<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A szerdai extrém zuhanás “vérfürdő” néven vonul be a kriptodeviza-piac történetébe, és valószínűleg nem egy oka van, hanem sok, legalább kilenc. Már hetek óta lassan érett egy korrekció, ha ekkora nagyra nem is nagyon számított senki. Merre tovább, bitcoin-árfolyam? Merre tovább, kriptodeviza-világ?

Tegnap hatalmasat esett a Bitcoin árfolyama, a legtöbb kriptodeviza pedig ezt is jócskán túlszárnyalta. A legrosszabb pillanatokban az első számú kriptodeviza 40 000 dollár környékéről 31 000 dollár alá is lezuhant, az ethereum pedig 3000 dollárról mintegy 1950 dollárig. A bitcoin ezzel az április 14-i, 64 863 dolláros történelmi csúcsról már 38 százalékot esett, de a gödör alján tegnap ez 52,6 százalék is volt.

A részvénypiacokon korrekciónak egy maximum tíz százalékos áresést szoktak nevezni a legutóbbi 12 havi csúcstól mérve. A kriptodeviza-piac azonban ennél jóval hektikusabb, így elvileg elképzelhető, hogy egy-harminc negyven százalékos zuhanás is átmeneti korrekciónak bizonyuljon, az emelkedő trend megmaradjon. De a kérdés nyitott.

Tucatnyi ilyen bitcoin-zuhanás volt már

Amint a Visual Capitalist ábrájáról kiderül, a bitcoin a múltban már mintegy tucatszor élt át 30-50 százalékos “korrekciókat” a korábbi 12 havi csúcshoz képest. A tavaly március közepi mélypont pedig 60,8 százalékos visszaesésnél volt. De további három esetben – 2013-ban, 2014-ben és 2018-ban – sokkal durvább, 80 és 90 százalék közötti értékvesztést is feljegyeztek a leszálló ágak legalján.

A bitcoin és az ether árfolyama 2021-ben (Tradingview.com)A bitcoin és az ether árfolyama 2021-ben (Tradingview.com)

A befektetők most elsősorban két dolgon rágódnak. Egyrészt, hogy miért történhetett ez. Másrészt, hogy hogyan tovább, mit hoz majd a jövő. Ez most egy trendforduló, és újabb több éves lejtmenet, “kriptó-tél” következik, mint a legutóbbi, 2007-es bikapiac után? Vagy csak egy átmeneti nagyobb korrekció tanúi vagyunk, amely a következő hetekben vagy hónapokban ismét egy emelkedő szakasznak adja át a terepet?

Az esés kilenc valószínű oka

Az esés okait a következő pontokban foglalhatjuk össze, amelyek együtt hathattak. De valószínűleg azért a legfontosabb a Tesla-vezér Elon Musk pálfordulása és a piac átalános elfáradása volt.

1. Az egyes számú bitcoinár-gyilkos a túlzott hazardírozás

A vészesen magas származékos kockázati kitettség vastagon hozzájárulhatott a tegnapi vérfürdőhöz. Úgy tűnik, sok olyan kisebb-nagyobb befektető lehetett a piacon, akik tapasztalatlanok, és túl nagy kockázatot vállaltak. Nagy mennyiségben operáltak tőkeáttételes üzletekkel, amelyeknél a nyereség és veszteség is sokszorozottan jelentkezik. (Egy tízszeres tőkeáttételnél már tíz százalék esés is lenullázza a vagyont.)

A fekete szerdán a nap közepén volt egy körülbelül egy órás időszak, amikor nagyon jól megfigyelhető volt egy hirtelen begyorsuló, különösen gyors és mély zuhanás. Ekkor kerülhetett sor a tömeges, állítólag 8,5 milliárd dollárt is elérő likvidálási hullámra. Ilyenkor a befektetések kényszerértékesítése még lejjebb nyomja az árat, az pedig újabb pozíciókat nulláz le, üt ki.

A bitcoin-árfolyam extrém beszakadása nap közben. (Tradingview.com)A bitcoin-árfolyam extrém beszakadása nap közben. (Tradingview.com)

2. Elon Musk pálfordulása és a Tesla-fizetés

A Tesla és főnöke év elején beszállt a bitcoin-üzletbe, majd múlt héten lényegében kihátrált belőle, megkérdőjelezve korábbi döntésének helyességét is. (Bejelentette, hogy már nem fogadják el a bitcoint fizetőeszközként.) Sokak szerint ez még rosszabb, mintha be sem szállt volna. Kétségbe vonta ezzel azt is, hogy a bitcoin alkalmas-e vállalatok likvid eszközeinek tárolására, illetve fizetőeszközként.

Egy kriptodeviza-szakértő szerint most árazódott ki a bitcoin árfolymaából a “Tesla-prémium”, a bitcoin ugyanis Elon Musk február eleji nagy hatású bejelentésének szintjére esett vissza. Igaz, van még egy reménysugár a piacnak, állítólag más kriptodevizákat is vizsgál helyette, amelyek kevésbé környezetszennyezőek. (Lásd még: Miért esik a bitcoin árfolyama? Elon Musknak milyen adui lehetnek még?)

Bitcoin-emlékérme (Pixabay.com)Bitcoin-emlékérme (Pixabay.com)

3. Az ESG-mánia elérte a bitcoint

A környezettudatos befektetés korunk egyik legfontosabb trendje, és Elon Musk visszavonulása is előtérbe helyezte a bitcoin-rendszer magas áramfelhasználását. Lépéseivel még komolyabb muníciót adott azoknak, akik szerint a bitcoin energiafelhasználása túlságosan környezetkárosító, nem “ESG” kompatibilis. Ez az intézményi befektetőket is óvatosságra késztetheti a legnagyobb kriptodevizával szemben.

4. A Coinbase-bevezetés sokaknak csalódás lehetett

A Coinbase kriptodeviza-tőzsde pár héttel ezelőtti tőzsdei bevezetése sok bitcoin-befektető számára csalódás lehetett. A bitcoin árfolyama ugyanis pont akkor érte el történelmi csúcsát, április 14-én, aligha nem véletlenül. A részvénytranzakció hatalmas reklámot csinált a bitcoinnak, a bitcoin-rekord pedig a Coinbase-részvényeknek. De azután megszűntek ezek az egymást erősítő pozitív hatások, és elmaradtak az új csúcsok is. A busás rövid távú nyereségekre törekvő befektetők nagy része pedig lassacskán elveszíthette a türelmét.

A Coinbase részvények árfolyama (Tradingview.com)A Coinbase részvények árfolyama (Tradingview.com)

5. Inflációs félelmek és meglepetések

Az inflációs félelmek már hónapok óta erősödnek Nyugaton, de a legutóbbi amerikai adat (évi 4,2 százalék) még az elemzők többségét is meglepte. Ráadásul, amint nemrég a Wall Street Journal nyomán írtuk, az infláció évi négy százalék feletti szintje a múltban szinte mindig részvénypiaci esést okozott. Már most is csökken a kockázatviselési hajlandóság a piacokon, és mérséklődött a kockázatosabb eszközök, köztük a kriptodevizák iránti kereslet.

A részvénypiac gyengesége is főleg az inflációs veszélyekkel magyarázható, az ennek nyomán kialakuló magasabb kötvényhozamok ugyanis a részvények át– és leértékeléséhez vezetnek.

6. Megint nyomasztja a bitcoint a tether-FUD

A tether nevű stabil, dollárhoz kötött, dollárfedezetű kriptodevizát (USDT) évek óta támadják, kétségbe vonva a kibocsátó cég megbízhatóságát, a biztosítékok értékét. Erről nemrég megint kiújult a vita. (A tethert a dollár helyett használják a kriptó-kereskedésben. Mennyiségének növekedése általában a kriptodevizák iránti vételi erő emelkedését jelzi.) (FUD: “fear, uncertainty, doubt”, félelem, bizonytalanság, kétség – a negatív hírek eltúlzása vagy álhírek keltése a befektetők között.)

7. Durva hatással járt a Kína-FUD

Tegnap számos hírforrás úgy tálalt egy friss információt, hogy három kínai hatóság a kriptodevizák betiltása mellett foglalt állást. Szokás szerint a cáfolat már alig jutott el valakihez, pedig valójában nem is hatóságok, csak szakmai érdekvédelmi szervezetek voltak a hír forrásai. Valamint nincs szó semmiféle új tiltásról, ők egy korábbi figyelmeztető jellegű állásfoglalásukat ismételték meg. Vagyis lényegében nem történt semmi. Mégis, még ma is sok hírforrás ezt emlegeti a krach fő okának Elon Musk pálfordulása mellett.

8. A bűnözés-FUD

A Colonial Pipeline amerikai benzinvezeték elleni hackertámadás során bitcoinban kértek zsarolási pénzt az elkövetők. Ez felerősítette azt a szintén több éve vissza-visszatérő kritikát, hogy a kriptodevizákat gyakran bűnözésre vagy terrorizmus finanszírozására is felhasználják.

9. Az amerikai adófizetési határidő

A nemrég lejárt amerikai adófizetési határidő is hozzájárulhatott a kriptodeviza-piac és a részvénypiac gyengélkedéséhez. Ilyenkor ugyanis sokan a nyereséges üzleteik után fizetendő adóra valót a meglevő befektetéseik egy részének eladásával teremtik elő az USA-ban. Márpedig sok nyereség keletkezett az utóbbi egy évben a piacokon.

Bitcoin-mém a Twitteren. Amikor egy Tesla széntüzelésű erőműből jövő áramot tankol.Bitcoin-mém a Twitteren. Amikor egy Tesla széntüzelésű erőműből jövő áramot tankol.

Óriásira nőtt az érdeklődés a bitcoin iránt

Eközben történelmi csúcsot döntött a Google-nál a bitcoinra kezdeményezett keresések száma. A Twittert pedig elárasztják a vonatkozó hozzászólások, a témába vágó “hashtag”-ek. Számos fontos ember, influencer, vállalkozó, vagyonkezelő jó vételi lehetőségnek írja le a jelenlegi alacsonyabb árfolyamokat. Sokan azt is bejelentik, hogy mennyi bitcoint vagy más kriptodevizát  vásároltak a napokban.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a szereplők többsége hatalmas összegeket fektetett már be korábban ezen a piacon, így nem érdeke rosszat (FUD-ot) mondani.

Cathie Wood nem enged a félmillió dollárból

Az ARK Invest alapkezelő vezetője, a modern sztárbefektető, Cathie Wood egy interjúban azt mondta, nem tudni, hol lesz a bitcoin-gödör alja, a piac nagyon emocionális. A guru nem osztja Elon Musk félelmeit a bitcoin környezeti káraival kapcsolatban a napenergia terjedése miatt. (Állítólag a bitcoin hatalmas áramfelhasználása már 70 százalékban megújuló forrásokból származik, és ez tovább növekszik, ahogy a napenergia ára csökken.)

Wood szerint a mostani korrekció révén nőtt annak a valószínűsége, hogy az USA-ban végre engedélyezzenek bitcoin-ETF-eket. A menedzser kitart amellett a korábbi véleménye mellett, hogy a bitcoin árfolyama eléri majd a félmillió dollárt.

Peter Schiff tweetjePeter Schiff tweetje

Na ugye, nem megmondtam

A bitcoin-szkeptikusok persze szintén felélénkültek, sőt erőre kaptak az áresés hatására. Mint Peter Schiff, aki a befektetési szakmában bitcoin-ellenességéről és az arany iránti vonzódásáról híres. Friss twitter-üzenetében közli, hogy:

Világos, hogy a bitcoin nem értékőrző, hiszen nincs értéke, amit őrizhetne. De mivel vannak emberek, akik hajlandóak megvenni, ezért van árfolyama, ami piaci értéket ad neki. Egy hónap alatt elvesztette értékének harmadát, hogy tudná ez értékőrzésre alkalmassá tenni?

A hozzászólók aztán az orra alá dörgölik többek között, hogy az utóbbi egy évben a bitcoin 370, az arany csak öt százalékkal ment fel. Másrészt az arany tárolása, mozgatása nehézkes, és a bányászata is kemény dió. (Valamint környezetszennyező – a szerk.) Még saját fia, Spencer Schiff is beállt a kritikusai közé.

Kapcsolódó bitcoin– és kriptodeviza-cikkeink:

Miért esik a bitcoin árfolyama? Elon Musknak milyen adui lehetnek még?

Mi lesz, ha a Wall Street cápái felvásárolják az összes bitcoint?

Bitcoin-befektetés lustáknak – a jövő a kriptodeviza-alapoké? (Interjú.)

7 módszer, hogyan tudsz számítástechnikai diploma nélkül bitcoint vásárolni (ha mersz)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19000 18720 19180 -0,73% 0 0 5 408 014 100 Ft 2021-10-15 17:05:00
MOL 2738 2716 2778 -1,08% 0 0 2 607 131 320 Ft 2021-10-15 17:05:14
MTELEKOM 427 425 430 +0,47% 0 0 85 142 687 Ft 2021-10-15 17:05:01
RICHTER 8565 8490 8675 -0,46% 0 0 1 513 148 385 Ft 2021-10-15 17:09:44
OPUS 246 243 248 +0,61% 0 0 30 559 002 Ft 2021-10-15 17:05:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson fejezte be a napot a BUX
MTI | 2021. október 13. 17:47
A vezető részvények közül az OTP-nek is remek napja volt. 
Részvény / Deviza / Áru Nem véletlenül van csúcson a BUX index, feltűnt az eltűnt milliárdos
Eidenpenz József | 2021. október 13. 11:43
Rossz kezdés után pluszba mentek át az európai indexek, a BUX is tartja magát, pedig több napos csúcsdöntögetés után egy pihenő sem lenne meglepő. Megvan annak az oka, miért megy ennyire, mégpedig az infláció. Az euró/forintot odaragasztották a 360-hoz. A Volkswagen nagy leépítést tervez, az urán megint sztár lett.
Részvény / Deviza / Áru Egy pletyka miatt erősödött az OTP, teljesen beragadt a forint
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 12. 17:58
Átlag feletti forgalomban erősödött a Mol és az OTP kedden - ez utóbbi egy meg nem erősített bankvásárlási pletykának is köszönhető. Az euró 360 forintnál ragadt be.
hírlevél
depositphotos