<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A tőzsdék sokféle hír ütközése után tanácstalanok, pluszban és mínuszban is sok index van. A BUX az utóbbiak közé tartozik, alulteljesítő a Mol és az OTP, a forint is gyengült. Európa már kihúzza ezt a telet orosz gáz nélkül, egy olajmulti pedig a felesleges gázt a bitcoin-bányászoknak adja el.

Az orosz-ukrán helyzet továbbra is képlékeny, sorban jönnek a gyorsjelentések, és tegnap közzétették a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét. Ezek a tényezők foglalkoztatják most leginkább a tőzsdéket, de a végeredmény eléggé felemás.

A német, francia tőzsdeindexek ma 0,2-0,4 százalékkal emelkednek a déli állapot szerint, a londoni viszont fél százalékkal csökken, ahogy a dél-európai mutatók is. Nincs egységes irány a Távol-Keleten sem, és az európai óvatos optimizmussal szemben az amerikai határidős indexek fél százalékkal esnek.

Itthon a BUX index pluszban nyitott, de már egy százalékos mínuszban van, míg Varsóban csak 0,3 százalék a csökkenés. Az OTP és a Mol húzza le a hazai piacot 1,0 és 1,3 százalékos süllyedéssel, a Richter csak 0,3, a Telekom 0,2 százalékkal van lejjebb. A Mol holnap hajnalban teszi közzé gyorsjelentését.

Árfolyamok és grafikonok

A forint sem javult, a 355,90 forintos euró egy forintos drágulás a tegnap estihez vagy a tegnap délelőttihez képest. Az MNB egyhetes betéti tenderén maradt a 4,3 százalékos kamat.

Brüsszel gyengítette a forintot?

Az Európai Bíróság tegnapi döntése (a jogállamisági mechanizmus engedélyezése - szerk.) korrekciót indított a forint árfolyamában, ami ma is folytatódik – írta az Equilor Befektetési Zrt.

A 200 napos mozgóátlag 356,85-nél húzódik, amelynek áttörése esetén néhány nap alatt elérheti a jegyzés a 360-as szintet. A jelenlegi technikai kép alapján e forgatókönyvnek igen nagy a valószínűsége.

Menetel az arany

Tegnap az amerikai olajkészlet-becslés a várt csökkenés helyett növekedést mutatott. Ma két százalékkal gyengül az olaj, hárommal az amerikai gáz, Európában viszont négy százalékkal feljebb ment a földgáz tőzsdei árfolyama.

Biztatóan menetel az arany, már 1888 dollár unciánként. A vezető kriptodevizák 2-3 százalékos mínuszban vannak.

Megleszünk orosz gáz nélkül is

Nemrég még súlyos gazdasági válságtól és a hideg miatti fagyásos halálesetektől tartottak Európában abban az esetben, ha Oroszország az ukrajnai konfliktus nyomán leállítja a gázellátást. Vlagyimir Putyin tavaly nyár óta építgette ezt a fenyegetést – írja a német N-Tv.de.

Brit (GWM) és holland (TTE) tőzsdei gázárak (Tradingview.com)
Brit (GWM) és holland (TTE) tőzsdei gázárak (Tradingview.com)

De most a brüsszeli Breugel számításai azt mutatják, hogy Európa a tél hátralévő részét már – kis szerencsével – átvészelné orosz gáz nélkül is.

Az orosz “petrogazdaság”

Egy másik cikkben azt taglalják, hogy a politikai konfliktusok miatt egyre csökken annak a valószínűsége, hogy az Északi Áramlat gázvezetéket üzembe helyezik. Márpedig Németország meglesz anélkül is, legfeljebb drágul az országban a földgáz. Igazán nagy szüksége hosszabb távon Oroszországnak van a vezetékre.

Amennyire Németország függővé tette magát az orosz gázimporttól, annyira függővé vált Oroszország is az Európába irányuló gázexporttól írják.

Hol kéne lennie a BUX indexnek?

Az Oroszországgal szembeni szankciókat Magyarország jobban megszenvedheti, mint az uniós átlag. Talán ennek tudhatjuk be a rövidtávú enyhe lemaradást – írja az Erste Befektetési Zrt.

A célárfolyamok alapján számított év végi BUX indexnek 58-59 ezer pont környékén kellene lennie, ami nem túl erős állítás annak fényében, hogy tavaly novemberben 56 000 pont fölött is járt a BUX.

Forintbankjegyek között megbújó ötforintos (E. J.)
Forintbankjegyek között megbújó ötforintos (E. J.)

Bitcoin-bányászt lát el a hulladékgáz

A ConocoPhilips enerigaipari óriás belépett a bitcoin-bányászati üzletágba a felesleges szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. Ezzel mérsékelné a “fáklyázás” gyakorlatának pazarlását (amelynek során a kitermelésnél keletkező fölös, gazdaságosan nem szállítható gázt egyszerűen elégetik).

A CNBC jelentése szerint a vállalat jelenleg kísérleti programot működtet a Bakken olajrégióban, Észak-Dakotában. Az olajfúrás melléktermékeként keletkező gázt a vállalat eladja egy bitcoin-bányásznak, áramtermeléshez üzemanyagként.

Bankfiók nyílt a metaverzumban

A JPMorgan ingatlant vásárolt és egyfajta bankfiókot nyitott a Decentraland nevű virtuális világban – írja a Forbes. (Pontosabban inkább egy közösségi teret, társalgót /lounge/.) Bár a portál szerint egyelőre nem sok mindent lehet ott csinálni, csak reklámvideók mennek. Ám ahogy a Cornerstone Advisors fintech-szakértője mondta:

Valamikor a jövőben elképzelhető, hogy a ma épülő digitális világok elegendő felhasználói figyelmet és aktivitást fognak élvezni ahhoz, hogy a pénzügyi szolgáltató cégeknek be kelljen fektetniük a metaverzumba, mint ügyfélszerző és ügyfélszolgálati csatornába. De még nem tartunk ott.

Mások viszont azt várják, hogy a virtuális valóságban is ugyanolyan szolgáltató egységek alakulnak majd ki, mint a fizikai világban. Valamint a virtuális ingatlanok piaca is nagyon hasonlítani fog majd a hagyományos ingatlanpiachoz.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10725 10630 10795 -0,42% 0 0 3 141 898 880 Ft 2023-02-03 17:11:57
MOL 2740 2706 2750 -0,36% 0 0 897 384 860 Ft 2023-02-03 17:10:09
MTELEKOM 376 374 382 -1,96% 0 0 77 370 747 Ft 2023-02-03 17:05:17
RICHTER 8100 8055 8215 -0,74% 0 0 1 115 321 635 Ft 2023-02-03 17:05:12
OPUS 130 129 133 -1,51% 0 0 30 737 644 Ft 2023-02-03 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG