CDU/CSU
Makro / Külgazdaság Előrehozott választásra készül a német CDU 
Káncz Csaba | 2024. január 3. 09:32
A CDU/CSU a koalíciós kormány permanens válságára és saját erejére való tekintettel előrehozott parlamenti választásokat sürget. Friedrich Merz, a CDU vezetője már egy időpontot is javasol: a június 9-i európai parlamenti választások napját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mi történik Németországban? Nyugaton is berobbant az AfD 
Wéber Balázs | 2023. október 9. 15:10
Minden eddiginél jobb eredményt ért el az Alternatíva Németországért (AfD) a bajorországi és a hesseni választásokon vasárnap. A bevándorlásellenes párt Kelet-Németország mellett már ezekben a nyugati tartományokban is a legnépszerűbb ellenzéki erő. A választásokat a jobbközép CDU/CSU nyerte, a baloldali és liberális pártok bajban vannak. De mi áll mindennek a hátterében?
Makro / Külgazdaság Egyre mélyebb gödörben Olaf Scholz, szélsőjobboldali áttörés jöhet Németországban? 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 1. 11:33
Megduplázta táborát az AfD a legutóbbi választások óta.
Makro / Külgazdaság Földindulás Németországban? Zuhannak a Zöldek, szárnyal az AfD 
Wéber Balázs | 2023. május 8. 17:22
A Zöldek sokáig trendik voltak Németországban, még a kormányba is bekerültek, népszerűségük azonban bezuhant az elmúlt egy évben. Eközben az Alternatíva Németországért (AfD) folyamatosan erősödik és mára megelőzte őket, Kelet-Németországban pedig ma már a legnépszerűbb politikai erő. De mi áll mindennek a hátterében? 
Makro / Külgazdaság Szociáldemokrata győzelem a német választásokon 
MTI | 2021. szeptember 27. 06:40
A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot a németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson a hétfőn kora reggel közölt hivatalos előzetes végeredmény szerint.
Makro / Külgazdaság Itt a mentőterv: így jönne vissza a szakadékból Merkel pártja  
Wéber Balázs | 2021. szeptember 13. 16:06
Németországban a szociáldemokraták kezdenek elhúzni a kereszténydemokratáktól a közvélemény-kutatásokban, kancellárjelöltjük, Olaf Scholz a hétvégi tv-vitát is simán megnyerte. A CDU-CSU jelöltje, Armin Laschet most egy „gyorsprogrammal” mentené a menthetőt.  
Makro / Külgazdaság Foghatja a fejét Merkel – új korszak kezdődhet Németországban 
Wéber Balázs | 2021. augusztus 25. 05:42
Egy hónappal a választások előtt a német szociáldemokraták beérték a kereszténydemokratákat. Ha folytatódnak az elmúlt hónapok trendjei, akkor csaknem 20 év után ismét megnyerhetik a választást, a jobboldal pedig kiszorulhat a hatalomból. A CDU három év alatt sem volt képes megtalálni Merkel utódját, jelenlegi vezetője kifejezetten népszerűtlen. Így könnyen lehet, hogy egy kissé száraz, de tapasztalt és megbízható északnémet kerül majd a kancellári székbe.
Makro / Külgazdaság Zuhanórepülésben a CDU-CSU – baloldali fordulat jöhet Németországban 
Wéber Balázs | 2021. augusztus 11. 18:34
A német jobbközép pártszövetség év elején még 36 százalékon állt, ma már csak a választók 23 százaléka adná rá a voksát. A szocdemek viszont jönnek fel, ami már elég lehet egy baloldali-zöld kormányhoz. Németország másfél hónap múlva választ.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: kiderült, ki lehet Angela Merkel utóda 
Wéber Balázs | 2021. április 20. 12:29
Angela Merkel lassan visszavonul a nagypolitikától, helyére ketten pályáztak a CDU/CSU pártszövetségből: Armin Laschet és Markus Söder. Laschet mögé tegnap éjjel beállt a CDU elnöksége, Söder pedig ma bejelentette: elfogadja a testvérpárt döntését.
Makro / Külgazdaság Hatalmas csata várható Angela Merkel székéért 
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 12. 18:49
Mostanra kiderült, hogy a CDU Armin Laschetet, a CSU viszont Markus Södert szeretné a jobbközép pártszövetség kancellárjelöltjének. Angela Merkelnek a mostani az utolsó ciklusa kancellárként.
Makro / Külgazdaság Orbán számára rémálom lenne a német Zöldek hatalomra kerülése 
Káncz Csaba | 2021. április 12. 11:24
A program élesen kikel Moszkva és Peking ellen, aláhúzva, hogy „rendszerszintű vetélkedés alakult ki az autoriter államokkal és diktatúrákkal”. Több ponton is komoly ütközés jöhet a konzervatívokkal egy várható kormánykoalícióban.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Tovább él-e a merkeli örökség? Fontos választás lesz ma Németországban - FRISSÍTVE: Megvan a győztes! 
Wéber Balázs | 2021. január 16. 05:31
Bár lassan végéhez közeledik a Merkel-korszak, továbbra sem lehet tudni, ki fog majd a német politikát évtizedekig meghatározó kancellár helyébe lépni. Ma némileg tisztulhat a kép, ugyanis új elnököt választ a CDU. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a verseny a Merkeltől jobbra álló Friedrich Merz, valamint a kancellár irányvonalát követő Armin Laschet között dőlhet el. Előbbi politikust a gazdasági, utóbbit a politikai elit támogatja.
Makro / Külgazdaság Egy dolog, amiben nagy eltérés van a volt NDK és Nyugat-Németország között 
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 11. 17:38
Az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű szélsőjobboldali ellenzéki párt népszerűsége kétszer a volt NDK területén, mint Németország többi részén.
Makro / Külgazdaság Előrehozott választások jöhetnek Németországban: páni félelem az SPD-ben 
Káncz Csaba | 2019. május 28. 09:41
A német közszolgálati sajtó szerint valószínű, hogy Merkel kormányát 14 év után megbuktatja az SPD-s koalíciós partner és év végéig előrehozott általános választások jönnek. Az SPD már nem hajtóereje a nagykoalíciónak, hanem inkább hasonlít egy ápolásra szorult idegroncsra. A 30 évesnél fiatalabb korosztály csupán 13 százaléka választotta a CDU-t vagy a CSU-t, míg 30 százaléka a Zöldeket.
Makro / Külgazdaság Kiléphet a Fidesz az EPP-ből, de ennek komoly ára lehet  
Wéber Balázs | 2019. május 27. 13:24
A centrumpártok tovább gyengülnek, a zöldek, a liberálisok és a nacionalisták erősödnek, így az új európai parlament az eddiginél jóval fragmentáltabb és színesebb lesz – ez az EP-választás fő tanulsága. Miközben a német CDU/CSU története legrosszabb eredményét érte el, a Fidesz tovább erősödött: német lapok szerint a magyar kormánypárt csatlakozhat a Liga vezette nacionalista frakcióhoz. Ennek azonban meglehet a maga veszélye.
Makro / Külgazdaság Cáfolja a CDU-CSU az Orbán-kormány vádjait 
Wéber Balázs | 2019. március 27. 06:10
A magyar kormánypárt azzal vádolja az Európai Néppártot, hogy távolodik a keresztény-jobboldali értékektől, és bevándorláspárti irányba tolódik el. A pártcsaládot domináló német pártszövetség hétfőn meghirdetett programjából ugyanakkor kiderül: a CDU-CSU a liberális demokrácián túl kiáll a keresztény gyökerek mellett is, alacsonyan tartaná a menekültek számát, és meg akarja védeni Európa külső határait.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Merkel, és még mindig nagyon komolyan veszik 
Privátbankár.hu | 2018. december 31. 08:53
Németországnak a saját érdekében nagyobb szerepet kell vállalnia a nemzetközi közösséget feszítő gondok megoldásában – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár újévi köszöntőjében, amelyet hétfő este sugároz az ARD és a ZDF német országos közszolgálati televízió.
Makro / Külgazdaság Történelmi választás lesz ma Németországban 
Wéber Balázs | 2018. december 7. 13:10
Új elnököt választ ma a német Kereszténydemokrata Unió, miután Angela Merkel tizennyolc év után leköszön posztjáról. A tisztségre három ismert jelölt van, aki nyer, abból jó eséllyel kancellár lehet. Angela Merkel ma könnyek közepette elbúcsúzott az elnöki széktől, de negyedik ciklusa végéig, 2021-ig még kancellár szeretne maradni.
Makro / Külgazdaság Megrendült Merkel hatalma – most örüljön vagy sírjon Orbán Viktor? 
Wéber Balázs | 2018. október 29. 13:15
Távozik a CDU elnöki posztjáról Angela Merkel, ugyanakkor a kancellári tisztségről nem mond le. A kereszténydemokrata politikus azután döntött így, hogy pártja az elmúlt ötven év leggyengébb eredményét érte el a hesseni tartományi választásokon. Buktak a koalíciós partner szocdemek is, nagyot mentek viszont a Zöldek és az AfD. A kétpólusú német pártrendszer már a múlté, a nagykoalíció gyakorlatilag bármikor összeomolhat. De mit jelentene ez a magyar kormány számára?
Makro / Külgazdaság Elegük van Merkelből: sorsdöntő választás jön a hétvégén 
Wéber Balázs | 2018. október 26. 06:10
Bár Hessenben nagyon jók a fizetések, és csúcson van a foglalkoztatás, mégis nagyot bukhat a kormányzó CDU a hétvégi tartományi választásokon. Ez akár a Merkel-korszak végét is jelentheti. A választók már unják a nagykoalíciós civakodást, a kancellárnak pedig nem bocsátják meg a korlátlan Wilkommenskulturt.
Makro / Külgazdaság Orbán barátait a földbe döngölik – százmilliárdok a kapcsolatok javítására 
Káncz Csaba | 2018. október 9. 09:15
A bajor CSU-ban már most megkezdődtek a belharcok, pedig a történelmi vereség csak vasárnap jön el. Ha mind Bajoroszágban, mind Hesse tartományban leszerepelnek a nagykoalíció pártjai, akkor újra kell szabni a teljes berlini politikai felállást. De mennyibe került a hazai adófizetőnek a kitűnő CSU-Fidesz kapcsolat?
Makro / Külgazdaság Gyengült a CSU – mi lesz most Bajorországban? 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 10. 15:50
A közvélemény-kutatások az eddig parlamenti többséget élvező bajor CSU jelentős gyengülését jelzik a nemsokára esedékes választások előtt. Ám nehezen képzelhető el nélküle bármely koalíció. Bőven válogathat majd a partnerek között. Tud-e még Seehofer és Merkel együtt dolgozni?
Makro / Külgazdaság Bekeményítenek az osztrákok: erre készülnek a határoknál  
Wéber Balázs | 2018. július 3. 12:30
Tranzitközpontokat hozna létre Ausztria déli határainál válaszul arra, hogy Németország ilyen befogadó-állomásokat tervez felállítani a német-osztrák határnál. A német tranzitközpontokban a más országokban regisztrált menedékkérőket helyeznék el ideiglenesen, és nem engednék be őket Németországba. Ausztria attól tart, hogy a menedékkérők végül náluk ragadnak.
Makro / Külgazdaság Merkel kemény ultimátumot kapott, borulhat a nagykoalíció? 
Privátbankár.hu | 2018. június 15. 06:06
Napok óta vitáznak a koalíciós partnerek, a CDU és a CSU, illetve Merkel kancellár és Seehofer belügyminiszter a menekültkérdésről. Merkel európai megoldást szeretne, Seehofer azonnal visszafordítana a határról nagyon sokakat, akiknek nincsenek papírjaik, vagy már regisztrálták őket. A kancellár most egy ultimátummal felérő üzenetet kapott.
Makro / Külgazdaság Negyedszer is behúzta: Merkel a német kancellár 
Privátbankár.hu | 2018. március 14. 11:16
Feleskették Angela Merkelt, nem teketóriázik.
Makro / Külgazdaság Pár órán belül kiderül, eltűnik-e Angela Merkel a süllyesztőben 
Privátbankár.hu | 2018. március 3. 15:03
Hamarosan kiderül, hogy Angela Merkel egy újabb nagykoalíció élén megkezdheti-e negyedik kancellári turnusát, vagy előrehozott választások jönnek a világháború óta először - ez könnyen a Bundesmutti bukását eredményezhetné, nem véletlen, hogy sokan már a helyére pályáznak.
Makro / Külgazdaság Merkelnek van egy terve, hogyan oldaná meg a német válságot 
Privátbankár.hu | 2018. január 26. 13:37
Egyszerűen arra játszik, hogy már mindenkinek elege van a kormányalapításból.
Makro / Külgazdaság Inog Merkel széke – mikor lesz végre kormány Németországban? 
Privátbankár.hu | 2018. január 23. 16:45
Senki sem tudja, hogy mikor lesz kormány az országban.
Makro / Külgazdaság Túlélésre játszanak egy blöffel: tovább tart a német politikai válság 
Káncz Csaba | 2018. január 15. 12:34
A tervezet tökéletesen megfelel a kamu-megállapodás minden kritériumának és ennek megfelelően a német média általánosan „ambíciótlannak” titulálja. Bár a dokumentum kihangsúlyozza az EU közös védelmi politika jelentőségét, egyetlen egyszer sem utal a NATO-ra. Az SPD elnöksége egyre élesebb kritikákkal szembesül a tagság részéről, a levegő óráról-órára fogy Schulz körül.
Makro / Külgazdaság Most is arra halad a német politika, mint Hitler idejében? 
Privátbankár.hu | 2018. január 8. 13:21
Folynak a német nagykoalíciós tárgyalások, de egyelőre csak a veszekedés biztos. A németek többsége már nem akar nagykoalíciót, csakhogy ha megismételnék a választásokat, ugyanaz az eredmény születne és ugyanoda jutnának. Sokan megijedtek, hogy arrafelé haladunk, mint a Weimari Köztársaság idején.
Makro / Külgazdaság Elegük van a németeknek: nem kérnek a közös folytatásból  
Privátbankár.hu | 2018. január 5. 13:02
A németek többsége már elutasítja a nagykoalíciót.
Makro / Külgazdaság Egy Merkel nélküli új Németország formálódik a színfalak mögött 
Káncz Csaba | 2018. január 2. 07:05
Egyes befolyásos hatalmi körök Berlinben megadták a kilövési engedélyt a politikai térben az utóbbi három hónapban sérült vadként bolyongó Merkelre. A Német Nemzetközi és Biztonságpolitikai Intézet arra szólítja fel Berlint, hogy hozza létre azt az Európát, amely önálló globális politikai erőként működik. Csak ezzel a független kreatív potenciállal van Berlinnek esélye, hogy befolyásolja a nemzetközi rendet.
Makro / Külgazdaság Merkel belekapaszkodott a legutolsó szalmaszálba - könnyen elsodorhatja az ár 
Gáspár András | 2017. december 14. 08:45
Bár a Szociáldemokrata Párt, az SPD támogatottsága 1949 óta nem látott mélységbe zuhant a legutóbbi közös kormányzás végére, ezért elképzelhetetlennek tűnt egy újabb nagykoalíció megalakítása, az előrehozott választások réme úgy tűnik mégis egy platformra terelheti őket Merkel Kereszténydemokrata Uniójával, a CDU-val - megmentve ezzel talán a kancellár politikai karrierjét is. Az út azonban nagyon nehéz lesz.
Makro / Külgazdaság Hivatalos: lemond Horst Seehofer 
Privátbankár.hu | 2017. december 4. 14:59
A bajor miniszterelnök megerősítette, hogy jövő év elején átadja a stafétát.
Makro / Külgazdaság Fordul a kocka? Szélsőjobbos partnere lehet Merkeléknek 
Privátbankár.hu | 2017. december 4. 11:48
Jobboldali érdekeltségű jelölt kerülhet a bajor testvérpárt élére.
Makro / Külgazdaság Titokban már keresi saját pártja Merkel utódját  
Káncz Csaba | 2017. december 1. 11:12
Az utóbbi hetekben számos olyan mozzanat történt a CDU-ban, amely arra utal, hogy Merkel kezéből kezd kicsúszni az ellenőrzés. Egyesek több évtizede nem tapasztalt pocsék hangulatról számolnak be a CDU-n belül. A BBC értesülése szerint a párt nagykutyái a színfalak mögött megkezdték az utód keresését.
Makro / Külgazdaság Új törésvonalak – a nyugdíjkérdés vagy a menekültkérdés lesz fontosabb? 
Privátbankár.hu | 2017. november 30. 15:59
Németországban új koalíciós tárgyalások következhetnek, a zöldekkel és a liberálisokkal folytatott tárgyalások zátonyra futása után ismét a szocialistákkal állhat össze Merkel. Itt is vannak azonban bőven nézeteltérések, így a bevándorlás kérdésében, a nyugdíjak jövőjében, de az államháztartás és az adósság vagy az egészségügy is ilyen.
Makro / Külgazdaság Idén már biztos nem lesz koalíció a németeknél 
Privátbankár.hu | 2017. november 27. 14:54
Vezető CDU-s politikusok szerint januárban kezdődhetnek a koalíciós tárgyalások.
Makro / Külgazdaság Megmentik Merkelt 
Fellegi Tamás | 2017. november 24. 19:01
A német szociáldemokraták úgy tűnik, hajlandók arra, hogy valamilyen formában megtámogassák Angela Merkelt a kormányalakításban, így ne kellejen a kormányalakítás képtelensége miatt máris új választásokat kiírni, melyeket valószínűleg ugyanúgy nem tudna egyik nagy párt sem megnyerni, mit két hónapja. A kancellár ismét túlél egy válságot.
Makro / Külgazdaság Az istennő alkonya – a Merkel-korszak szétesése 
Káncz Csaba | 2017. november 21. 12:34
Merkelnek már nincsen meg a szükséges politikai ereje és tekintélye, hogy egy kormányt megalakítson. Az EU központi dinamikájáért felelős francia-német tengely újra leállt és Macron most stabilabb képet mutat a hazavágott Merkelhez képest. Eközben a németeknek valahogyan menedzselni kellene Berlin feszült diplomáciai viszonyát Moszkvával, Ankarával, Varsóval és Budapesttel.
Makro / Külgazdaság Merkel végül mégis belebukik menekültpolitikájába? 
Izsó Márton | 2017. november 20. 16:35
Kudarcba fulladtak a koalíciós tárgyalások Németországban: az FDP kivonult a tárgyalásokról. A sajtó Merkel bukásáról beszél, jó eséllyel előrehozott választások jönnek - de az erőviszonyok most is pont ugyanolyanok, mint két hónapja. Hol bukott meg a tárgyalás? Mi lesz most Németországgal és az EU átalakításával kapcsolatos tervekkel? Hogyan helyezkedik Magyarország? Káncz Csapa külpolitikai szakértőnk helyzetelemzése.
Makro / Külgazdaság Egész hétvégén izgulhatnak a németek  
Privátbankár.hu | 2017. november 17. 17:33
Vasárnapig elhúzódhatnak az egyeztetések a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányának megalakításáról.
Makro / Külgazdaság Nem jutnak zöld ágra: tovább vitáznak Merkelék 
Privátbankár.hu | 2017. november 17. 08:49
Meghosszabbították a német koalíciós egyeztetéseket.
Makro / Külgazdaság Falba ütközött Merkel: sosem lesz itt koalíció? 
Privátbankár.hu | 2017. november 3. 14:02
Nagyon nehezen zajlanak a tárgyalások, de a kancellár szerint van esély a sikerre.
Makro / Külgazdaság Merkel elvesztett egy választást - már saját párttársai szövetkeznek ellene 
Eidenpenz József | 2017. október 16. 14:16
Bejött a papírforma, a közvélemény-kutatók előrejelzése Alsó-Szászországban, vagyis győztek a szocialisták és vesztett Merkel pártja. Erre felerősödtek a Merkel távozását követelő hangok. De a CDU lehet, hogy kisebb győzelemmel felérő vereséget aratott, mert nélkülük nem biztos, hogy sikerül kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Eljött az ideje, hogy Merkel kinevelje saját utódját 
Eidenpenz József | 2017. október 15. 15:02
Alsó-Szászország, Németország egyik legnagyobb tartománya újabb ütést vihet be ma a Merkel-féle CDU-nak. Ha ez így van, megerősödhetnek azok a hangok, amelyek Merkel nyugdíjba vonulását sürgetik, országosan a párt 1949 óta nem látott választási eredményt ért el. A heti felmérésekben pedig a CDU/CSU koalíció hat éve nem látott mélyponton van.
Makro / Külgazdaság Nekimentek Merkel tervének - nehéz lesz a kormányalapítás? 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 29. 14:49
Sokak szerint csak Angela Merkel távozásával lehet elképzelhető a nagykoalíció gondolata, már van is ötletük a kancellári posztra.
Makro / Külgazdaság Negyedszer is Merkel nyert, mégis megvalósult a rémálom 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 25. 08:34
Hiába ülhet negyedszerre is a kancellári székbe Angela Merkel, a párt több sebből vérzett a választásokon. A német szélsőjobb ugyanis meredeken száguldott felfele, a AfD a harmadik erőként került ki a választásokból, miközben a két kormánypárt, a CDU/CSU és az SPD jelentősen gyengült. Elemzők szerint Merkel most fizette meg a menekültpolitikát – mire lesz így elég a győzelem?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG