6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Zöldek sokáig trendik voltak Németországban, még a kormányba is bekerültek, népszerűségük azonban bezuhant az elmúlt egy évben. Eközben az Alternatíva Németországért (AfD) folyamatosan erősödik és mára megelőzte őket, Kelet-Németországban pedig ma már a legnépszerűbb politikai erő. De mi áll mindennek a hátterében? 

Bajban vannak a német kormánypártok, különösen Kelet-Németországban – derül ki az INSA közvéleménykutató-intézet vasárnap nyilvánosságra hozott felméréséből.

Kormánypártok le, ellenzék fel

A Bild am Sonntagnak készült kutatás szerint a kormánykoalíciót vezető szociáldemokraták (SPD) a voksok mindössze 20 százalékára számíthatnának, ha most lennének a választások. A balközép párt a 2021 őszi szövetségi parlamenti (Bundestag) választásokon még 25,7 százalékon végzett, de kormányzása első évében mintegy hat százalékpontot veszített a népszerűségéből, és az azóta is a 20 százalék körüli szinten mozog.

Csökkent a kedveltsége a szintén kormányzó liberálisoknak is: az FDP 2021-ben 11,5 százalékot kapott, jelenleg viszont a választóknak csak a 9 százaléka szavazná rá. Ezzel mindössze az ötödik helyen állnak az országos rangsorban.

Nincs ok a jókedvre: Marco Buschmann igazságügyi miniszter (FDP), Annalena Baerbock külügyminiszter (Zöldek) és Robert Habeck gazdasági miniszter (Zöldek) egy kormányülésen Berlinben 2023. március 22-én. Fotó: EPA/CLEMENS BILAN
Nincs ok a jókedvre: Marco Buschmann igazságügyi miniszter (FDP), Annalena Baerbock külügyminiszter (Zöldek) és Robert Habeck gazdasági miniszter (Zöldek) egy kormányülésen Berlinben 2023. március 22-én. Fotó: EPA/CLEMENS BILAN

Nincsenek jó passzban a szintén kormányon lévő Zöldek sem: a 2021-ben 14,8 százalékon végző ökopárt tavaly nyárig ugyan 23 százalékig erősödött, azóta azonban zuhanórepülésben van.

A mostani felmérés szerint csupán 14 százalékon áll – azaz szűk egy év alatt csaknem 10 (!) százalékpontot bukott.

A kormányzó pártokkal ellentétben a két fő ellenzéki erő izmosodott: a 2021-ben 24 százalékot szerző és így a hatalomból 16 év után kieső CDU/CSU most a szavazatok 28 százalékát kaparintaná meg, és ezzel toronymagasan nyerné a választásokat. A jobbközép pártszövetségnek tehát jót tett, hogy 2022. januárban az elődjeinél konzervatívabb Friedrich Merz vette át a CDU irányítását.

Még a CDU/CSU-nál is jobban erősödött azonban a tőle jobbra álló Alternatíva Németországért (AfD): a 2021-ben 10 százalékon végző pártra ma már a németek 16 százaléka adná a voksát.

Sőt, Kelet-Németországban már az AfD a legerősebb politikai erő: 26 százalékos támogatottságával megelőzi a CDU/CSU-t (23 százalék) és az SPD-t (20 százalék) is.

Az alábbi ábrán, amely az elmúlt egy év közvéleménykutatásait összegzi, jól látszik a Zöldek zuhanórepülése, valamint az AfD előretörése:

A pártok országos támogatottságának alakulása az elmúlt egy évben Németországban. Forrás: Politico
A pártok országos támogatottságának alakulása az elmúlt egy évben Németországban. Forrás: Politico

Miért zuhannak a Zöldek?

De mi áll mindennek a hátterében?

Ami a Zöldeket illeti, a baloldali-liberális ökopárt az elmúlt évek trendipártja volt, a klímaváltozás elleni szlogenjeivel különösen a fiatalabb korosztályokat nyerte meg magának. Ennek megkoronázásaként került be 2021-ben – 16 év szünet után – ismét a szövetségi kormányba, és tartományi szinten is komoly hatalmi tényezővé vált: a 16 tartományi kormány közül 11-nek a részese, elsősorban Nyugat-Németországban.

A mostani mélyrepülés hátterében egyrészt olyan, általuk felkarolt projektek állnak, mint a belsőégésű motorok betiltása (2035-től nem lehetne majd ilyen hajtású új autókat forgalomba hozni az EU-ban) vagy az úgynevezett fűtési tilalom (2024-től Németországban a családi házakba beépítendő új fűtési rendszereknek legalább 65 százalékban megújuló energiára kellene támaszkodniuk).

Bár az intézkedések alapvetően jó célt, az üvegházhatású gázok csökkentését és így a klímaváltozás elleni küzdelmet szolgálják, enyhén szólva sem népszerűek.

„A Zöldek a polgárok idegeire mennek a törvényjavaslataikkal a lakhatást és a mobilitást tekintve” – írta elemzésében a Die Welt. Sokan úgy érzik, hogy a politika ezzel túlságosan beleszól a magánszférába.

A fűtésre vonatkozó korlátozást, amelyről a kormánypártok március végén már megegyeztek és amely gyakorlatilag megtiltja az olaj- és gázfűtések kiépítését, az emberek mintegy 80 százaléka, Kelet-Németországban pedig a 90 százaléka elutasítja. Attól tartanak ugyanis, hogy emiatt (tovább) növekednek majd a fűtési költségeik.

A Zöldek zuhanásában nagy szerepe lehet Robert Habeck alkancellárnak, zöldpárti gazdasági miniszternek is, akinek a kedveltsége szintén erősen csökkent a közelmúltban – jelenleg már csak a megkérdezettek 30 százaléka elégedett a miniszteri munkájával.

Habeck megítélésének a fűtési korlátozáson túl nem tett jót a Graichen-ügy sem: államtitkára, Patrick Graichen annak ellenére vett részt a Német Energiaügynökség új vezetőjének, Michael Schaefernek a kiválasztásában, hogy nevezett személy a saját esküvői tanúja.

És persze a szintén zöldpárti külügyminiszter, Annalena Baerbock sem élvez feltétlen bizalmat társadalmi szinten: a mindössze 42 éves politikus a 6.-ról a 10. helyre csúszott vissza tavasszal az INSA kedveltségi rangsorában. 

És miért erősödik az AfD?

Miközben a Zöldek nehéz hónapokon mennek keresztül, az AfD látványosan előretört az elmúlt szűk egy évben. Ha a trend kitart, akkor Kelet-Németországban jelentős átrendeződések lehetnek hatalmi szinten, hiszen jövőre Brandenburgban, Szászországban és Türingiában is tartományi választások lesznek.

Utóbbi két tartományban az AfD már a 2021-es Bundestag-választáson a legerősebb pártnak bizonyult. 

A feltételes mód ugyanakkor indokolt, hiszen egyetlen más parlamenti erő sem akar kormányra lépni vele a szélsőjobboldalinak tartott nézetei miatt. Az AfD ezzel szemben konzervatív-liberális, demokrata, a német érdekeket szem előtt tartó politikai erőként definiálja magát, és reméli, olyan erős lesz majd, hogy a többiek mégis kénytelenek lesznek együttműködni vele.

És hogy miért olyan népszerű a párt az egykori NDK területén? Egyrészt történelmi okok miatt, ott ugyanis nincsenek olyan erős pártkötődések a társadalomban (mint Nyugat-Németországban) –mondta Hermann Binkert, az INSA közvéleménykutató vezetője a Bildnek.

Utalt arra is, hogy a keletnémetek az átlagnál jobban elutasítják a bevándorlást, Ukrajna esetleges NATO-tagságát vagy például a Covid-korlátozásokat – azaz olyan nézeteket vallanak, amilyeneket főleg az AfD képvisel.

Tegyük persze hozzá, hogy féléves-egyéves trendekből nehéz hosszútávú következtetéseket levonni. A keletnémet tartományi választások 2024 őszén, a szövetségi parlamenti választások pedig csak 2025 őszén lesznek jelen állás szerint – addig pedig még sok víz lefolyik majd a Rajnán és társain.   

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Keményen visszaszóltak Szijjártó Péternek
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:55
Josep Borell elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány állítását. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okoztak történelmi lépésükkel a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:55
Soha nem látott mélységben süllyedt az irányadó kamat. 
Makro / Külgazdaság Mit mutat a 13 pontos rendszer? Mi lesz Amerikával?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:11
Allan Lichtman, aki az elmúlt 40 évben az összes elnökválasztás eredményét eltalálta előrejelzésében, úgy látja kötéltáncot jár a Demokrata Párt elitje.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye lehet Magyar Péternek 2026-ban? Ön is kérdezhet Horn Gábortól
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:56
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével szerdán 15:30 órakor kezdődő egyórás beszélgetésre ingyenesen lehet regisztrálni és máris kérdezni.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Kamala Harris
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:44
A jelenlegi alelnök vállalja az elnökjelöltséget, ám a dolog ennél egy fokkal komplikáltabb. 
Makro / Külgazdaság Trump mégsem menti meg Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:22
Az ukránok a nyugati országok támogatásával vagy anélkül folytatni fogják a harcot az oroszokkal szemben, mert ha vesztenek, búcsút mondhatnak a szuverén államuknak és orosz alattvalókká válnak. Legalábbis így látja egy katonai szakértő. 
Makro / Külgazdaság Új szabályok a görög strandokon: drónokkal is ellenőrzik!
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 09:16
A napágyakkal telezsúfolt strandokból elegük van a görög helyieknek, és drónokat, valamint egy állampolgári bejelentő alkalmazást használnak a túlzsúfoltság leküzdésére.
Makro / Külgazdaság Sokan elérkezettnek látják az időt, hogy szívességet tegyenek Trumpnak
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 05:41
A kockázati tőke több ismert alakja úgy érzi, jó lenne, ha ismét Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, mert emberként ugyan nem egy példakép, de az üzletáguk jobban muzsikálhatna a regnálása alatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG