SPD
Makro / Külgazdaság Földindulás Németországban? Zuhannak a Zöldek, szárnyal az AfD 
Wéber Balázs | 2023. május 8. 17:22
A Zöldek sokáig trendik voltak Németországban, még a kormányba is bekerültek, népszerűségük azonban bezuhant az elmúlt egy évben. Eközben az Alternatíva Németországért (AfD) folyamatosan erősödik és mára megelőzte őket, Kelet-Németországban pedig ma már a legnépszerűbb politikai erő. De mi áll mindennek a hátterében? 
Makro / Külgazdaság Putyin és a német szociáldemokraták – az elvtársak most leizzadnak Berlinben 
Káncz Csaba | 2022. május 8. 14:53
A szociáldemokrata Schröder, Steinmeier és Gabriel hosszú éveken keresztül vehemensen támogatta Oroszország és Németország szoros energiakapcsolatait, és keményen védték azokat a kritikusokkal szemben. Ez az örökség ma rendkívül megnehezíti az SPD számára, hogy központi kormánypártként új Oroszország-politikát alakítson ki. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A nap képe: nagy győzelmet ünnepel a német kancellár 
Wéber Balázs | 2022. március 28. 15:52
A Saar-vidéken a szociáldemokraták kiütötték a jobboldalt.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz 
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Szociáldemokrata győzelem a német választásokon 
MTI | 2021. szeptember 27. 06:40
A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot a németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson a hétfőn kora reggel közölt hivatalos előzetes végeredmény szerint.
Makro / Külgazdaság Gyenge új német kancellár, óriási feladatok – halovány lett a győzelem 
Káncz Csaba | 2021. szeptember 27. 05:17
Németországban 26 százalékos támogatottsággal még senki sem próbálkozott egy koalíció összekalapálásával. Az elkövetkező négy évben az EU első számú hatalmánál nem garantált már a kormányzati stabilitás. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 12 eurós minimum órabér – miért győzhet a baloldal Németországban? 
Wéber Balázs | 2021. szeptember 21. 18:42
Évi 100 ezer új szociális lakás, 12 eurós (4200 forintos) minimális órabér, megfizethető ápolás. A többi közt ezt ígérik a német szociáldemokraták a választóknak, akik a legfontosabb kérdésnek a társadalmi igazságosságot tartják. Kancellárjelöltjük ugyan nem hozza lázba az embereket, de legalább tapasztalt, kompetens és megbízható politikusnak tartják. Németország vasárnap választ: a balközép párt továbbra is három-öt százalékponttal vezet a CDU-CSU szövetség előtt.
Makro / Külgazdaság Itt a mentőterv: így jönne vissza a szakadékból Merkel pártja  
Wéber Balázs | 2021. szeptember 13. 16:06
Németországban a szociáldemokraták kezdenek elhúzni a kereszténydemokratáktól a közvélemény-kutatásokban, kancellárjelöltjük, Olaf Scholz a hétvégi tv-vitát is simán megnyerte. A CDU-CSU jelöltje, Armin Laschet most egy „gyorsprogrammal” mentené a menthetőt.  
Makro / Külgazdaság Foghatja a fejét Merkel – új korszak kezdődhet Németországban 
Wéber Balázs | 2021. augusztus 25. 05:42
Egy hónappal a választások előtt a német szociáldemokraták beérték a kereszténydemokratákat. Ha folytatódnak az elmúlt hónapok trendjei, akkor csaknem 20 év után ismét megnyerhetik a választást, a jobboldal pedig kiszorulhat a hatalomból. A CDU három év alatt sem volt képes megtalálni Merkel utódját, jelenlegi vezetője kifejezetten népszerűtlen. Így könnyen lehet, hogy egy kissé száraz, de tapasztalt és megbízható északnémet kerül majd a kancellári székbe.
Makro / Külgazdaság Orbán számára rémálom lenne a német Zöldek hatalomra kerülése 
Káncz Csaba | 2021. április 12. 11:24
A program élesen kikel Moszkva és Peking ellen, aláhúzva, hogy „rendszerszintű vetélkedés alakult ki az autoriter államokkal és diktatúrákkal”. Több ponton is komoly ütközés jöhet a konzervatívokkal egy várható kormánykoalícióban.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Vérengzés várható a CDU élén – nagyot mentek a német revizionisták 
Káncz Csaba | 2019. október 29. 08:53
A német kormányzó nagykoalíció kiüresedett, pártjait vezetési válság sújtja. A Türingiában agyonvert CDU élén máris megindult a gyilkos belharc. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Fellázadt a német baloldal, megfúrnák von der Leyent 
Wéber Balázs | 2019. július 4. 14:00
A Német Szociáldemokrata Párt egyes vezetői szerint az Európai Parlamentnek nem szabad megszavaznia az Európai Tanács meglepetésjelöltjét, Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének. A német védelmi miniszter jelölése a kormánykoalíciót is megroppanthatja: a korábbi baloldali alkancellár, Sigmar Gabriel szerint indokolt lenne kilépni a kormányból. A pártvezetés ezt egyelőre elutasítja.
Makro / Külgazdaság Mi a baj az európai baloldallal és miért nem találják a kiutat? 
Káncz Csaba | 2019. június 18. 09:45
Az új, meghódítani kívánt társadalmi csoportok csak a fejetlenséget növelik ezekben a pártokban, ahogyan azt jól láthatjuk napjainkban az amerikai Demokrata Párt esetében. Mivel a globális politikai elitek nem hajlandók a szükséges gazdasági és társadalmi paradigma-váltást levezényelni, a biztonságpolitikai hőmérséklet további ütemes emelkedésére lehet számítani az elkövetkező időszakban is – az pedig nem igazán a baloldal terepe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bukás a német kormánypártnál: lemond az SPD vezetője 
Privátbankár.hu | 2019. június 2. 10:51
Távozik a kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöki és szövetségi parlamenti frakcióvezetői tisztségéből Andrea Nahles.
Makro / Külgazdaság Mindenkinek csak egy lakást? – megkérdőjelezték a kapitalizmust 
Privátbankár.hu | 2019. május 13. 06:06
A német ifjú szocialisták vezére szerint államosításokra lenne szükség, és senkinek a tulajdonában nem kéne egynél több lakóingatlan legyen. Voltak, akik törénelemórákra akarták küldeni, mások politikai feltűnéskeltéssel vádolták. De érdekes kérdések kerültek elő a kapitalizmussal kapcsolatban, amelyekre talán választ kéne adni.
Személyes pénzügyek Nyugdíjgaranciát adnának 2040-ig 
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 21. 17:15
A baloldali német szövetségi pénzügyminiszter a hétvégén alaposan felkavarta az állóvizet nyugdíj-javaslatával. Eszerint kőbe kéne vésni a nyugdíjak szintjét egészen 2040-ig, hogy nehogy a Donald Trumphoz hasonló szélsőségesek kerüljenek hatalomra Németországban. A kritikusok szerint ez finanszírozhatatlan, járulékelkerülést okozna és a dolgozó fiataloknak ártana.
Makro / Külgazdaság Eltűnhet az egyik legfontosabb párt  
Káncz Csaba | 2018. április 26. 12:15
A szociáldemokraták vezetése a menekültek és az iszlám kérdésében teljesen más álláspontot képvisel, mint a párt tradicionális - és rohamosan fogyatkozó - tagsága. Az SPD az elmúlt 20 évben elvesztette választói felét. A startnál beragadt új pártvezetőnek kellene majd olyan törésvonalakat is kezelnie a pártjában, mint a Moszkvához való viszony.
Makro / Külgazdaság Pár órán belül kiderül, eltűnik-e Angela Merkel a süllyesztőben 
Privátbankár.hu | 2018. március 3. 15:03
Hamarosan kiderül, hogy Angela Merkel egy újabb nagykoalíció élén megkezdheti-e negyedik kancellári turnusát, vagy előrehozott választások jönnek a világháború óta először - ez könnyen a Bundesmutti bukását eredményezhetné, nem véletlen, hogy sokan már a helyére pályáznak.
Makro / Külgazdaság Merkel új listája – ügyes sakkhúzás, vagy a hanyatlás újabb állomása? 
Privátbankár.hu | 2018. február 26. 15:04
Ma tízkor kezdődött a CDU rendkívüli pártnapja, ez elé időzítve azonban Angela Merkel már összeállította új kormányának listáját. A nevek között egyrészt meglepően sok a fiatalabb, ő lesz egyedül hatvan felett. Másrészt a kancellár asszony saját belső ellenzékének tagjait is beemelte. Ez csak taktikázás, vagy a fokozatos búcsú egyik állomása?
Makro / Külgazdaság Forrongó Berlin – Németország válaszút elé került 
Káncz Csaba | 2018. február 16. 08:40
Tovább omlik a német politikai centrum, és már Washingtonban is megjelentek az aggódó hangok Berlin politikai kiszámíthatósága és megbízhatósága miatt. Ezek megalapozott aggodalmak, már csak azért is, mert a berlini biztonságpolitikai közösségben késhegyre menő viták folynak a transzatlanti viszony jövőjéról.
Karrier Megvan, ki lesz az új német külügyminiszter  
Privátbankár.hu | 2018. február 8. 07:21
A koalíciós szerződés után távozik Martin Schulz a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöki tisztségéből.
Makro / Külgazdaság Új szelek fújnak Németországban - hirtelen mindenki megszerette egymást? 
Privátbankár.hu | 2018. február 1. 07:55
Nagyon békés hangulatban folyt a koalíciós tárgyalások első köre.
Makro / Külgazdaság Merkelnek van egy terve, hogyan oldaná meg a német válságot 
Privátbankár.hu | 2018. január 26. 13:37
Egyszerűen arra játszik, hogy már mindenkinek elege van a kormányalapításból.
Makro / Külgazdaság Inog Merkel széke – mikor lesz végre kormány Németországban? 
Privátbankár.hu | 2018. január 23. 16:45
Senki sem tudja, hogy mikor lesz kormány az országban.
Makro / Külgazdaság Túlélésre játszanak egy blöffel: tovább tart a német politikai válság 
Káncz Csaba | 2018. január 15. 12:34
A tervezet tökéletesen megfelel a kamu-megállapodás minden kritériumának és ennek megfelelően a német média általánosan „ambíciótlannak” titulálja. Bár a dokumentum kihangsúlyozza az EU közös védelmi politika jelentőségét, egyetlen egyszer sem utal a NATO-ra. Az SPD elnöksége egyre élesebb kritikákkal szembesül a tagság részéről, a levegő óráról-órára fogy Schulz körül.
Makro / Külgazdaság Fordulat a német politikában: kevesebb menekült és kétsebességes Európa jön? 
Izsó Márton | 2018. január 12. 16:30
A szeptemberi választások óta alkudoznak a német pártok a kormányalakításról. Most végre talán körvonalazódik az új nagykoalíció: egy maratoni tárgyalás után hajnalra kiszivárgott egy lista arról, amiben a felek – a Merkel vezette CDU, a Seehofer vezette CSU és a Schulz vezette SPD – állítólag már megállapodtak. Ezek között szerepel a menekültek befogadására vonatkozó plafon bevezetése és lépések az eurózóna (és így a kétsebességes EU) megerősítésére is; az esélyekről, a lehetséges kimenetelekről és a magyar vonatkozásokról külpolitikai szakértőnket, Káncz Csabát kérdeztük.
Makro / Külgazdaság Most is arra halad a német politika, mint Hitler idejében? 
Privátbankár.hu | 2018. január 8. 13:21
Folynak a német nagykoalíciós tárgyalások, de egyelőre csak a veszekedés biztos. A németek többsége már nem akar nagykoalíciót, csakhogy ha megismételnék a választásokat, ugyanaz az eredmény születne és ugyanoda jutnának. Sokan megijedtek, hogy arrafelé haladunk, mint a Weimari Köztársaság idején.
Makro / Külgazdaság Elegük van a németeknek: nem kérnek a közös folytatásból  
Privátbankár.hu | 2018. január 5. 13:02
A németek többsége már elutasítja a nagykoalíciót.
Makro / Külgazdaság Merkel belekapaszkodott a legutolsó szalmaszálba - könnyen elsodorhatja az ár 
Gáspár András | 2017. december 14. 08:45
Bár a Szociáldemokrata Párt, az SPD támogatottsága 1949 óta nem látott mélységbe zuhant a legutóbbi közös kormányzás végére, ezért elképzelhetetlennek tűnt egy újabb nagykoalíció megalakítása, az előrehozott választások réme úgy tűnik mégis egy platformra terelheti őket Merkel Kereszténydemokrata Uniójával, a CDU-val - megmentve ezzel talán a kancellár politikai karrierjét is. Az út azonban nagyon nehéz lesz.
Makro / Külgazdaság Új törésvonalak – a nyugdíjkérdés vagy a menekültkérdés lesz fontosabb? 
Privátbankár.hu | 2017. november 30. 15:59
Németországban új koalíciós tárgyalások következhetnek, a zöldekkel és a liberálisokkal folytatott tárgyalások zátonyra futása után ismét a szocialistákkal állhat össze Merkel. Itt is vannak azonban bőven nézeteltérések, így a bevándorlás kérdésében, a nyugdíjak jövőjében, de az államháztartás és az adósság vagy az egészségügy is ilyen.
Makro / Külgazdaság Merkel elvesztett egy választást - már saját párttársai szövetkeznek ellene 
Eidenpenz József | 2017. október 16. 14:16
Bejött a papírforma, a közvélemény-kutatók előrejelzése Alsó-Szászországban, vagyis győztek a szocialisták és vesztett Merkel pártja. Erre felerősödtek a Merkel távozását követelő hangok. De a CDU lehet, hogy kisebb győzelemmel felérő vereséget aratott, mert nélkülük nem biztos, hogy sikerül kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Nagy napra virradt Németország: Merkel behúzza a negyedik ciklust is? 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 24. 08:30
Elkezdődtek a parlamenti (Bundestag) választások a németeknél.
Makro / Külgazdaság Innen már lehetetlen megverni Angela Merkelt? 
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 16. 09:27
Nem kíváncsi Németország Martin Schulzra a szakértő szerint.
Makro / Külgazdaság A menekülteken múlik, hogy ki irányítja majd Németországot? 
Privátbankár.hu | 2017. július 31. 14:40
A német politika a választásokhoz közeledve durvul, a menekültkérdés a hétvégén új aktualitást kapott. Az egyik politikust egy lóhoz hasonlították, mások szerint még rosszabb, mert a ló legalább nem csinált kárt. Kíváncsian várják az új közvélemény-kutatási eredményeket.
Makro / Külgazdaság Ez a koalíció már népszerűbb, mint a Fidesz – nem úgy néz ki, mintha felbomlana az EU 
Eidenpenz József | 2017. június 7. 14:33
A legújabb számok alapján a CDU/CSU koalíció népszerűsége egy százalékponttal nőtt, a szociáldemokrata SPD-é egy százalékponttal csökkent, a kettőnek együtt közel kétharmados a tábora. Ha nagy dolog nem történik, Németországot a jelenlegi politikusok vezethetik tovább szeptember után is, és ezzel az EU is inkább tovább erősödik.
Makro / Külgazdaság Beismerte a német kancellárjelölt: hibáztak a választásokon 
Privátbankár.hu | 2017. május 18. 17:00
Martin Schulz szerint súlyos hibákat ejtett kampányában a Német Szociáldemokrata Párt.
Makro / Külgazdaság Szoros volt a verseny Merkel és Schulz között – itt az eredmény 
Privátbankár.hu | 2017. május 8. 08:28
Két hajszállal ért el jobb eredményt a kancellár pártja, mint a szociáldemokraták, nyert a CDU.
Karrier Ilyen még nem volt: mindenki Schulzra szavazott  
Privátbankár.hu | 2017. március 19. 16:39
Ő a német szociáldemokraták elnöke. Ellenszavazat nem volt.
Makro / Külgazdaság Még a végén Angela Merkel lesz a berlini merénylet nyertese 
Privátbankár.hu | 2017. január 3. 16:40
Gyakran hallani, olvasni olyan véleményeket, vagy inkább ijesztgetéseket, hogy Angela Merkel kancellárnak már vége, a német kormányt adó nagykoalíciónak lőttek, utánuk káosz vagy a szélsőjobb következik. A németországi közvélemény-kutatások egyáltalán nem ezt mutatják, és ebbe még pár százaléknyi tévedés is belefér.
Makro / Külgazdaság Hiába temeted Merkelt - nehéz dolga lesz annak, aki le akarja győzni 
Privátbankár.hu | 2016. október 19. 15:31
A legújabb közvélemény-kutatás szerint Angel Merkel messze a legnépszerűbb a vezető német politikusok között, ha arról van szó, ki legyen a kancellár. A pártja viszont sokat vesztett népszerűségéből, bár a koalíciós partnerrel még simán győzhet is. Egy év múlva választások lesznek.
Makro / Külgazdaság Mit tippelnél, ki a népszerűbb, Orbán vagy Merkel? 
Privátbankár.hu | 2016. október 11. 16:43
Angela Merkel pártjának támogatottsága sok év után először 30 százalék alá csökkent. Viszont a koalíciós partnerrel együtt most is a szavazatok több mint 50 százalékát kapnák, többet, mint a hazai kormánypárt. Közzétettek olyan adatokat is, melyek szerint Merkel személyes népszerűsége újra 50 százalék feletti. Van nála népszerűbb?
Személyes pénzügyek Így vetnének véget az időskori szegénységnek a németek 
Privátbankár.hu | 2016. május 5. 08:10
A német dolgozók egyik legnagyobb félelme, hogy idős korukra elszegényednek, mert az állami nyugdíj nem lesz elegendő. Már a következő választásokra is gondolva a munkaügyi miniszter újfajta, a vállalatok által fizetendő, kötelező jellegű nyugdíjjárulékot vezetne be. Az alacsony kamatok problémája miatt azonban még sok a nyitott kérdés.
Makro / Külgazdaság Könyvelési csalás menekültügyben? Merkel széke még megmenekülhet 
Eidenpenz József | 2016. január 29. 13:50
Tegnap este a német nagykoalíció konzervatív és baloldali pártjai kompromisszumot kötöttek a második menekültügyi törtvénycsomagról, amely komoly előrehaladásnak tűnik három hónap meddő vita után és Merkel kancellár politikai túlélését is lehetővé teheti. A német lapok reakciói alapján azonban a tényleges hatása a menekültek létszámára csekély lehet, inkább üzenetértékű az egész. Merkel meglepően kevéssé népszerűtlen.
Makro / Külgazdaság Mi lesz, ha vége a télnek, és újra megindulnak a menekültek? 
Privátbankár.hu | 2016. január 19. 06:07
Izzik a hangulat a német belpolitikában, Merkelt jobbról és balról is támadják a menekültek miatt. Mi lesz, ha ráadásul vége lesz a télnek, elülnek a tengeri viharok, és ismét napi tízezer menekült fog Németországba érkezni? – teszi fel a kérdést a német sajtó. A kölni támadások sok mindent megváltoztattak, még talán Angela Merkel eddig szilárd politikáját is.
Makro / Külgazdaság Ebbe Merkelék bicskája is beletörik 
Privátbankár.hu | 2015. november 1. 13:27
Nem sikerül a német koalíciós pártoknak dűlőre jutni a menekültekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Elkészült a nagy terv, 7 pontban integrálná a menekülteket Németország 
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 19. 16:28
Egy német politikus tervet terjesztett elő a Németországba érkező menekültek integrációjáról. A terv fő része a gyors német nyelvtanulás, az iskolai nevelés, de szerepel benne a munkaerőpiac és az oktatás megnyitása, az ingyenes egészségügyi ellátás is. Némettanárokból és más pedagógusokból lesz nagy hiány Németországban?
Makro / Külgazdaság Aki EU-forrásokat akar, az ne Moszkvára, hanem Brüsszelre kacsintgasson 
Privátbankár.hu | 2015. április 4. 14:10
Megint jól beszóltak a Moszkvába készülő görög kormányfőnek, de lehet, hogy mi is magunkra vehetnénk. A német politikusok egy része alaposan ki van akadva, és attól tart, az EU megosztása a tét. Mások sokkal megértőbbek. Épp ez az.
Karrier Egyre több német politikus szorgalmaz új bevándorlási rendszert 
Privátbankár.hu | 2015. január 10. 18:05
Németországban egyre több politikus szorgalmazza egy új bevándorlási rendszer kidolgozását, a konzervatívok, a szociáldemokraták és az ellenzéki Zöldek részéről is felvetették, hogy társadalmi vitára és egy új törvény megalkotására van szükség. Ám azt is szinte mindenki elismeri, hogy a bevándorlás gazdasági szükségszerűség, mert évente 400 ezer német öregedik ki a munkaerőpiacról.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG