<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Újabb kriptodeviza-társaságok mennek a hagyományos tőzsdékre, köztük egy bányászcég is. Korábban azonban már számos társa megtette ezt a lépést, így van bőven kínálat hasonló részvényekből. De a konkurencia a szektorban erős, egyes részvények jól teljesítettek még a bitcoinhoz képest is, mások messze alulmúlták azt.

Egy közepes nagyságú kriptodeviza-tőzsde, az FTX a héten 900 millió dollárt vont be nagybefektetőktől. Ez a nemzetközi sajtó szerint a kriptodeviza-történelemben a legnagyobb zártkörű (private equity) tőkebevonás volt, és a társaságot 18 milliárd dollárra értékeli.

A kriptodeviza-ágazat fejlődését jól jellemzi, hogy ugyanezt a céget egy évvel ezelőtt csak 1,2 milliárd dollárra értékelték, tehát a jelenleginek a töredékére. Az értékeltség ekkora változása is jelzi, hogy a kriptodevizák sokkal inkább elfogadottá váltak és bevonultak a mainstream médiába, a befektetők célpontjai közé is.

Guruk is belevettek a kibocsátásba

Ezzel az FTX a legmagasabb értékeltségű kriptodeviza-vállalkozások egyike lett , ami reményei szerint megnyitja a számára az utat új piacok felé, főként az amerikai piacra. A cég fő irodái egyébként Hongkongban vannak, de Antigua és Barbuda államban van a székhelye – írja a Nasadaq.com cikke.

Ami azonban az egész kibocsátásban talán a legérdekesebb, az az, hogy kik vettek benne részt. Hatvan befektetőt sorolnak fel, közöttük a híres japán SoftBank Group és különböző híres kockázati tőkések is szerepelnek, mint:

 • Thoma Bravo ,
 • Daniel Loeb (Third Point),
 • Alan Howard,
 • Paul Tudor Jones családja,
 • Israel Englander,
 • Coinbase Ventures.

Nem írták le a bitcoint a nagyok

A kriptodeviza-piac számára a tranzakció azért is olyan fontos, mert amint a felsorolásból látszik, számos intézményi befektető, kockázati tőkés és guru egyáltalán nem írta le a kriptodeviza-piacot csak azért, mert a május közepi csúcsokról a bitcoin nagyjából felére esett vissza.

A vállalkozás szerint a kibocsátásnak nem csak pénzszerzés volt a célja, hanem az is, hogy megfelelő stratégiai szövetségeseket találjanak, amelyek segítenek neki a növekedésben, a brand építésében és akvizíciókban. Az FTX ugyanis viszonylag új a piacon, mintegy két éve alakult, ellentétben sokkal régebbi és jóval nagyobb versenytársaival, mint a Binance, a Gemini vagy a Coinbase.

Bitcoin és dollár (Pixabay.com)Bitcoin és dollár (Pixabay.com)

Stadiont már neveztek el róla

Egyébként az ismeretséget, a brand erejét azzal is igyekszik növelni, hogy különböző sporteseményekre köt szponzori szerződéseket, főleg az Egyesült Államokban. Itt ugyanis jelenleg a tevékenységi köre korlátozott, egzotikus kriptodeviza-termékeinek csak egy szűk körét kínálja az amerikai állampolgárok számára. A leghíresebb szerződést Miami városban kötötték egy kosárlabda-csapattal, a Miami Heat stadionját azóta át is nevezték FTX Arenára.

Bitcoin-bányászok is jönnek a tőzsdére

Egy másik érdekes részvénynek ígérkezik a szektorban a Core Scientific nevű bitcoinbányász társaság. Egyesül egy úgynevezett SPAC-társasággal, a  Power and Digital Infrastructure Acquisition Company céggel, amelynek fő befektetője a Blackrock vagyonkezelő. (A világ egyik legnagyobb alapkezelője.)

A tranzakció révén egy 4,3 milliárd dolláros cég jön majd létre saját bevallása szerint, Core Scientific néven, amelyet bevezetnek a Nasdaq amerikai technológiai tőzsdére – írta a Business Insider.

Szén-dioxid-semleges bányászat?

A szóban forgó társaság az USA-ban négy bitcoinbányász üzemegységet tart fent, emellett másoknak is bérbe ad bitcoinbányász hardvert. Saját bevallása szerint száz százalékig széndioxid-semleges a működése.

Ez úgy jön ki, hogy egyrészt tiszta energiát használ működéséhez, másrészt úgynevezett megújulóenergia-krediteket is felvásárol a szabad piacon. (Ezek a kreditek lehetővé teszik, hogy egy szennyező tevékenységet folytató cég fizessen a szennyezésért a szennyezési kvóták felvásárlásával, amit környezetbarátabb vállalatok engednek át.)

A bitcoin és bitcoin-bányász cégek részvényárfolyamai, I. (Tradingview.com)A bitcoin és bitcoin-bányász cégek részvényárfolyamai, I. (Tradingview.com)

A Core Scientific egyébként az utóbbi fél évben összesen 1683 bitcoint bányászott ki, ennek jelenlegi piaci értéke mintegy 55 millió dollár, közel 17 milliárd forint. A tőzsdére menetelt eredményező tranzakció azonban várhatóan csak az év utolsó negyedévében fejeződik be.

Jó pár bányász van már tőzsdén

Addig sem maradnak a befektetők bányászrészvények nélkül. Korábban több másik is tőzsdére ment, a Yahoo Finance és a Fool.com listái szerint ilyenek:

 • Riot Blockchain (NASDAQ:RIOT)
 • Marathon Patent Group (NASDAQ:MARA)
 • Canaan (NASDAQ:CAN)
 • HIVE Blockchain Technologies (OTC:HVBTF)
 • CleanSpark (NASDAQ:CLSK)
 • SOS Limited (NYSE:SOS)
 • Ebang International Holdings (NASDAQ:EBON)

Nagy mozgások zajlanak a háttérben

Annak ellenére tehát, hogy a bitcoin árfolyama sokat esett az utóbbi időben, és senki sem tudja, meddig tart a lefelé menő trend, a piacon nagy mozgások vannak. Az intézményi befektetők sem írták le a szektort, sokan a háttérben csendben vásárolnak vagy befektetnek valamely vállalkozásba.

Nagy kérdés, hogy mi a jobb? Kriptodevizákat birtokolni, vagy ezzel foglalkozó társaságok részvényeit vásárolni?

A (nem) kamatozó kriptodevizák

Az árupiaci termékek vagy a kriptodevizák alapesetben nem kamatoznak, nem fizetnek osztalékot sem. (Pontosabban egyes kriptodevizáknál keletkezhet kamatszerű bevétel, de ezért kockázatot kell vállalni vagy inflálódnak. De ez egy másik történet.)

A vállalkozások viszont fizethetnek osztalékot, és akkor is nyereségesek maradhatnak, ha kriptodeviza-árak vagy az árupiaci árak stagnálnak. A bitcoin-bányászat például olyan zseniálisan van megoldva, hogy ha a vezető kriptó ára esik, a bányászok egy részének nem éri majd meg a bányászat, viszont ezért ki fognak szállni a piacról. Így a hatékonyabban működő bányászok továbbra is nyereségesek tudnak maradni, a rendszer megy tovább, a szektor egésze pedig hosszabb távon nyereséget termel.

A bitcoin és bitcoin-bányász cégek részvényárfolyamai, II. (Tradingview.com)A bitcoin és bitcoin-bányász cégek részvényárfolyamai, II. (Tradingview.com)

Amint a két grafikonon látható, egyes bitcoin-bányász társaságok árfolyamának emelkedése a bitcoint is bőven túlszárnyalta az utóbbi egy évben. Mások viszont alulmúlták azt. A verseny mindenképpen erős, önmagában az, hogy valaki bitcoinbányász, még nem garancia a sikerre.

Kizöldül a bitcoin-bányászat

A jelenlegi tendenciák közé tartozik, hogy Kínában a tiltások miatt a kriptodeviza-bányászok összepakolnak és más országokba költöznek. Ez a folyamat most is tart. Sokan azt tartják, hogy nem is elsősorban a környezetvédelmi kihívások miatt, hanem inkább politikai indíttatásra, a jegybanki pénzteremtés, ellenőrzés monopóliumának védelmében történik mindez.

Elon Musk májusi megnyilvánulása miatt azonban, amikor környezetvédelmi okokra hivatkozva függesztette fel a bitcoin elfogadását a Tesla autókért cserébe, a szektornak amúgy is igen fontossá vált a zöld, környezetbarát működés. Viszont ha ez megvalósul, és a Bitcoin-rendszer működtetése, a bányászat nagyrészt zöld energiából történik majd, akkor az ellenzők egy fontos érve alól húzzák ki a talajt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17500 17500 17985 -2,21% 0 0 4 037 631 950 Ft 2021-09-24 17:10:41
MOL 2460 2422 2466 +0,57% 0 0 2 870 177 144 Ft 2021-09-24 17:11:11
MTELEKOM 424 412 428 -0,59% 0 0 130 747 726 Ft 2021-09-24 17:05:43
RICHTER 8575 8550 8670 -0,52% 0 0 891 335 995 Ft 2021-09-24 17:05:42
OPUS 248 243 252 -0,60% 0 0 30 203 577 Ft 2021-09-24 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Pocsék nemzetközi hangulat – rosszkedvűen zárták a hetet a budapesti parketten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:58
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 493,15 pontos, 0,95 százalékos csökkenéssel, 51 453,71 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kötvényeket hozott forgalomba a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 18:12
A cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé az erről szóló tájékoztatást.
Részvény / Deviza / Áru Nem fizetett a kínai óriás, a forint is tovább gyengül, mi lesz most?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 24. 11:56
A tőzsdék ismét kisebb-nagyobb mínuszba lendültek, aminek fő oka a kínai Evergrande ingatlanóriás lehet, mert nem fizetett ki egy esedékes kamatösszeget. A német gazdaságból is rossz hír jött, esnek a sportszergyártók. A hazai részvénypiac is esik, a forint állítólag az uniós pénzek miatt gyengül tovább.
Részvény / Deviza / Áru Lezajlott az Appeninn Nyrt. rendkívüli közgyűlése
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 18:45
Korábbi határozatok megerősítéséről is szó volt.
Részvény / Deviza / Áru Belehúzott az OTP és a MOL, meglódult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 23. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 648,72 pontos, 1,26 százalékos emelkedéssel, 51 946,86 ponton zárt csütörtökön. Jól szerepelt a MOL és az OTP is.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz kínai Lehman Brothers, emelték a Richter célárát
Eidenpenz József | 2021. szeptember 23. 11:57
Fellélegezhettek a piacok a Fed-ülés után és a kínai Evergrande óriásvállalat körüli helyzet enyhülése miatt is. Szép pluszban vannak az indexek mindenütt, Pesten is van emelkedés, ám a forint gyengélkedik. Két elemző teljesen másképpen vélekedik fizetőeszközünk következő pár hónapjáról. A tech-guru, Cathie Wood szerint nincs tech-lufi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengülő pályára állhat a forint
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 08:18
Bár lassabban, de folytatódik a magyarországi kamatemelési ciklus, a forint és feltörekvő piaci társai inkább a negatív irányba mehetnek középtávon a negyedik hullám okozta bizonytalanságból adódó nemzetközi befektetői hangulat miatt – véli Hajósi Péter, a K&H alapok vezető stratégája. A részvénypiacokon még mindig van keresnivalója a megtakarítóknak, akiknek érdemes a külföldi devizákra figyelniük.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi indexekkel együtt mozgott a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 18:32
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 482,58 pontos, 0,95 százalékos emelkedéssel, 51 298,14 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Stabil maradhat a forint jövőre is, a svájci frank pedig újra érdekes lehet
Eidenpenz József | 2021. szeptember 22. 14:18
Ingatlanokat, részvényeket kell venni az inflációs környezetben az Equilor Befektetési Zrt. szerint, és a magyar részvények nagy többsége jó választás, még a közepes cégek is. A forintgyengülés időszakának jó időre vége lehet, oldalazó árfolyamra számítanak, ami jövőre is kitarthat. Sokat javulhat az OTP helyzete, a Mol pedig kifejezetten olcsó.
Részvény / Deviza / Áru Ismét Amerikán a befektetők szeme, elkerülhető a kínai gigacsőd?
Király Béla | 2021. szeptember 22. 12:15
A tőzsdék szerdán óvatos optimizmust mutatnak, továbbra is fókuszban van a megrendült kínai ingatlanfejlesztő óriás, Evergrande, emellett az esti amerikai jegybanki ülés is komoly izgalmakat tartogat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos