<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Óvatos optimizmus vagy kivárás van a tőzsdéken, Varsó és Budapest azonban felülteljesítő az Európai Bíróság döntése ellenére is. A forint viszont gyengült. A javuló idő és a cseppfolyós gáz hatástalanná tette az orosz gázfegyvert?

A részvénypiacok a tegnapi szép emelkedés után ma is óvatosan optimisták maradtak, az orosz-ukrán feszültség enyhülni látszik. A veszély azonban nem múlt el, erre utal Joe Biden amerikai elnök nyilatkozata is, aki még lehetségesnek tart egy támadást. Mások attól félnek, hogy az orosz visszavonulás csak trükk.

Az európai részvényindexek pár tized százalékos pluszból késő délelőttre nullára csorogtak le, csak Moszkvában emelkedik nagyobb mértékben, 1,6 százalékkal az RTSI index. Míg tegnap az USA-ban az S&P 500 1,5, a Nasdaq 2,5 százalékkal ment fel, ma egy-két ezrelékes mínuszban vannak a határidős értékeik.

A BUX index 0,7 százalékkal emelkedik, ami felülteljesítést jelent, ezzel a varsói WIG indexhez nagyon hasonlóan alakul az értéke. Az OTP 0,8, a Mol 0,6, a Richter 1,1, a Telekom csak 0,2 százalékkal drágul. A Nyomda 1,9, a Masterplast 2,9 százalékkal ugrott meg.

Árfolyamok és grafikonok

A forint gyengül, másfél forinttal drágult az euró, 354,90-re. Ebben szerepe lehetett annak, hogy az Európai Bíróság elutasította a Magyarország és Lengyelország által beadott kereseteket. Érdekes, hogy a magyar és lengyel tőzsdeindexek ennek ellenére felülteljesítők ma.

Gázár le, fémek fel

Tegnap tárgyalt Olaf Scholz német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök a kontinensünk gázellátásáról. A kőolaj a tegnapi esés után ismét egy százalék körüli pluszban van, újabb négy százalékkal esik viszont az európai földgáz. A réz ára Londonban elérte a tízezer dollárt, de a nikkel és az alumínium százalékban sokkal jobban, 2-3 százalékkal megy fel.

Hatástalanná vált az orosz gázfegyver?

Nagy valószínűséggel nem csak csel az orosz csapatvisszavonás az Erste Befektetési Zrt. szerint.

Putyin hozza a várható, és a korábban már látott forgatókönyvet. Nem mellékes, hogy közben az idő javulásának és a cseppfolyós gáznak köszönhetően az oroszok „gázfegyvere” is hatástalanná vált, mint arra Ursula von der Leyen rávilágított.

A brókercég véleménye továbbra is az, hogy nem lesz támadás, ennek folyamatosan csökken a valószínűsége.

Az Északi Áramlat 2 gázvezeték csövei a balti-tengeri Rügen-szigeten lévő Sassnitz térségében (Fotó: MTI/AP/DPA/Stefan Sauer)Az Északi Áramlat 2 gázvezeték csövei a balti-tengeri Rügen-szigeten lévő Sassnitz térségében (Fotó: MTI/AP/DPA/Stefan Sauer)

Jönnek a magyar gyorsjelentések is

A Mol pénteken, a Richter február 28-án teszi majd közzé gyorsjelentését. A Richterről a KBC Equitas írt ma, szerinte

2021-et is erősen zárhatta a cég. A piac viszont február végén már inkább a 2022-es előrejelzésre figyelhet, ami főleg a jelenlegi alacsonynak mondható árfolyamszinteken lehet kimondottan izgalmas.

Tegnap viszont azt Erste Befektetési Zrt. azt jelentette be, hogy csökkentette a Richter célárát, elsősorban a hazai kötvénykamatok szintjének emelkedése miatt.

Sokat veszített a Roblox

Gyorsjelentés után “beadták a Roblox részvényét” az Equilor Befektetési Zrt. szerint. A főleg fiatalok körében népszerű videojáték-platformot fejlesztő társaság egy részvényre jutó vesztesége 25 cent lett, ami sokkal rosszabb a 12 centes mínuszt váró konszenzusnál. A napi aktív felhasználók száma a negyedévben 33 százalékkal 49,5 millióra nőtt.

A zárás utáni kereskedésben 15,3 százalékot esett a részvény.

Kiderült, mire tesz Warren Buffett

Megjelent a Berkshire Hathaway, Warren Buffett befektetőcégének kötelező negyedéves portfólió-jelentése, ami azt mutatja, hogy a sztárbefektető az olajra koncentrált – írta az N-Tv.de. A Chevron olajtársaságban levő részesedését ugyanis 9,5 százalékkal növelte, miközben tovább csökkentette a gyógyszerszektorban levő érdekeltségét (adta a Teva gyógyszergyár papírjait).

Teljesen új részvényként az Activision Blizzardba vásárolta be magát, még mielőtt a Microsoft bejelentette volna, hogy felvásárolja a játékfejlesztőt. Valamint a Liberty Media leányvállalata, a Formula One Group sportcég részvényei.

 

A Berkshire Hathaway egy éve és az S&P 500 indexet követő alap (Tradingview.com)A Berkshire Hathaway egy éve és az S&P 500 indexet követő alap (Tradingview.com)

A 331 milliárd dolláros befektetési portfólióba az év végén 44 cég tartozott, csak eggyel több, mint az előző negyedévben. Az öt legnagyobb pozíció nem változott, a teljes vagyonnak ezek közel 80 százalékát teszik ki. (A guru kedvenc befektetési időtávja az “örökre” – a szerk.) Ezek az Apple, a Bank of America, az American Express, a Coca-Cola és a Kraft Heinz.

A Berkshire Hathaway sok éves teljesítménye és az S&P 500 indexet követő alap (Tradingview.comA Berkshire Hathaway sok éves teljesítménye és az S&P 500 indexet követő alap (Tradingview.com

Az MNB razziázott és büntetett

“Előzetes bejelentés nélküli helyszíni ellenőrzést” követően az MNB 64 millió forint bírságot szabott ki egy magánszemélyre a bennfentes kereskedelmet tiltó jogszabályok megsértése miatt. Az illető EST Media-részvényeket értékesített tőzsdén kívül. (Jelenleg már Delta Technologies Nyrt.)

Az eladó “betöltött pozíciójából adódóan” olyan bennfentes információkról szerzett tudomást, amelyek a Delta Systems Kft. EST Media Nyrt. általi megvásárlására vonatkoztak. A tranzakciók során több mint 11 millió darab részvényt adott el.

A magánszemély magatartásával olyan többletinformáció felhasználásával kötött tőkepiaci ügyletet, amely a többi befektetővel szemben tisztességtelen előnyhöz juttatta. Az ilyen típusú jogszabálysértés különös súlyú a tőkepiac biztonságos, zavartalan működése szempontjából írta az MNB.

A szervezet emellett “bennfentes kereskedelem bűntett gyanújával” feljelentést is tesz az ügyészségen.

Jók a kilátások az Airbnb-nél

Szép eredményeket hozott a tegnap esti Airbnb-jelentés, így a részvény napközbeni hat százalékos emelkedését még további 3,6 százalékkal növelte a zárást követően – írja a KBC Equitas.

A Covid-19 múló hatása a turizmusban az Airbnb esetén is meglátszik, az idei év első negyedéve már felülmúlhatja 2019 első negyedévének eredményeit. Az omikron hatása elmaradt a delta variánshoz képest, így jóval kevesebb lemondást tapasztaltak.

Bitcoin-befektetést kínál a Fidelity is

A kriptodevizák enyhe pluszban vannak ma. A Fidelity International bevezette első bitcoin tőzsdén kereskedett termékét, a Physical Bitcoin ETP-t a frankfurti a zürichi tőzsdékre. Ez elérhetővé teszi a bitcoint a Fidelity International szakmai és intézményi ügyfelei számára Európában. Az FBTC ticker alatt forgó értékpapír vagyonkezeléséért 0,75 százalékos éves díjat számolnak fel.

Kontinensünkön egyébként már számos hasonló, kriptodevizákra szóló tőzsdén kereskedett termék (ETN, certifikát) forog több kibocsátótól. Ilyen kibocsátók:

  • 21Shares
  • Coinshares Digital
  • XBT Provider
  • VanEck Vectors
  • ETC Group
  • Wisdom Tree
  • FiCAS
  • Vontobel

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10340 10295 10625 -2,41% 10330 10340 3 174 477 760 Ft 2022-12-05 12:00:40
MOL 2806 2786 2840 -1,34% 2806 2808 227 838 024 Ft 2022-12-05 11:55:43
MTELEKOM 329 324 329 +1,23% 325 329 8 503 128 Ft 2022-12-05 12:00:29
RICHTER 8405 8360 8455 -0,53% 8405 8425 105 978 185 Ft 2022-12-05 11:59:58
OPUS 124 123 125 -0,16% 124 125 4 744 402 Ft 2022-12-05 11:56:17
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Életjeleket ad magáról a forint
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 07:39
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest hétfő reggel a bankközi devizapiacon péntek estéhez viszonyítva.
Részvény / Deviza / Áru Odavágtak az OTP-nek, 410 alatt a forint
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 17:55
Közel három százalékkal gyengült az OTP, ami magával rántotta a magyar tőzsde indexét is. Pénteken a forint némileg erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Nyomás alatt az OTP, megint 408 közelében jár az euró
Eidenpenz József | 2022. december 2. 12:48
Az OTP húzza le a hazai indexet, amelynél bejelentés érkezett. Az európai tőzsdék nem találják az irányt, a nagyon fontos amerikai foglalkoztatási adatra várnak. A földgáz végre olcsóbb, a dollár is esik, hírek is vannak, amik segíthetnek a forintnak. Megemelték a Mol és az OTP célárát.
Részvény / Deviza / Áru Ismét esik a földgáz ára
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 10:10
Az elmúlt napok drágulása után irányt váltott a földgáz tőzsdei ára.
Részvény / Deviza / Áru Jó irányba fordult a forint
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:56
Kicsit erősödni kezdett.
Részvény / Deviza / Áru Magyarországon is eladta a Mol több benzinkútját, de újakat is vásárolt
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 16:33
Lezárult a Mol egyes magyarországi és szlovákiai töltőállomásainak értékesítése az Orlen Unipetrol részére.
Részvény / Deviza / Áru Meglepő, hogy ismét 410 felett az euró/forint?
Eidenpenz József | 2022. december 1. 12:34
A forintra hatott a tegnapi EU-bejelentés, segíthette a dollárgyengülés is, de ellene dolgoznak a gázárak. Az eredmény egy pár forintos euródrágulás lett. A Molt is különböző hatások érik, délelőtti esése azonban már mérséklődött. Powell beszéde nyomán száguldott az amerikai tőzsde, ugrott az arany, kilőtt az ether.
Részvény / Deviza / Áru Ma reggel alig 409 forintot kellett adni egy euróért
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 07:28
Az euró jegyzése 409 forint alatt, a dolláré 392 alatt járt csütörtök kora reggel.
Részvény / Deviza / Áru Megint begyengült a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 19:01
Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest szerda kora este a reggeli szintekkel összevetve.
Részvény / Deviza / Áru Eljött a forint oly fontos napja, száguldott a Bilibili
Eidenpenz József | 2022. november 30. 12:53
Az Európai Bizottság mai állásfoglalását Magyarországgal kapcsolatban fő vonalakban már ismerjük, de ha új információ érkezik, az alaposan megmozgathatja a forintot. Egyelőre kissé drágult ma az euró, miközben felfelé tart az európai földgáz és az olaj is. Rekordhónapot zárhatnak a kínai részvények.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG