<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A CDU-CSU mélyrepülése az elmúlt hónapokban is folytatódott, így lehetséges, hogy a jobbközép pártszövetség 16 év kormányzás után ellenzékbe fog szorulni, és a Zöldek kerülnek hatalomra. Friedrich Merz, a CDU egyik meghatározó személyisége most egy interjúban azt mondta: a CDU-CSU-t ismét olyan széles pártszövetséggé kell tenni, amelyben a liberális és a konzervatív szavazók is otthon érzik magukat. Szerinte a bázisuk egy részének elfogyott a türelme. Beszélt arról is, hogy milyen témák körül forog majd a választási kampány.

Németországban idén szeptember végén tartanak szövetségi parlamenti választásokat.

Egy korszak vége

Egy nagy korszak már biztosan lezárul:

Angela Merkel ugyanis nem indul ismét harcba a kancellári posztért.

A német politika elmúlt 15-20 évét meghatározó, 66 éves politikus a Kereszténydemokrata Unió (CDU) éléről már 2018 végén leköszönt, és lassan visszavonul a nagypolitikától.

Eközben a CDU/CSU (Keresztényszociális Unió) pártszövetség egyre mélyebb válságba csúszik. Míg 2005-ben még a voksok 35,2, 2009-ben 33,8, 2013-ban 41,5, 2017-ben pedig 32,9 százalékát begyűjtve nyerte meg a választásokat, és mindannyiszor képes volt kormányt alakítani, most könnyen lehet, hogy 16 év után ellenzékbe szorul.

A CDU/CSU támogatottsága ugyanis 25 százalék környékére süllyedt, azaz gyakorlatilag ugyanakkora, mint az új „trendi” párté, a Zöldeké.

A jobboldali pártszövetségnek tehát az sem jött be, hogy április közepén a CDU új elnökét, Armin Laschetet állította kancellárjelöltnek a nála jóval népszerűbb Markus Söderrel, a CSU vezérével szemben.

Ami a részleteket illleti, a Bild legújabb felmérése szerint a CDU/CSU 25,5, a Zöldek 23 százalékát szereznék meg a voksoknak, ha most tartanák a választásokat. A szociáldemokraták (SPD) 16, a liberálisok (FDP) 12,5 százalékra számíthatnak, míg a politikai paletta szélein álló két párt, az Alternatíva Németországért (AfD) és a Baloldal 11, illetve 6,5 százalékot kaparinthat meg.

Ha a kancellárjelölteket nézzük,

a Zöldek jelöltje, Annalena Baerbock 28 százalékos népszerűségi mutatójával toronymagasan vezet Armin Laschet (18 százalék) és Olaf Scholz (SPD, 13 százalék) előtt.                 

Baerbock már jelezte, hogy adott esetben

hajlandó kormánykoalícióra lépni a baloldali pártokkal. Ha pedig a szociáldemokraták mellett a liberálisokat venné be a csapatba, akkor jelen állás szerint többsége is lenne.

Elfogyott a türelem

A CDU/CSU azonban nem adja fel: szeretné megfordítani a széljárást és természetesen meg akarja nyerni a választásokat – ennek mikéntjéről beszélt Friedrich Merz, a CDU egyik meghatározó személyisége a Welt am Sonntagnak adott interjúban.

Borús kilátások: Friedrich Merz egy CDU-gyűlésen a németországi Arnsbergben 2021. április 17-én. EPA/FRIEDEMANN VOGELBorús kilátások: Friedrich Merz egy CDU-gyűlésen a németországi Arnsbergben 2021. április 17-én. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Merz szerint nem az AfD a fő ellenfelük. Ugyanakkor a CDU/CSU-t ismét olyan

széles pártszövetséggé kell tenni, amelyben a liberális, valamint az értékek megőrzését szem előtt tartó konzervatív szavazók is otthon érzik magukat.

A CDU konzervatív szárnyához tartozó politikus ezzel alighanem azokra a kritikákra is válaszolt, miszerint a párt eltávolodott a klasszikus konzervatív irányvonaltól, és túlságosan középre pozícionálja magát.

Szerinte Armin Laschet, aki Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke is, mindig figyelt arra, hogy tartományi kormányában integrálja és reprezentálja a CDU „áramlatait” különböző személyek révén, szövetségi és pártszinten viszont évek óta hiány van ilyen szempontból.

A (választói) bázis egy része már kezdi elveszíteni a türelmét

– fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy a

pártszövetség képe tartalmilag jelenleg nem elég világos

– utalva arra, hogy a választók nem tudják, hogy mit képvisel pontosan a CDU/CSU.

Szerinte a választáshoz közeledve olyan témákra kell koncentrálni, ami az embereket foglalkoztatja.

A kancellárjelöltség eldőlt, a többin dolgozunk. Lassan megfordulnak a közvélemény-kutatások eredményei. Felfelé fogunk menni

– mondja bizakodva.

Miről szól majd a kampány?

Merz szerint a választási kampányban sok téma előkerül majd, nem csak a klímapolitika. Elismerte ugyanakkor, hogy ezen a téren a mostani kormány alatt is szükség lehet még néhány alapelv elfogadására.

Úgy véli, hogy a Coviddal kapcsolatos egészségpolitikai témákon már túl lesznek szeptemberre, helyette a gazdasági és pénzügypolitikai kérdések kerülnek majd előtérbe.

A választók többsége Németországban választ vár ezekre a pártoktól, amiket meg kell adnunk nekik, függetlenül a jelenlegi kormánytól

– jelentette ki.

Elismerte, hogy a Zöldek Annalena Baerbock személyében új arcot kínálnak a választóknak, ami vonzó lehet. A CDU/CSU ugyanakkor tapasztalt jelölttel száll harcba Armin Laschet személyében, aki tartományi választásokat nyert, valamint Németországban és Európában is viselt már politikai felelősséget.   

Arra a kérdésre, hogy milyen szerepet játszik majd Laschet választási csapatában, Merz azt mondta: a csapat még nem állt fel, de ez legkésőbb nyárig meg fog történni.

Merz egyébként már kétszer pályázott a CDU elnöki posztjára, mindkét alkalommal eljutott az utolsó körig, de végül kis különbséggel kikapott: másodjára éppen Laschet győzte le.

Tovább a merkeli úton

Laschet az elmúlt években is aktív volt, és komoly politikai tapasztalatokkal rendelkezik: 2012 óta a CDU egyik alelnöke, 2017 óta pedig a legnagyobb német tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke.

Pragmatikus politikus, háta mögött egy sikeres választással. Folytatná a merkeli irányvonalat

mondta róla Kiss J. László lapunknak korábban.

A Németország-szakértő szerint a magyar-német kapcsolatokban ő sem jelentene radikális váltást, mivel mindegyik vezető CDU-politikus fontos régióként kezeli Közép- és Kelet-Európát, nem utolsósorban a gazdasági érdekeltségek miatt.

Laschet azt azért jelezte, hogy bizonyos feltételek betartását elvárja a magyar kormányfőtől.

Úgy gondolom, hogy a magyarokra és a lengyelekre is szükségünk van az Európai Unióban. Nem szeretném, ha a szélsőjobb irányába sodródnának. Az Európai Néppártnak ugyanakkor világos feltételei vannak, amelyek betartását meg is követeljük majd Orbán Viktortól

jelentette ki január közepén.

Bár a feltételekre nem tért ki, a magyar kormány kritikusai általában egyes jogállami és demokratikus normák be nem tartását kérik számon Magyarországtól.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Makro / Külgazdaság Vegyes hírek jöttek a tengerentúlról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 17:49
Javult kissé a fogyasztói hangulat szeptemberben.
Makro / Külgazdaság Szlovénia szigorú lesz: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban
MTI | 2021. szeptember 17. 15:57
Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
Makro / Külgazdaság London is részt vesz egy tajvani konfliktusban? – Kína éles figyelmeztetése
Káncz Csaba | 2021. szeptember 17. 15:13
A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.
Makro / Külgazdaság Az energiaárak máshol is odavágtak az infációnak
MTI | 2021. szeptember 17. 12:27
A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Makro / Külgazdaság Indulnak az orosz választások
MTI | 2021. szeptember 17. 06:42
Parlamenti és regionális is lesz, talán nem tévedünk nagyot, ha megjósoljuk: Vlagyimir Putyin megőrzi hatalmát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos