<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Berlin adhatott utasítást a német hírszerzésnek arra, hogy göngyölítse fel ezt a szövevényes balkáni állam-maffia történetet, hiszen annak komoly európai geopolitikai vetülete is van. Az elmúlt három hétben többször látták a magyar diplomaták autóit a szkopjei Mariott Hotel föld alatti parkolójában, márpedig Gruevszkit itt látták utoljára a menekülése előtt. Ma nagy tüntetés lesz Szkopjéban, Moszkva és Budapest feszülten figyel. Káncz Csaba jegyzete.
Szövevényes sztori: Orbán Viktor és Nikola Gruevszki 2011-ben Szkopjéban. EPA/GEORGI LICOVSKI

A Gruevszki-ügyben már tudjuk, hogy a magyar kormány egy Macedónia nevű független ország belügyeibe avatkozott be azzal, hogy idemenekített egy jogerősen börtönbüntetésre ítélt politikust.  A hazai jogállam megrendülésére pedig újonnan rávilágított a november 20-i Nemzetbiztonsági bizottság ülése a Parlamentben, ahol a jobbikos elnök hiába kérdezett részleteket a Gruevszki-ügyről, a megjelent belügyi vezetők egyáltalán nem válaszoltak ezekre a volt macedón kormányfő személyes adataira hivatkozva. Holott a kérdések nem Gruevszki személyes adataira, hanem arra vonatkoztak, hogy a magyar állam miképpen segítette őt a balkáni "utazása" alatt.  Az ülés kezdete előtt az országgyűlési képviselők a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól kaptak egy levelet, amely szerint a külügynek és a hírszerzésnek "semmilyen adata nincs erről" (sic), ezért részt sem vesznek az ülésen.

A BND körülszimatolt

Németország nemzetközi híradásra koncentráló közszolgálati adója, a Deutsche Welle viszont tegnap újabb részleteket közölt Gruevszki kimentéséről.  A beszámoló olyan belső információkat tartalmaz, hogy felvetődik a gyanú: itt valójában Berlin adott utasítást a német hírszerzésnek (BND) arra, hogy göngyölítse fel ezt a szövevényes balkáni állam-maffia történetet, hiszen annak komoly geopolitikai vetülete is van.  Nos, a német jelentés messze túlmutat az eddig kiszivárgott információkon, miszerint a magyar diplomaták Albánia fővárosától kísérték a szökevény politikust Röszkéig.

Eddig ugyanis nem volt világos, hogy Macedóniából miként jutott ki Gruevszki, és ezt segítette-e valaki?  Márpedig a német újságíróknak (avagy hírszerzőknek) több forrás is megerősítette, hogy az elmúlt három hétben többször látták a magyar diplomaták autóit a szkopjei Mariott Hotel föld alatti parkolójában. Ez azért nagyon fontos fejlemény, mert Gruevszkit itt látták utoljára a menekülése előtt.

Nem elhanyagolható részlet az sem, hogy a szálloda Gruevszki unokatestvérének tulajdonában van, aki nem mellékesen korábban az ország titkosszolgálatát vezette. Szaso Mijalkov jelenleg őrizetben van Szkopjéban, ahol bűnszövetkezetben elkövetett pénzmosással, csalással és kínzással vádolja a macedón rendőrség. A férfinak állandó lakcíme és jelentős vagyona is van a cseh fővárosban.

Gyöngyöző homlokok Brüsszelben, tüntetés Szkopjéban

Káncz Csaba

Holnap kínos szavazás vár a Fideszre az Európai Parlament (EP) brüsszeli ülésén, ahol a macedón jogállamiság helyzetét bemutató jelentésről kell dönteni.  A Fidesz bizottsági szinten októberben még támogatta azt az EP határozattervezetet, amely néhány kritikai megjegyzés mellett számos pozitív megállapítást tesz Macedónia demokratikus fejlődésével, az igazságszolgáltatással, valamint a korrupcióellenes küzdelemmel kapcsolatban.

Az EP szociáldemokrata-frakciója két módosító indítványt is beadott a határozattervezethez, mindkettő kifejezetten a Gruevszki-üggyel kapcsolatos. Az első támogatásáról biztosítja a macedón kormányt az euroatlanti integrációs törekvéseiben, valamint kiemeli, hogy Gruevszki ügyében független eljárás folyt - ez megegyezik az amerikai külügyminisztérium álláspontjával is.  A másik pedig felszólítja a magyar kormányt, hogy minden szükséges információt közöljön arról, miért kapott menekültstátuszt Gruevszki és „elvárja, hogy a magyar kormány szigorúan a hatályos nemzeti és nemzetközi jog szerint járjon el Gruevszki kiadatási kérelmét illetően”.

Az orosz elnök és a magyar miniszterelnök által tevékenyen támogatott, Gruevszki-féle macedón ellenzéki párt (VMRO DPMNE) ma délutánra tömegtüntetésre hívott fel Szkopjéban, hogy megdöntsék a „bűnöző” kormányt.  A párt addig akarja folytatni a tüntetéseket, amíg meg nem bukik a jelenlegi kabinet.  Ha pedig ez aztán kisiklatja a jövő évre tervezett NATO-csatlakozását Macedóniának, akkor pezsgőt lehet bontani Moszkvában – és Budapesten.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lecsapott a Kaszás az al-Kaida egyik vezetőjére
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 23. 08:40
Amerikai dróncsapás végzett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik vezető tagjával Szíria északnyugati részében - közölte pénteken az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnoksága (Centcom).
Makro / Külgazdaság A pénzükön ülnek a magyar gazdagok, a szegények inkább kifizették tartozásaikat
Mester Nándor | 2021. október 23. 05:48
Eltérő megközelítéssel állnak hozzá a többletjövedelmükhöz az egyes társadalmi rétegek Magyarországon. A biztonság és a megtakarítás a két mozgatórugó, utóbbi még a közép rétegeknél is növekedett. Közben sokan költenek többet az egészségükre és a lakásfenntartásra és viharos tempóban növekszik az online költések aránya is.
Makro / Külgazdaság A magyarokat is megérinti az európai gáz-para - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2021. október 22. 19:45
A gáz ára idén óriási mértékben nőtt, igaz az utóbbi napokban visszaesést láthattunk. Európában továbbra is kiemelt téma a helyzet kezelése, annak ellenére, hogy összeomlásra aligha kell számítani.
Makro / Külgazdaság India új külpolitikai kurzusa – Franciaország és Izrael kiemelt szerepet kap
Káncz Csaba | 2021. október 22. 18:06
Új-Delhi több ok miatt is kinyújtja kezét a Kelet-Mediterráneum és Európa felé. Az AUKUS szerződés okozta sokkot követően Macron francia elnök azonnal hívta Modi indiai miniszterelnököt, megvitatva „India és Franciaország szorosabb együttműködését az Indo-csendes-óceáni térségben”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Új történelmi csúcson zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 22. 17:47
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 133,04 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel, 55 254,39 ponton, történelmi csúcson zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Csatát nyert a TASZ az Orbán-kormánnyal szemben
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 17:24
Elbukott a kormány népszavazási kérdése a nemátalakító kezelésekről.
Makro / Külgazdaság „Utópikus fantáziák“ – megint tengelyt akasztott Orbán Viktor Brüsszelben
Wéber Balázs | 2021. október 22. 15:13
A brüsszeli EU-csúcson is működött a magyar-lengyel szövetség: Orbán Viktor kiállt a lengyelek mellett az uniós jog elsőbbségének kérdésében, és Varsóval közösen támadta az uniós klímacsomagot az elszálló energiaárak miatt. A magyar kormányfő szerint Brüsszel „utópikus fantáziákat" kerget, és megöli a középosztályt. A kedélyeket a kompromisszumok embere, Angela Merkel próbálta hűteni. A német kancellárnak azonban ez lehet az utolsó EU-csúcsa – a lapunk által megkérdezett szakértő szerint az új német kormány kritikusabb lesz majd a magyar kabinettel szemben.
Makro / Külgazdaság 2292 milliárdos hiánnyal zárt az államháztartás, de a bevételek is nőttek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 22. 12:04
Megerősítette korábban kiadott adatait a PM.
Makro / Külgazdaság A fertőzöttek száma 242,4 millió, a halálos áldozatoké 4,93 millió a világon
MTI | 2021. október 22. 07:50
A világon 242 475 242 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 929 170 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság EU-csúcs: a tagországok vezetői zárónyilatkozatot fogadtak el a energiaárak kezelésére
MTI | 2021. október 22. 07:06
Az uniós tagországok vezetői zárónyilatkozatot fogadtak el a megemelkedett energiaárak kezelésére vonatkozóan, a koronavírus-járvány európai helyzetéről és az uniós klímavédelmi célkitűzésekről - közölte Barend Leyts, az Európai Tanács elnökének szóvivője Twitter-üzenetében péntek hajnalban, a kétnapos uniós csúcs első munkanapját követően.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos