4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A német politika a választásokhoz közeledve durvul, a menekültkérdés a hétvégén új aktualitást kapott. Az egyik politikust egy lóhoz hasonlították, mások szerint még rosszabb, mert a ló legalább nem csinált kárt. Kíváncsian várják az új közvélemény-kutatási eredményeket.

Nem csak Magyarországon durvul el a politika a választásokhoz közeledve, Németországban is hemzsegnek a sajátos fordulatok. Ma még a bajor közszolgálati rádióban is bemondták, hogy Hubertus Heil, az SPD főtitkára mit twittelt (tett közzé Twitteren) a hétvégén. "Merkel és Seehofer Dobrindtot közelekdési miniszterré tették. Ez a legrosszabb személyválasztás, amióta Caligula a lovát kinevezte szenátornak.”

Ezzel lényegében lóhoz hasonlított egy minisztert (aki a CSU.hoz tartozik), és egy őrült uralkodóhoz a kormányzó koalíció (CDU/CSU/SPD) kereszténydemokrata vezetőit. Voltak, akik erre még rá is tromfoltak a követők közül, azt kommentálva, hogy a szóban forgó ló legalább nem okozott kárt az országának. De a sárdobáláson kívül itt a kampányban azért lényegi kérdésekről is szó esik. Most leginkább a menekültkérdésről.

Az a jó, ha nem beszélnek róla

Amint múlt héten beszámoltunk róla, legutóbb az SPD igyekezett előrángatni a menekültkérdést, amit Merkel tábora, a CDU régóta igyekezett levenni a napirendről. Minél kevesebb ugyanis a menekült, és a tóluk szóló hír, annál inkább nő vagy legalább stabil az ő népszerűségük. Az SPD ennek ellenére sem igazán került előre a közvélemény-kutatásokban az utóbbi időben, sokak szerint már a téma felemlegetése is inkább a szélsőséges AfD-nek használ.

Mi a realitás?

A hétvégén azután Hamburgban egy késsel támadó menekült ismét napirendre hozta a kérdést. Horst Seehofer, a bajor konzervatívok (CSU) vezére rögtön fel is ült a vonatra, és elővette a menekültkvóta kérdését. Pártja már régóta szorgalmazza, hogy határozzanak meg egy éves keretet, belekerült ez a választási programjukba is. Vasárnap ismét arról nyilatkozott, hogy a korlát „realitás lesz”, ha ismét bekerülnek a koalíciós kormányba.

Itt minden szó nagyon fontos, a CSU ugyanis ragaszkodik a korláthoz, a CSU vezére, Merkel asszony meg hallani sem akar róla. Így aztán amikor a CSU-t megkérdezik, hogy lesz-e koalíciós partner akkor is, ha nem lesz menekültszám-korlátozás, mindig valami remek kitérő választ találnak ki. Most valahol ott tartanak, a ZDF-nek adott vasárnapi interjú alapján, hogy koalíció esetén így vagy úgy, lesz valamiféle korlát.

Menekültek, akár az útdíj

A kérdést most a külföldi autókra bevezetett útdíjhoz (Maut) hasonlította, amelyet a CSU kezdeményezett hosszú évekkel ezelőtt, a másik két koalíciós partner ellenzett, és nagyon sokára sikerült megtalálni a kompromisszumot. De végül a CSU győzött, lett útdíj, még ha a mai napig vitatott is. A menekültekkel kapcsolatban a német kultúrába való integrációjukat is szorgalmazta Seehofer – írta az N-tv.de.

A hamburgi késes támadás, amelyet egy a hatóságok előtt iszlamistaként ismert személy követett el, ismét reflektorfénybe hozta Angela Merkel menekültpolitikáját – írta a Bloombeg is. Az AfD persze azonnal rárepült a témára, és az egész ország biztonságát kérdésesnek tartja.

Múlt héten csúcson voltak

Merkel népszerűsége a késes támadás előtt a legmagasabb szintre emelkedett két éve, a 2015-ös menekültválság óta. A vezető kereszténydemokrata pártok 40 százalék körül álltak, az AfD csak 9 százalékon – a menekültválság csúcsán ők annak idején 15 százalékig jutottak. A késes támadás utáni mutatók még nem ismertek.

A hamburgi, palesztin származású, elvileg Németországból kiutasított, de papírok nélkül kitoloncolhatatlan merénylő motivációi azonban nem teljesen világosak. Thomas de Maiziere (CDU) belügyminiszter erre azt mondta, sokak csak igazolásként használják a vallási ideológiát olyan tettekre, amelyek mozgatórugói teljesen mások. „A valódi okok a támadók személyiségében is meghúzódhatnak” – mondta a miniszter.

A választások szeptember 24-én lesznek Németországban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nem várt helyről jött a hidegzuhany Varga Mihályra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:27
A kormány a kamattámogatott hiteleken nem változtat és a bankadót sem emeli meg - jelentette ki a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP kihelyezett esztergomi frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Oroszország nem fizet a semleges színekben induló sportolóinak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:01
Az orosz állam nem fizet pénzdíjat azoknak az orosz sportolóknak, akik semlegesként indulnak a jövő nyári párizsi olimpián.
Makro / Külgazdaság Döntött a Fidesz: tovább csúszik a svédek NATO-csatlakozásának megszavazása
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:59
Kétnapos frakcióülést tart a Fidesz-KDNP Esztergomban, ahol ma Kocsis Máté, a Fidesz újra megválasztott frakcióvezetője Svédország NATO-csatlakozásáról is beszélt.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: "Akár folyamatban lévő beruházásokat is leállíthatunk"
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:39
A kormány és a jegybank egyetért abban, hogy a gazdaság legnagyobb problémája az infláció, az elsőszámú feladat pedig az infláció letörése – hangsúlyozta Varga Mihály a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén. A pénzügyminiszter kiemelte: az infláció leszorításával és az egyensúlyi mutatók javításával a magyar gazdaság jövőre visszatérhet a fenntartható növekedési pályára.
Makro / Külgazdaság Nagy bajban van a fiatal generáció
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:20
A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét anyagi szempontból, ennek ellenére jelenleg mindössze csak a megkérdezettek 35 százaléka fekteti be a pénzét vagy tesz félre megtakarítási céllal – derült ki az OTP Bank friss felméréséből, amely arra is rávilágított, ennek egyik oka, hogy a válaszadók többsége szerint nem érdemes kis összegekben megtakarítani.
Makro / Külgazdaság Lekopírozták Matolcsy Györgyéket Londonban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:41
Nem módosította alapkamatát a Bank of England, hasonlóan a Magyar Nemzeti Bankhoz, amely augusztus végén szintén változatlanul hagyta. A brit jegybank csütörtöki bejelentése alapján a monetáris tanács az eddigi 5,25 százalékon hagyta az irányadó kamatlábat.
Makro / Külgazdaság Ausztriában már belőtték az egynapos autópálya matrica díját
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:22
Eddig az osztrákoknál is minimum tíznapos matricát kellett venni, de most itt van az újítás. 
Makro / Külgazdaság Csaknem húsz év után ismét Kínába látogatott a szíriai elnök
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:01
Bassár el-Aszad szíriai elnök csütörtökön megérkezett a kelet-kínai Hangcsouba, így csaknem húsz év után látogat ismét az ázsiai országba, első alkalommal a több mint egy évtizede tartó diplomáciai elszigeteltség és a félmillió halálos áldozatot követelő polgárháború kezdete óta.
Makro / Külgazdaság Hoppá! A magyarok kétharmada bevezetné az eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 12:31
És természetesen maradna az EU-ban.  
Makro / Külgazdaság Újabb uniós ország adhat F-16-osokat Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 11:46
Dánia és Hollandia mellett most Belgium is fontolgat egy ilyen lépést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG