<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Több ok miatt a színfalak mögött pánik alakult ki a CDU vezetésében. CDU- és CSU-képviselők ellen a napokban indult vizsgálat azerbajdzsáni és macedón kapcsolataik miatt – és vannak budapesti szálak is. Káncz Csaba jegyzete.

Káncz Csaba a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje az ellenzéki előválasztáson. A szerző nem tagja szerkesztőségünknek, külsősként publikál oldalainkon.

Németországban a CDU több, mint egy hétköznapi párt.  Valójában egy német kulcsintézmény, amely a Német Szövetségi Köztársaság 72 éves fennállása óta 52 éven keresztül uralta a kancellári hivatalt.

Megroppant CDU

Amikor tehát a színfalak mögött pánik alakult ki a CDU vezetésében, akkor az messze túlmutat önmagán.   A párt a szavazatok kevesebb, mint negyedét nyerte el a hagyományosan konzervatív Baden-Württembergben és kevesebb, mint harmadát a szomszédos Rajna-vidék–Pfalzban.  Ezek a lesújtó eredmények teljesen felülírják a számításokat a szeptemberi országos választás előtt és már nem lehet kizárni, hogy a Zöldek akár a kancellári pozíciót is megszerezhetik.

Angela Merkel 2005 óta van hatalmon, ötödszörre már nem fut neki a kancellárságnak. (fotó: EPA)Angela Merkel 2005 óta van hatalmon, ötödszörre már nem fut neki a kancellárságnak. (fotó: EPA)

A CDU rendkívül sérülékennyé vált. A kormányzat napjainkban a harmadik COVID-19 hullámmal szembesül, miközben a közember frusztrációja már tetőfokára hág. Mindennek tetejébe jöttek azon CDU és CSU törvényhozóinak botrányai, akik szép mellékjövedelmet húztak a magánkasszára végrehajtott maszk-kereskedelemből.

Baku bizalmasai

A nemzetközi politikai kapcsolatok szempontjából viszont feltétlenül odafigyelést érdemel, hogy egyes CDU- és CSU-képviselők ellen vizsgálat indult a napokban azerbajdzsáni kapcsolataik miatt. A hatóságok Axel Fischer, CDU országgyűlési képviselő és Mark Hauptmann és türingiai CDU képviselővel ügyében is vizsgálódnak.

A német sajtó oknyomozó beszámolója szerint ezen vizsgálatokban közvetítőként már felbukkant Luca Volonté volt országgyűlési és EP képvelő neve, akit januárban egy olasz bíróság 4 év börtönre ítélt, mivel bizonyítottnak találta, hogy a politikus 2 millió euró kenőpént fogadott el azeri politikusoktól.

Márpedig Luca Volonté neve Magyarországon sem ismeretlen: a néppárti képviselő volt az Európa Tanácsban (ET) Orbán Viktor miniszterelnök egyik legfontosabb szövetségese. Volonté 2013-14-ben harciasan kiállt Orbán Viktor illiberális államról szóló, elhíresült tusnádfürdői beszéde mellett, illetve ő volt az, aki az ET-ben lobbizott, hogy ne induljon monitoring-eljárás Magyarországgal szemben.

Az ET monitoring bizottsága 2013 áprilisában kezdeményezte Magyarországgal szemben a monitoring eljárás megindítását, mivel a bizottságot aggasztotta a magyar jogállam leépítése, a megosztó, egypárti alkotmány áterőltetése. Végül 2013 júniusában az ET parlamenti közgyűlése kétórás vita után elvetette a javaslatot.  A vitában Volonté is felszólalt: szerinte az Orbán-kormányt érő kritikák „a tények ismeretének a hiányáról tanúskodnak”, illetve a kormánnyal szembeni kritika csupán "a választáson elbukott ellenzék" műve.

Szintén a német vizsgálatok látókörébe került Thomas Bareiss országgyűlési képviselő, egyben a gazdasági minisztérium parlamenti államtitkára.  Bareiss már többször meglátogatta Azerbajdzsánt, és tavaly, az első COVID-19 hullám tetőpontján nyomást gyakorolt egy német gyártóra, hogy szállítson lélegeztető-gépeket Bakunak.  A gyártó ezt visszautasította, mert akkor még több német kórház is ilyen berendezésre várt.

A második budapesti szál

Komoly odafigyelést érdemel (CSU) egyik képviselője, Tobias Zech, aki március 19-én lemondott a parlamenti mandátumáról, miután a Spiegel kiderítette róla, hogy cégével a korrupcióért elítélt, majd az ítélet után több titkosszolgálat együttműködése révén hazánkba szöktetett Nikola Gruevszki volt miniszterelnök pártjának adott kampánytanácsokat Macedóniában.

2016 szeptemberében Zech Szkopjéban felszólalt az akkori kormánypárt, a VMRO-DPMNE kampányrendezvényén. Arról beszélt a közönségnek, hogy ha Gruevszkire szavaznak, Macedónia jövőjét támogatják.  A Spiegel arról ír, hogy a német képviselő cége, a Scaliger Strategy Consulting GmbH 2016-ban stratégiai tanácsokat is adott, amiért a lap szerint euróban ötszámjegyű tanácsadói díjat kapott.

De Zech Azerbajdzsánban is aktív volt.  Az még nem világos, hogy Zech Bakutól is kapott-e pénzeket.  De az világos, hogy a fél évvel ezelőtt lezajlott azeri-örmény konfliktus során Zech  - Szijjártó Péter KKM miniszterhez hasonlóan - határozottan állt ki Baku mellett.

Véletlennek tekinthető-e, hogy Zech kiváló hazai kormányzati kapcsolatokkal rendelkezett?  2017-ben Zech megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét is. Szoros kapcsolatot ápolt a Györkös Péter vezette berlini magyar nagykövetséggel, és rendszeresen járt Magyarországon, ahol nem csak nyilvános rendezvényeken vett részt, de fontos kormányzati szereplőkkel is tárgyalt, például Gulyás Gergellyel vagy Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel, illetve Szabó Istvánnal.

A mintaállam a középkort idézi

Budapest és Baku 2014 novemberében lépett stratégiai kapcsolatra, amelynek aláírásakor Orbán a parlamentben „mintaállamnak” nevezte Azerbajdzsánt.  A kétoldalú barátság keretében 2014-ben közös emlékbélyeget adtak ki Budapesten Hejdár Alijev – a jelenlegi elnök apja - születésének 90. évfordulójára. Hejdár Alijev 1967-ben lett az azerbajdzsáni szovjet állambiztonsági szerv, a KGB vezetője, 1969-ben pedig az Azeri Kommunista Párt első titkára. Életében négyszer tüntették ki Lenin-díjjal.

Az azeri elnök családja fejedelmi viszonyok között él.  Alijev lányai is már saját lábukon állnak és Londonban milliárdos ingatlanvagyonnal rendelkeznek.  Az offshore-tulajdont az azeri elnöki család is előnyben részesíti: a londoni szerzemények tulajdonjogait a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Capper Marketing Inc. offshore cégen keresztül gyakorolják.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Több pénzt spórolnak a szülők a gyerekeiknek, mint a pandémia előtt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 09:34
Az OTP Bank saját adatai alapján a gyermekeinkről való gondoskodás továbbra is a legnépszerűbb megtakarítási célok között szerepel.
Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Makro / Külgazdaság Vegyes hírek jöttek a tengerentúlról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 17:49
Javult kissé a fogyasztói hangulat szeptemberben.
Makro / Külgazdaság Szlovénia szigorú lesz: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban
MTI | 2021. szeptember 17. 15:57
Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
Makro / Külgazdaság London is részt vesz egy tajvani konfliktusban? – Kína éles figyelmeztetése
Káncz Csaba | 2021. szeptember 17. 15:13
A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.
Makro / Külgazdaság Az energiaárak máshol is odavágtak az infációnak
MTI | 2021. szeptember 17. 12:27
A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos