<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Uniós pénzek
Makro / Külgazdaság Eldőlt: kéri az Orbán-kormány a Helyreállítási Alap hitelét is
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 11:17
Egy kormányhatározatból derült ki.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Brüsszelben brusztol az uniós pénzekért Varga Mihály
Privátbankár.hu | 2023. január 17. 16:35
Még mindig küzdeni kell azért, hogy megkapjuk a befagyasztott közösségi forrásokat. 
Makro / Külgazdaság Rögtön odaszúrt egyet az Orbán-kormánynak az új uniós elnökség is
Privátbankár.hu | 2023. január 17. 11:38
Nem úgy néz ki, hogy a jobboldali svéd kormány elnézőbb lesz Orbán Viktorékkal szemben.
Makro / Külgazdaság Csata az uniós milliárdokért: most akkor mennyi pénzt kapunk Brüsszelből?
Wéber Balázs | 2022. december 27. 19:14
Nagyító rovatunkban ezúttal az uniós pénzekért folytatott ütközetet nézzük meg közelebbről, amelyben végül politikai kompromisszum született Brüsszel és az Orbán-kormány között. Az EU 6,3 milliárd eurós kohéziós forrást befagyaszt, és a Helyreállítási Alapból járó 5,8 milliárd eurót sem utalja át egyelőre – ezeket a pénzeket akkor kapja meg az ország, ha a kormány maradéktalanul teljesíti a korrupcióellenes és az igazságszolgáltatás függetlenségét célzó feltételeket. A Bizottság az operatív programokat jóváhagyta, Navracsics Tibor szerint ennek köszönhetően 130 milliárd forintnyi előleget kapunk. Az alku értelmében a magyar kormány végül nem vétózta meg az Ukrajnának szánt uniós támogatási csomagot és a globális minimumadót.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely szerint nem korrekt, ahogy az Európai Bizottság kritizál
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 15:34
A miniszter egy német lapnak adott interjút.  
Makro / Külgazdaság Uniós pénzek: a magyar kormány elérte a célját
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 14:39
Megtartotta beszámolóját az uniós ügyekért felelős államtitkár.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor fegyverét fordította Varsó az uniós pénzekről született alku felé?
Privátbankár.hu | 2022. december 15. 09:30
Az utolsó pillanatban blokkolta a magyar helyreállítási terv elfogadásáról és a hazánknak járó forrásokról született megállapodás elfogadását a lengyel vezetés.
Makro / Külgazdaság Megalázó Orbán Viktor számára a brüsszeli alku egy uniós diplomata szerint
Litván Dániel | 2022. december 13. 09:31
Vissza kellett vonnia a vétókat és csak kis engedményeket kapott, értékelt egy uniós diplomata. Ki járt jobban a megállapodással?
Makro / Külgazdaság Jóváhagyták: 18 milliárd euróval segíti az EU Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. december 13. 08:41
  Az Európai Unió Tanácsa megállapodásra jutott arról a jogalkotási csomagról, amely lehetővé fogja tenni az EU számára, hogy 2023-ban 18 milliárd euró összegű pénzügyi segítséget nyújtson Ukrajna számára hitelfelvétel segítségével - tájékoztatott az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét beöltő Csehország unió mellé rendelt állandó képviselete Twitter-oldalán kedd hajnalban.
Makro / Külgazdaság Alkut kötött az Orbán-kormány az EU-val – íme, a részletek!
Privátbankár.hu | 2022. december 13. 07:48
Magyarország nem vétózza meg az Ukrajnának szánt uniós támogatási csomagot és a globális minimumadót, cserébe az EU csökkenti a befagyasztott összeget és feltételekkel, de hozzáférést biztosít Magyarországnak a Helyreállítási Alap pénzeihez.
Makro / Külgazdaság Megint "Brüsszel" nyert, gyorsan lenullázta az Európa Tanács a magyar vétó értékét
Privátbankár.hu | 2022. december 11. 11:21
Ez gyorsan ment, már megállapodás is született az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós támogatás ügyében, megkerülik a magyar vétót.
Makro / Külgazdaság Nagyon ígérgeti a kormány, hogy néhány napon belül aláírják a megállapodást az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 14:59
Most éppen a területfejlesztési miniszter államtitkára beszélt minderről.
Makro / Külgazdaság Örülhet az Orbán-kormány? Kevesebb pénzt fagyaszthat be az EU
Wéber Balázs | 2022. december 6. 13:46
Az Európai Tanács a Bizottság által javasoltnál kevesebb uniós forrást függeszthet fel Magyarország esetében, ha cserében a magyar kormány megszavazza az Ukrajnának szánt uniós támogatási csomagot. Ma az Ecofin tárgyalja az ügyet, de döntés csak a jövő heti EU-csúcson lesz.
Makro / Külgazdaság A piac már beárazta, hogy Magyarország uniós pénzeit felfüggesztenék
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 13:04
Vajon az Európai Bizottság szerdai döntése után félig tele van a pohár, vagy félig üres? És milyen látható következményei lennének annak, ha megérkeznek az uniós pénzek? A legfrissebb történés mellett még az üzemanyag árstopról, annak várható kivezetéséről, valamint az inflációról, bértárgyalásokról is szó esett az ATV Start című műsorában, ahol Székely Sarolta lapunk felelős szerkesztője mellett Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője volt a vendég.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: 2500 milliárd forint értékű uniós forrás érkezhet jövőre
Wéber Balázs | 2022. november 30. 15:37
Az Európai Bizottság egyrészt a kohéziós pénzek egy részének befagyasztását, másrészt a Helyreállítási Alap pénzeihez való hozzáférés lehetővé tételét javasolja az Európai Tanácsnak.
Makro / Külgazdaság Navracsics Tibor először ismerte be az uniós pénzek visszatartását
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:15
A miniszter most először erősítette meg, hogy az Európai Bizottság mintegy 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését fogja javasolni, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak.
Makro / Külgazdaság EP-képviselő: örökre elveszhet a magyar uniós források egy része
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 10:01
Hiába folytat Magyarország konstruktív párbeszédet az Európai Bizottsággal, a brüsszeli bürokrácia visszaél a hatalmával - mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Makro / Külgazdaság Csőbe húzta Orbán Viktort az Európai Bizottság?
Litván Dániel | 2022. november 24. 15:36
Rávették a magyar kormányt, hogy elismerje a problémákat és reformokat ígérjen, majd erre hivatkozva az utolsó pillanatban húzzák el a pénzeszsákot Navracsics Tiborék orra elől. A naiv, lassan mozduló uniós bürokrácia ezúttal túljárhatott a ravasz taktikus Orbán Viktor eszén?
Makro / Külgazdaság Hét és fél milliárd euró uniós pénzt függesztene fel Magyarországnak az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 15:25
Az Európai Bizottság elégedetlen a magyar kormány által a jogállamisági eljárásban átküldött végső teljesítési listával, ezért azt fogja javasolni, hogy 7,5 milliárd euró felzárkóztatási forrást függesszenek fel.
Makro / Külgazdaság Jó hírt hozott a magyar pénzekről az uniós biztos
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:30
A magyar jogállamiságról és a Magyarországnak járó uniós pénzekről vitázott tegnap kora este az Európai Parlament (EP) plenáris ülése Strasbourgban. Didier Reynders szerint a Helyreállítási Alappal kapcsolatban a legtöbb kérdésben sikerült előrehaladást elérni.
Makro / Külgazdaság Uniós pénzek: Orbán Viktor nem akar lúzer lenni – A hét videója
Csabai Károly – Izsó Márton – Wéber Balázs | 2022. november 18. 19:14
A magyar kormány nagyon küzd Brüsszelben az uniós pénzekért, és minden jel szerint zsarolási potenciálját is beveti. Ha az EU nem ad uniós forrásokat, blokkolhatja például az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós uniós támogatást. De mekkora esély van a megállapodásra, és mi a tétje az átlagemberek számára a politikai pókerjátszmának? Erről is beszélnek A hét videójában munkatársaink, Csabai Károly főszerkesztő és Wéber Balázs külpolitikai újságíró.
Részvény / Deviza / Áru Végre 410 alatt az euró, nagyot esett az olaj ára
Eidenpenz József | 2022. november 18. 12:50
Jó hétzárás van kilátásban Európában, de a BUX index nem tud pluszban maradni, a Mol és a Richter húzza vissza. A forint kissé megnyugodott a hektikus napok után, és 410 alá süllyedt az euró ára. A tegnapi nagy esés után a 90 dollárral küzd a Brent és a gázár is kedvező irányba mozdult.
Makro / Külgazdaság Csúszik az ítélet Brüsszelben, több mint 4 milliárd eurót veszíthet a magyar kormány
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 10:29
Mégsem jövő héten dönt az uniós pénzek ügyében benyújtott magyar reformokról a Bizottság.
Makro / Külgazdaság Akár 360-ig is erősödhet a forint az euróval szemben, ha Brüsszel ad pénzt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. november 12. 11:50
Jó másfél hónapja elszörnyedve néztük a forint főbb devizákkal szemben soha nem látott tapasztalt mélységeit, egy euró például 434-nél, míg egy dollár 450-nél kötött ki. Ezekhez képest felüdülés, hogy az uniós pénz ma már csak valamivel 400 forint felett cserél gazdát, a zöldhasú jegyzése meg már csaknem a 390-es szintre csökkent. Ennyit jelentett, hogy a piaci gázárak az augusztusi szintjük kevesebb mint harmadára, megawattóránként 100 euróra estek, ami miatt Magyarország energiaimport-számlája is jelentősen vékonyodott? S mi lesz, ha a kormánynak sikerül eloszlatnia az Európai Bizottság jogállamisági aggályait, tovább erősödhet-e a forint, s ha igen, meddig? Erre a kérdésre is kereste a választ legfrissebb Klasszis podcastunkban Tardos Gergellyel, az OTP Bank Elemzési Központjának vezetőjével főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor sorsa függhet most Rómától
Káncz Csaba | 2022. november 9. 15:44
Meloninak veszélyes politikai vizeken kell kormányoznia a keményen jobboldali választói és a nyugati intézmények elvárásai között. Rómának színt kell vallania az Európai Tanács szavazásán a Magyarországnak szánt forrásokról. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ujhelyi István: évtizedekre eldől a sorsunk fél éven belül
Wéber Balázs | 2022. november 7. 10:32
Az EP-képviselő szerint jönni fognak az uniós pénzek, de Brüsszel betartatja majd a szabályokat az Orbán-kormánnyal – ellenkező esetben reális forgatókönyv az EU-kilépés.
Makro / Külgazdaság Balázs Péter: kellemes miniszter Navracsics Tibor, de nincs hátországa
Wéber Balázs | 2022. október 22. 11:34
A kormány korrupcióellenes vállalásai jó irányba mutatnak, és gyökeres fordulatot jeleznek a brüsszeli magatartásában, mondta el lapcsoportunk Klasszis Klubjában Balázs Péter. A volt uniós biztos szerint ugyanakkor ez a magatartás nincs összhangban az itthonival, a fordulat oka pedig a pénz. Navracsics Tibort egy „Európában jártas, kellemes miniszter”-nek tartja, a kormány ugyanakkor nem biztosítja neki a hátországot. Valamennyi pénzt kapunk majd az EU-tól, de a jogállamisági eljárás nem fog lezárulni.
Makro / Külgazdaság Brüsszel bekeményít: újabb pénzcsapot zárhatnak el jogállamisági problémák miatt
Privátbankár.hu | 2022. október 16. 14:48
Felfüggeszthetik Lengyelország hozzáférését a Kohéziós Alapból járó forrásokhoz.
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy baj lehet, ha nem jönnek az uniós pénzek – A hét videója
Izsó Márton - Wéber Balázs | 2022. október 14. 19:33
Az infláció az egekben, a forint harmatgyenge, az életszínvonal zuhan – ha még az uniós csapok is zárva maradnak, az beláthatatlan következményekkel járhat. A magyar kormány sorra hozza a korrupcióellenesnek szánt törvényeket, hogy kiengesztelje Brüsszelt, és hozzájusson a forrásokhoz. A tét óriási: összességében 37 milliárd euró, a magyar GDP több mint negyede. De hogyan jutottunk idáig? Hisz-e még az EU a kormánynak? Min múlik az uniós döntés? És miért vagyunk az EU második legkorruptabb országa?  Erre keresik a választ A hét videójában munkatársaink, Izsó Márton Artúr és Wéber Balázs.
Makro / Külgazdaság Uniós pénzek: haladékot kapott a kormány, levelet írt Orbán Viktor
Wéber Balázs | 2022. október 13. 18:14
Két hónappal elhalasztotta a döntést az Európai Tanács a Magyarország elleni jogállamisági eljárásról. Így várhatóan csak december második felében derül majd ki, mi lesz a Magyarországnak járó uniós forrásokkal. A tét mindent beszámítva mintegy 37 milliárd euró. Orbán Viktor levélben köszönte meg a hosszabbítást.
Makro / Külgazdaság Mikor jönnek már az uniós pénzek? Erről is kérdezzük a volt uniós biztost a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. október 8. 11:37
Klubrendezvényünk következő vendége Balázs Péter közgazdász, diplomata, volt külügyminiszter, az első, Magyarország által delegált uniós biztos. A téma pedig természetesen nem más, mint az uniós pénzek: megkapja-e végre Magyarország a befagyasztott pénzeket, vagy épp ellenkezőleg, újabb forrásokat vesznek el tőlünk? A tét óriási – politikai és gazdasági szempontból egyaránt.  
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: közel 300 milliárd forintnyi uniós pénzt kap Magyarország
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 12:24
A fosszilis energiafelhasználás csökkentésére.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság A nap képe: milliárdokról alkudozik az Orbán-kormány minisztere Brüsszelben
Wéber Balázs | 2022. szeptember 21. 14:57
Navracsics Tibor Johannes Hahn uniós költségvetési biztossal tárgyalt.
Makro / Külgazdaság "Még minden lehet” – idén eldől, kapunk-e újabb gyomrost Brüsszelből
Wéber Balázs | 2022. szeptember 19. 14:46
Mintegy 7,5 milliárd eurós forrásbefagyasztást javasolt tegnap az Európai Bizottság Magyarországgal szemben korrupciós problémák miatt. Az összeg óriási, és maximum három hónapon belül eldől, hogy megvalósul-e a szankció.
Makro / Külgazdaság 7,5 milliárd eurót veszíthet Magyarország, ha a kormány továbbra sem tesz a korrupció ellen
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 11:32
Soha nem volt még korábban arra példa, hogy pénzügyi szankciókat javasoljon az Európai Bizottság egy tagállammal szemben annak jogállami hiányosságai miatt. Magyarország most 7,5 milliárd eurót veszíthet.
Makro / Külgazdaság "Meglengetik Damoklész kardját" – még egy esélyt ad az Orbán-kormánynak Brüsszel
Wéber Balázs | 2022. szeptember 18. 05:46
Az Európai Bizottság szinte biztosan újabb uniós pénzek befagyasztását javasolja majd a Magyarország elleni jogállamisági mechanizmus keretében, erősítette meg lapunknak egy brüsszeli forrás. A Bizottság értékeli, hogy az Orbán-kormány hajlandó reformokra a közbeszerzések és a korrupció elleni küzdelem terén, de elvárja ezek megvalósítását. Erre néhány hónapot kaphat a kormány – a végső szót az Európai Tanács mondja majd ki.
Makro / Külgazdaság Ez fájni fog: 20 százalékkal megvágná Brüsszel az uniós forrásokat
Wéber Balázs | 2022. szeptember 12. 11:44
A Bizottság szerint a fő ok a rendszerszintű korrupció a közbeszerzéseknél. 
Makro / Külgazdaság Óriási pácban van az Orbán-kormány, ebből így nem lesz uniós pénz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 10. 13:19
Egy nyilvánosságra került levélből az derül ki, hogy a bejelentett magyar intézkedéseket Brüsszelben nem látják elegendőnek a pénzcsapok megnyitásához.
Makro / Külgazdaság Minden eszköz bevethető – az Orbán-kormánynak is üzent a német kancellár
Wéber Balázs | 2022. augusztus 29. 17:39
Az EU-nak minden rendelkezésére álló lehetőséget használnia kell a jogállamisági hiányosságok megszüntetése érdekében, jelentette ki Olaf Scholz Prágában. A német kancellár példaként említette az uniós pénzek kifizetésének jogállamisági feltételekhez kötését, valamint a hetes cikk szerinti eljárás végigvitelét. Úgy véli, hogy az "illiberális demokrácia“ önmagában ellentmondás. A kancellár részletesen beszélt az EU jövőjéről is: támogatja a közösség jelentős mélyítését (például közös védelmi politika) és bővítését (Ukrajna és Grúzia EU-tagsága) is.
Makro / Külgazdaság Varga Judit ezermilliárdos levelet küldött
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 23. 07:45
Az igazságügyminiszter azt posztolta, a tegnap éjféli határidő előtt megküldte a magyar kormány a válaszlevelet az Európai Bizottságnak.
Makro / Külgazdaság A magyar kormányon nem fog múlni a megállapodás az EU-val
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 14:12
Navracsics Tibor azt mondta, a magyar kormány megállapodásra készül, mindent megtesz annak érdekében és nem rajta fog múlni, ha elmarad a megállapodás.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban kellene az uniós pénz Magyarországnak - vannak, akik mindent elvennének tőlünk
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 08:42
A lengyelek megalkudtak Brüsszellel, de a helyreállítási pénzhez még nem jutottak hozzá - Magyarországnak egyre jobban kellene a pénz, de egyelőre a pletykák szerint csak jobb tárgyalási pozíciót akarunk kicsikarni, előrelépésről nincs szó.
Makro / Külgazdaság Navracsics Tibor nem lesz elég, az uniós pénzek 70 százalékát biztosan bukni fogja Magyarország?
Privátbankár.hu | 2022. június 18. 13:22
Ujhelyi István szerint ha nem áll elő új tervvel az Orbán-kormány, akkor az uniós támogatások jó része el fog veszni.
Makro / Külgazdaság A lengyeleknek már megcsörgette a kasszakulcsot von der Leyen
Privátbankár.hu | 2022. június 3. 06:45
Zöld fényt adott a lengyel helyreállítási tervnek az EB elnöke, de a kifizetések csak a "szükséges feltételek" teljesítése után jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Uniós pénzek: Berlinből is üzentek az Orbán-kormánynak
Wéber Balázs | 2022. április 27. 18:01
A német Európa-ügyi államtitkár helyesnek tartja, hogy Brüsszel megindította a jogállamisági eljárást Magyarország ellen.
Makro / Külgazdaság Helyreállítási alap: dokumentumok cáfolják az Orbán-kormány állításait
Wéber Balázs | 2022. március 25. 15:16
Magyarország valóban kap hamarosan 300 millió euró uniós forrást, de nem Orbán Viktor Brüsszelnek írt levelének hatására, és alapvetően nem abból a forrásból, amiből a magyar kormány kért.
Makro / Külgazdaság Élesítette a csodafegyvert az EU: veszélyben az uniós pénzek? A hét videója
Izsó Márton - Wéber Balázs | 2022. február 18. 19:18
Az Európai Unió Bírósága a héten jóváhagyta a jogállamisági mechanizmust, így mostantól uniós forrásokat lehet megvonni a tagállamoktól bizonyos jogállamisági normák sérülése esetén. De valóban megvonhatják-e a Magyarországnak járó uniós forrásokat? Egy pénzcsapot már tavaly nyáron elzárt Brüsszel. Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG