<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Társadalmi egyenlőtlenség
Szubjektív A luxusvilláktól a kartonpapír viskókig – a végletek országában jártunk
Eidenpenz József | 2022. augusztus 13. 05:39
Peruban olyan hatalmas különbségek, sőt ellentétek vannak a tájban, az építészetben, az emberek életszínvonalában, szokásaiban, ételeiben, a városrészek stílusában, mintha nem is egy ország lenne, hanem tucatnyi. Így csak fel-alá utazni is élmény, az út legalább olyan érdekes, mint maga az úti cél. Világjáró rovatunk ezúttal ismét Dél-Amerikából jelentkezik.
Makro / Külgazdaság Szegénység ellen nincsen oltás – pedig ez a betegség gyakran halálos
Privátbankár.hu | 2021. június 20. 05:25
A koronavírus sok országban növelte a társadalmi egyenlőtlenségeket és az embereknek az államokkal, intézményekkel szembeni bizalmatlanságát. Miért annyira veszélyes az egyenlőtlenség? Szegénynek lenni sok esetben halálos ítéletet jelent, sokkal alacsonyabb a szegények várható életkora, mint a gazdagoké.
Makro / Külgazdaság Mindenkinek csak egy lakást? – megkérdőjelezték a kapitalizmust
Privátbankár.hu | 2019. május 13. 06:06
A német ifjú szocialisták vezére szerint államosításokra lenne szükség, és senkinek a tulajdonában nem kéne egynél több lakóingatlan legyen. Voltak, akik törénelemórákra akarták küldeni, mások politikai feltűnéskeltéssel vádolták. De érdekes kérdések kerültek elő a kapitalizmussal kapcsolatban, amelyekre talán választ kéne adni.
Személyes pénzügyek Jobb helyet találtak a pénznek - emiatt nem emelkedik a közmunkások bére
Privátbankár.hu | 2018. január 11. 06:06
Ebben az évben nem emelkedik a közmunkások bére, miközben a minimálbér 8 százalékkal növekszik. Továbbra is nyílik az olló a két dolgozói réteg keresete között, miközben vitathatatlanul növekszik a legszegényebb társadalmi réteg munkaerőpiaci aktivitása. A Policy Agenda elemzése szerint ugyanakkor ez a társadalmi egyenlőtlenség növekedését hozta.
Makro / Külgazdaság Ahányszor az az ember kinyitja a száját, megosztja a társadalmat
Privátbankár.hu | 2017. október 6. 18:45
Az USA-ban nem csak politikusok, hanem széles társadalmi rétegek is szervezkednek Donald Trump ellen, például sportolók, nőszervezetek, jogvédők, vagy csak Facebook-csoportok. Az elnök népszerűsége kicsit visszajött az augusztusi gödörből, de változatlanul nagyon alacsony. Nem sokkal nagyobb az esélye annak, hogy kitölti idejét, mint hogy nem.
Személyes pénzügyek Sosem számított még ennyire, kik a szüleid – mi lesz azzal, aki nem örököl?
Gáspár András | 2017. január 9. 06:10
Hamarosan komoly örökség pottyan a fiatal generáció egy részének ölébe - jellemzően azokéba, akik egyébként is jobb módú családba születtek. Az évtizedeken át tartó boom során felhalmozódó ingatlanvagyonok tulajdonosai ugyanis mostanra megöregedtek – egy friss brit kutatás a szélesedő társadalmi szakadékra figyelmeztet, megállapításait érdemes itthon is megfontolni.
Karrier Élve eltemetve – miért zárkózik be félmillió fiatal?
Balkó Rita | 2016. szeptember 13. 20:02
Nincs munkájuk, nem járnak iskolába, és sosem jönnek ki a szobájukból: jelenleg több mint félmillió japán fiatal él városi remeteként a négy fal között. A sokszor beteges elzárkózásnak azonban nem a lustaság az oka, hanem a rettegés. Félnek az emberektől, a társadalomtól, a megbélyegzéstől. A jelenség az érintetteken kívül a családokra és a gazdaságra is óriási terhet ró – és már nem kell Japánig mennünk, hogy élő példát találjunk.
Makro / Külgazdaság A gazdag gazdag marad? Századok óta ugyanazok a családok uralkodnak
Privátbankár.hu | 2016. június 7. 16:45
Vajon a gazdag családok fenn tudják tartani a vagyonukat, hatalmukat hosszú időn, akár évszázadokon keresztül is? Olasz tudósok megvizsgálták a középkor egyik leggazdagabb városának, Firenzének a családjait, ahol a 15. század óta vezetik az adófizetési statisztikákat, és meglepő következtetésekre jutottak.
Karrier Rosszabbul élünk, mint négy éve? Megjöttek a számok
Eidenpenz József | 2014. április 3. 09:41
Évek óta folyik a számháború politikusok és más közszereplők között arról, jó irányba megy-e az ország. Ehhez találtunk egy érdekes adalékot az EU adatbázisában, ami mutatja, hogy a lakosság legalább 70, más számítás szerint 90 százalékának alacsonyabb volt a jövedelme 2013 végén, mint 2009 végén.
Makro / Külgazdaság A gazdagabbak tovább élnek - menekülés a halál és a nyomor elől
Privátbankár.hu | 2014. március 24. 14:49
Angus Deaton, a Princeton egyetem professzora úgy látja: a világ minden látszat ellenére jobb hely ma, mint régen volt - a különbségek azonban hatalmasak, ahol több a pénz, ott a halál is ritkábban jár és később érkezik.
Makro / Külgazdaság Gazdagok és szegények: sehol sem nő úgy a szakadék, mint nálunk
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 16. 15:25
Magyarországon növekedtek a legjobban az egyenlőtlenségek a válság kitörése óta egész Európában. Emiatt folyamatosan távolodunk a skandináv modelltől és haladunk a mediterrán államok felé. A válság sújtotta országok némelyikében viszont csökkent a relatív szegénységi ráta, ami azt jelzi, hogy a kisebb tortából arányaiban több jut a szegényeknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG