<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A technikai fejlődés időnként új nyersanyagokat kíván, ilyenkor azok iránt hirtelen megnő a kereslet, arannyá válnak. Most így van a lítiummal, ami többek között az elektromos autók akkumulátoraihoz kell, és noha van bőven a földkéregben, nem is olyan egyszerű előszedni. Indulhat az újkori aranyásás.

Nagyjából két évvel ezelőtt hirtelen tudatosult a piacon, hogy a lítium alapú akkumulátorok tényleg alkalmasak nem csak olyan célokra, mint az elektromos autózás, hanem olyanokra is, mint a napenergia házi tárolása a napmentes időszakokban. Sőt, erőművek, áramszolgáltatók és egyéb vállalatok is igényt tartanak rá, hogy jóval több, mint egy évszázad után végre megvalósítható legyen az elektromos energia nagy volumenű tárolása. Eddig ez nem ment, állandóan termelni kellett, amikor felmerült a fogyasztási igény.

Van elég, csak elő kell szedni

Meg is kezdődött hatalmas akkumulátorgyárak építése, és a hirtelen kereslet hatására a lítium ára a háromszorosára emelkedett 10 hónap alatt, több mint 20 ezer dollárra tonnánként. A kereslet pedig tartós lesz, sőt tovább fog növekedni: a Bloomberg New Energy Finance szerint az elektromos autók gyártásának volumene a mostaniról 2030-ig a harmincszorosára fog emelkedni, és akkor évente nagyjából 25 millió ilyen autót fognak eladni.

A jelenlegi ismeretek szerint van elég lítium a világon, 2030-ig az ismert készletek kevesebb mint egy százalékát kell csak kibányászni. Igen ám, de a kitermeléshez bányákra van szükség, és ezek üzembe helyezése nem tudott lépést tartania kereslet növekedésével, pláne, hogy máris sokkal több akkumulátorra van igény, mint korábban gondolták, és a bányák megnyitása és üzembe helyezése nem megy egyik hónapról a másikra.

Egy országban a fele

A lítium készletek több mint fele ráadásul egy országban, Chilében van, egy száraz fennsíkon, az argentin határhoz közel. Mint minden bányászatnál, itt is felmerülnek környezetvédelmi problémák. Egy másik lelőhely Angliában, Cornwall festői szépségű területein található, ahol ugyancsak gondolat fog okozni a terület feldúlása. Jelenleg 16 bánya üzemel világszerte, és a bányavállalatok 20 másikat terveznek megnyitni, de nem biztos, ezt olyan gyorsan meg tudják tenni, ahogy a növekvő kereslet igényelné (az első megnyitása is csak 2019-ben várható).

Az Anglo-American Plc. bányatársaság vezérigazgatója viszont úgy látja, hogy ha az össze bánya megnyílik és felfut a kitermelés, akkor végül túlkínálat lesz a piacon. Ez viszont óhatatlanul elvezet majd az áreséshez, és végül kialakul az egyensúlyi ár, ahogy ez a fekete aranynál, az olajnál is történik, azzal a különbséggel, hogy a lítiumnál nem feltétlenül baj, ha tárolni kell a többletet, kis helyen elfér, az olajhoz képest feltétlenül.

Árrugalmatlan

Ugyanakkor a lítium ára nem befolyásolja döntően az akkumulátorok árát, mert az egész akkumulátornak csak kis hányadát képezi az anyag, és a gyártás költségei sokkal döntőbbek, mint maguké a felhasznált anyagoké. A Bloomberg szerint, ha a lítium ára a négyszeresére emelkedik, az akkumulátor ára mindössze 2 százalékkal nő, ugyanez a szám a nikkel esetében 4, a kobalt esetében 13 százalék.

Így a bányászati problémák nem fognak mutatkozni egy Tesla vagy bármilyen más elektromos autó árában, sokkal fontosabb, hogy maga az akkumulátor gyártási költsége lecsökkenjen, erre persze majd akkor kerül sor, ha lezajlottak a nagy beruházások, működni fognak a gyárak. A lényeg csak az, hogy legyen elég lítium, és miután a kereslet viszonylag árrugalmatlan, nagy kilengések jöhetnek még az árban, a bányavállatoknak valóban olyan most, mint az arany.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG