4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az országosan gyengélkedő CDU 35-36 százalékos eredménnyel nyerte meg a választásokat Szász-Anhaltban.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot a németországi Szász-Anhalt tartományban vasárnap tartott törvényhozási (Landtag-) választáson az urnazárás után közölt első eredménybecslések szerint.

A CDU a közvélemény-kutatásokban jelzett 25-30 százaléknál sokkal jobban teljesített, az ARD országos közszolgálati televízió megbízásából készített első eredménybecslés szerint

a szavazatok 36 százalékát gyűjtötte össze. A másik országos köztelevízió, a ZDF megbízásából készített becslés szerint 35 százalékos eredményre számíthat.

A CDU így nemcsak a felmérésekre cáfolt rá, hanem jelentősen erősödött az előző, 2016-os választáson elért 29,8 százalékhoz képest.

Armin Laschet, a CDU új elnöke most örülhet. (Korábbi felvétel)  EPA/CHRISTIAN MARQUARDTArmin Laschet, a CDU új elnöke most örülhet. (Korábbi felvétel) EPA/CHRISTIAN MARQUARDT

A közvélemény-kutatások alapján lehetségesnek tűnt, hogy nem a CDU, hanem az Alternatíva Németországnak (AfD) kapja a legtöbb szavazatot. Azonban a szavazóhelyiségekből távozó választók megkérdezése (exit poll) alapján készített első eredménybecslések szerint a 2016-os 24,3 százalékot is alig érte el.

A jobbközép CDU-tól jobbra álló ellenzéki párt az ARD becslése szerint 23,5 százalékos, a ZDF szerint 22,5 százalékos eredményre számíthat. 

Ugyanakkor az AfD meggyengülve is a második számú politikai erő marad az ország keleti részén, az egykori NDK területén fekvő Szász-Anhaltban.

Reiner Haseloff miniszterelnök, a CDU listavezetője az urnazárás utáni első nyilatkozatában kiemelte: hálás Szász-Anhalt polgárainak, hogy egyértelműen elhatárolódtak a politikai tér jobboldalának szélétől. Mint mondta,

a választási eredmény "jelzésértékű" a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásokat tekintve. 

A 2011 óta hivatalban lévő és 2016 óta a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) és a Zöldekkel kormányzó CDU-s politikus az ARD-nek nyilatkozva arról is szólt, hogy az új kormány megalakítása nem lesz könnyű, de valamennyi "demokratikus" párttal kész tárgyalni. Korábbi nyilatkozatai alapján ez azt jelenti, hogy az AfD-vel nem tárgyal.

Tino Chrupalla, az AfD társelnöke viszont éppen ezt követelte, ugyancsak az ARD-nek azt mondta, hogy elégedett pártja eredményével, amely azt jelzi, hogy már csak két néppárt van Szász-Ahnaltban, és megnyitja az utat egy "polgári-konzervatív" összefogás, vagyis egy CDU-AfD kormány megalakítása felé.

A Landtag többi pártjának támogatottsága nagyságrendekkel elmarad a két vezető erőétől.

A harmadik helyen az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből és nyugati baloldali tömörülések összeolvadásával létrejött

Baloldal (Die Linke) végez, várhatóan 11 százalékos eredménnyel, jelentősen visszaesve a 2016-os 16,3 százalékhoz viszonyítva.

Ez "súlyos vereség" - mondta Eva von Angern a párt eredményváró rendezvényén, hozzátéve, hogy konstruktív ellenzéki szerepre készülnek.

Az SPD lejtmenete is folytatódott, az egykori néppárt valószínűleg 10 százalék alá szorul, és így a középpárti státuszt is elveszíti Szász-Anhaltban.

Az exit pollok alapján készített eredménybecslések szerint 8-8,5 százalékos eredményre számíthat. Öt éve még 10,6 százalékot szerzett.

Katja Pähle listavezető könnyekkel küszködve vette tudomásul az eredménybecsléseket. Szavai szerint a várhatóan 10 százalék alatti eredmény főleg annak tulajdonítható, hogy az AfD erősödésének veszélye "polarizáló" hatással volt, és sok szociáldemokrata érzelmű választó is a CDU-ra szavazott, hogy ne az AfD nyerje meg a választást. 

Ugyanezt a magyarázatot adta pártja várható eredményére Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke, kancellárjelöltje, aki kiemelte, hogy a "szélsőjobb" előretörésének veszélye miatt sokan a CDU-t támogatták. 

Az eredménybecslések szerint

a Zöldek erősödtek, de a többi volt NDK-s tartományhoz hasonlóan Szász-Anhaltban sem léptek előre a legfontosabb politikai tényezők közé. A 2016-os 5,2 százalék után a szavazatok 6-6,5 százalékát gyűjthették össze.

A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) ezúttal valószínűleg átlépte az 5 százalékos küszöböt, a 2016-os 4,9 százalék után 6,5-7 százalékos eredményre számíthatnak, így tíz év után ismét képviseletet szereznek a magdeburgi Landtagban.

Christian Lindner pártelnök szerint a várható eredmény azt a fontos üzenetet hordozza a szeptember 26-án tartandó Bundestag-választást tekintve, hogy a liberálisokkal egész Németországban számolni kell.

A CDU egyértelmű sikere abból a szempontból meglepetésnek számít, hogy a párt országosan jelentősen veszített népszerűségéből az elmúlt hónapokban. (Háttéranyagunk: “A választók türelmük végén vannak“ – így kerülné el a nagy bukást Merkel pártja.)       

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Közel 10 éve nem látott lépésre készülnek Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. június 22. 05:14
Kamatot utoljára 2011 decemberében emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), s most valami egetrengetőnek kellene történnie ahhoz, hogy a Monetáris Tanács mai ülésén ne vigye feljebb a 0,6 százalékos jegybanki alapkamatot, amit a vártnál tartósabban velünk maradó magasabb infláció leszorítása indokol. Csupán a kamatemelés mértéke a kérdéses. Míg néhány hete még az tűnt valószínűnek, hogy a ráta most 0,15 százalékponttal növekedhet, s esetleg egy hónap múlva ugyanennyivel, nem kizárt, hogy ez egy lépésben megtörténhet, sőt, vannak olyanok a piacon, akik mára már az 1 százalékos bűvös határ elérését vizionálják.
Makro / Külgazdaság 233 háziorvos adta fel a praxisát a járvány alatt
Kormos Olga | 2021. június 21. 18:46
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvános adataiból az derül ki, hogy a járvány ideje alatt 233 háziorvos hagyta ott a praxisát.
Makro / Külgazdaság Kína elleni háború - az admirális forgatókönyve
Káncz Csaba | 2021. június 21. 15:11
Az admirális úgy kalkulál, hogy egy háború esetén az USA elsősorban a légierejére és haditengerészetére támaszkodna, egy szárazföldi háborút kizártnak tart.  A kommunista pártlap szerint az USA nem tervezi Kína katonai megszállását, mivel Peking nukleáris hatalom.   Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Matolcsy György keményen nekiment a kormánynak
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 13:21
A jegybankelnök cikkében hibásnak nevezte, hogy az Országgyűlés elfogadta a 2022. évi költségvetést és annak az 5,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előirányzatát, mivel – ahogy Matolcsy György fogalmaz – feleslegesen épít be jelentős kockázatokat a magyar gazdaság működésébe.
Makro / Külgazdaság Németország lóhalálában olt, hogy megelőzze a delta variáns hullámát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 21. 12:23
Az ország lakosságának több mint 30 százaléka már teljesen immunizált.
Makro / Külgazdaság 8 éve nem volt ilyen drága a benzin, mint lesz szerdától
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 11:28
Szerdától további 5-5 forinttal megy feljebb mind a benzin, mind a gázolaj literenkénti bruttó átlagára, ami azt jelenti, hogy a hét közepétől már 10-10 forinttal magasabb árakon tankolhatunk,  mint tehettük csütörtök éjfélig.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 5 millió 411 ezer a beoltottak száma
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 09:21
A hétfői adatok is kedvező járványhelyzetről árulkodnak idehaza. A járvány lecsengésével a hétvégén már nem közöltek adatokat az illetékes szervek, így hétfőn reggel a hétvége összesített számait ismerhettük meg.
Makro / Külgazdaság Olyan optimista lett a hazai üzleti világ, mint a koronavírus-járvány kezdete óta soha
MTI | 2021. június 21. 08:34
Hatalmas javulások után júniusban már ott tart az optimizmus, ahol tavaly év elején tartott, mutatja ki a GKI konjunktúraindexe.
Makro / Külgazdaság Népszava: a kórházakban folytatódhat a „nemreform”
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 08:00
Még idén mintegy 22 milliárd forinttal ösztönözné a kormányzat egyebek mellett a járvány miatt elmaradt beavatkozások felgyorsítását – derül ki a kórházi ellátások újraindításáról szóló minisztériumi javaslatból.
Makro / Külgazdaság Év végéig élnek a kedvező szabályok a Szép-kártyánál
MTI | 2021. június 21. 06:52
A Szép-kártya kedvező szabályai több mint 50 milliárd forintot hagyhatnak az érintetteknél az idén. A csaknem felére csökkentett adó mellett a munkavállalóknak adható összeg is megduplázódott, a kedvező szabályok a kormány egyik újabb döntése nyomán az év végéig fennmaradnak - mondta Tállai András az MTI-nek.
hírlevél
depositphotos