<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Bár lassan végéhez közeledik a Merkel-korszak, továbbra sem lehet tudni, ki fog majd a német politikát évtizedekig meghatározó kancellár helyébe lépni. Ma némileg tisztulhat a kép, ugyanis új elnököt választ a CDU. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a verseny a Merkeltől jobbra álló Friedrich Merz, valamint a kancellár irányvonalát követő Armin Laschet között dőlhet el. Előbbi politikust a gazdasági, utóbbit a politikai elit támogatja.

Új elnököt választ ma a Kereszténydemokrata Unió (CDU). A voksolás egyben korszakhatár lehet, hiszen Angela Merkel, aki alapjaiban meghatározta a párt és a német politika elmúlt két évtizedét, fokozatosan visszavonul a nagypolitikától, és idén ősszel már nem száll ringbe a kancellári posztért.

Merkel a CDU elnöki tisztségét már 2018 őszén, azaz 18 év után „leadta”, de pártfogoltja és utódja, az akkor megválasztott Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) nem tudott gyökeret ereszteni posztján, és már év elején bejelentette: nem akar kancellárjelölt lenni, és nem indul újra az elnökségért.

Helyére most hárman pályáznak:

Friedrich Merz korábbi frakcióvezető, Armin Laschet, Északrajna-Vesztfália miniszterelnöke és Norbert Röttgen korábbi környezetvédelmi miniszter.

Azt, hogy közülük ki lesz a befutó, még a párt legtapasztaltabb politikusai sem tudják megjósolni  – a Die Welt szerint ez lesz minden idők egyik legizgalmasabb CDU-elnökválasztása.

De pontosan kik ezek a jelöltek, milyen irányvonalat képviselnek, és mit jelentene megválasztásuk Magyarország számára?

Merz, a konzervatív

Elemzők a győzelemre esélyesek között emlegetik Friedrich Merzet, aki már 2018-ban is jelöltette magát. Akkor a delegáltak 48 százalékát nyerte meg magának, azaz csak hajszállal maradt le AKK mögött.

Lassan betelik a pohár:  Friedrich Merz a jelöltek  vitáján a CDU berlini központjában 2021. január 8-án. EPA/FILIP SINGERLassan betelik a pohár: Friedrich Merz a jelöltek vitáján a CDU berlini központjában 2021. január 8-án. EPA/FILIP SINGER

A jogász végzettségű politikus 1989 és 1994 között az Európai Parlament, 1994 és 2009 között pedig a Bundestag képviselője volt: a német törvényhozás alsóházában 2000 és 2002 között az akkor ellenzékben lévő CDU/CSU-frakcióját vezette. 2019 óta pedig tiszteletbeli elnöke a CDU Gazdasági Tanácsa nevű, valójában pártfüggetlen gazdasági érdekvédelmi szervezetnek.

Ami politikáját illeti,

atlantista, egyértelműen a CDU klasszikus konzervatív szárnyához tartozik, politikailag jobbra áll Angela Merkeltől

-mondta lapunknak Kiss J. László Németország-szakértő. Azt hangoztatja például, hogy a menekülteket, bevándorlókat már az EU határán meg kell állítani, és helyben kell nekik segítséget nyújtani. Ellenzi tehát, hogy a korábbi évekhez hasonlóan kvázi automatikusan bebocsátást nyerjenek Németországba.

Kiss J. László szerint

Merz gazdasági kapcsolatai erősek.

Lobbistaként is ismert – 2016 és 2020 között például a világ egyik legnagyobb alapkezelőjének, az amerikai BlackRocknak a németországi lobbistája volt –, és őt támogatják a középvállalkozók, valamint összességében a német cégek is. A Handelsblatt felmérése szerint a megkérdezett cégvezetők 39 százaléka választaná őt, 27 százaléka Röttgent, és mindössze 18 százaléka Laschetet.

Merz a fenntartható, kiegyensúlyozott költségvetési politika híve, szociálpolitika szempontjából kevésbé érzékeny, mondja Kiss J. László.

Összességében ő a rangidős a jelöltek közül, komoly tapasztalatokkal bír, sokáig ugyanakkor nem vett aktívan részt a nagypolitikában.

Laschet, a centrista

Fő vetélytársa valószínűleg Armin Laschet lesz, aki 2012 óta a CDU egyik alelnöke, 2017 óta pedig a legnagyobb német tartomány, Északrajna-Vesztfália miniszterelnöke.

Tehát az elmúlt években is aktív volt, komoly politikai tapasztalatokra tett szert.

Laschet pragmatikus politikus, háta mögött egy sikeres választással (a 2017-es tartományival). Hármójuk közül ő az, aki folytatná a merkeli irányvonalat  

-véli Kiss J. László.

Míg Merzet elsősorban a gazdasági, addig

Laschetet a politikai elit támogatja.

A FAZ felmérése szerint a politikai vezetők 35 százaléka választaná őt, 21 százaléka Röttgent, és mindössze 18 százaléka Merzet.

Röttgen, a külügyes

A harmadik jelölt, Norbert Röttgen szintén tapasztalt politikus: 1994 óta tagja a Bundestagnak, a második Merkel-kormányban, 2009 és 2012 között pedig környezetvédelmi miniszter volt. A kancellár végül menesztette néhány nappal azután, hogy vereséget szenvedett az északrajna-vesztfáliai választáson.     

Később a külpolitika felé fordult: 2014 óta a Bundestag külügyi bizottságának elnöke.

Röttgen Merkelhez képest balra áll, nyitna a Zöldek irányába, és ő a legkritikusabb Oroszországgal szemben

-mondja Kiss J. László.

A Spiegel szintén úgy véli, hogy a jelöltek közül Röttgen áll a legközelebb a Zöldekhez, ami egy jövőbeni, esetleges CDU/CSU-Zöldek kormánykoalíció szempontjából korántsem mindegy.

Addig persze még hosszú az út – egyelőre még az sem biztos, hogy a CDU új elnöke lesz a konzervatív pártcsalád kancellárjelöltje. Elképzelhető ugyanis, hogy a pártszövetség nem a CDU-ból delegál kancellárjelöltet, hanem a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezérét, Markus Södert küldi harcba a szeptemberi választáson – német sajtóhírek szerint erről csak márciusban vagy áprilisban születhet döntés.

A magyar szál

Ami a magyar vonatkozásokat illeti, az Orbán-kormánynak nyilván az lenne az előnyösebb – például a bevándorlás kérdését tekintve –, ha a klasszikus konzervatív irányvonalat követő jelölt, Friedrich Merz lenne az új elnök, véli Kiss J. László.

Szerinte ugyanakkor radikális változást egyik politikus sem hozna a kapcsolatokban, hiszen

mindegyikük fontos régióként kezeli Közép- és Kelet-Európát – nem utolsósorban a gazdasági érdekeltségek miatt, gondoljunk csak a hazánkban nagy erőkkel jelen lévő német cégekre.

A mai választást egyébként – a párt történetében először – online tartják. Összesen 1001 delegált voksol majd, a győzelemhez 501 szavazat szükséges. 

Frissítés: Időközben lezajlott a választás, amelyen Armin Laschet kapta a legtöbb szavazatot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló