BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2018. november 28. 08:55

Berlin adhatott utasítást a német hírszerzésnek arra, hogy göngyölítse fel ezt a szövevényes balkáni állam-maffia történetet, hiszen annak komoly európai geopolitikai vetülete is van. Az elmúlt három hétben többször látták a magyar diplomaták autóit a szkopjei Mariott Hotel föld alatti parkolójában, márpedig Gruevszkit itt látták utoljára a menekülése előtt. Ma nagy tüntetés lesz Szkopjéban, Moszkva és Budapest feszülten figyel. Káncz Csaba jegyzete.

Szövevényes sztori: Orbán Viktor és Nikola Gruevszki 2011-ben Szkopjéban. EPA/GEORGI LICOVSKI

A Gruevszki-ügyben már tudjuk, hogy a magyar kormány egy Macedónia nevű független ország belügyeibe avatkozott be azzal, hogy idemenekített egy jogerősen börtönbüntetésre ítélt politikust.  A hazai jogállam megrendülésére pedig újonnan rávilágított a november 20-i Nemzetbiztonsági bizottság ülése a Parlamentben, ahol a jobbikos elnök hiába kérdezett részleteket a Gruevszki-ügyről, a megjelent belügyi vezetők egyáltalán nem válaszoltak ezekre a volt macedón kormányfő személyes adataira hivatkozva. Holott a kérdések nem Gruevszki személyes adataira, hanem arra vonatkoztak, hogy a magyar állam miképpen segítette őt a balkáni "utazása" alatt.  Az ülés kezdete előtt az országgyűlési képviselők a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól kaptak egy levelet, amely szerint a külügynek és a hírszerzésnek "semmilyen adata nincs erről" (sic), ezért részt sem vesznek az ülésen.

A BND körülszimatolt

Németország nemzetközi híradásra koncentráló közszolgálati adója, a Deutsche Welle viszont tegnap újabb részleteket közölt Gruevszki kimentéséről.  A beszámoló olyan belső információkat tartalmaz, hogy felvetődik a gyanú: itt valójában Berlin adott utasítást a német hírszerzésnek (BND) arra, hogy göngyölítse fel ezt a szövevényes balkáni állam-maffia történetet, hiszen annak komoly geopolitikai vetülete is van.  Nos, a német jelentés messze túlmutat az eddig kiszivárgott információkon, miszerint a magyar diplomaták Albánia fővárosától kísérték a szökevény politikust Röszkéig.

Eddig ugyanis nem volt világos, hogy Macedóniából miként jutott ki Gruevszki, és ezt segítette-e valaki?  Márpedig a német újságíróknak (avagy hírszerzőknek) több forrás is megerősítette, hogy az elmúlt három hétben többször látták a magyar diplomaták autóit a szkopjei Mariott Hotel föld alatti parkolójában. Ez azért nagyon fontos fejlemény, mert Gruevszkit itt látták utoljára a menekülése előtt.

Nem elhanyagolható részlet az sem, hogy a szálloda Gruevszki unokatestvérének tulajdonában van, aki nem mellékesen korábban az ország titkosszolgálatát vezette. Szaso Mijalkov jelenleg őrizetben van Szkopjéban, ahol bűnszövetkezetben elkövetett pénzmosással, csalással és kínzással vádolja a macedón rendőrség. A férfinak állandó lakcíme és jelentős vagyona is van a cseh fővárosban.

Gyöngyöző homlokok Brüsszelben, tüntetés Szkopjéban

Káncz Csaba

Holnap kínos szavazás vár a Fideszre az Európai Parlament (EP) brüsszeli ülésén, ahol a macedón jogállamiság helyzetét bemutató jelentésről kell dönteni.  A Fidesz bizottsági szinten októberben még támogatta azt az EP határozattervezetet, amely néhány kritikai megjegyzés mellett számos pozitív megállapítást tesz Macedónia demokratikus fejlődésével, az igazságszolgáltatással, valamint a korrupcióellenes küzdelemmel kapcsolatban.

Az EP szociáldemokrata-frakciója két módosító indítványt is beadott a határozattervezethez, mindkettő kifejezetten a Gruevszki-üggyel kapcsolatos. Az első támogatásáról biztosítja a macedón kormányt az euroatlanti integrációs törekvéseiben, valamint kiemeli, hogy Gruevszki ügyében független eljárás folyt - ez megegyezik az amerikai külügyminisztérium álláspontjával is.  A másik pedig felszólítja a magyar kormányt, hogy minden szükséges információt közöljön arról, miért kapott menekültstátuszt Gruevszki és „elvárja, hogy a magyar kormány szigorúan a hatályos nemzeti és nemzetközi jog szerint járjon el Gruevszki kiadatási kérelmét illetően”.

Az orosz elnök és a magyar miniszterelnök által tevékenyen támogatott, Gruevszki-féle macedón ellenzéki párt (VMRO DPMNE) ma délutánra tömegtüntetésre hívott fel Szkopjéban, hogy megdöntsék a „bűnöző” kormányt.  A párt addig akarja folytatni a tüntetéseket, amíg meg nem bukik a jelenlegi kabinet.  Ha pedig ez aztán kisiklatja a jövő évre tervezett NATO-csatlakozását Macedóniának, akkor pezsgőt lehet bontani Moszkvában – és Budapesten.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Óriási összeget fogadott be az MNB
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 17:36
Csütörtökön tartotta az első alkalommal meghirdetett egyhetes betéti tenderét az MNB, ahol az összes ajánlatot befogadta.
Makro / Külgazdaság Alig közlekedik ma már repülő Európa felett
MTI | 2020. április 2. 16:59
Az egy évvel ezelőtti, európai légi járatok számának csak 12-14 százaléka közlekedik most a légtérben; a forgalom elérte mélypontját, napok óta 5 ezer körüli járat üzemel, szemben az egy évvel korábbi 31 ezerrel  - közölte az Eurocontrol csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Itt a magyarázat: ezért esett jobban pánikba a magyar üzleti szféra
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:31
Szerdán publikálták mind a hazai, mind az európai beszerzési menedzser indexeket (BMI). Szokatlanul nagy volt a különbség, miközben a hazai mutató összezuhant, az európai számok csak mérsékelt pesszimizmusról tanúskodtak. Az okokról megkérdeztük a magyar BMI számítását végző Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaságot.
Makro / Külgazdaság Borzalmas adat érkezett az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:23
Soha nem látott mélypontra jutott az amerikai munkaerőpiac: 6,6 millióan folyamodtak munkanélküli segélyért a héten, ami új negatív rekord. A nem létfontosságú üzletek, éttermek, kereskedelmi boltok bezárásának drámai hatása lett. 
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurós mentőcsomaggal segítene az EU
MTI | 2020. április 2. 14:25
Az uniós tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában igényelhetik majd a támogatást, jelentette be Ursula Von der Leyen. Aztán azt mondta, Orbán Viktor a veszélyhelyzeti intézkedései egy részével túl messzire megy.
Makro / Külgazdaság Pár éve még barátkozott a kormány a járvány bűnbakjává tett Iránnal
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:42
Magyarország nemrég még nagy gazdasági lehetőségeket látott a szankciók alól szabaduló Iránban, az Orbán-kormány egyetemi ösztöndíjakkal, tartózkodási engedélyekkel is próbálta megolajozni a kapcsolatokat. Az iráni diákokkal szembeni kemény fellépés azonban teljesen ellentétes azzal, ahogy a kormány az elmúlt években kezelte Iránt. A hangnemváltást több okkal magyarázták külügyminisztériumi és diplomáciai források a Direkt36-nak. Részben azzal, hogy az Orbán-kormány iráni nyitáshoz fűződő reményei nem teljesen váltak valóra.
Makro / Külgazdaság A börtönökben még egy fertőzött sincs
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:07
Lapunk kérdésére azt a választ kaptuk az operatív törzs mai tájékoztatján, hogy a hétfőtől munkába állt kórházparancsnokok nem jelentettek eddig komoly eszközhiányt az egészségügyi intézményekből. Másik felvetésünkre, mit tegyenek azok a nők, akiknek bezárt a meddőségi klinikájuk, nem kaptunk választ, ezért erre hamarosan megjelenő cikkünkben keressük a megoldást.
Makro / Külgazdaság KSH: év végére 32 900 milliárd forintra nő az államadósság
MTI | 2020. április 2. 11:14
A GDP-arányos államháztartási hiány pedig 2020-ban 2,9 százalékos lesz, áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében, melyet az EU statisztikai hivatalának küldtek el.
Makro / Külgazdaság Újra stratégiai szerepben az élelmiszerexport-tilalom és az éhséglázadások
Káncz Csaba | 2020. április 2. 09:54
Az élelmiszer a jelenlegi globális válság időszakában újra kezdi felvenni stratégiai szerepkörét. Több nagy gabonatermesztő ország a napokban megtiltotta a termény kivitelét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Fekete Húsvét jön Olaszországban, újabb szomorú rekord a spanyoloknál
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 08:30
Olaszország  április közepéig biztosan nem enyhít a karanténon, így a húsvéti ünnepek is izolációban telnek majd. Az olasz kormányfő szerint ugyanakkor később meg kell tanulniuk együtt élni a vírussal. Spanyolországban újabb rekordra szökött az egy nap alatt elhunytak száma. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.  
hírlevél