<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Fizetési nehézségek miatt bizonytalanná vált azoknak a magyar bányászoknak a sorsa, akik 2001 óta dolgoznak egy spanyolországi szénbányában.

120 magyar bányász várja, hogy sorsa megnyugtatóan rendeződjön a spanyol Leon tartomány szénbányájában, La Roblán. Másfél hónapja nem kaptak fizetést, ráadásul a munkát szervező pécsi 2M Mecsek Marketing Kft. (2M) a kilátástalan helyzetre való tekintettel felmondta a szerződését a bányavállalattal.

Kezdetben néhány tucat dolgozó váltotta egymást egy-két hónapos rendszerben, de a létszám pár év alatt elérte és állandó jelleggel meghaladta a százat. A 2M főként olyan bányászokat szervezett Spanyolországban, akik a kilencvenes években még a mecseki bányákban dolgoztak, ezért a megrendelők elégedettek voltak munkájukkal, a dolgozók pedig átlagban 1400 eurós keresettel dolgoztak.

Mint azt Várbíró Zsolt, a pécsi közvetítő cég ügyvezetője elmondta, cégük tavaly ősszel kapott utoljára kifizetést a bányavállalattól, ezért a dolgozók decemberi bérét is csak részben, a járandóság hatvan százalékának erejéig tudták kifizetni. A kifizetések elmaradása miatt már szerződést bontottak a bányavállalattal, és most az elmaradt járandóságokról tárgyalnak a céggel. Arról próbálnak megállapodni a spanyol társasággal, hogy vegye állományba az általunk kiközvetített bányászokat, egyúttal vállalja, hogy a 2m-nek el nem utalt összegből törlessze a munkavállalók elmaradt bérét is. Jó esély van rá, hogy a napokban, illetve jövő héten mintegy húsz fő tovább foglalkoztatása már meg is valósulhat, később pedig remények szerint a többi bányász sorsa is rendeződik – tette hozzá Várbíró Zsolt.

Az Új Dunántúli Napló arról számolt be, hogy a Spanyolországban dolgozó 120 fős csapat nagy része az elmaradt bérek miatt a hazatérésen gondolkodik, ha rövid időn belül nem rendeződik sorsa. Akik most januárban vették volna fel a munkát, kaptak annyi pénzt, amennyiből meg tudták venni a hazafelé szóló repülőjegyet, és gyorsan lezárult a spanyolországi kalandjuk. A másik véglet viszont a magyar bányászok egyharmada, akik családjukkal együtt már hosszú évek óta kint élnek. Magyar kolóniát alkotva házat, lakást vásároltak kint, gyerekeiket ott járatják iskolába.

A lap szerint az utóbbiak számára nem csak a hazatelepülés nem egyszerű, hanem a kinti hivatalos ügyeik elintézése sem. Várbíró Zsolt biztos abban, hogy a ledolgozott műszakokért járó pénzt megkapják, hogy mikor, az viszont bizonytalan. A lap beszámolója szerint mindenesetre a 2M Kft. az összes dokumentációt előkészítette az elszámolásokhoz, a munkanélküli ellátás igényléséhez. Utóbbi azért nem mellékes, mert hat évnél hosszabb munkaviszony után a bányászok zömét két évig megilleti a kinti munkanélküli járadék.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Karrier Optimisták és fizetésemelésre számítanak a dolgozó fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 09:10
A járvány ellenére is nagyon optimista a munkavállalással kapcsolatban a 19-29 éves korosztály. 
Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos