<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A szerdai extrém zuhanás “vérfürdő” néven vonul be a kriptodeviza-piac történetébe, és valószínűleg nem egy oka van, hanem sok, legalább kilenc. Már hetek óta lassan érett egy korrekció, ha ekkora nagyra nem is nagyon számított senki. Merre tovább, bitcoin-árfolyam? Merre tovább, kriptodeviza-világ?

Tegnap hatalmasat esett a Bitcoin árfolyama, a legtöbb kriptodeviza pedig ezt is jócskán túlszárnyalta. A legrosszabb pillanatokban az első számú kriptodeviza 40 000 dollár környékéről 31 000 dollár alá is lezuhant, az ethereum pedig 3000 dollárról mintegy 1950 dollárig. A bitcoin ezzel az április 14-i, 64 863 dolláros történelmi csúcsról már 38 százalékot esett, de a gödör alján tegnap ez 52,6 százalék is volt.

A részvénypiacokon korrekciónak egy maximum tíz százalékos áresést szoktak nevezni a legutóbbi 12 havi csúcstól mérve. A kriptodeviza-piac azonban ennél jóval hektikusabb, így elvileg elképzelhető, hogy egy-harminc negyven százalékos zuhanás is átmeneti korrekciónak bizonyuljon, az emelkedő trend megmaradjon. De a kérdés nyitott.

Tucatnyi ilyen bitcoin-zuhanás volt már

Amint a Visual Capitalist ábrájáról kiderül, a bitcoin a múltban már mintegy tucatszor élt át 30-50 százalékos “korrekciókat” a korábbi 12 havi csúcshoz képest. A tavaly március közepi mélypont pedig 60,8 százalékos visszaesésnél volt. De további három esetben – 2013-ban, 2014-ben és 2018-ban – sokkal durvább, 80 és 90 százalék közötti értékvesztést is feljegyeztek a leszálló ágak legalján.

A bitcoin és az ether árfolyama 2021-ben (Tradingview.com)A bitcoin és az ether árfolyama 2021-ben (Tradingview.com)

A befektetők most elsősorban két dolgon rágódnak. Egyrészt, hogy miért történhetett ez. Másrészt, hogy hogyan tovább, mit hoz majd a jövő. Ez most egy trendforduló, és újabb több éves lejtmenet, “kriptó-tél” következik, mint a legutóbbi, 2007-es bikapiac után? Vagy csak egy átmeneti nagyobb korrekció tanúi vagyunk, amely a következő hetekben vagy hónapokban ismét egy emelkedő szakasznak adja át a terepet?

Az esés kilenc valószínű oka

Az esés okait a következő pontokban foglalhatjuk össze, amelyek együtt hathattak. De valószínűleg azért a legfontosabb a Tesla-vezér Elon Musk pálfordulása és a piac átalános elfáradása volt.

1. Az egyes számú bitcoinár-gyilkos a túlzott hazardírozás

A vészesen magas származékos kockázati kitettség vastagon hozzájárulhatott a tegnapi vérfürdőhöz. Úgy tűnik, sok olyan kisebb-nagyobb befektető lehetett a piacon, akik tapasztalatlanok, és túl nagy kockázatot vállaltak. Nagy mennyiségben operáltak tőkeáttételes üzletekkel, amelyeknél a nyereség és veszteség is sokszorozottan jelentkezik. (Egy tízszeres tőkeáttételnél már tíz százalék esés is lenullázza a vagyont.)

A fekete szerdán a nap közepén volt egy körülbelül egy órás időszak, amikor nagyon jól megfigyelhető volt egy hirtelen begyorsuló, különösen gyors és mély zuhanás. Ekkor kerülhetett sor a tömeges, állítólag 8,5 milliárd dollárt is elérő likvidálási hullámra. Ilyenkor a befektetések kényszerértékesítése még lejjebb nyomja az árat, az pedig újabb pozíciókat nulláz le, üt ki.

A bitcoin-árfolyam extrém beszakadása nap közben. (Tradingview.com)A bitcoin-árfolyam extrém beszakadása nap közben. (Tradingview.com)

2. Elon Musk pálfordulása és a Tesla-fizetés

A Tesla és főnöke év elején beszállt a bitcoin-üzletbe, majd múlt héten lényegében kihátrált belőle, megkérdőjelezve korábbi döntésének helyességét is. (Bejelentette, hogy már nem fogadják el a bitcoint fizetőeszközként.) Sokak szerint ez még rosszabb, mintha be sem szállt volna. Kétségbe vonta ezzel azt is, hogy a bitcoin alkalmas-e vállalatok likvid eszközeinek tárolására, illetve fizetőeszközként.

Egy kriptodeviza-szakértő szerint most árazódott ki a bitcoin árfolymaából a “Tesla-prémium”, a bitcoin ugyanis Elon Musk február eleji nagy hatású bejelentésének szintjére esett vissza. Igaz, van még egy reménysugár a piacnak, állítólag más kriptodevizákat is vizsgál helyette, amelyek kevésbé környezetszennyezőek. (Lásd még: Miért esik a bitcoin árfolyama? Elon Musknak milyen adui lehetnek még?)

Bitcoin-emlékérme (Pixabay.com)Bitcoin-emlékérme (Pixabay.com)

3. Az ESG-mánia elérte a bitcoint

A környezettudatos befektetés korunk egyik legfontosabb trendje, és Elon Musk visszavonulása is előtérbe helyezte a bitcoin-rendszer magas áramfelhasználását. Lépéseivel még komolyabb muníciót adott azoknak, akik szerint a bitcoin energiafelhasználása túlságosan környezetkárosító, nem “ESG” kompatibilis. Ez az intézményi befektetőket is óvatosságra késztetheti a legnagyobb kriptodevizával szemben.

4. A Coinbase-bevezetés sokaknak csalódás lehetett

A Coinbase kriptodeviza-tőzsde pár héttel ezelőtti tőzsdei bevezetése sok bitcoin-befektető számára csalódás lehetett. A bitcoin árfolyama ugyanis pont akkor érte el történelmi csúcsát, április 14-én, aligha nem véletlenül. A részvénytranzakció hatalmas reklámot csinált a bitcoinnak, a bitcoin-rekord pedig a Coinbase-részvényeknek. De azután megszűntek ezek az egymást erősítő pozitív hatások, és elmaradtak az új csúcsok is. A busás rövid távú nyereségekre törekvő befektetők nagy része pedig lassacskán elveszíthette a türelmét.

A Coinbase részvények árfolyama (Tradingview.com)A Coinbase részvények árfolyama (Tradingview.com)

5. Inflációs félelmek és meglepetések

Az inflációs félelmek már hónapok óta erősödnek Nyugaton, de a legutóbbi amerikai adat (évi 4,2 százalék) még az elemzők többségét is meglepte. Ráadásul, amint nemrég a Wall Street Journal nyomán írtuk, az infláció évi négy százalék feletti szintje a múltban szinte mindig részvénypiaci esést okozott. Már most is csökken a kockázatviselési hajlandóság a piacokon, és mérséklődött a kockázatosabb eszközök, köztük a kriptodevizák iránti kereslet.

A részvénypiac gyengesége is főleg az inflációs veszélyekkel magyarázható, az ennek nyomán kialakuló magasabb kötvényhozamok ugyanis a részvények át– és leértékeléséhez vezetnek.

6. Megint nyomasztja a bitcoint a tether-FUD

A tether nevű stabil, dollárhoz kötött, dollárfedezetű kriptodevizát (USDT) évek óta támadják, kétségbe vonva a kibocsátó cég megbízhatóságát, a biztosítékok értékét. Erről nemrég megint kiújult a vita. (A tethert a dollár helyett használják a kriptó-kereskedésben. Mennyiségének növekedése általában a kriptodevizák iránti vételi erő emelkedését jelzi.) (FUD: “fear, uncertainty, doubt”, félelem, bizonytalanság, kétség – a negatív hírek eltúlzása vagy álhírek keltése a befektetők között.)

7. Durva hatással járt a Kína-FUD

Tegnap számos hírforrás úgy tálalt egy friss információt, hogy három kínai hatóság a kriptodevizák betiltása mellett foglalt állást. Szokás szerint a cáfolat már alig jutott el valakihez, pedig valójában nem is hatóságok, csak szakmai érdekvédelmi szervezetek voltak a hír forrásai. Valamint nincs szó semmiféle új tiltásról, ők egy korábbi figyelmeztető jellegű állásfoglalásukat ismételték meg. Vagyis lényegében nem történt semmi. Mégis, még ma is sok hírforrás ezt emlegeti a krach fő okának Elon Musk pálfordulása mellett.

8. A bűnözés-FUD

A Colonial Pipeline amerikai benzinvezeték elleni hackertámadás során bitcoinban kértek zsarolási pénzt az elkövetők. Ez felerősítette azt a szintén több éve vissza-visszatérő kritikát, hogy a kriptodevizákat gyakran bűnözésre vagy terrorizmus finanszírozására is felhasználják.

9. Az amerikai adófizetési határidő

A nemrég lejárt amerikai adófizetési határidő is hozzájárulhatott a kriptodeviza-piac és a részvénypiac gyengélkedéséhez. Ilyenkor ugyanis sokan a nyereséges üzleteik után fizetendő adóra valót a meglevő befektetéseik egy részének eladásával teremtik elő az USA-ban. Márpedig sok nyereség keletkezett az utóbbi egy évben a piacokon.

Bitcoin-mém a Twitteren. Amikor egy Tesla széntüzelésű erőműből jövő áramot tankol.Bitcoin-mém a Twitteren. Amikor egy Tesla széntüzelésű erőműből jövő áramot tankol.

Óriásira nőtt az érdeklődés a bitcoin iránt

Eközben történelmi csúcsot döntött a Google-nál a bitcoinra kezdeményezett keresések száma. A Twittert pedig elárasztják a vonatkozó hozzászólások, a témába vágó “hashtag”-ek. Számos fontos ember, influencer, vállalkozó, vagyonkezelő jó vételi lehetőségnek írja le a jelenlegi alacsonyabb árfolyamokat. Sokan azt is bejelentik, hogy mennyi bitcoint vagy más kriptodevizát  vásároltak a napokban.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a szereplők többsége hatalmas összegeket fektetett már be korábban ezen a piacon, így nem érdeke rosszat (FUD-ot) mondani.

Cathie Wood nem enged a félmillió dollárból

Az ARK Invest alapkezelő vezetője, a modern sztárbefektető, Cathie Wood egy interjúban azt mondta, nem tudni, hol lesz a bitcoin-gödör alja, a piac nagyon emocionális. A guru nem osztja Elon Musk félelmeit a bitcoin környezeti káraival kapcsolatban a napenergia terjedése miatt. (Állítólag a bitcoin hatalmas áramfelhasználása már 70 százalékban megújuló forrásokból származik, és ez tovább növekszik, ahogy a napenergia ára csökken.)

Wood szerint a mostani korrekció révén nőtt annak a valószínűsége, hogy az USA-ban végre engedélyezzenek bitcoin-ETF-eket. A menedzser kitart amellett a korábbi véleménye mellett, hogy a bitcoin árfolyama eléri majd a félmillió dollárt.

Peter Schiff tweetjePeter Schiff tweetje

Na ugye, nem megmondtam

A bitcoin-szkeptikusok persze szintén felélénkültek, sőt erőre kaptak az áresés hatására. Mint Peter Schiff, aki a befektetési szakmában bitcoin-ellenességéről és az arany iránti vonzódásáról híres. Friss twitter-üzenetében közli, hogy:

Világos, hogy a bitcoin nem értékőrző, hiszen nincs értéke, amit őrizhetne. De mivel vannak emberek, akik hajlandóak megvenni, ezért van árfolyama, ami piaci értéket ad neki. Egy hónap alatt elvesztette értékének harmadát, hogy tudná ez értékőrzésre alkalmassá tenni?

A hozzászólók aztán az orra alá dörgölik többek között, hogy az utóbbi egy évben a bitcoin 370, az arany csak öt százalékkal ment fel. Másrészt az arany tárolása, mozgatása nehézkes, és a bányászata is kemény dió. (Valamint környezetszennyező – a szerk.) Még saját fia, Spencer Schiff is beállt a kritikusai közé.

Kapcsolódó bitcoin– és kriptodeviza-cikkeink:

Miért esik a bitcoin árfolyama? Elon Musknak milyen adui lehetnek még?

Mi lesz, ha a Wall Street cápái felvásárolják az összes bitcoint?

Bitcoin-befektetés lustáknak – a jövő a kriptodeviza-alapoké? (Interjú.)

7 módszer, hogyan tudsz számítástechnikai diploma nélkül bitcoint vásárolni (ha mersz)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8540 8428 8560 +1,79% 8522 8540 1 442 586 884 Ft 2022-07-04 14:26:11
MOL 2946 2910 2950 +1,17% 2932 2940 191 593 414 Ft 2022-07-04 14:10:48
MTELEKOM 326 323 329 +1,24% 326 328 10 572 992 Ft 2022-07-04 14:24:48
RICHTER 6850 6800 6995 -1,30% 6820 6855 211 963 445 Ft 2022-07-04 14:26:01
OPUS 168 167 168 +1,69% 167 168 4 629 736 Ft 2022-07-04 14:21:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megemberelte magát az OTP, megint felülről kerülgeti a 400-at az euró
Eidenpenz József | 2022. július 4. 12:10
Az európai tőzsdék kellemes pluszban állnak, a BUX-ot mozgató papírok közül az OTP emelkedik ki, a forint azonban megint gyenge. Ajánlat hírére száguld a Waberer’s. Az olajat több tényező is drágíthatja, de legfőképpen az, hogy a szaúdiak nem növelik a termelést.
Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG