<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Megszakították vasárnap délután a lengyel bányászok a kormány képviselőivel folytatott tárgyalást a bányászat átszervezését célzó új kormányprogramról, a bányászok tiltakozó akcióik további kiterjesztését ígérik.

A sziléziai Katowicében a bányászok képviselőivel Wojciech Kowalczyk, a lengyel bányászat átszervezésében illetékes kormánymegbízott tárgyalt. A bányászok alig három órányi megbeszélés után megállapították, Kowalczyk az átszervezéskor eleve a bányák bezárását feltételezi, ami számukra elfogadhatatlan. Ugyancsak kifogásolták, hogy a kormányküldöttség tagjai trágár szavakkal illették őket. Szombaton a bányászok rövid tárgyalás után azért álltak fel a tárgyalóasztaltól, mert úgy értékelték, Kowalczyk nem bír megfelelő meghatalmazással a kormánytól.

A legnagyobb lengyel bányacég, a Széntársaság Kft. (KW) négy tárnájában sztrájkoló bányászok száma csütörtök óta mintegy 2 ezerre nőtt, a felszínen további ezer alkalmazott sztrájkol. Péntek óta a bányavárosokban több utcai, szolidaritást kifejező tüntetés volt. A tiltakozók bejelentették, hétfőtől az érintett térségben általános sztrájkot kezdenek. 

Reform nélkül jön a csőd

A bányászat reformját célzó programot szerdán fogadta el a lengyel kormány, a parlament még nem szavazott róla. A tervek szerint az átszervezés keretében a Széntársaság Kft. 16 bányájából négyet bezárnak, az ott dolgozó bányászok közül 6 ezret más üzemekbe helyeznek át, 5 ezret pedig elbocsátanak. Az átszervezésre a lengyel kormány 2,3 millió zlotyt (mintegy 160 millió forintot) szán. A reform során a KW-t szervezetileg az energiaiparba integrálják. Hivatalos közlés szerint a havi 200 millió zloty (14,8 milliárd forint) veszteséget hozó KW átszervezés nélkül egy hónapon belül csődbe jut. 

A lengyel ellenzék annak a véleménynek adott hangot, hogy a szerdán ismertetett reformprogram inkább a bányászat megszűnését, mintsem hatékony átszervezését eredményezheti. Négy sziléziai település - Gliwice, Zabrze, Ruda Slaska és Bytom - polgármesterei közös nyilatkozatot adtak ki. Ebben leszögezték, bár a KW átszervezését nélkülözhetetlennek tartják, nem értenek egyet a kormány jelenlegi reformtervével.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Karrier Optimisták és fizetésemelésre számítanak a dolgozó fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 09:10
A járvány ellenére is nagyon optimista a munkavállalással kapcsolatban a 19-29 éves korosztály. 
Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos