<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Dunaföldváron található Európa legnagyobb biofinomító üzeme, a Pannonia Bio, amelynek fehérjetermelése a jövő év végére évente egymilliárd vegán hamburger elkészítéséhez lesz elegendő, miközben a cég Magyarország legnagyobb megújulóenergia-termelője is egyben.

Az idén tízéves Pannonia Bio, amely kezdetben főként üzemanyag-etanol előállításával foglalkozott, mára nem etanolgyártóként határozza meg magát, hanem a világ élvonalába tartozó biofinomítóként, ahol a jövőben fokozatosan az újszerű élelmiszeripari termékek, különösen az alternatív fehérjék állnak a működés középpontjában, és a legjobb minőségű húsalternatívák és magas rosttartalmú élelmiszerek állíthatók elő.

A Pannonia Bio mára nem etanolgyártóként határozza meg magát, hanem a legjobb minőségű húsalternatívák és magas rosttartalmú élelmiszerek gyártójaként. Fotó: Pannonia Bio
A Pannonia Bio mára nem etanolgyártóként határozza meg magát, hanem a legjobb minőségű húsalternatívák és magas rosttartalmú élelmiszerek gyártójaként. Fotó: Pannonia Bio

Magyarországon szerencsés helyzetben van a vállalat, ugyanis az itthon elérhető, keményítőben gazdag gabonából a kutatás-fejlesztések eredményeképpen kiváló minőségű, GMO- és antibiotikum-mentes fehérjetermékek: emberi fogyasztásra szánt élelmiszer-összetevők és természetes állati takarmányok állíthatók elő.

A cég mára tehát nemcsak azt írja újra, hogy milyen forrásból jutunk hozzá a folyékony és gáznemű energiához, de azt is, hogy mi magunk hogyan és mit eszünk, és hogyan etetjük állatainkat, azaz az energetika mellett aktív résztvevője és alakítója a globális élelmiszerforradalomnak is. Mindez pedig drámaian kisebb éghajlati lábnyom mellett történik, mint amit a hagyományos megoldások kínálnának.

Az itt kidolgozott eljárások tehát egyszerre adnak választ energetikai, élelmezési és környezetvédelmi kihívásokra. Emiatt különösen fontos, hogy az elmúlt évtizedben az EU-ban az összes új gabonaalapú biofinomítói beruházás csaknem fele Magyarországon történt, ebben pedig hazánk legnagyobb biofinomítójaként a Pannonia Bio-nak is kulcsszerepe volt. Ennek köszönhetően Magyarország világviszonylatban a kiemelkedő 3. helyet tölti be, az egy főre eső etanol előállításban, az USA és Brazília mögött.

Erre példa a Pannonia Bio egy 2020 és 2022 közötti 200 millió eurós beruházása, amelynek eredményeként ez év novemberétől a vállalat árpafehérje-koncentrátumot fog előállítani egy új üzemegységben, amely átadása után a világ tíz legnagyobb árpafeldolgozója között lesz. A fejlesztés uniós szintű jelentőségét az is növeli, hogy az Európai Unió fehérjeigényének 75 százalékát főként USA-ból és Latin-Amerikából elégíti ki, ami komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, főként az orosz-ukrán háború árnyékában. A bioetanol gyártás során keletkező fehérjetermékek élelmiszer-összetevőként és természetes állati takarmányként e törékény biztonságot erősítik. Nem véletlen: a bioetanol-ágazat tavaly EU-s szinten több takarmányfehérjét állított elő, mint etanolt.

A Pannonia Bio messze Magyarország legnagyobb megújulóenergia-termelője, miközben a zöld átmenet egyik legreálisabb megújuló energiaforrását, az etanolt állítja elő.

A vállalat jelenleg 2000 MW energiát termel évente, ami megegyezik 600 ezer háztartás, azaz a 12 legnépesebb vidéki magyar város összes háztartásának éves energiaigényével. Ezt az energiát elsősorban a közlekedési ágazatban használják fel, itthon és külföldön. A felhasznált bioüzemanyagok teljes életciklusuk során közel 80 százalékos üvegházhatású gázmegtakarítást (ÜHG) eredményezhetnek a hagyományos benzinhez képest. A Pannonia Bio az általa előállított etanol, biogáz és egyéb megújulók révén együttesen évente közel 1 millió tonna CO2-kibocsátást mérsékel.

A vállalat tehát nagy szerepet játszik az energetikai átalakításban, mind fontosabb szereplője az élelmezésnek és környezetvédelmi célok megvalósításában vállal vezető szerepet, emellett a Közép Duna-menti régió gazdasági motorjaként több ezer magyar család számára biztosít megélhetést, növelve Dunaföldvár (tehetség)megtartó erejét, aktív részt vállalva a régió hosszú távú fejlesztésében. A cég jelenleg közel 400 helyi családnak ad közvetlenül megélhetést, működésével közvetetten pedig legalább ötezer vidéki munkahely fenntartását támogatja. Évi mintegy 1 millió tonna kukoricát, valamint idéntől közel 150 ezer tonna árpát vásárol fel elsősorban magyar gazdáktól, tervezhető egzisztenciát biztosítva több mint ötszáz agrártermelő partnerének, stabilizáló szerepet töltve be a magyar takarmánykukorica piacon. Ezen túlmenően a Pannonia Bio 2024-ig várhatóan évi 1,2 milliárd euróval (459,5 milliárd forinttal) járul hozzá Magyarország GDP-jéhez, és évi 300 millió euróval az állami költségvetéshez.

A Pannonia Bio messze Magyarország legnagyobb megújulóenergia-termelője, miközben a zöld átmenet egyik legreálisabb megújuló energiaforrását, az etanolt állítja elő. Forrás: Pannonia Bio
A Pannonia Bio messze Magyarország legnagyobb megújulóenergia-termelője, miközben a zöld átmenet egyik legreálisabb megújuló energiaforrását, az etanolt állítja elő. Forrás: Pannonia Bio

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Új vezetők érkeztek a Vodafone akvizíció után a 4iG-hez
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 12:32
A 4iG Nyrt. igazgatósága a Vodafone Magyarország és a meglévő távközlési portfólió integrációja érdekében új felsővezetőket nevezett ki a cégcsoporthoz frissen csatlakozott társaság, valamint a 4iG Nyrt. irányításába.
Vállalat Iratokat vár a Teslától az amerikai igazságügyi minisztérium
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:49
Az amerikai igazságügyi minisztérium az önvezető autókról szóló dokumentációért fordult kedden a Tesla járműgyártóhoz - derül ki az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott iratokból.
Vállalat Kiderült, mennyit keresett a Pfizer a Covid-vakcinán
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:26
 A Pfizer amerikai gyógyszeripari cég nyeresége és bevétele is nőtt tavaly a negyedik negyedévben, az éves árbevétel rekord nagyságú volt.
Vállalat Csúnya számokat közölt a Samsung
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 17:07
A Samsung Electronics dél-koreai vállalat működési eredménye jelentősen, csaknem 69 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben a chipek és okostelefonok iránti alacsony kereslet miatt - derült ki a cég kedden közzétett jelentéséből.
Vállalat Lezárult a 4iG-Vodafone biznisz
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 15:06
A Budapesti Értéktőzsde honlapján jelent meg a tájékoztatás.
Vállalat Újabb kemény csörte bontakozik ki Amerika és Kína között
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 12:59
A Huawei elleni újabb amerikai intézkedések heves tiltakozást váltottak ki Peking részéről.
Vállalat Az amerikai politikai elitnek magyarázkodhat a TikTok-vezér
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 14:51
Meghallgatásra kell mennie a videós közösségi oldal vezérének.
Vállalat Alacsonyabb költség, kisebb környezeti hatás: felértékelődik a last mile logisztikai raktárak szerepe
PR | 2023. január 27. 19:51
A gyors kiszállítás elengedhetetlen az ügyfelek elégedettségének és hűségének megtartásához a modern piacon. A GKI beszámolója szerint 2021-ben Magyarországon közel 67 millió megrendelést szállítottak ki a szolgáltatók, és ez a tendencia továbbra is meghatározó marad. De mitől lesz gyors a kiszállítás ?
Vállalat Gördülő Generációk
PR | 2023. január 27. 10:57
Megvásárolta az ország egyik meghatározó magyar tulajdonú flottakezelő cégét az AutoWallis. Az idén harminc éves Nelson Flottalízing Kft-re egy jelentős átalakulási folyamatot követően tett ajánlatott a tőzsdén jegyzett társaság. A Nelson korszerűsítését követő tulajdonváltás ötlete egy fiatal, 29 éves menedzserhez köthető - aki cseppet sem véletlenül került a céghez.
Vállalat Enged a Google az uniós hatóságok nyomásának
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 16:50
A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az európai fogyasztóvédelmi hatóságok nyomására; Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) erőfölényes vizsgálatot folytat az óriáscéggel szemben - közölte a versenyhatóság.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG