BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2017. július 31. 14:40

A német politika a választásokhoz közeledve durvul, a menekültkérdés a hétvégén új aktualitást kapott. Az egyik politikust egy lóhoz hasonlították, mások szerint még rosszabb, mert a ló legalább nem csinált kárt. Kíváncsian várják az új közvélemény-kutatási eredményeket.

Nem csak Magyarországon durvul el a politika a választásokhoz közeledve, Németországban is hemzsegnek a sajátos fordulatok. Ma még a bajor közszolgálati rádióban is bemondták, hogy Hubertus Heil, az SPD főtitkára mit twittelt (tett közzé Twitteren) a hétvégén. "Merkel és Seehofer Dobrindtot közelekdési miniszterré tették. Ez a legrosszabb személyválasztás, amióta Caligula a lovát kinevezte szenátornak.”

Ezzel lényegében lóhoz hasonlított egy minisztert (aki a CSU.hoz tartozik), és egy őrült uralkodóhoz a kormányzó koalíció (CDU/CSU/SPD) kereszténydemokrata vezetőit. Voltak, akik erre még rá is tromfoltak a követők közül, azt kommentálva, hogy a szóban forgó ló legalább nem okozott kárt az országának. De a sárdobáláson kívül itt a kampányban azért lényegi kérdésekről is szó esik. Most leginkább a menekültkérdésről.

Az a jó, ha nem beszélnek róla

Amint múlt héten beszámoltunk róla, legutóbb az SPD igyekezett előrángatni a menekültkérdést, amit Merkel tábora, a CDU régóta igyekezett levenni a napirendről. Minél kevesebb ugyanis a menekült, és a tóluk szóló hír, annál inkább nő vagy legalább stabil az ő népszerűségük. Az SPD ennek ellenére sem igazán került előre a közvélemény-kutatásokban az utóbbi időben, sokak szerint már a téma felemlegetése is inkább a szélsőséges AfD-nek használ.

Mi a realitás?

A hétvégén azután Hamburgban egy késsel támadó menekült ismét napirendre hozta a kérdést. Horst Seehofer, a bajor konzervatívok (CSU) vezére rögtön fel is ült a vonatra, és elővette a menekültkvóta kérdését. Pártja már régóta szorgalmazza, hogy határozzanak meg egy éves keretet, belekerült ez a választási programjukba is. Vasárnap ismét arról nyilatkozott, hogy a korlát „realitás lesz”, ha ismét bekerülnek a koalíciós kormányba.

Itt minden szó nagyon fontos, a CSU ugyanis ragaszkodik a korláthoz, a CSU vezére, Merkel asszony meg hallani sem akar róla. Így aztán amikor a CSU-t megkérdezik, hogy lesz-e koalíciós partner akkor is, ha nem lesz menekültszám-korlátozás, mindig valami remek kitérő választ találnak ki. Most valahol ott tartanak, a ZDF-nek adott vasárnapi interjú alapján, hogy koalíció esetén így vagy úgy, lesz valamiféle korlát.

Menekültek, akár az útdíj

A kérdést most a külföldi autókra bevezetett útdíjhoz (Maut) hasonlította, amelyet a CSU kezdeményezett hosszú évekkel ezelőtt, a másik két koalíciós partner ellenzett, és nagyon sokára sikerült megtalálni a kompromisszumot. De végül a CSU győzött, lett útdíj, még ha a mai napig vitatott is. A menekültekkel kapcsolatban a német kultúrába való integrációjukat is szorgalmazta Seehofer – írta az N-tv.de.

A hamburgi késes támadás, amelyet egy a hatóságok előtt iszlamistaként ismert személy követett el, ismét reflektorfénybe hozta Angela Merkel menekültpolitikáját – írta a Bloombeg is. Az AfD persze azonnal rárepült a témára, és az egész ország biztonságát kérdésesnek tartja.

Múlt héten csúcson voltak

Merkel népszerűsége a késes támadás előtt a legmagasabb szintre emelkedett két éve, a 2015-ös menekültválság óta. A vezető kereszténydemokrata pártok 40 százalék körül álltak, az AfD csak 9 százalékon – a menekültválság csúcsán ők annak idején 15 százalékig jutottak. A késes támadás utáni mutatók még nem ismertek.

A hamburgi, palesztin származású, elvileg Németországból kiutasított, de papírok nélkül kitoloncolhatatlan merénylő motivációi azonban nem teljesen világosak. Thomas de Maiziere (CDU) belügyminiszter erre azt mondta, sokak csak igazolásként használják a vallási ideológiát olyan tettekre, amelyek mozgatórugói teljesen mások. „A valódi okok a támadók személyiségében is meghúzódhatnak” – mondta a miniszter.

A választások szeptember 24-én lesznek Németországban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Utazási szigorításokat vezet be a kormány - itt az országok besorolása
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 11:34
Belföldön nem lát okot korlátozásra a kormány, de a beutazást megszigorítják. Románia sárga kategóriába került, Horvátország nem esik korlátozás alá - egyelőre. 
Makro / Külgazdaság Újabb szigorítás jön? Itt nézheti élőben a bejelentést!
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 10:57
Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejeneltést tesz a kormány döntéseiről a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére.
Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 11. 09:25
A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
MTI | 2020. július 10. 20:17
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
hírlevél