5p
A német ifjú szocialisták vezére szerint államosításokra lenne szükség, és senkinek a tulajdonában nem kéne egynél több lakóingatlan legyen. Voltak, akik törénelemórákra akarták küldeni, mások politikai feltűnéskeltéssel vádolták. De érdekes kérdések kerültek elő a kapitalizmussal kapcsolatban, amelyekre talán választ kéne adni.

A német középbaloldali szociáldemokrata koalíciós párt, az SPD ifjúsági tagozatának, amelyet röviden csak Juso-nak neveznek, sikerült nemrég alaposan felhívnia magára a figyelmet. Bizonyára nem véletlenül a közelgő európai parlamenti választások előtt.

A szervezet vezetője, Kevin Kühnert ugyanis magát a kapitalizmust kérdőjelezte meg, az állami tulajdont dicsérte, amivel általános felzúdulást, általában felháborodást okozott. Minden jelentősebb politikai erő nekiment, még az SPD vezetői is elhatárolódtak tőle. A párt népszerűsége is rögtön csökkent pár százalékponttal.

Nem csoda, mert ilyen nézeteket szinte csak a szélsőbal szokott hangoztatni. Azt találta mondani a Die Zeit című lapnak, hogy “A kapitalizmus leküzdése elképzelhetetlen a kollektivizálás nélkül”, valamint hozzátette: a BMW állami autógyártó cég is lehetne. A politikus gyakorlatilag a termelés magántulajdonban tartását kérdőjelezte meg.

Mindenkinek csak egy lakást?

Attól beszélt, hogy fontos lenne a BMW nyereségének elosztását demokratikusan ellenőrizni, ami azt jelenti, hogy nem lehet „kapitalista tulajdonos” a társaságban. Azt is felvetette, hogy senkinek a tulajdonában nem kéne további ingatlannak lennie azon kívül, mint amelyben lakik.

Eddig lehetne az egész egyetlen politikus ballépése, vagy szélre tolódása is. Volt, aki mindjárt azt kérdezte, mit szívott ez az ember. De az egész komoly társadalmi vitát váltott ki arról, hogy meg kéne-e a kapitalizmust, a piacgazdaságot, a német gazdasági modellt reformálni, vagy sem. Meglepően sok kritika került elő.

Boldog ország lehetne

A Handelsblatt azt írja, Németország egy olyan ország, amely boldog lehetne. Még sohasem volt ekkora a jólét, gyakorlatilag mindenkinek van munkája, a német termékek keresettek az egész világon, az adóbevételek szépen folydogálnak az államkasszába. (Bár az ezekre vonatkozó becsléseket, a gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisok után, a napokban szintén erősen lefelé korrigálták.) Demokratikus a rendszer, ahol az emberek maguk választják meg a politikusaikat.

Ám idézik Marcel Fratzschert, a DIW gazdaságkutató intézet vezetőjét, aki azt mondta: “A szociális piacgazdaság nem úgy működik, ahogy működnie kellene.”

A német Monopoly

A jólét összességébe növekszik ugyan, de van a lakosságnak egy alsó rétege, a legalacsonyabb jövedelmű tíz százalék, amelynek a bevételei csökkennek. A meredeken emelkedő ingatlanárak és bérleti díjak miatt egyre nagyobb a szakadék az ingatlan-bérbeadók és az ingatlan-bérbevevők között.

A lap egy gigantikus Monopoly-játékhoz hasonlítja az egészet, ahol a legjobb ingatlanok már ki vannak osztva. (A Monopoly célja annyi ingatlant felhalmozni és olyan magas bérleti díjat szedni utánuk, hogy a többi játékos csődbe menjen.)

Lélegeztetőgépen?

A kritikák közé tartozik, hogy a munkanélküliség annyira alacsony szinten van ugyan, amit már teljes foglalkoztatásnak tartanak a közgazdászok, de még mindig van 733 ezer tartósan munkanélküli személy az országban. Az export ugyan virágzik, de főleg az alacsony kamatokkal és az új adósságokkal mesterséges lélegeztetőgépen tartott világgazdaságnak köszönhetően – állítják.

Erre az évre már csak 0,5 százalékos gazdasági növekedést várnak a németek, aminél talán csak Olaszországban lesz alacsonyabb. Kritizálják azt is, hogy az ország nem teljesíti a kitűzött klímavédelmi célokat.

A megoldás vagy a probléma?

A kapitalizmus és a piacgazdaság a megoldás, vagy a probléma része? – teszik fel a kérdést társadalomban sokan a Handelsblatt.com szerint. A nyugatnémet tartományokban a lakosság 48, a keletiekben csak 30 százaléka van arról meggyőződve, hogy a kapitalizmus a legjobb rendszer.

Kühnert javaslatai ezért érzékeny idegeket találtak el a társadalomban. Most felmerült a kérdés, jól ki van-e alakítva az állami beavatkozás és a piac közötti arány, egyensúly. Az államnak erősebben be kell-e avatkoznia, hogy a kereslet és kínálat mechanizmusai által okozott hibákat kijavítsák? Vagy talán még több teret kéne adni a piacnak?

Nincsenek egyedül

Emlékeztetnek rá, hogy hasonló viták az utóbbi időben az USA-ban (Occupy Wall Street-mozgalom), Franciaországban (sárgamellényesek) vagy Nagy-Britanniában is vannak.

Még több szociális állami beavatkozást az SPD balszárnya, a Baloldal (Linke) és a Zöldek szorgalmaznak Németországban – de általában anélkül, hogy a kapitalizmust vagy a magántulajdont ki akarnák dobni. Sokak emlékezetében még élénken él, milyen volt a létező szocializmus, vagy amit demokratikus szocializmusnak neveztek, de nem igazán valósult meg soha.

Vissza a történelemórákra

Több lap középiskolai történelemórákra javasolta visszaküldeni Kevin Kühnert, volt olyan is, amely maga is ismeretterjesztő sorozatot indított a szocializmusról. A német kormány mellett működő gazdasági szakértői tanács, a “gazdasági bölcseknek” is nevezett testület elnöke, Christoph M. Schmidt szerint csak a figyelmet akarta magára vonni az ifjú szocialisták vezetője. De ezzel nem szabad a valódi problémákról elterelni a figyelmet – írta a Die Welt.

Ezek pedig szerinte az “energiafordulat” gazdaságos és hatékony megvalósítása (az atomerőművek és a szénerőművek leszerelése Németországban – a szerk.), a szociális biztosítékok rendszerének fenntartása a demográfiai átalakulás közepette. Az európai együttműködés vonzóvá tétele a résztvevők számára és a liberális világkereskedelmi rend fenntartása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG