<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Peru tavasszal egy darabig Magyarországgal is versenyezve állított fel a szomorú világrekordot a Covid-19 halálozások lakosság-arányos számában, de mára látványosan javult a helyzet. Ennek legalább három oka lehet, és csak az egyik, hogy ott is haladnak az oltásokkal. A vírus azonban nem az egyetlen súlyos problémája az országnak – vannak ugyanis politikusai is.

(Tudósítás Peruból, a szerző felvételeivel, 1. rész.)

Peru és Magyarország tavasszal egy időben egymással is versenyezni látszott a százezer főre eső Covid 19-halálozások számában, de egy statisztikai módszertani módosítás után Peru meredeken elhúzott és egyértelmű világelső lett. A nyáron azonban – ami itt tél, bár többnyire enyhe – lényegesen javult a helyzet.

A legutóbbi adatok szerint meghalt eddig 198 523 beteg, a legutóbbi 24 óra alatt 35 újabb halálos áldozatot jegyeztek fel. (A két és félszer akkora lakosságú Németországban 39-et, Magyarországon pedig három nap alatt csak kilencet.) A legrosszabb időszakban, április-májusban napi 1000-1150 halott is volt.

Nem vegyvédelmi katona – csak egy múzeumi teremőr dupla maszkkal, védőálarccal, védőruhával (Cusco, 2021 augusztus)Nem vegyvédelmi katona – csak egy múzeumi teremőr dupla maszkkal, védőálarccal, védőruhával (Cusco, 2021 augusztus)

Tripla maszkkal az utcákon

A javulás alighanem részben arra vezethető vissza, hogy egyrészt nagyon sokan természetes immunitást szereztek, azaz átrobogott rajtuk a vírus az utóbbi egy évben vagy korábban. Másrészt eléggé drákói intézkedéseket vezettek be, arcvédő álarc, vagy dupla maszk lett az alapfelszerelés a nyilvános helyeken, lázmérés az intézmények, boltok kapujában, kötelező kéz– és cipőfertőtlenítés stb. Harmadszor pedig az oltásokkal is sokat haladtak, a napokban már a 30 év körüliekhez is elértek.

Sinopharm, Szputnyik, lambda és mű

Beoltottak eddig 11,2 millió embert, ami a lakosság pont harmada, ebből 8,6 millió kapott két adagot. De még ebben a hónapban nagyon sok, 12,8 millió oltást várnak, Sinopharm, AstraZeneca és Pfizer típusúakat. Szó van róla, hogy a magukat beoltató 60 éven felülieknek anyagi kompenzációt is adnának. Tárgyalnak arról is, hogy orosz Szputnyik V oltást gyártanának az országban.

Utazási iroda bejárata. Lázmérés, kézmosás, fertőtlenítés, távolságtartás, belépők maximális száma, maszkviselés – és lépjen be!Utazási iroda bejárata. Lázmérés, kézmosás, fertőtlenítés, távolságtartás, belépők maximális száma, maszkviselés – és lépjen be!

Most, szeptember elején még mindig szinte mindenki maszkkal közlekedik, sokan dupla maszkkal, de már jóval kevesebben vannak, akik arcvédő álarcot húznak. Változatlanul akadnak bőven intézmények, ahová csak hőmérséklet-mérés és kötelező kézfertőtlenítés, alkoholos lábtörlés után lehet bejutni. (A postától az orvosig, múzeumokig és plázákig, sőt egyenként az abban levő boltokig.)

A sajtóban olvashatók aggódó hangok az új, “Mű” jelzésű vírusvariáns miatt, de sok helyütt megjegyzik, hogy bár azt az oltottak is gyakran elkapják, rendszerint nem betegszenek meg tőle súlyosan. Korábban a Lambda mutáció volt a leggyakoribb az országban, de a Delta is kimutatható.

Nem a vírustól szakad a nemzeti valuta

A Covid azonban csak az egyik Peru nagyon súlyos problémái közül. Ennek jól látható jele, hogy az utóbbi egy évben 13,6 százalékkal, másfél-két év alatt pedig közel húsz százalékkal esett a perui új sol árfolyama. Ennek oka egyrészt az, hogy az ország immár közel két éve politikai válságban van. Négy év alatt négy elnöke volt, de ezen belül volt olyan, hogy egy hét alatt három.

Aki relativizálta a maoista terrorizmust

De igazán nagy mélyrepülést attól kezdve mutatnak a perui eszközök, amióta nemrég a szocialista, sőt gyakran szélsőbaloldalinak nevezett Pedro Castillo elnök került hatalomra. Aki ráadásul miniszterelnöknek olyan személyt nevezett ki Guido Bellido személyében, aki meggyőződéses marxistaként ismert, és még a Fényes Ösvény maoista terrorszervezetről is pozitívan nyilatkozott. (Amely egy több tízezer halottat követelő, itt rendszerint csak “terrorizmus” néven emlegetett polgárháború főszereplője volt korábban.)

A perui sol dollárban (Tradingview.com). 1. Április 11, a választások első fordulója. 2. Június 6, a második forduló. 3. Kormányalakítás, szélsőbalos miniszterelnökkel.A perui sol dollárban (Tradingview.com). 1. Április 11, a választások első fordulója. 2. Június 6, a második forduló. 3. Kormányalakítás, szélsőbalos miniszterelnökkel.

Elértéktelenednek a részvények?

A részvényesek sem viselték jól a politikai változásokat. A következő tőzsdeindex-grafikonon az látszik, hogy egy év alatt öt százalékkal emelkedett ugyan a Limai Értéktőzsde irányadó indexe, de csak a zuhanó helyi devizában. Dollárban már két számjegyű esést mutatott a helyi részvénypiac, miközben a latin-amerikai régió 24 százalékkal emelkedett USD-ben mérve.

Perui és latin-amerikai részvényindexek (piros: limai tőzsdeindex helyi devizában, narancs: a Nasdaq perui indexe dollárban, zöld: a Nasdaq latin-amerikai indexe dollárban) (Tradingview.com)Perui és latin-amerikai részvényindexek (piros: limai tőzsdeindex helyi devizában, narancs: a Nasdaq perui indexe dollárban, zöld: a Nasdaq latin-amerikai indexe dollárban) (Tradingview.com)

Mindenki menekül a helyi devizából

A Moody's Investors Service augusztus végén Peru adósságának besorolását A3-ról Baa1-re rontotta, jórészt a politikai kockázatokra hivatkozva. (Magyarországé egyébként Baa3, tehát így is két fokkal rosszabb.) De itt korántsem csak a külföldi befektetők vagy nagyrészvényesek reakcióiról van szó.

Egy friss hír szerint valósággal menekülnek a peruiak a betétekből. Az év első hét hónapjában a lekötött bankbetétek állománya 6,8 milliárd új sollal (mintegy 496 milliárd forinttal) csökkent, ami 27,6 százalékos mérséklődés. Vagyis a szóban forgó betétállomány több, mint negyede ment ki.

Állandósultak a hosszú sorok a perui bankok előtt (Lima, a Megaplaza bevásárlóközpont utcafrontja)Állandósultak a hosszú sorok a perui bankok előtt (Lima, a Megaplaza bevásárlóközpont utcafrontja)

Az RPP híroldal által idézett szakértők szerint az emberek egy része egyszerűen dollárra váltja a megtakarításait. Az emberek megijedtek a “politikai zajtól”, ami az országban eluralkodott, és félnek, hogy a kormány esetleg hozzányúl a betétekhez.

Ki foszt ki kit?

Aminek annyi alapja van, hogy a magánnyugdíj-pénztárak (AFP-k) államosításához már megtették az első lépéseket. Az új elnök pártja, a Perú Libre programjában lényegében ezek megszüntetését irányozzák elő.

Az államfő a dolgozók kifosztásának nevezte a pénztárakat, sőt modern rabszolgaságnak nevezte a létüket, azt állítva, hogy a befizetések 30 százalékát lenyúlják. (Talán hosszú távon kijön ez a szám valahogy. Valójában a bér tíz százalékát kell befizetni a pénztárakba, ami a forgatható tőke, valamint évi 1,7-3,4 százalék közötti költséget és biztosítási díjat.) Ehelyett az állami nyugdíjrendszert erősítené, és megalapítaná az állami “Dolgozók bankját”.

Perui solPerui sol

A terv ellenzői szerint azonban éppen a szocialisták azok, akik, belenyúlva az emberek zsebébe, el készülnek venni tulajdonukat, megtakarításaikat. A terveknek mindenesetre meglett az első eredménye, a pénztártagok – már akik és amekkora összegig megtehetik, a törvények adta keretek között – elkezdték tömegesen kivenni a nyugdíj-megtakarításaikat a pénztárakból.

Mototaxik (három kerekű, főleg taxinak használt, néha motorkerékpárból átalakított gépjárművek)Mototaxik (három kerekű, főleg taxinak használt, néha motorkerékpárból átalakított gépjárművek)

Fektessünk inkább egy újabb emeletbe

Peruiak elmondása szerint az inflációtól és a deviza leértékelődésétől félve sokan inkább ingatlant vásárolnak, vagy bővítik a meglevőt egy-két újabb szobával. Vagy például taxizásra alkalmas járműveket vesznek a megtakarításaikon. Mindezek bérbe adásával próbálnak megfelelő megtérülést elérni. (A perui lakóházak, különösen a csapadéktalan, sivatagos Limában, felfelé általában könnyen bővíthetők. Tető nincs, és eleve úgy építik meg sokukat, hogy könnyű legyen egy-két új emeletet felhúzni.)

Limai lakóházak, ahol a földrengésálló betonvasak fent eleve a készen vannak egy új emelet felhúzásához.Limai lakóházak, ahol a földrengésálló betonvasak fent eleve a készen vannak egy új emelet felhúzásához.

Problémát okoz, hogy már ma is eléggé sok a kiadó, eladó ház, házrész, szoba. A gazdaság pedig még jó, ha visszamászik idén a 2019-es szint közelébe, bár a gazdasági és pénzügyminisztérium optimista, szerinte jócskán megfog ugrani. A nemrég készült prognózis szerint idén 10,5 százalékkal növekedhet a perui gazdaság – de a tavalyi 11,0 százalékos esés után. Ami állítólag negatív latin-amerikai rekord volt.

Hivatalos adatok és prognózis a perui reál-GDP éves változásárólHivatalos adatok és prognózis a perui reál-GDP éves változásáról

A második részt lásd:

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Makro / Külgazdaság AUKUS: veszélybe került a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 18:32
Az új biztonságpolitikai megállapodás negatívan befolyásolja a már amúgy is megrendült atomsorompó szerződést. Az AUKUS után kevés érv marad a „Nyugat” kezében akár az iráni, akár az észak-koreai, esetleg japán, dél-koreai, szaúdi vagy török atomprogramokkal való nemzetközi vita során. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ürge-Vorsatz Diána: a karbonsemlegesség elérése már nem opció, hanem kötelesség
Tiszai Balázs | 2021. szeptember 23. 16:07
A klímakutató az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen beszélt arról, hogy már most mennyire kritikus szintre ért a klímaváltozás - de arról is, hogy az azt kiváltó fosszilis energiaipar leszerelése, bár rengetegbe kerül, megéri - anyagilag is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos