CDU
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen nagy bejelentést tett – tovább maradna Brüsszelben 
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 15:40
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Berlinben hivatalosan bejelentette, hogy szeretné elnyerni a megbízatást egy újabb ciklusra.
Makro / Külgazdaság Forrong a német belpolitika a Putyint támogató párt térnyerése miatt 
Káncz Csaba | 2024. január 9. 19:12
Nagyító rovatunkban ezúttal a feszült német belpolitikát vesszük górcső alá. A szeptemberi keleti tartományi választások előtt a hagyományos pártok kétségbeesett erőfeszítéseket tesznek az AfD térnyerésének megakadályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Pánik a CDU-ban: kezdődnek a személyi harcok 
Káncz Csaba | 2023. augusztus 6. 10:31
A CDU elnöke belül megosztó, a nép körében pedig népszerűtlen. Sőt, Hendrik Wüst, Németország legnépesebb szövetségi államának népszerű miniszterelnöke Merz-ellenes jelöltként kezdi pozicionálni magát a párton belül. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kitenné Németországból a renitens bevándorlókat Merkel utóda 
Wéber Balázs | 2023. január 11. 14:10
Akik nem tartják magukat a szabályokhoz, azoknak nincs keresnivalójuk Németországban a CDU elnöke szerint.
Makro / Külgazdaság Nagy pofont kapott a német baloldal, kilőtt a CDU – fordulat közeleg? 
Wéber Balázs | 2022. május 9. 12:14
Vasárnap Schleswig-Holsteinben a kereszténydemokraták tönkreverték a szociáldemokratákat. A CDU elsöprő győzelme elsősorban helyi siker, ugyanakkor a párt országosan is erősödik, amióta Friedrich Merz átvette az irányítását.
Makro / Külgazdaság Meredeken zuhan az új német kancellár népszerűsége 
Káncz Csaba | 2022. február 9. 14:44
Scholz támogatottsága nagyobbat zuhant első két hónapos kancellári tevékenysége nyomán, mint amelyet 1949 óta bármelyik elődje bemutatott. Kritikusai „láthatatlan embernek" tartják, megkérdőjelezve, hogy a Merkel utáni korszak első komoly nemzetközi válságában képes lenne biztos kézzel kormányozni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ő lehet Merkel valódi utóda  
Wéber Balázs | 2021. december 20. 09:03
Angela Merkel már 2018-ban leköszönt a CDU éléről, méltó utódját azóta is keresik. Most újabb jelentkező van a nem kis feladatra.
Makro / Külgazdaság Merkel romhalmaza - kétségbeesett útkeresés a CDU élén 
Káncz Csaba | 2021. november 18. 16:12
A CDU kapkod és ez érthető, hiszen pár hónap múlva fontos tartományi választások jönnek.  A három elnökjelölt egyike szerint Németország egész területén engedélyezni kellene a müezzinek hangos imára hívását.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért 
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Választási bukás – vérengzés jön a német jobboldalon 
Káncz Csaba | 2021. október 14. 18:31
A történelmi vereség után a CDU összes vezetőjét újraválasztják, az elnöki pozícióra jó eséllyel pályázik Friedrich Merz. Az AfD-t a választási pofon tovább erősítheti eddigi kurzusában: a jobboldal külső perifériájára szorulva és a kemény választói magra koncentrálva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Merkel pártja "szenzációs győzelmet aratott" a szélsőjobb felett Szász-Anhaltban 
MTI | 2021. június 7. 06:29
Pedig az AfD-t tartották a tartományi választás nagy esélyesének.
Makro / Külgazdaság Itt a fordulat? Taroltak a kereszténydemokraták Németországban 
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 6. 20:26
Az országosan gyengélkedő CDU 35-36 százalékos eredménnyel nyerte meg a választásokat Szász-Anhaltban.
Makro / Külgazdaság Meglepetésember pályázhat Angela Merkel székére 
Wéber Balázs | 2021. április 10. 06:04
Bár a CDU-CSU pártszövetségben általában a CDU állítja a kancellárjelöltet, most megszakadhat ez a hagyomány: a CSU főnöke, Markus Söder ugyanis sokkal népszerűbb az új CDU-vezérnél, Armin Laschetnél. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint Söder egy új generációt képvisel, politikailag pedig nyitottabb a korábbi CSU-vezetésnél. Kérdés, hogy „becserélné-e” Bajorországot Berlinre.    
Makro / Külgazdaság Kiesett a gyeplő Merkel kezéből: szakadék szélén a CDU 
Káncz Csaba | 2021. március 30. 15:03
A járvány reflektorfénybe helyezte a Merkel-kormányzat rejtve maradt hibáit: a kockázat kerülését, illetve idegenkedését a hosszú távú tervektől és stratégiáktól. Napjainkra a német kormány és az EU krízise már kéz a kézben halad. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Pánik Merkel köreiben – vizsgálat a sötét külföldi kapcsolatok ügyében 
Káncz Csaba | 2021. március 24. 18:16
Több ok miatt a színfalak mögött pánik alakult ki a CDU vezetésében. CDU- és CSU-képviselők ellen a napokban indult vizsgálat azerbajdzsáni és macedón kapcsolataik miatt – és vannak budapesti szálak is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság De hová tűntek a német kereszténydemokraták? 
MTI | 2021. március 15. 08:12
A CDU csúnyán leszerepelt a hétvégi tartományi választásokon.
Makro / Külgazdaság Tovább él-e a merkeli örökség? Fontos választás lesz ma Németországban - FRISSÍTVE: Megvan a győztes! 
Wéber Balázs | 2021. január 16. 05:31
Bár lassan végéhez közeledik a Merkel-korszak, továbbra sem lehet tudni, ki fog majd a német politikát évtizedekig meghatározó kancellár helyébe lépni. Ma némileg tisztulhat a kép, ugyanis új elnököt választ a CDU. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a verseny a Merkeltől jobbra álló Friedrich Merz, valamint a kancellár irányvonalát követő Armin Laschet között dőlhet el. Előbbi politikust a gazdasági, utóbbit a politikai elit támogatja.
Makro / Külgazdaság Ráégnek Merkelre a korábbi mulasztások 
Káncz Csaba | 2021. január 12. 17:19
A CDU ötlettelenül sodródik, miközben Németország problémái sokasodnak. A fő iparág – az autóipar – szenved, a tavalyi évet pedig az ország a Wirecard gigacsődjével zárta, amelynek szálai a kancelláriáig érnek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Padlót fogott Merkel pártja – keresik az új vezért 
Wéber Balázs | 2020. február 24. 20:01
Hozták magukat a szocdemek, nagyot mentek a Zöldek, tovább süllyednek a kereszténydemokraták – így összegezhető a hétvégi hamburgi választás eredménye. A törvényhozásba becsusszant a radikális bal- és jobboldal is, nem került be viszont a liberális párt. A CDU másfél évtized alatt elvesztette helyi szavazóinak háromnegyedét, Angela Merkel fokozatos háttérbe vonulása óta pedig nincs valódi vezére. A párt ma előrehozta a tisztújítást.
Makro / Külgazdaság Gyilkos harc kezdődött: jobbra tolódás a CDU-ban 
Káncz Csaba | 2020. február 12. 09:31
A Merkel alatt baloldali párttá lett CDU-ban súlyos belharcok indultak a jövőbeni irányvonalról. A CDU jobbszárnya szorgalmazza, hogy a kancellár-jelöltség kérdésével ne várjanak a a decemberi pártkongresszusig. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mégsem indul a kancellárságért Merkel kiszemelt utódja, a CDU éléről is távozik 
Privátbankár.hu | 2020. február 10. 10:54
Annegret Kramp-Karrenbauer még segít megkeresni az új kancellár-jelöltet, aztán lelép.
Makro / Külgazdaság Felrobbanhat a német nagykoalíció – már kinézték Merkel utódját 
Káncz Csaba | 2020. február 7. 09:37
A dolog pikantériája, hogy 1930-ban éppen az erfurti parlamentben vállalt a náci NSDAP először kormányzati felelősséget. Friedrich Merz a német- és az amerikai nagytőke aktív támogatásával jó eséllyel lehet a következő kancellár. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A Néppártban tartaná a Fideszt egy vezető CDU-s politikus 
Wéber Balázs | 2020. január 22. 11:25
Daniel Caspary szerint rossz döntés lenne, ha a magyar kormánypártot kizárnák a konzervatív pártcsaládból.
Makro / Külgazdaság Vérengzés várható a CDU élén – nagyot mentek a német revizionisták 
Káncz Csaba | 2019. október 29. 08:53
A német kormányzó nagykoalíció kiüresedett, pártjait vezetési válság sújtja. A Türingiában agyonvert CDU élén máris megindult a gyilkos belharc. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A CDU Magyarország kirúgását követeli az EU-ból: Orbántól már Salvini is elfordul 
Káncz Csaba | 2019. október 21. 09:16
A kurdok elárulása hideglelést okozott az USA szövetségeseinél szerte a világban, hiszen az eset bizonyítja, hogy Trump belpolitikai megfontolásokból bármikor cserbanhagyhatja őket. Orbán Erdogan-barát vonalvezetése újabb ütközőpont a válságba süllyedt Fidesz-EPP és Fidesz-CDU kapcsolatok számára. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt a német eredmény: előretört az AfD, de nyeregben maradhatnak a kormánypártok 
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 1. 22:45
Az ország újraegyesítése óta kormányzó néppártok, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) gyengülését és az Alternatíva Németországnak (AfD) bevándorlásellenes ellenzéki párt előretörését mutatják a németországi Brandenburgban és Szászországban vasárnap tartott tartományi törvényhozási (Landtag-) választás részeredményei.
Makro / Külgazdaság A német újraegyesítés nem sikerült – megrendítő jobbos jön vasárnap 
Káncz Csaba | 2019. augusztus 28. 13:01
30 évvel az újraegyesítés után is két eltérő világképű és értékrendű populáció él egymás mellett az egykori NSzK és NDK területén. A nyugatiak lenézése és érdektelensége hozzájárult a volt NDK polgárainak erős jobbratolódásához. Most vasárnap két kelet-német tartomány megrendítő jobbost visz be Németország politikai rendszerének. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Merkelt lapátra teszik – előrehozott választásról suttognak 
Káncz Csaba | 2019. május 2. 09:23
A német koalíciós pártok gyenge szereplését hozhatja az EP- és a brémai választás három hét múlva, márpedig akkor még az idén előrehozott általános választások jöhetnek és a CDU Merkelnek is kiadná az útját. Az sem lenne szerencsés, ha a kancellár a pályáját Brüsszelben folytatná, mivel a Lengyelországtól Olaszországig terjedő sávban ez csak a szélsőségeket erősítené. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mennek vagy maradnak? Orbánék válaszát várják  
Privátbankár.hu | 2019. március 11. 14:11
A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a magyar fél válaszára vár a Fidesz európai néppárti tagsága körüli vitában - mondta a párt főtitkára az elnökség álláspontját ismertetve.
Makro / Külgazdaság Németország válaszúton – nyakára lépnek az iszlamista ügynököknek 
Káncz Csaba | 2019. január 4. 09:01
A német polgárok többsége megcsömörlött politikai osztályának tevékenységétől. Az őszi keletnémet tartományi választásokon az AfD tovább erősíthet, ez pedig az uralkodó koalíció felbomlásához vezethet. A kormány keményebb vonalvezetést ígér az imámok tevékenységével kapcsolatban. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Tiltakoznak a németek: Trump ötlete biztosan rossz válasz 
Privátbankár.hu | 2018. december 27. 14:31
Németország ellenezné újabb nukleáris rakéták európai telepítését, ha érvényét vesztené az ilyen fegyverek megsemmisítéséről szóló orosz-amerikai szerződés - mondta a német külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Mi lesz Merkel után? Új irányba indulna a fiatal titán 
Privátbankár.hu | 2018. november 1. 17:00
Nem szabad elhallgatni a migráció körüli problémákat, hanem beszélni kell róluk, és meg kell oldani őket, a német Kereszténydemokrata Unió csak így nyerheti vissza régi erejét és hitelességét - hangsúlyozta egy csütörtöki írásában a CDU egyik legesélyesebb elnökjelöltje, Jens Spahn.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel távozik a CDU éléről! 
Privátbankár.hu | 2018. október 29. 10:39
A német kancellár nem indul el ismét pártja elnöki tisztségéért.
Makro / Külgazdaság Orbán barátait a földbe döngölik – százmilliárdok a kapcsolatok javítására 
Káncz Csaba | 2018. október 9. 09:15
A bajor CSU-ban már most megkezdődtek a belharcok, pedig a történelmi vereség csak vasárnap jön el. Ha mind Bajoroszágban, mind Hesse tartományban leszerepelnek a nagykoalíció pártjai, akkor újra kell szabni a teljes berlini politikai felállást. De mennyibe került a hazai adófizetőnek a kitűnő CSU-Fidesz kapcsolat?
Makro / Külgazdaság Közeleg Merkel bukása – milyen Európát hagy maga után? 
Káncz Csaba | 2018. szeptember 27. 13:04
A szemünk előtt bomlik fel a régi világpolitikai rend és csupán egyes érdekkörök akarják még elhitetni az olcsó pénz cunamijával, hogy a régi rend fenntartható. Az választások Bajorországban és Hessenben már kiemelhetik azokat, akik leválthatják a kormányzati kontrollt vesztett kancellárt. Nem világos, hogy Orbán milyen erőkre számíthat, ha az EU ellenes felkelés komolyabb destabilizációhoz vezet.
Makro / Külgazdaság Merkel bizalmasa csúnyán megbukott 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 25. 17:27
Hatalmas meglepetés született a CDU-CSU frakcióvezető-választásán.
Személyes pénzügyek Nyugdíjgaranciát adnának 2040-ig 
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 21. 17:15
A baloldali német szövetségi pénzügyminiszter a hétvégén alaposan felkavarta az állóvizet nyugdíj-javaslatával. Eszerint kőbe kéne vésni a nyugdíjak szintjét egészen 2040-ig, hogy nehogy a Donald Trumphoz hasonló szélsőségesek kerüljenek hatalomra Németországban. A kritikusok szerint ez finanszírozhatatlan, járulékelkerülést okozna és a dolgozó fiataloknak ártana.
Makro / Külgazdaság Szigort és biztonságot ígérnek Merkelék – rengeteg új rendőr lesz 
Privátbankár.hu | 2018. március 23. 10:56
Kiderült néhány dolog az új német kormány terveiből.
Makro / Külgazdaság Merkel új listája – ügyes sakkhúzás, vagy a hanyatlás újabb állomása? 
Privátbankár.hu | 2018. február 26. 15:04
Ma tízkor kezdődött a CDU rendkívüli pártnapja, ez elé időzítve azonban Angela Merkel már összeállította új kormányának listáját. A nevek között egyrészt meglepően sok a fiatalabb, ő lesz egyedül hatvan felett. Másrészt a kancellár asszony saját belső ellenzékének tagjait is beemelte. Ez csak taktikázás, vagy a fokozatos búcsú egyik állomása?
Makro / Külgazdaság Megtörént a csoda: kész az új német koalíció? 
Privátbankár.hu | 2018. február 7. 12:14
Sajtóértesülések szerint már a minisztériumokat is elosztották a pártok között.
Makro / Külgazdaság Új szelek fújnak Németországban - hirtelen mindenki megszerette egymást? 
Privátbankár.hu | 2018. február 1. 07:55
Nagyon békés hangulatban folyt a koalíciós tárgyalások első köre.
Makro / Külgazdaság Fiatal, konzervatív, homoszexuális és Merkel utódja lehet, ki az? 
Privátbankár.hu | 2018. január 29. 18:30
Miközben folynak Németországban a koalíciós tárgyalások, az országnak szeptember vége óta nincs új kormánya és az világos, hogy az eddigi pártok sokat veszítettek erejükből. Felmerül a kérdés, Merkel meddig bírja még, és ha nem ő, akkor ki legyen. Sok név forog, de kettő egyre gyakrabban.
Makro / Külgazdaság Elege lett a németeknek: jegelnék a vitát a menekültekről  
Privátbankár.hu | 2018. január 25. 11:35
Még ők se tudják pontosan, mit akarnak.
Makro / Külgazdaság Fordulat a német politikában: kevesebb menekült és kétsebességes Európa jön? 
Izsó Márton | 2018. január 12. 16:30
A szeptemberi választások óta alkudoznak a német pártok a kormányalakításról. Most végre talán körvonalazódik az új nagykoalíció: egy maratoni tárgyalás után hajnalra kiszivárgott egy lista arról, amiben a felek – a Merkel vezette CDU, a Seehofer vezette CSU és a Schulz vezette SPD – állítólag már megállapodtak. Ezek között szerepel a menekültek befogadására vonatkozó plafon bevezetése és lépések az eurózóna (és így a kétsebességes EU) megerősítésére is; az esélyekről, a lehetséges kimenetelekről és a magyar vonatkozásokról külpolitikai szakértőnket, Káncz Csabát kérdeztük.
Makro / Külgazdaság Megvan a német politika legnagyobb lúzere 
Privátbankár.hu | 2017. december 28. 15:50
A közvélemény szerint Martin Schulz az év legnagyobb vesztese, de Angela Merkel sem szerepelt túl jól.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mikor ülnek asztalhoz Merkelék – már a németek is unják a huzavonát 
Privátbankár.hu | 2017. december 18. 16:45
A felmérések szerint a németek nagy része neheztel már a kormányra a késlekedés miatt, idén azonban már nem várható előrelépést a pártok részéről.
Makro / Külgazdaság Milyen pártokra szavaznak szívesebben a nők? 
Eidenpenz József | 2017. szeptember 15. 15:00
A nők szívesebben választják a konzervatív pártokat, azokat, akik a centrumban vannak, azokat, akik biztonságot, kiszámíthatóságot ígérnek. Vagy amelyek vallásosak – derült ki a német kampány során. Nagy-Britanniában is vannak erre utaló adatok,de nincs ez mindig kőbe vésve.
Makro / Külgazdaság A menekülteken múlik, hogy ki irányítja majd Németországot? 
Privátbankár.hu | 2017. július 31. 14:40
A német politika a választásokhoz közeledve durvul, a menekültkérdés a hétvégén új aktualitást kapott. Az egyik politikust egy lóhoz hasonlították, mások szerint még rosszabb, mert a ló legalább nem csinált kárt. Kíváncsian várják az új közvélemény-kutatási eredményeket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG