elfogadhatatlanul magas”. A Fed így még nem térhet át a kisebb kamatemelésekre.

Csak a tartozás töredékét találták az FTX-nél

A csődbe került nagy kriptovaluta-tőzsde, az FTX körül még várhatóan sokáig fognak csapkodni a hullámok. Most benyújtották a bíróságra a csőddokumentumokat. A cég által kezelt pénzeszközöknek csak töredékét találták meg az FTX csődbiztosa, az Enron miatt is ismert John J. Ray III szerint. Nevezetesen 740 millió dollár értékű kriptót és 560 millió dollár készpénzt. Miközben a “likviditási rés” számolásában úgy nyolcmilliárd dollárnál tartanak.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A csődszakember kijelentette, hogy hosszú pályafutása során még soha nem találkozott a vállalati nyilvántartások a megbízható pénzügyi információk ennyire kaotikus hiányával. A csődös céggel üzleti kapcsolatban állt személyek és vállalatok listáján van többek között:

  • Bank of America
  • JPMorgan Chase Bank
  • Wells Fargo
  • Silvergate Bank
  • Circle

Salvador napi egy bitcoint vesz

Nayib Bukele, Salvador miniszterelnöke a Twitteren kijelentette, hogy

mostantól naponta egy bitcoint fogunk vásárolni.

Az ország, amely tavaly szeptember 7-től hivatalos fizetőeszközzé tette a vezető digitális eszközt, korábban már 375 millió dollárért vásárolt. Így a jelenleg darabonként alig 17 ezer dollárt (6,6 millió forintot) érő bitcoin napi vásárlása inkább jelképes értékű lépésnek tekinthető, ami alig terheli az államkasszát.

Nayib Bukele bejelentése. Forrás: TwitterNayib Bukele bejelentése. Forrás: Twitter

A dollárköltség-átlagoló módszer

Az egyenlő időközönként, előre fixált összegekért történő vásárlást egyébként dollárköltség-átlagoló (DCA, dollar cost averaging) módszerként ismeri a befektetési szakma. Háttere, hogy a piacon valamely árfolyamnál a “gödör alját” (vagy emelkedésnél a csúcsot) szinte lehetetlen pontosan eltalálni. A fixált vásárlásokkal csökken a szélsőséges beszerzési (vagy eladási) árfolyamok kialakulásának kockázata.

Lejár a Waberer’s ajánlat

Ma lehet utoljára elfogadni a vételi ajánlatot a Waberer’s részvényeire – írja az Equilor Befektetési Zrt. Délután három órakor véget ér az ajánlat elfogadására nyitva álló időtartam, az ajánlati ár 2336 forint részvényenként. Az igazgatóság azonban korábban nem javasolta az ajánlat elfogadását a részvényeseknek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10800 10630 10900 +0,47% 0 0 3 630 102 010 Ft 2022-11-25 17:09:46
MOL 2768 2720 2784 +0,22% 0 0 639 014 760 Ft 2022-11-25 17:10:35
MTELEKOM 329 324 332 +0,92% 0 0 74 282 727 Ft 2022-11-25 17:05:15
RICHTER 8315 8010 8320 +2,84% 0 0 1 749 429 870 Ft 2022-11-25 17:12:43
OPUS 132 130 132 +0,76% 0 0 18 501 813 Ft 2022-11-25 17:05:29
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Érthetetlen, mit művel a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:59
Vegyesen alakult a hazai fizetőeszköz árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Sebtapaszt kapott a forint péntek estére
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:51
Közel egy százalékot erősödött a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint olcsóbb lett az euró, visszahívások a Teslánál
Eidenpenz József | 2022. november 25. 12:38
A BUX felülteljesítő, az OTP és a Richter húzza. A forint is újra erősödik, a 410-es szint vonzza az árfolyamot. A Tesla több tízezer járművet hív vissza Kínában. Az amerikai befektetők ünnepeltek, a fekete péntekre készülnek, közben Európa nehezen találja az irányt.
Részvény / Deviza / Áru Az okosotthonok jó befektetési célpontokat kínálnak
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 10:34
Nehéz ígéretes befektetési lehetőségeket találni a globális tőkepiacokon az idei évre jellemző pesszimista hangulatban, ám a smart home és a smart city olyan hívószavak manapság, amelyekre egyre több befektető figyel fel, ugyanis ez a fiatal iparág várhatóan világszerte ugrásszerű növekedés előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru A gázár miatt ma nem kell lerágni a körmünket
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 10:03
Pénteken minimális elmozdulást láthattunk a földgáz árában, a tőzsdén 124 euró körül jegyzik a TTF gázt.
Részvény / Deviza / Áru Beszántani? Megreformálni? Helyreállítható a bizalom a kriptovaluta-piacon?
Eidenpenz József | 2022. november 25. 05:49
Az FTX-botrány alaposan megrengette a kriptovaluta-világot, de vannak elképzelések, amelyekkel a hasonló esetek kiküszöbölhetők lennének. Minden kriptotőzsde elkezdett azon dolgozni, hogy nagyfokú transzparencia segítségével szerezze vissza az ügyfelek bizalmát. Ellenőrizhető legyen, hogy a rábízott vagyon teljes mértékben megvan-e.
Részvény / Deviza / Áru Estére zárkózott fel Európához Budapest, megrángatták a forintot
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 346,07 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel, 45 276,59 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Már 415 felett is volt az euró, forró a talaj a magyar eszközök lába alatt
Eidenpenz József | 2022. november 24. 12:25
A héten egy sor behatás éri a forintpiacot, de inkább a rossz irányba, ma három-öt forinttal drágább az euró, mint tegnap. A fő gond most is az EU-s pénzek sorsa. A BUX is alulteljesítő, az OTP és a Mol húzzák le. Száguld a Tesla, miután igazi nagyágyúk javítottak a megítélésén a sok esés után.
Részvény / Deviza / Áru Gyengélkedik a forint csütörtök reggel
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 07:24
Egyelőre nem tudott elmozdulni a szerda este elért gyenge szintekről.
Részvény / Deviza / Áru Nem véletlenül gyenge a forint, már csak a reáleszközökben bízhatunk
Eidenpenz József | 2022. november 24. 05:29
Alulértékeltek-e a magyar kötvények és a forint? Eleget estek-e már a részvények? A forint maradhat a tartós leértékelődés pályáján, de a magas kamatkülönbözet megtámasztja. A lengyel részvények vonzóbbak, mint a magyarok, az értékalapú részvények jobban teljesíthetnek, mint a növekedési papírok. Figyeljünk a kötvényekre.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG