<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Kína 2025-ben már héliumot bányászna a Holdon, míg a NASA az aszteroidákra koncentrál. A napokban pedig még egy magáncég is a szomszédos égitestre vonatkozó kitermelési jogokért folyamodott. Elkezdődött a versenyfutás az űrbeli lehetőségekért.

A NASA szerdán jelentette be, hogy egy magáncég, a BigelowAerospace a közeli égitesten igényelt bányászati jogokat az amerikai Szövetségi Repülési Hivataltól. Nem egy jelentéktelen magánvállalatról, hanem a NASA kiemelt partneréről van szó, amellyel közösen többmilliárdos dolláros üzlet keretében fejlesztenek modult a Nemzetközi Űrállomásra.

„Eljött az idő, hogy komolyan vegyük a Holdon való kitermelést és az ehhez szükséges bányászati jogok kérdését” – nyilatkozta Robert Bigelow, aki arra törekszik, hogy a magáncégek egyre nagyobb szerepet kapjanak a NASA űrkutatási programjaiban. Az üzletember ennek elősegítése érdekében arra kéri az amerikai kormányzatot, hogy a kiemelt magánvállalatoknak biztosítson bányászati jogokat a Holdon – írja a bestmachinery.hu.

Mindenki mást keres

Míg a magáncégek elsősorban a ritka fémek iránt érdeklődnek, az űrnagyhatalmak a jövő energiaforrásáért, a hélium-3-ért vetélkednek. A hélium-3, a hélium izotópja, amelyet a magfúziónál lehet hasznosítani, de nukleáris üzemanyagként is jól alkalmazható, mivel úgy szabadít fel óriási mennyiségű energiát, hogy közben nem keletkezik radioaktív hulladék.

A Földön mindösszesen 15 tonna található ebből az anyagból, de a Holdon a becslések szerint akár ötmillió tonna is kitermelhető. Száz tonna hélium-3 pedig elegendő lenne a Föld teljes éves energiaszükségletének fedezésére.

„A bolygó minden négyzetcentiméterét feltérképezzük, hogy feltárjuk a hélium 3 lelőhelyeit.” – nyilatkozta a kínai űrprogram vezetője. Az ázsiai ország tervei szerint 2024-ben létrehozzák Hold-bázisukat, és egy évre rá elkezdődhet a hélium-3 kitermelése.  

A portál szerint nem véletlen, hogy Kína is érdeklődik, hiszen egyetlen űrsiklónyi rakomány Kína energiaigényét két évre fedezné. Nem kérdés, az óriási befektetés hamar megtérülhet. A Holdon található hélium-3 évezredekre megoldhatná az emberiség energiaínségét.

Az aszteroidákra is koncentrálnak

Míg a kínaiak a Holdat vették célba, addig az Amerikai Űrkutatási Hivatal idén mutatta be terveit, amelyek eredményeként 2021-ben elkezdődhetne az első aszteroida felszíni bányászata. A tervek szerint a NASA egy 500 tonnás Föld-közeli aszteroidát fogna be, és állítana Hold körüli pályára. Az aszteroida kísérleti bányászatát a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai végezhetnék el. Az Obama elnök által is támogatott terv elfogadott költségvetése meghaladja a 2 milliárd dollárt.

A kisbolygó-kutatásnak nagy lökést adott az idei év elején Alaszkában felrobbant meteorit is, hiszen ráirányította a közvélemény figyelmét az emberi civilizáció kiszolgáltatottságra. Ráadásul függetlenül egymástól több, a Nature Magazonban megjelent tanulmány is felhívta a figyelmet arra, hogy a hasonló méretű aszteroidák becsapódása gyakoribb lehet, mint azt korábban gondolták. A NASA a bányászat mellett ezért is fordít kiemelt figyelmet a kisbolygókra.

A NASA mellett a magáncégek a legfelkészültebbek az aszteroidákon történő kitermelésre. A Földhöz képest a ritka fémek több száz vagy ezerszeres koncentrációban vannak jelen a kisbolygókon. Ezen anyagok ára az aranyéval vetekszik. Egy közepes méretű aszteroida felszínének lebányászásával legalább 6 milliárd dollár értékű platina lenne kitermelhető.

Ebben lát fantáziát a SpaceAdventures nevű cég is. A társaság több űrturistát is eljuttatott már a nemzetközi űrállomásra. Bár az aszteroida-bányászat illúziónak tűnhet, a tervek mögé olyan milliárdosok álltak be, mint a Google két alapítója, Ross Perot amerikai elnökjelölt vagy a magyar származású Charles Simonyi.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos