4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Dunaföldváron található Európa legnagyobb biofinomító üzeme, a Pannonia Bio, amelynek fehérjetermelése a jövő év végére évente egymilliárd vegán hamburger elkészítéséhez lesz elegendő, miközben a cég Magyarország legnagyobb megújulóenergia-termelője is egyben.

Az idén tízéves Pannonia Bio, amely kezdetben főként üzemanyag-etanol előállításával foglalkozott, mára nem etanolgyártóként határozza meg magát, hanem a világ élvonalába tartozó biofinomítóként, ahol a jövőben fokozatosan az újszerű élelmiszeripari termékek, különösen az alternatív fehérjék állnak a működés középpontjában, és a legjobb minőségű húsalternatívák és magas rosttartalmú élelmiszerek állíthatók elő.

A Pannonia Bio mára nem etanolgyártóként határozza meg magát, hanem a legjobb minőségű húsalternatívák és magas rosttartalmú élelmiszerek gyártójaként. Fotó: Pannonia Bio
A Pannonia Bio mára nem etanolgyártóként határozza meg magát, hanem a legjobb minőségű húsalternatívák és magas rosttartalmú élelmiszerek gyártójaként. Fotó: Pannonia Bio

Magyarországon szerencsés helyzetben van a vállalat, ugyanis az itthon elérhető, keményítőben gazdag gabonából a kutatás-fejlesztések eredményeképpen kiváló minőségű, GMO- és antibiotikum-mentes fehérjetermékek: emberi fogyasztásra szánt élelmiszer-összetevők és természetes állati takarmányok állíthatók elő.

A cég mára tehát nemcsak azt írja újra, hogy milyen forrásból jutunk hozzá a folyékony és gáznemű energiához, de azt is, hogy mi magunk hogyan és mit eszünk, és hogyan etetjük állatainkat, azaz az energetika mellett aktív résztvevője és alakítója a globális élelmiszerforradalomnak is. Mindez pedig drámaian kisebb éghajlati lábnyom mellett történik, mint amit a hagyományos megoldások kínálnának.

Az itt kidolgozott eljárások tehát egyszerre adnak választ energetikai, élelmezési és környezetvédelmi kihívásokra. Emiatt különösen fontos, hogy az elmúlt évtizedben az EU-ban az összes új gabonaalapú biofinomítói beruházás csaknem fele Magyarországon történt, ebben pedig hazánk legnagyobb biofinomítójaként a Pannonia Bio-nak is kulcsszerepe volt. Ennek köszönhetően Magyarország világviszonylatban a kiemelkedő 3. helyet tölti be, az egy főre eső etanol előállításban, az USA és Brazília mögött.

Erre példa a Pannonia Bio egy 2020 és 2022 közötti 200 millió eurós beruházása, amelynek eredményeként ez év novemberétől a vállalat árpafehérje-koncentrátumot fog előállítani egy új üzemegységben, amely átadása után a világ tíz legnagyobb árpafeldolgozója között lesz. A fejlesztés uniós szintű jelentőségét az is növeli, hogy az Európai Unió fehérjeigényének 75 százalékát főként USA-ból és Latin-Amerikából elégíti ki, ami komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, főként az orosz-ukrán háború árnyékában. A bioetanol gyártás során keletkező fehérjetermékek élelmiszer-összetevőként és természetes állati takarmányként e törékény biztonságot erősítik. Nem véletlen: a bioetanol-ágazat tavaly EU-s szinten több takarmányfehérjét állított elő, mint etanolt.

A Pannonia Bio messze Magyarország legnagyobb megújulóenergia-termelője, miközben a zöld átmenet egyik legreálisabb megújuló energiaforrását, az etanolt állítja elő.

A vállalat jelenleg 2000 MW energiát termel évente, ami megegyezik 600 ezer háztartás, azaz a 12 legnépesebb vidéki magyar város összes háztartásának éves energiaigényével. Ezt az energiát elsősorban a közlekedési ágazatban használják fel, itthon és külföldön. A felhasznált bioüzemanyagok teljes életciklusuk során közel 80 százalékos üvegházhatású gázmegtakarítást (ÜHG) eredményezhetnek a hagyományos benzinhez képest. A Pannonia Bio az általa előállított etanol, biogáz és egyéb megújulók révén együttesen évente közel 1 millió tonna CO2-kibocsátást mérsékel.

A vállalat tehát nagy szerepet játszik az energetikai átalakításban, mind fontosabb szereplője az élelmezésnek és környezetvédelmi célok megvalósításában vállal vezető szerepet, emellett a Közép Duna-menti régió gazdasági motorjaként több ezer magyar család számára biztosít megélhetést, növelve Dunaföldvár (tehetség)megtartó erejét, aktív részt vállalva a régió hosszú távú fejlesztésében. A cég jelenleg közel 400 helyi családnak ad közvetlenül megélhetést, működésével közvetetten pedig legalább ötezer vidéki munkahely fenntartását támogatja. Évi mintegy 1 millió tonna kukoricát, valamint idéntől közel 150 ezer tonna árpát vásárol fel elsősorban magyar gazdáktól, tervezhető egzisztenciát biztosítva több mint ötszáz agrártermelő partnerének, stabilizáló szerepet töltve be a magyar takarmánykukorica piacon. Ezen túlmenően a Pannonia Bio 2024-ig várhatóan évi 1,2 milliárd euróval (459,5 milliárd forinttal) járul hozzá Magyarország GDP-jéhez, és évi 300 millió euróval az állami költségvetéshez.

A Pannonia Bio messze Magyarország legnagyobb megújulóenergia-termelője, miközben a zöld átmenet egyik legreálisabb megújuló energiaforrását, az etanolt állítja elő. Forrás: Pannonia Bio
A Pannonia Bio messze Magyarország legnagyobb megújulóenergia-termelője, miközben a zöld átmenet egyik legreálisabb megújuló energiaforrását, az etanolt állítja elő. Forrás: Pannonia Bio

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Jól ment az INA-nak, lett is nagy osztalék
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:10
Az INA horvát olajipari vállalat pénteki közgyűlésén 240 millió euró (95,6 milliárd forint) osztalék kifizetéséről döntött, ez részvényenként 24 euró (9564 forint).
Vállalat Újabb jó hírt kapott Mészáros Lőrinc
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:02
Az OPUS Global Nyrt. jelentős hatékonyságjavulásának eredményeként rekord profitot ért el 2024 első három hónapjában. A nehéz külső körülmények mellett így ismét megmutatkozott a szinergiák kihasználásának a fontossága.
Vállalat Amíg Ön aludt, Elon Musk keresett 16 ezer milliárd forintot
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 06:41
Megszavazták a részvényesek Musk kompenzációs csomagját.
Vállalat A Liberty csehországi kohója csődöt jelentett, nem csak Dunaújvárosban vannak gondok
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:14
Az indiai tulajdonú acélvállalat súlyosan eladósodott Liberty Ostrava kohója csődeljárásba menekült -  jelentette a cseh média csütörtökön. Az acélipar árrései meredeken estek. A céget eladják.
Vállalat Csányi Sándor pincészete nem tud kikeveredni a veszteségből
Kormos Olga | 2024. június 12. 10:03
Ismét ránéztünk a borászatok tavalyi évére. Mivel oly sok figyelemreméltó borászat van Magyarországon, a szegmens csak egy szeletét tudjuk felvillantani, de így is érdekes képet kapunk a 2023-as évükről. Például a két leggazdagabb magyarnak nem a borászat a legerősebb oldala. 
Vállalat A norvégok sokallják Elon Musk juttatását, és szakszervezetet is szeretnének a Teslánál
Privátbankár.hu | 2024. június 8. 11:48
Norvégia vagyonalapja szombaton bejelentette, hogy a jövő héten esedékes részvényesi szavazáson Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójának 56 milliárd dolláros fizetési csomagja ellen fog szavazni.
Vállalat Jó hírt közölt a magyar állammal egy hitelminősítő
Privátbankár.hu | 2024. június 6. 18:04
Az állami tulajdonú nagyvállalat MVM Zrt. osztályzatát megerősítették.
Vállalat Már nem csak a benzinkutakon vehetünk hot dogokat
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 18:28
Aki evett már a Mol-kutakon hot dogot, az minden bizonnyal díjazni fogja, hogy mostantól már az egyik üzletlánc polcain is megvásárolhatjuk a grillkolbászokat.  
Vállalat Zsíros biznisz Pintér Sándor bizalmasának lenni
Privátbankár.hu | 2024. június 3. 10:56
A Civil Biztonsági Zrt. 2023-as eredménye alapján 9 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött az őrző-védő cég. A siker titka nem is ennek a vállalkozásnak a gazdálkodása, hanem a leányvállalatok által ide utalt osztalék.
Vállalat A választások előtti napokban kapott jó hírt Gattyán György
Privátbankár.hu | 2024. június 3. 09:59
Cégcsoportja egyik zászlóshajóját sikerült két évig tartó veszteség után nyereségbe kormányoznia.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG