<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A tőzsdék sokféle hír ütközése után tanácstalanok, pluszban és mínuszban is sok index van. A BUX az utóbbiak közé tartozik, alulteljesítő a Mol és az OTP, a forint is gyengült. Európa már kihúzza ezt a telet orosz gáz nélkül, egy olajmulti pedig a felesleges gázt a bitcoin-bányászoknak adja el.

Az orosz-ukrán helyzet továbbra is képlékeny, sorban jönnek a gyorsjelentések, és tegnap közzétették a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét. Ezek a tényezők foglalkoztatják most leginkább a tőzsdéket, de a végeredmény eléggé felemás.

A német, francia tőzsdeindexek ma 0,2-0,4 százalékkal emelkednek a déli állapot szerint, a londoni viszont fél százalékkal csökken, ahogy a dél-európai mutatók is. Nincs egységes irány a Távol-Keleten sem, és az európai óvatos optimizmussal szemben az amerikai határidős indexek fél százalékkal esnek.

Itthon a BUX index pluszban nyitott, de már egy százalékos mínuszban van, míg Varsóban csak 0,3 százalék a csökkenés. Az OTP és a Mol húzza le a hazai piacot 1,0 és 1,3 százalékos süllyedéssel, a Richter csak 0,3, a Telekom 0,2 százalékkal van lejjebb. A Mol holnap hajnalban teszi közzé gyorsjelentését.

Árfolyamok és grafikonok

A forint sem javult, a 355,90 forintos euró egy forintos drágulás a tegnap estihez vagy a tegnap délelőttihez képest. Az MNB egyhetes betéti tenderén maradt a 4,3 százalékos kamat.

Brüsszel gyengítette a forintot?

Az Európai Bíróság tegnapi döntése (a jogállamisági mechanizmus engedélyezése - szerk.) korrekciót indított a forint árfolyamában, ami ma is folytatódik – írta az Equilor Befektetési Zrt.

A 200 napos mozgóátlag 356,85-nél húzódik, amelynek áttörése esetén néhány nap alatt elérheti a jegyzés a 360-as szintet. A jelenlegi technikai kép alapján e forgatókönyvnek igen nagy a valószínűsége.

Menetel az arany

Tegnap az amerikai olajkészlet-becslés a várt csökkenés helyett növekedést mutatott. Ma két százalékkal gyengül az olaj, hárommal az amerikai gáz, Európában viszont négy százalékkal feljebb ment a földgáz tőzsdei árfolyama.

Biztatóan menetel az arany, már 1888 dollár unciánként. A vezető kriptodevizák 2-3 százalékos mínuszban vannak.

Megleszünk orosz gáz nélkül is

Nemrég még súlyos gazdasági válságtól és a hideg miatti fagyásos halálesetektől tartottak Európában abban az esetben, ha Oroszország az ukrajnai konfliktus nyomán leállítja a gázellátást. Vlagyimir Putyin tavaly nyár óta építgette ezt a fenyegetést – írja a német N-Tv.de.

Brit (GWM) és holland (TTE) tőzsdei gázárak (Tradingview.com)Brit (GWM) és holland (TTE) tőzsdei gázárak (Tradingview.com)

De most a brüsszeli Breugel számításai azt mutatják, hogy Európa a tél hátralévő részét már – kis szerencsével – átvészelné orosz gáz nélkül is.

Az orosz “petrogazdaság”

Egy másik cikkben azt taglalják, hogy a politikai konfliktusok miatt egyre csökken annak a valószínűsége, hogy az Északi Áramlat gázvezetéket üzembe helyezik. Márpedig Németország meglesz anélkül is, legfeljebb drágul az országban a földgáz. Igazán nagy szüksége hosszabb távon Oroszországnak van a vezetékre.

Amennyire Németország függővé tette magát az orosz gázimporttól, annyira függővé vált Oroszország is az Európába irányuló gázexporttól írják.

Hol kéne lennie a BUX indexnek?

Az Oroszországgal szembeni szankciókat Magyarország jobban megszenvedheti, mint az uniós átlag. Talán ennek tudhatjuk be a rövidtávú enyhe lemaradást – írja az Erste Befektetési Zrt.

A célárfolyamok alapján számított év végi BUX indexnek 58-59 ezer pont környékén kellene lennie, ami nem túl erős állítás annak fényében, hogy tavaly novemberben 56 000 pont fölött is járt a BUX.

Forintbankjegyek között megbújó ötforintos (E. J.)Forintbankjegyek között megbújó ötforintos (E. J.)

Bitcoin-bányászt lát el a hulladékgáz

A ConocoPhilips enerigaipari óriás belépett a bitcoin-bányászati üzletágba a felesleges szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. Ezzel mérsékelné a “fáklyázás” gyakorlatának pazarlását (amelynek során a kitermelésnél keletkező fölös, gazdaságosan nem szállítható gázt egyszerűen elégetik).

A CNBC jelentése szerint a vállalat jelenleg kísérleti programot működtet a Bakken olajrégióban, Észak-Dakotában. Az olajfúrás melléktermékeként keletkező gázt a vállalat eladja egy bitcoin-bányásznak, áramtermeléshez üzemanyagként.

Bankfiók nyílt a metaverzumban

A JPMorgan ingatlant vásárolt és egyfajta bankfiókot nyitott a Decentraland nevű virtuális világban – írja a Forbes. (Pontosabban inkább egy közösségi teret, társalgót /lounge/.) Bár a portál szerint egyelőre nem sok mindent lehet ott csinálni, csak reklámvideók mennek. Ám ahogy a Cornerstone Advisors fintech-szakértője mondta:

Valamikor a jövőben elképzelhető, hogy a ma épülő digitális világok elegendő felhasználói figyelmet és aktivitást fognak élvezni ahhoz, hogy a pénzügyi szolgáltató cégeknek be kelljen fektetniük a metaverzumba, mint ügyfélszerző és ügyfélszolgálati csatornába. De még nem tartunk ott.

Mások viszont azt várják, hogy a virtuális valóságban is ugyanolyan szolgáltató egységek alakulnak majd ki, mint a fizikai világban. Valamint a virtuális ingatlanok piaca is nagyon hasonlítani fog majd a hagyományos ingatlanpiachoz.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7890 7830 7950 -0,23% 7884 7896 1 991 796 744 Ft 2022-10-03 14:19:44
MOL 2412 2360 2430 +0,25% 2390 2410 237 665 152 Ft 2022-10-03 14:18:22
MTELEKOM 295 286 296 0,00% 294 295 95 126 547 Ft 2022-10-03 14:10:33
RICHTER 7505 7300 7525 +1,42% 7505 7540 768 348 230 Ft 2022-10-03 14:19:21
OPUS 127 125 129 -1,85% 127 128 10 563 385 Ft 2022-10-03 13:57:58
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG