1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Óriási rali kezdődött a piacokon, miután összehangolt likviditásnövelő intézkedéseket jelentettek be a világ legnagyobb központi bankjai. A FED, az EKB, a kanadai jegybank, a brit, a japán, és a svájci központi bank likviditásnövelő akciót indít a dollárkölcsönök díjának csökkentésével. A bejelentés hatására az euró jelentős mértékben erősödött a dollárral szemben, és meglódultak az amúgy is elég jókedvű tőzsdék.

A nagy jegybankok közös nyilatkozatot hoztak nyilvánosságra, ebben közölték a részleteket. Az akció lényege, hogy olcsóbbá teszi a dollárkölcsönzést, növelve ezzel a bankközi likviditást.

Az intézkedés értelmében a jegybankok 0,5 százalékponttal csökkentik a dollár-csereügyletek díját, így az a dollár overnight-kamat plusz 0,5 százalék lesz. Ezek a kondíciók december 5-én lépnek életbe, és február 1-ig tartanak.

Ezen kívül a Bank of England, a svájci központi bank, a japán jegybank, és az EKB folytatja a három hónapos likviditási tendereit. A központi bankok ezen kívül készek további kedvezményes devizacsere-ügyletekre a likviditás javítása érdekében.

Összehangolt központi banki akciót utoljára szeptember 15-én jelentettek be.

14:45

A bejelentés után nagyjából egy órával elképesztő rali van az európai részvénypiacokon, jelentős pluszba kerültek a határidős indexek, száguld az euró, az arany, és az olaj. A nyugat-európai tőzsdék 3-4 százalékos emelkedésben vannak, a BUX 2,5 százalékkal erősödött, meglódult az OTP, több, mint 4,5 százalékos drágulásban a bankpapír.

A kőolaj ára pillanatok alatt 101 dollár fölé ugrott, az arany ára csaknem 1750 dollárig pattant. Az EUR/USD csaknem az 1,35-ös szintig szaladt.

15:35

Hatalmasat erősödött a forint a bankközi devizapiacon az általánosan javuló hangulatban. Az eurót 306 forint körül jegyzik!

Kilőttek a nyitásban a vezető New York-i tőzsdeindexek is, 2-3 százalékos pluszba kerültek a nyitásban. A befektetők egyértelműen a közös jegybanki akciónak örülnek, nem igazán törődnek a makroadatokkal.

Legfrissebb tőzsdei, devizapiaci és árupiaci árfolyamok >>

Korábban már jelentősen javult a hangulat a piacokon, miután a kínai központi bank váratlanul a bankok kötelező tartalékrátájának csökkentését jelentette be.

17:15: A nap végéig kitartott a hurráoptimizmus

A Budapesti Értéktőzsdén zárásig kitartott a jó hangulat, a BUX index 4,1 százaláékos pluszban végzett. Az OTP 6,4, a Mol 5,1, a Magyar Telekom 3,4 százalékos emelkedéssel zárt. A Richter, bár volt másfél-két százalékos pluszban is, végül minimális, tíz forintos gyengüléssel búcsúzott.

Az európai részvénytőzsdék többsége is hasonló eredményt ért el, legtöbbjük 4-6 százalék közötti emelkedést mutatott öt után. Az amerikai tőzsdék is 3-4 százalékos pluszban virultak. A várnál sokkal erősebb amerikai olajtartalék-adat ellenére tartotta száz dollár feletti árát a kőolaj.

A részvényekhez hasonlóan a forint is folyamatosan erősödött délután, kevéssel öt óra után már csak 303,6 forintot ért egy euró. A svájci frankot 248, az amerikai dollárt 225,50 forinton jegyezték.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Szuper ATM-ek pótolhatják az eltűnő bankfiókokat
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 11:43
A bankfiókok „kihalással fenyegetett” intézményeknek tűnnek, miután az internetes bankolás terjedésével egyre kevesebb van belőlük, ám van olyan napi ügyintézés, amiben gondoskodni kell a pótlásukról.
Pénzügyi szektor Valamiért még mindig sokan szeretik a magyar állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 12:22
Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Ön jó bankot választott? Most megtudhatja
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 09:00
A hazai bankok is közzétették a 2023-as számaikat, laptársunk, az Mfor mögéjük nézett.
Pénzügyi szektor Amerikai bankot vásárolt fel Romániában a CIB anyabankja
Privátbankár.hu | 2024. május 31. 16:43
Az olasz Intesa Sanpaolo megvette az amerikai érdekeltségű First Bankot bankot Romániában - írja az economedia.ro.
Pénzügyi szektor Így megy neki a forint a nyárnak
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 07:45
Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek délutánihoz képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
Pénzügyi szektor Valakik megint milliárdokkal finanszírozták az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:47
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Együttműködik a Budapesti Értéktőzsde és az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:21
A Budapesti Értéktőzsde Nyrt. és az MBH Bank Nyrt. stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek a támogatása. 
Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG