<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Újabb kriptodeviza-társaságok mennek a hagyományos tőzsdékre, köztük egy bányászcég is. Korábban azonban már számos társa megtette ezt a lépést, így van bőven kínálat hasonló részvényekből. De a konkurencia a szektorban erős, egyes részvények jól teljesítettek még a bitcoinhoz képest is, mások messze alulmúlták azt.

Egy közepes nagyságú kriptodeviza-tőzsde, az FTX a héten 900 millió dollárt vont be nagybefektetőktől. Ez a nemzetközi sajtó szerint a kriptodeviza-történelemben a legnagyobb zártkörű (private equity) tőkebevonás volt, és a társaságot 18 milliárd dollárra értékeli.

A kriptodeviza-ágazat fejlődését jól jellemzi, hogy ugyanezt a céget egy évvel ezelőtt csak 1,2 milliárd dollárra értékelték, tehát a jelenleginek a töredékére. Az értékeltség ekkora változása is jelzi, hogy a kriptodevizák sokkal inkább elfogadottá váltak és bevonultak a mainstream médiába, a befektetők célpontjai közé is.

Guruk is belevettek a kibocsátásba

Ezzel az FTX a legmagasabb értékeltségű kriptodeviza-vállalkozások egyike lett , ami reményei szerint megnyitja a számára az utat új piacok felé, főként az amerikai piacra. A cég fő irodái egyébként Hongkongban vannak, de Antigua és Barbuda államban van a székhelye – írja a Nasadaq.com cikke.

Ami azonban az egész kibocsátásban talán a legérdekesebb, az az, hogy kik vettek benne részt. Hatvan befektetőt sorolnak fel, közöttük a híres japán SoftBank Group és különböző híres kockázati tőkések is szerepelnek, mint:

 • Thoma Bravo ,
 • Daniel Loeb (Third Point),
 • Alan Howard,
 • Paul Tudor Jones családja,
 • Israel Englander,
 • Coinbase Ventures.

Nem írták le a bitcoint a nagyok

A kriptodeviza-piac számára a tranzakció azért is olyan fontos, mert amint a felsorolásból látszik, számos intézményi befektető, kockázati tőkés és guru egyáltalán nem írta le a kriptodeviza-piacot csak azért, mert a május közepi csúcsokról a bitcoin nagyjából felére esett vissza.

A vállalkozás szerint a kibocsátásnak nem csak pénzszerzés volt a célja, hanem az is, hogy megfelelő stratégiai szövetségeseket találjanak, amelyek segítenek neki a növekedésben, a brand építésében és akvizíciókban. Az FTX ugyanis viszonylag új a piacon, mintegy két éve alakult, ellentétben sokkal régebbi és jóval nagyobb versenytársaival, mint a Binance, a Gemini vagy a Coinbase.

Bitcoin és dollár (Pixabay.com)Bitcoin és dollár (Pixabay.com)

Stadiont már neveztek el róla

Egyébként az ismeretséget, a brand erejét azzal is igyekszik növelni, hogy különböző sporteseményekre köt szponzori szerződéseket, főleg az Egyesült Államokban. Itt ugyanis jelenleg a tevékenységi köre korlátozott, egzotikus kriptodeviza-termékeinek csak egy szűk körét kínálja az amerikai állampolgárok számára. A leghíresebb szerződést Miami városban kötötték egy kosárlabda-csapattal, a Miami Heat stadionját azóta át is nevezték FTX Arenára.

Bitcoin-bányászok is jönnek a tőzsdére

Egy másik érdekes részvénynek ígérkezik a szektorban a Core Scientific nevű bitcoinbányász társaság. Egyesül egy úgynevezett SPAC-társasággal, a  Power and Digital Infrastructure Acquisition Company céggel, amelynek fő befektetője a Blackrock vagyonkezelő. (A világ egyik legnagyobb alapkezelője.)

A tranzakció révén egy 4,3 milliárd dolláros cég jön majd létre saját bevallása szerint, Core Scientific néven, amelyet bevezetnek a Nasdaq amerikai technológiai tőzsdére – írta a Business Insider.

Szén-dioxid-semleges bányászat?

A szóban forgó társaság az USA-ban négy bitcoinbányász üzemegységet tart fent, emellett másoknak is bérbe ad bitcoinbányász hardvert. Saját bevallása szerint száz százalékig széndioxid-semleges a működése.

Ez úgy jön ki, hogy egyrészt tiszta energiát használ működéséhez, másrészt úgynevezett megújulóenergia-krediteket is felvásárol a szabad piacon. (Ezek a kreditek lehetővé teszik, hogy egy szennyező tevékenységet folytató cég fizessen a szennyezésért a szennyezési kvóták felvásárlásával, amit környezetbarátabb vállalatok engednek át.)

A bitcoin és bitcoin-bányász cégek részvényárfolyamai, I. (Tradingview.com)A bitcoin és bitcoin-bányász cégek részvényárfolyamai, I. (Tradingview.com)

A Core Scientific egyébként az utóbbi fél évben összesen 1683 bitcoint bányászott ki, ennek jelenlegi piaci értéke mintegy 55 millió dollár, közel 17 milliárd forint. A tőzsdére menetelt eredményező tranzakció azonban várhatóan csak az év utolsó negyedévében fejeződik be.

Jó pár bányász van már tőzsdén

Addig sem maradnak a befektetők bányászrészvények nélkül. Korábban több másik is tőzsdére ment, a Yahoo Finance és a Fool.com listái szerint ilyenek:

 • Riot Blockchain (NASDAQ:RIOT)
 • Marathon Patent Group (NASDAQ:MARA)
 • Canaan (NASDAQ:CAN)
 • HIVE Blockchain Technologies (OTC:HVBTF)
 • CleanSpark (NASDAQ:CLSK)
 • SOS Limited (NYSE:SOS)
 • Ebang International Holdings (NASDAQ:EBON)

Nagy mozgások zajlanak a háttérben

Annak ellenére tehát, hogy a bitcoin árfolyama sokat esett az utóbbi időben, és senki sem tudja, meddig tart a lefelé menő trend, a piacon nagy mozgások vannak. Az intézményi befektetők sem írták le a szektort, sokan a háttérben csendben vásárolnak vagy befektetnek valamely vállalkozásba.

Nagy kérdés, hogy mi a jobb? Kriptodevizákat birtokolni, vagy ezzel foglalkozó társaságok részvényeit vásárolni?

A (nem) kamatozó kriptodevizák

Az árupiaci termékek vagy a kriptodevizák alapesetben nem kamatoznak, nem fizetnek osztalékot sem. (Pontosabban egyes kriptodevizáknál keletkezhet kamatszerű bevétel, de ezért kockázatot kell vállalni vagy inflálódnak. De ez egy másik történet.)

A vállalkozások viszont fizethetnek osztalékot, és akkor is nyereségesek maradhatnak, ha kriptodeviza-árak vagy az árupiaci árak stagnálnak. A bitcoin-bányászat például olyan zseniálisan van megoldva, hogy ha a vezető kriptó ára esik, a bányászok egy részének nem éri majd meg a bányászat, viszont ezért ki fognak szállni a piacról. Így a hatékonyabban működő bányászok továbbra is nyereségesek tudnak maradni, a rendszer megy tovább, a szektor egésze pedig hosszabb távon nyereséget termel.

A bitcoin és bitcoin-bányász cégek részvényárfolyamai, II. (Tradingview.com)A bitcoin és bitcoin-bányász cégek részvényárfolyamai, II. (Tradingview.com)

Amint a két grafikonon látható, egyes bitcoin-bányász társaságok árfolyamának emelkedése a bitcoint is bőven túlszárnyalta az utóbbi egy évben. Mások viszont alulmúlták azt. A verseny mindenképpen erős, önmagában az, hogy valaki bitcoinbányász, még nem garancia a sikerre.

Kizöldül a bitcoin-bányászat

A jelenlegi tendenciák közé tartozik, hogy Kínában a tiltások miatt a kriptodeviza-bányászok összepakolnak és más országokba költöznek. Ez a folyamat most is tart. Sokan azt tartják, hogy nem is elsősorban a környezetvédelmi kihívások miatt, hanem inkább politikai indíttatásra, a jegybanki pénzteremtés, ellenőrzés monopóliumának védelmében történik mindez.

Elon Musk májusi megnyilvánulása miatt azonban, amikor környezetvédelmi okokra hivatkozva függesztette fel a bitcoin elfogadását a Tesla autókért cserébe, a szektornak amúgy is igen fontossá vált a zöld, környezetbarát működés. Viszont ha ez megvalósul, és a Bitcoin-rendszer működtetése, a bányászat nagyrészt zöld energiából történik majd, akkor az ellenzők egy fontos érve alól húzzák ki a talajt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7988 7830 7988 +1,01% 0 0 3 224 248 138 Ft 2022-10-03 17:13:58
MOL 2466 2360 2466 +2,49% 0 0 838 874 226 Ft 2022-10-03 17:05:41
MTELEKOM 296 286 296 +0,17% 0 0 114 779 809 Ft 2022-10-03 17:05:17
RICHTER 7550 7300 7580 +2,03% 0 0 1 503 833 255 Ft 2022-10-03 17:05:23
OPUS 129 125 129 0,00% 0 0 12 993 633 Ft 2022-10-03 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG