1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Fizetési nehézségek miatt bizonytalanná vált azoknak a magyar bányászoknak a sorsa, akik 2001 óta dolgoznak egy spanyolországi szénbányában.

120 magyar bányász várja, hogy sorsa megnyugtatóan rendeződjön a spanyol Leon tartomány szénbányájában, La Roblán. Másfél hónapja nem kaptak fizetést, ráadásul a munkát szervező pécsi 2M Mecsek Marketing Kft. (2M) a kilátástalan helyzetre való tekintettel felmondta a szerződését a bányavállalattal.

Kezdetben néhány tucat dolgozó váltotta egymást egy-két hónapos rendszerben, de a létszám pár év alatt elérte és állandó jelleggel meghaladta a százat. A 2M főként olyan bányászokat szervezett Spanyolországban, akik a kilencvenes években még a mecseki bányákban dolgoztak, ezért a megrendelők elégedettek voltak munkájukkal, a dolgozók pedig átlagban 1400 eurós keresettel dolgoztak.

Mint azt Várbíró Zsolt, a pécsi közvetítő cég ügyvezetője elmondta, cégük tavaly ősszel kapott utoljára kifizetést a bányavállalattól, ezért a dolgozók decemberi bérét is csak részben, a járandóság hatvan százalékának erejéig tudták kifizetni. A kifizetések elmaradása miatt már szerződést bontottak a bányavállalattal, és most az elmaradt járandóságokról tárgyalnak a céggel. Arról próbálnak megállapodni a spanyol társasággal, hogy vegye állományba az általunk kiközvetített bányászokat, egyúttal vállalja, hogy a 2m-nek el nem utalt összegből törlessze a munkavállalók elmaradt bérét is. Jó esély van rá, hogy a napokban, illetve jövő héten mintegy húsz fő tovább foglalkoztatása már meg is valósulhat, később pedig remények szerint a többi bányász sorsa is rendeződik – tette hozzá Várbíró Zsolt.

Az Új Dunántúli Napló arról számolt be, hogy a Spanyolországban dolgozó 120 fős csapat nagy része az elmaradt bérek miatt a hazatérésen gondolkodik, ha rövid időn belül nem rendeződik sorsa. Akik most januárban vették volna fel a munkát, kaptak annyi pénzt, amennyiből meg tudták venni a hazafelé szóló repülőjegyet, és gyorsan lezárult a spanyolországi kalandjuk. A másik véglet viszont a magyar bányászok egyharmada, akik családjukkal együtt már hosszú évek óta kint élnek. Magyar kolóniát alkotva házat, lakást vásároltak kint, gyerekeiket ott járatják iskolába.

A lap szerint az utóbbiak számára nem csak a hazatelepülés nem egyszerű, hanem a kinti hivatalos ügyeik elintézése sem. Várbíró Zsolt biztos abban, hogy a ledolgozott műszakokért járó pénzt megkapják, hogy mikor, az viszont bizonytalan. A lap beszámolója szerint mindenesetre a 2M Kft. az összes dokumentációt előkészítette az elszámolásokhoz, a munkanélküli ellátás igényléséhez. Utóbbi azért nem mellékes, mert hat évnél hosszabb munkaviszony után a bányászok zömét két évig megilleti a kinti munkanélküli járadék.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG