<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A technikai fejlődés időnként új nyersanyagokat kíván, ilyenkor azok iránt hirtelen megnő a kereslet, arannyá válnak. Most így van a lítiummal, ami többek között az elektromos autók akkumulátoraihoz kell, és noha van bőven a földkéregben, nem is olyan egyszerű előszedni. Indulhat az újkori aranyásás.

Nagyjából két évvel ezelőtt hirtelen tudatosult a piacon, hogy a lítium alapú akkumulátorok tényleg alkalmasak nem csak olyan célokra, mint az elektromos autózás, hanem olyanokra is, mint a napenergia házi tárolása a napmentes időszakokban. Sőt, erőművek, áramszolgáltatók és egyéb vállalatok is igényt tartanak rá, hogy jóval több, mint egy évszázad után végre megvalósítható legyen az elektromos energia nagy volumenű tárolása. Eddig ez nem ment, állandóan termelni kellett, amikor felmerült a fogyasztási igény.

Van elég, csak elő kell szedni

Meg is kezdődött hatalmas akkumulátorgyárak építése, és a hirtelen kereslet hatására a lítium ára a háromszorosára emelkedett 10 hónap alatt, több mint 20 ezer dollárra tonnánként. A kereslet pedig tartós lesz, sőt tovább fog növekedni: a Bloomberg New Energy Finance szerint az elektromos autók gyártásának volumene a mostaniról 2030-ig a harmincszorosára fog emelkedni, és akkor évente nagyjából 25 millió ilyen autót fognak eladni.

A jelenlegi ismeretek szerint van elég lítium a világon, 2030-ig az ismert készletek kevesebb mint egy százalékát kell csak kibányászni. Igen ám, de a kitermeléshez bányákra van szükség, és ezek üzembe helyezése nem tudott lépést tartania kereslet növekedésével, pláne, hogy máris sokkal több akkumulátorra van igény, mint korábban gondolták, és a bányák megnyitása és üzembe helyezése nem megy egyik hónapról a másikra.

Egy országban a fele

A lítium készletek több mint fele ráadásul egy országban, Chilében van, egy száraz fennsíkon, az argentin határhoz közel. Mint minden bányászatnál, itt is felmerülnek környezetvédelmi problémák. Egy másik lelőhely Angliában, Cornwall festői szépségű területein található, ahol ugyancsak gondolat fog okozni a terület feldúlása. Jelenleg 16 bánya üzemel világszerte, és a bányavállalatok 20 másikat terveznek megnyitni, de nem biztos, ezt olyan gyorsan meg tudják tenni, ahogy a növekvő kereslet igényelné (az első megnyitása is csak 2019-ben várható).

Az Anglo-American Plc. bányatársaság vezérigazgatója viszont úgy látja, hogy ha az össze bánya megnyílik és felfut a kitermelés, akkor végül túlkínálat lesz a piacon. Ez viszont óhatatlanul elvezet majd az áreséshez, és végül kialakul az egyensúlyi ár, ahogy ez a fekete aranynál, az olajnál is történik, azzal a különbséggel, hogy a lítiumnál nem feltétlenül baj, ha tárolni kell a többletet, kis helyen elfér, az olajhoz képest feltétlenül.

Árrugalmatlan

Ugyanakkor a lítium ára nem befolyásolja döntően az akkumulátorok árát, mert az egész akkumulátornak csak kis hányadát képezi az anyag, és a gyártás költségei sokkal döntőbbek, mint maguké a felhasznált anyagoké. A Bloomberg szerint, ha a lítium ára a négyszeresére emelkedik, az akkumulátor ára mindössze 2 százalékkal nő, ugyanez a szám a nikkel esetében 4, a kobalt esetében 13 százalék.

Így a bányászati problémák nem fognak mutatkozni egy Tesla vagy bármilyen más elektromos autó árában, sokkal fontosabb, hogy maga az akkumulátor gyártási költsége lecsökkenjen, erre persze majd akkor kerül sor, ha lezajlottak a nagy beruházások, működni fognak a gyárak. A lényeg csak az, hogy legyen elég lítium, és miután a kereslet viszonylag árrugalmatlan, nagy kilengések jöhetnek még az árban, a bányavállatoknak valóban olyan most, mint az arany.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Zsinórban második napja jelent új napi fertőzöttszám-csúcsot Tokió
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 12:18
Több mint 3 ezer újabb koronást azonosítottak az olimpiai városban az elmúlt 24 órában.
Makro / Külgazdaság Romlottak a munkanélküliségi adatok júniusban
MTI | 2021. július 28. 09:35
Májushoz képest négyezerrel nőtt az állástalanok száma az országban.
Makro / Külgazdaság Történelmi csúcsra ér pénteken a benzin ára - újabb drágulás jön
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 09:27
Újabb jelentős emelés jön pénteken a benzinkutaknál, ennek eredményeként új történelmi benzinár-csúcs született, de a gázolaj ára is épp csak nem dönt csúcsot. 
Makro / Külgazdaság Egy hét alatt szinte a teljes lakosságát immunizálta Bhután
MTI | 2021. július 28. 08:58
Annyiból nem volt nehéz dolguk, hogy a magashegyi királyságban csak 770 ezren laknak.
Makro / Külgazdaság Diákok oltása: az iskolaigazgatók feladata lett a szervezés
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 08:14
A kormány döntése alapján iskolakezdés előtt oltást kaphatnak a 12-18 éves diákok. Ennek megszervezése az iskolaigazgatók feladata lett. 
Makro / Külgazdaság Minimálbér: egy hónap és kezdődik a tárgyalás
MTI | 2021. július 28. 06:58
Már zajlanak az egyeztetések a kormány és a munkaadók között a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséről - erről beszélt a Világgazdaság szerdai számában Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.
Makro / Külgazdaság Gyengülnek a Föld életjelei - figyelmeztetnek a világ vezető kutatói
MTI | 2021. július 28. 06:43
A Föld "életjeleinek" gyengülésére figyelmeztet szerdán a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója.
Makro / Külgazdaság Joe Biden figyelmeztet: valódi háborúk lehetnek a kibertámadásokból
MTI | 2021. július 28. 06:28
Az Egyesült Államok ellen intézett súlyos kibertámadás akár valódi lövésekkel járó háborúhoz is vezethet egy másik nagyhatalommal - figyelmeztetett kedden Joe Biden amerikai elnök.
Makro / Külgazdaság Putyin ideges - titkos űrmegfigyelő bázisa az afgán határnál üzemel
Káncz Csaba | 2021. július 27. 17:43
A tádzsik hegyekben 2216 méter magasan található az orosz űrhaderő kulcsfontosságú „Okno-M” nevű bázisa, amely 50 000 méter magasságig képes követni űrbeli tárgyakat. Irán is ideges a Talibán gyors katonai térnyerése miatt, hiszen a hatalmát több etnikai és politikai csoport sem fogadná el, ezért az újabb afgán polgárháború kitörése sem kizárt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A hét második felétől indul a regisztráció a harmadik oltásra
MTI | 2021. július 27. 16:44
Vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket - közölte az országos oltási munkacsoport vezetője kedden a közmédiával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos