1p
Óriási rali kezdődött a piacokon, miután összehangolt likviditásnövelő intézkedéseket jelentettek be a világ legnagyobb központi bankjai. A FED, az EKB, a kanadai jegybank, a brit, a japán, és a svájci központi bank likviditásnövelő akciót indít a dollárkölcsönök díjának csökkentésével. A bejelentés hatására az euró jelentős mértékben erősödött a dollárral szemben, és meglódultak az amúgy is elég jókedvű tőzsdék.

A nagy jegybankok közös nyilatkozatot hoztak nyilvánosságra, ebben közölték a részleteket. Az akció lényege, hogy olcsóbbá teszi a dollárkölcsönzést, növelve ezzel a bankközi likviditást.

Az intézkedés értelmében a jegybankok 0,5 százalékponttal csökkentik a dollár-csereügyletek díját, így az a dollár overnight-kamat plusz 0,5 százalék lesz. Ezek a kondíciók december 5-én lépnek életbe, és február 1-ig tartanak.

Ezen kívül a Bank of England, a svájci központi bank, a japán jegybank, és az EKB folytatja a három hónapos likviditási tendereit. A központi bankok ezen kívül készek további kedvezményes devizacsere-ügyletekre a likviditás javítása érdekében.

Összehangolt központi banki akciót utoljára szeptember 15-én jelentettek be.

14:45

A bejelentés után nagyjából egy órával elképesztő rali van az európai részvénypiacokon, jelentős pluszba kerültek a határidős indexek, száguld az euró, az arany, és az olaj. A nyugat-európai tőzsdék 3-4 százalékos emelkedésben vannak, a BUX 2,5 százalékkal erősödött, meglódult az OTP, több, mint 4,5 százalékos drágulásban a bankpapír.

A kőolaj ára pillanatok alatt 101 dollár fölé ugrott, az arany ára csaknem 1750 dollárig pattant. Az EUR/USD csaknem az 1,35-ös szintig szaladt.

15:35

Hatalmasat erősödött a forint a bankközi devizapiacon az általánosan javuló hangulatban. Az eurót 306 forint körül jegyzik!

Kilőttek a nyitásban a vezető New York-i tőzsdeindexek is, 2-3 százalékos pluszba kerültek a nyitásban. A befektetők egyértelműen a közös jegybanki akciónak örülnek, nem igazán törődnek a makroadatokkal.

Legfrissebb tőzsdei, devizapiaci és árupiaci árfolyamok >>

Korábban már jelentősen javult a hangulat a piacokon, miután a kínai központi bank váratlanul a bankok kötelező tartalékrátájának csökkentését jelentette be.

17:15: A nap végéig kitartott a hurráoptimizmus

A Budapesti Értéktőzsdén zárásig kitartott a jó hangulat, a BUX index 4,1 százaláékos pluszban végzett. Az OTP 6,4, a Mol 5,1, a Magyar Telekom 3,4 százalékos emelkedéssel zárt. A Richter, bár volt másfél-két százalékos pluszban is, végül minimális, tíz forintos gyengüléssel búcsúzott.

Az európai részvénytőzsdék többsége is hasonló eredményt ért el, legtöbbjük 4-6 százalék közötti emelkedést mutatott öt után. Az amerikai tőzsdék is 3-4 százalékos pluszban virultak. A várnál sokkal erősebb amerikai olajtartalék-adat ellenére tartotta száz dollár feletti árát a kőolaj.

A részvényekhez hasonlóan a forint is folyamatosan erősödött délután, kevéssel öt óra után már csak 303,6 forintot ért egy euró. A svájci frankot 248, az amerikai dollárt 225,50 forinton jegyezték.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Valakik megint alaposan megfinanszírozták az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 12:56
Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Ezt ki gondolta volna? Gyengébb lett a forint
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 07:22
Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Besorolták az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 16:34
A Moody's Investor Service stabil kilátások mellett a befektetésre ajánlott sáv felső közép fokozatát jelentő A1 besorolást adott az MBH-csoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank Nyrt. jelzáloglevél-kibocsátási programjára.
Pénzügyi szektor Nem a forint gyengült, hanem az euró erősödött
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 07:22
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Vajon mit lépnek Matolcsy Györgyék az Európai Központi Bank döntésére rezonálva?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 16:01
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa a piaci várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét csütörtöki ülésén.
Pénzügyi szektor Tovább drágulnak a lakáshitelek, újabb nagybank törte át a kamatplafont
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 07:45
Újabb nagybank emelte meg a lakáshitelei kamatait, és így már a K&H is átlépte a június végéig élő önkéntes, 7,3 százalékos THM-plafont a jelzálogkölcsönei egy részénél.
Pénzügyi szektor Megbírságolta az OTP Bankot az MNB
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 10:21
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP Bank Nyrt.-re, mert nem a hivatalos felületeken tette közzé akvizíciós terveit és ezzel megsértette rendkívüli tájékoztatási kötelezettségét.
Pénzügyi szektor A legjobb az őszinteség: gyenge a forint és az is marad
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 07:30
Erősödött kissé a forint szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Több százezer magyar lecserélte a régi szerződését
Privátbankár.hu | 2024. július 9. 12:44
A jegybank adatai szerint az idei lakásbiztosítási kampányban 640 ezren váltás történt. 
Pénzügyi szektor Visszaszólt a Bankszövetség a kormánynak
Privátbankár.hu | 2024. július 9. 08:59
A bankok szervezete visszautasítja, hogy extraprofitra tettek volna szert a háború miatt. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG