<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A folyamatos koalíciós marakodások miatt a közvélemény ismét radikálisnak tekinti a Zöldeket. A megkérdezettek 55 százaléka már elköszönne Scholz kancellár koalíciójától. Káncz Csaba jegyzete.

Már csak két év van hátra a következő német szövetségi választásig, és az újjáéledő Kereszténydemokrata Unió (CDU), a legnagyobb ellenzéki párt, 30 százalékon áll, míg a szociáldemokraták – a kormánykoalíció vezető partnere – 18 százalékon vergődik – holott a 2021-es általános választáson még elhozta a szavazatok 26 százalékát. A jelenlegi közvélemény-kutatások alapján a kormányzó koalíció nem szerezne többséget.

Örvényben vergődve

A Die Welt beszámolója szerint a szociáldemokrata SPD-ből, a Zöldek pártjából és a piacpárti FDP-ből álló koalíción belüli szinte állandó viták rendkívüli bizalomvesztéshez vezettek, a németek többsége immár nem bízik a kormány cselekvőképességében. Olyannyira nem, hogy – mint az adatokból kitűnik – a megkérdezettek 55 százaléka elköszönne az Olaf Scholz vezette koalíciótól, és új kormányt szeretne.

Scholz kancellár mintha távolról figyelné a marakodást, miközben a koalíció elveszíti integritását és irányvonalát. A német nemzetbiztonsági tanács létrehozásának terveit például a politikai patthelyzet miatt ejtették: az SPD által vezetett kancellária és a Zöldek által vezetett külügyminisztérium nem tudott megegyezni abban, hogy hova integrálódjon a tanács, és ki legyen felelős annak irányításáért.

Az FDP-s Christian Lindner által vezetett Pénzügyminisztérium és a Zöld Robert Habeck vezette Gazdasági és Klímaügyi Minisztérium közötti nyílt konfliktus akadályozza a szükséges reformokat, és a miniszterek ujjal mutogatnak a másikra.

Az FDP közlekedési minisztere, Volker Wissing például nem hajlandó azonnali programot bemutatni a kibocsátás csökkentésére - amint azt az éghajlatvédelmi törvény előírja -, annak ellenére, hogy nem érik el az éghajlati célt. Wissing korábban blokkolta a belsőégésű autók betiltását az EU-ban 2035-től egészen addig, amíg át nem tudta verni a kormányzaton az e-üzemanyaggal hajtott járművekre vonatkozó kivételeket. A közlekedés forró politikai téma Németországban, az autók országában.

Az FDP csak komoly fenntartásokkal hagyta jóvá (kivételekkel) az új gáz- és olajfűtési rendszerek jövő évtől való betiltását, amelyről a koalíció maratoni ülésén döntött a Zöldek nyomására. Egy felmérés szerint viszont a lakosság csaknem 80 százaléka elutasítja ezt a törvényt.

Olaf Scholz várakozik egy kabinetülés előtt. Van oka a szúrós tekintetre a német kancellárnak. Fotó: EPA/CLEMENS BILAN
Olaf Scholz várakozik egy kabinetülés előtt. Van oka a szúrós tekintetre a német kancellárnak. Fotó: EPA/CLEMENS BILAN

"Több nem lehetséges"

Ez kihatással van a Zöldek moráljára. Ők a második számú erő a kormányban, és Robert Habeck alkancellári, valamint gazdasági és klímavédelmi miniszteri pozíciót tölt be. Most azonban gyakran úgy érzik, hogy legázolják és marginalizálják őket – ráadásul nemcsak az FDP, hanem Scholz kancellár és SPD pártja is.

Március végén próbálta összeszedni magát az egyre működésképtelenebbé váló koalíció. A koalíciós bizottság ülése végül 30 órán át tartott. A Zöldek pedig a végén vesztesként álltak ott leforrázva. "Ebben a koalícióban ennél több nem lehetséges" - vallotta be Habeck szomorúan egy videóüzenetben.

A legtöbb felmérésben a Zöldek állnak a harmadik helyen, a CDU/CSU és az SPD mögött. Robert Habeck tetszési indexe is megroppant, holott tavaly nyáron még ő volt a legnépszerűbb politikus.

Egyre törpébb

A befolyásos hamburgi Der Spiegel címlapsztorit szentelt a "Zöldek törpésedésének", mert még a sokáig népszerű külügyminiszter, Annalena Baerbock is folyamatosan esik vissza a felmérésekben. Közben egyértelműen a legnépszerűbb Boris Pistorius (SPD) új védelmi miniszter, aki gyakorlatias természetével sokakat meggyőz. Még Olaf Scholz is a Zöldek vezetői duója előtt áll.

Az ökopárt különösen a kancellárral áll szemben, mert Scholz több okból is közelebb érzi magát az FDP-hez, mint a Zöldekhez. A liberálisok ugyanis „vezekelnek” egy „baloldali” kormányban való részvételükért azzal, hogy a tartományi választásokon sorra kapják a pofonokat, és ezt a kancellárnak méltányolnia kell. A kancellár ideológiailag is jobban tud együtmműködni az FDP-vel, mint a Zöldekkel.

Az örök klímapárt

A "Spiegel" egy másik problémát is említ: „A küzdelmek egy olyan párttá változtatják a Zöldeket, amely csak egy dolgot tud, és arra mindig ráharap – a klímavédelemre. Hirtelen ismét radikálisnak tekintik őket, holott ez egy olyan besorolás, amelyről azt hitték, hogy már régen túljutottak a néppárttá válás remélt útján."

A "tiltópárt" képe makacsul tapad a Zöldekre, és ebben bizony nem ártatlanok. A legjobb példa a nukleáris kiszállás, amely egy hete, az utolsó három atomerőmű leállásával fejeződött be. A német lakosság sokáig támogatta, de a legutóbbi közvélemény-kutatásokon már egyértelműen elutasították.

Ennek ellenére Habeck ezt átverte a koalíción. Az ellenzék éles bírálatát fejezte ki: "Ez a Zöld klímaminiszter szívesebben üzemeltet széntüzelésű erőműveket, mint a klímasemlegeseket" - panaszkodott Jens Spahn (CDU) volt egészségügyi miniszter: "Ez egy fekete nap a klímavédelem számára Németországban.”

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Felrobbantották a Dnyeper gátját, tízezreket kell kitelepíteni
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 20:06
Átszakadt a Dnyeper gátja Nova Kahovkánál, a háborúzó felek természetesen egymást vádolják, az ukrán kofrmány terrorcselekménynek ítéli a támadást. Prigozsin tovább támadja az orosz hadsereg vezetését, Kijev pedig további szankciókra szólította fel a nemzetközi közösséget. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság „A mi embereink pártolnak át“ – miért tarol a protesztpárt Németországban?
Wéber Balázs | 2023. június 6. 19:55
A második legnépszerűbb párttá vált az Alternatíva Németországért: a németek csaknem ötöde ma már rá adná voksát. Az AfD Kelet-Németországban hagyományosan erős, a jelenlegi kormány bénázása pedig országosan is a malmára hajtja a vizet. Nagyító alatt Németország legvitatottabb pártjának előretörése.
Makro / Külgazdaság Ukrán elnöki tanácsadó: egy orosz gépesített dandár robbanthatta fel a kahovkai vízerőművet
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 17:18
Előzetes információk szerint az orosz fegyveres erők 205. gépesített lövészdárja robbantotta fel a kahovkai vízerőművet - jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden egy tévéműsorban. 
Makro / Külgazdaság A GVH az élelmiszerinfláció mélyére néz
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 15:48
Július elsején indul az online árfigyelő adatbázis. A rendszer készen áll a tesztelésre. A kiskereskedelmi cégek mindenben támogatják a rendszer elindulását és megkezdik a teszteléshez szükséges adatok feltöltését, annak érdekében, hogy elindulhasson a rendszer július elsején.
Makro / Külgazdaság Elképesztő technikai áttörést hoz az ukrajnai háború
Káncz Csaba | 2023. június 6. 15:26
Ukrajnában a pilóta nélküli fegyverrendszerek egyre fontosabbá válnak a háborúban. Közben elképesztő tudású drónok jelennek meg sorra a világ geopolitikai törésvonalai mentén. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kijev: Oroszország terroristállam
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 13:44
Ukrajna terroristaállamnak nevezte Oroszországot az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) meghallgatásán a Nova Kahovka-i víztározó gátja elleni robbantásos támadás miatt.
Makro / Külgazdaság A hazai cégek fele teljesen áthárítja az inflációt a vevőkre
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 12:29
Megviseli a nagyvállalatokat a 20 százalék feletti infláció, tízből kilenc cég működését befolyásolja negatívan – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi méréséből. Az infláció  nagymértékű emelkedését elsősorban költségcsökkentéssel és áremeléssel kompenzálják a cégek. Utóbbinál a vállalatok közel fele teljesen beépítette az infláció mértékét az áraiba.
Makro / Külgazdaság Már megint mi történik a gázárakkal?
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:59
Több mint 6 százalékos mínuszban a nemzetközi gázügyletek elszámolásakor irányadó TTF-típus jegyzése.
Makro / Külgazdaság Hullanak a német tankok Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:14
Több mint másfél ezer ukrán katonát, valamint 28 harckocsit, köztük nyolc német Leopard tankot és három francia AMX-10RC kerekes harckocsit semmisített meg az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők újabb támadásának visszaverése során a donyecki régió déli részén - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője keddre virradó éjjel.
Makro / Külgazdaság Új tervvel mentené meg az Amazonast Lula da Silva
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 10:46
Új tervet hirdetett az amazóniai illegális erdőirtások felszámolására Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG