<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p

Az általános kamatemelkedés nyomán megélénkült a magyarországi banki kötvények piaca is. A kibocsátóknak érezhetően az állampapírokkal kell versenyezniük. Csakhogy nagyfokú óvatosság indokolt, mert a kötvényvásárlók az állampapírokéhoz hasonló hozamok mellé jóval magasabb kockázatot kapnak. Plusz még adót is kell fizetniük.

Az utóbbi másfél évben alaposan felmentek a kamatok Magyarországon, és az olcsó, netán gyakorlatilag ingyenes források, hitelek kora elmúlt. Így nem meglepő, hogy bár a betéti kamatok még messze elmaradnak akár az alapkamattól (ami 13 százalék), akár az éves inflációtól (21,1 százalék legutóbb), kötvényekkel már igencsak versenyezni kezdtek a pénzintézetek. Egymással is, az állampapírokkal is.

A Raiffeisen Bank, az Erste Bank és az OTP Bank kínálatában néztünk szét, és azt találtuk, hogy a látszólag állampapír-szintű kamatok csalókák lehetnek. A kamatot nem elég mérlegelni, más szempontok is vannak.

Sűrűn van kötvényjegyzés az Erste Banknál

Havonta pár alkalommal is volt mostanában jegyzés az Erste Banknál az Erste Market szerint. A legtöbb értékpapírt az Erste Group Bank AG, tehát az ausztriai anyavállalat bocsátotta ki, többféle devizában.

A legutóbb kínált sorozat forintban kerek húsz százalék kamatot fizet – de másfél évre, és ez nem éves szintű, nem kamatos kamattal értendő. Így aztán lejáratig a valódi hozam (az egységesített értékpapír-hozam - ehm) 12,91 százalék volt. Hasonló, 2024 júniusában lejáró fix kamatozású állampapírt jelenleg (2024/B-t) 11,61 százalékos hozammal lehet kapni az Államkincstárban. (De az utóbbi hetekben volt ez magasabb is, a fix kamatú állampapírok hozama el-elérte az évi 13 százalékot is.)

Hogy áll kötvényed a Bécsi Tőzsdén?

Érdekesség, hogy a kötvényt a Bécsi Tőzsdére is bevezetik. Hátránya pedig, hogy a részletesebb kibocsátási információk – amelyeket jellemzően amúgy sem olvassák el a kisbefektetők – angolul vannak.

Elvileg előnyöket és hátrányokat is hordozhat, hogy az értékpapír az osztrák jog alá tartozik. (Az Erste-csoport ezen kívül úgynevezett struktúrált – részvényekhez vagy más piaci mutatókhoz kötött kamatú – kötvényeket is bocsát ki, de ezekkel most nem foglalkozunk.)

Három új kötvény a Raiffeisennél

Mintegy hét év után újra kötvényprogramot indított a Raiffeisen Bank 2022-2023-ra, amelynek keretében eddig három fixről változó kamatozásra átváltó kötvény kibocsátásáról tudni. A forintos kötvény az első két évben évi 13,50% fix kamatot fizet, és amennyiben a kibocsátó nem él a visszahívási jogával, az utolsó évben a három hónapos Bubor (bankközi hitelkamatláb) felett fizet 0,5 százalékot. (Raiffeisen HUF Szenior Elsőbbségi Visszahívható 2025/1 Kötvény.) 

Az államkötvények és a bank papírjai között azon túl, hogy a banki papír rövidebb futamidejű, alapvetően az a különbség, hogy míg az állampapírok a teljes futamidő alatt vagy fix, vagy változó kamatozásúak, addig a banki kötvény az első két évben fix kamatot fizet. Amennyiben a kibocsátó nem él a visszahívási jogával, az utolsó évben vált át Buborhoz kötött kamatozásra, amely esetében az említett, elsősorban intézményi befektetőknek szánt állampapíroktól eltérően a 3 havi Bubor felett fél százalékos kamatprémiumot is fizet. 

A 13,5 százalékos kamat meghaladja az összes jelenleg kapható lakossági állampapír indulókamatát, ami a Bónusznál (BMÁP) 11,32, a Prémiumnál (PMÁP) 11,75 százalék.

Pénzes ügyfeleknek szánják

A vásárlás minimuma ötmillió forint, és kizárólag prémium, privátbanki vagy más pénzesebb ügyfelek vásárolhatják. Ám a kockázatbeli különbségek is nagyok, amikre még visszatérünk.

A Raiffeisen eurós kötvénye az első három évben fixen évi 4,50 százalékos kamatot fizet, és amennyiben a kibocsátó nem él a visszahívási jogával, az utolsó évben a három hónapos EURIBOR kamatláb felett másfél százalékpont a kamat. A dolláros pedig az első két évben fixen évi 6,5 százalékot, és amennyiben a kibocsátó nem él a visszahívási jogával, a harmadik évben a SOFR-kamatlábon túl 1,85 százalék jár. A minimális vételi mennyiség ezeknél sem alacsony, tízezer euró, illetve 12 ezer dollár.

Fix 15 százalék az OTP-nél

Az OTP Bank 2022-2023-as kötvényprogramjában értékpapírok hosszú sorát látjuk, a Budapesti Értéktőzsdén is az OTP-s kötvények listája a leghosszabb. A papírok egy része azonban intézményeknek, külföldi befektetőknek való. A belföldi kibocsátások listájáról kiderül, hogy a pénzintézet 2019-től 2022 márciusáig főleg forintos diszontkötvényeket bocsátott ki.

Az újratervezett Magyar Állampapír Plusz. Fotó: ÁKKAz újratervezett Magyar Állampapír Plusz. Fotó: ÁKK

Azután most novemberben egy hároméves, évi 15 százalékos kamatozású értékpapírt dobott piacra, közel 26 milliárd forint értékben. Ez jóval több, mint a korábban értékesített kötvénysorozatok, amihez a piacon magasnak számító kamat is hozzájárulhatott. Az OTP HUF 2025/I kötvények konstrukciója egyszerű, évente egyszer van kamatfizetés. (A bankcsoport időnként jelzálogleveleket is bocsát ki, ezekkel most nem foglalkozunk.)

Nagy pofon ez az adóztatás

Adózási szempontból óriási versenyhátránnyal indulnak a banki, vállalati kötvények 2019-től. Hiszen akkor az állampapírok kamatát adómentessé tették, de a többit nem. Következésképpen alapesetben 15 százalékos adóval kell számolni. (Kivéve például a kedvezményt biztosító tbsz-számla – tartós befektetési számla – használata esetén.) Ez sok esetben már önmagában megkérdőjelezi, hogy érdemes-e állampapír helyett más terméket választani. És akkor még a kockázatokról nem is beszéltünk.

A hozam, valamint a beváltás, visszaváltás, átruházás során elért bevétel az Szja. törvény 65.§-a szerinti kamatjövedelemnek minősül és Magyarországon 15 százalék mértékű adó, valamint a mindenkor hatályos jogszabályok szerinti egyéb adó és/vagy járulék terheli… a kifizető az adót ügyletenként állapítja meg, vonja le és fizeti meg és a magánszemélynek az adóbevallásában nem kell feltüntetnie foglalta össze a tudnivalókat az Erste Bank.

Ennyi marad az adó után

A 15 százalékos adó miatt például egy 13 százalékos kamatból 13*0,85=11,05 százalék marad. Eléggé lényegesnek látszó különbség, és minél magasabb lesz a kamat, az infláció, annál inkább számít.

Az állam erre még rá is játszik, amikor a kamatadó-mentességgel is hirdeti a portékáját, amint az a képen látható:

Reklámozzák a kamatadómentes állampapírokat.Reklámozzák a kamatadómentes állampapírokat.

Hátrány a betétekkel szemben is

Egy másik elég nagy hátrány a banki kötvénykibocsátók számára, hogy a konkurens állampapírokkal közel sem esnek hasonló kockázati kategóriába a kötvényeik. Míg korábban sok évig a banki kötvények is – a betétekhez hasonlóan – az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) védelmét élvezték, ez már megszűnt.

A Hpt. 2015. július 3-tól hatályba lépő rendelkezése alapján, az ezen időponttól kezdődően kibocsátott kötvényekre/letéti jegyekre már nem fog kiterjedni az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) biztosítása. A 2015. július 2-át megelőzően kibocsátott kötvények/letéti jegyek lejáratukig továbbra is biztosítottak maradnak az OBA által írja a Raiffeisen Bank.

(A Raiffeisennek egyébként még vannak forgalomban 2013-ban és 2014-ben kibocsátott diszkont kötvényei, amelyek OBA-garanciásak.)

Akarsz bankot szanálni a kötvényeddel?

Ami a kockázatokat illeti, mindhárom bank kötvényeire vonatkoznak az úgynevezett MREL kötvények (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities). Ez a Raiffeisen Bank forintkötvényének információs anyaga szerint például azt jelenti, hogy:

Összhangban az Európai Unió bank helyreállítási és szanálási irányelvével, amely megfelelő mennyiségű és minőségű forráselem tartását írja elő, melyek válsághelyzet esetén részlegesen vagy teljesen leírhatóak, illetve tőkévé átalakíthatóak, így biztosítva a tulajdonosok és hitelezők veszteségviseléséta kielégítési sorrendben hátrébb sorolt követeléseknek tekintendőek

Az Erste kötvényesei is a betétesek után jönnek

Nem tűnik sokkal jobbnak a helyzet az Erste Group által kibocsátott forintkötvénynél sem. Itt is az szerepel a kockázati tényezők között, hogy a MREL-szabályok alapján a kötvényesek rosszul járhatnak. Bankcsőd esetén – bármilyen csekélynek is tűnik ennek a valószínűsége most – hátrébb állnának a sorban, mint a betétesek és néhány másfajta hitelező. A kötvényeket valamiért "elsőbbséginek" hívják, de valójában épp másoknak lenne elsőbbsége, nem a kötvénytulajdonosoknak.

Az elsőbbségi értékpapírokkal kapcsolatos kockázati tényezők

  • Az értékpapírok tulajdonosai ki vannak téve a törvényben előírt veszteségelnyelés kockázatának
  • A kibocsátó fizetésképtelensége esetén a betétek és bizonyos egyéb követelések magasabb ranghelyet élveznek, mint (…)  az értékpapírtulajdonosok követelései
  • Az értékpapírokat a kibocsátó a lejárat előtt visszaválthatja szabályozási vagy adózási okokból. (Forrás: Erste Group kötvények, Végleges feltételek összefoglaló.)

Bankon belül is különböző kockázatú kötvények

Az OTP említett három éves kötvényének kockázati tényezői között is hasonló figyelmeztetések vannak:

Előfordulhat, hogy a szanálási feladatkörében eljáró MNB hitelezői feltőkésítés során csökkenti a kötvények névértékét, illetve átalakítja a Kötvényeket a Kibocsátó által kibocsátott Részvényekké vagy más tulajdonjogot megtestesítő értékpapírrá, a Szanálási tv. 70.§-ának (BRRD 48. cikk) megfelelő sorrendben írják az OTP-kötvények kockázati tényezői között.

Az állampapírokhoz képest tehát mindezek a banki kötvények biztosan kevésbé biztonságosak. Megjegyzendő még, hogy a dokumentumok szerint szenior és szenior kötvények között is vannak különbségek (elsőbbségi és nem elsőbbségi szenior kötvények). Így az a helyzet állhat elő, hogy ugyanazon bank különböző kötvényei között is eltérés van abban, ki hol áll csőd esetén az úgynevezett kielégítési sorban.

Csak kicsivel az állampapírok felett

Mert ki akarna olyan kötvényeket vásárolni az állampapírokéval nagyjából megegyező kamat vagy hozam mellett, amelyek a bank válsága esetén a bank tőkéjévé vagy részvénnyé változnak? Amelyeket egy esetleges csőd esetén csak más követelések után fizetnek vissza? (Régen “alárendelt kölcsöntőke kötvények” elnevezéssel hoztak forgalomba hasonló értékpapírokat.)

Részlet a Raiffeisen kötvényeinek dokumentumaiból.Részlet a Raiffeisen kötvényeinek dokumentumaiból.

Miután a banki kötvények határozottan magasabb kockázatot hordoznak, mint a bankbetétek vagy az állampapírok, ezt a tankönyvek szerint az állampapíroknál érezhetően magasabb kamattal kellene kompenzálniuk. De ezt sem igazán látni, inkább csak 1-2 százalékponttal az aktuális lakossági állampapír-kamatok feletti kamatot kínálnak.

A kockázat a hét fokozatú skálán

Az általánosan használt hét fokozatú befektetési kockázati skálán egyébként a Raiffeisen Bank papírjai négyes besorolást kaptak, ami közepes kockázatot jelent.

Például vegyes részvény-kötvény portfólióknak is ilyen besorolása van. A részvényalapok kockázati besorolása ezen a skálán rendszerint hatos, ritkábban ötös vagy hetes. (Egy példa erre itt.) A vegyes alapoké 4-5-ös, a kötvényalapoké 2-4-es szokott lenni.

Az állampapírok ezen az egyes kategóriában lennének, sőt esetleg még az alatt, a nem létező nullás szinten. A kötvényvásárlók tehát állampapírokhoz hasonló hozamok mellé jóval magasabb kockázatot kapnak.

Válsághelyzetben kétséges a likviditás

Ráadásul a kötvények likviditása sem biztos, hogy olyan jó lesz. Az állampapírokra visszavásárlási árfolyamokat ad meg az Államkincstár. Amelyek ugyan szintén nincsenek kőbe vésve, de sok éve megszoktuk, hogy viszonylag kis veszteséggel el lehet ezeket a befektetéseket adni.

Egy tőzsdére bevezetett értékpapírnál azonban – főleg, ha éppen pénzügyi válság van – sokkal nagyobb áringadozással is számolni lehet. (Akárcsak a tőzsdei befektetési jegyeknél.) A bankok pedig nem mindig vásárolhatják vissza a saját értékpapírjaikat.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10845 10720 10895 +0,42% 10820 10840 735 577 765 Ft 2022-11-28 10:09:09
MOL 2756 2744 2768 -0,43% 2756 2760 97 745 690 Ft 2022-11-28 10:09:13
MTELEKOM 332 329 332 +0,91% 332 332 15 986 962 Ft 2022-11-28 10:07:35
RICHTER 8390 8275 8450 +0,90% 8390 8400 574 333 425 Ft 2022-11-28 10:10:35
OPUS 131 131 134 -0,76% 132 134 8 525 356 Ft 2022-11-28 09:51:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Mibe fektessek? Jól megdrágultak egyes állampapírok a múlt héten
Eidenpenz József | 2022. november 28. 05:15
Alaposan leesett egyes futamidőkre a hazai állampapírok hozama a múlt héten, de még így is van olyan, amely rövid távon 12,5-13,0 százalékot hoz. A változó kamatozású papírok egy részétől is alacsonyabb kamatot várhatunk. Olyan kötvényünk is van, amely éppen akkor lehet kedvező, ha Magyarország helyzete nem javul, hanem éppen romlik.
Állampapír / Kötvény Csúcskamat-körkép: lefelé csorognak, de utolérhetik az inflációt
Eidenpenz József | 2022. november 21. 05:43
A magas infláció miatt fontos, hogy ne készpénzben vagy folyószámlán tartsuk a pénzünket, mert úgy biztos veszteség ér. Áttekintjük, mi történt mostanában az állampapírpiacon, és milyen hozamokat, kamatokat lehet elérni. Utolérik-e a kamatok az inflációt?
Állampapír / Kötvény Varga Mihály bejelentette: megint pandakötvényt bocsátott ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 17:51
A pénzügyminiszter Facebook oldalán újságolta el a hírt.
Állampapír / Kötvény A végén még rendes kamatot is kapunk a pénzünkre - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2022. november 4. 19:21
Az október közepi rendkívüli kamatemelés nyomán egy állampapír már 16,66 százalékos kamatot is fizet, de jó pár más kötvénytől is 12-16 százalék közötti kamatok várhatók a következő 1-3 évben. A kínálat kellemes, kérdés, az infláció valóban csökkenő pályára áll-e majd.
Állampapír / Kötvény Hoppá, egy magyar államkötvény már 16,66 százalékos kamatot fizet
Eidenpenz József | 2022. november 2. 05:36
Míg hivatalosan 13 százalék az irányadó kamat Magyarországon, a valóságban már 18, aminek következtében elszállt az egyik változó kamatozású államkötvényfajta kamata. A papírt a kisbefektetők is vehetik, bár lehet, hogy hosszabb távon jobban járnak más állampapírfajtákkal. Nagyon vonzó, 12-16 százalékos hozamokat látunk lassan minden fontosabb papírfajtánál.
Állampapír / Kötvény Nem kéne inkább eurós államkötvényeket vásárolni?
Eidenpenz József | 2022. október 27. 05:34
Sokan most vásárolnának eurót, hogy kicsit erősebb lett a forint. De nem árt tudni, hogy a magas forintkamatok miatt elég méretes forintgyengülésnek kell bekövetkeznie, hogy ez jó stratégiának bizonyuljon. Az sem mindegy, hogy megvásárlás után mennyit kamatozik majd az eurónk.
Állampapír / Kötvény Hogyan védjük meg a pénzünket az inflációtól?
Privátbankár.hu | 2022. október 24. 15:47
Forintos vagy eurós állampapírt vegyek? Mi várható a forintos inflációkövető kötvényektől és az euróban kibocsátott társaiktól, mekkora lesz a következő kamat? Be tudod-e biztosítani magad benzináremelés ellen energiacég-részvényekkel? (Hangfelvétellel.)
Állampapír / Kötvény Új sorozat érkezett a magyarok kedvenc állampapírjából
Eidenpenz József | 2022. október 15. 12:02
Pár hét alatt szétkapkodták az új, két számjegyű kamatot fizető inflációkövető lakossági államkötvényt. De máris itt az új sorozat, amely nem sokban különbözik a régitől, csak egy hónappal később fizet. Ha Orbán Viktor tényleg legyőzi az inflációt, akár jó befektetés is lehet.
Állampapír / Kötvény A hétvégén 300 milliárdért vásároltak az új magyar állampapírokból
Dobos Zoltán | 2022. október 3. 13:30
300 milliárd értékben vásároltak Bónusz, illetve Prémium Magyar Állampapírt a pénteki kibocsátás során. Mindkét befektetés magasabb hasznot ígér, mint az eddigi államkötvények.
Állampapír / Kötvény Óriási roham indult az új állampapírokért - újra megy a Webkincstár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 10:53
A pénzügyminiszter rekordeladásról ír - a Webkincstár elvileg már működik, csak nagyon lassan.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG