5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A folyamatos koalíciós marakodások miatt a közvélemény ismét radikálisnak tekinti a Zöldeket. A megkérdezettek 55 százaléka már elköszönne Scholz kancellár koalíciójától. Káncz Csaba jegyzete.

Már csak két év van hátra a következő német szövetségi választásig, és az újjáéledő Kereszténydemokrata Unió (CDU), a legnagyobb ellenzéki párt, 30 százalékon áll, míg a szociáldemokraták – a kormánykoalíció vezető partnere – 18 százalékon vergődik – holott a 2021-es általános választáson még elhozta a szavazatok 26 százalékát. A jelenlegi közvélemény-kutatások alapján a kormányzó koalíció nem szerezne többséget.

Örvényben vergődve

A Die Welt beszámolója szerint a szociáldemokrata SPD-ből, a Zöldek pártjából és a piacpárti FDP-ből álló koalíción belüli szinte állandó viták rendkívüli bizalomvesztéshez vezettek, a németek többsége immár nem bízik a kormány cselekvőképességében. Olyannyira nem, hogy – mint az adatokból kitűnik – a megkérdezettek 55 százaléka elköszönne az Olaf Scholz vezette koalíciótól, és új kormányt szeretne.

Scholz kancellár mintha távolról figyelné a marakodást, miközben a koalíció elveszíti integritását és irányvonalát. A német nemzetbiztonsági tanács létrehozásának terveit például a politikai patthelyzet miatt ejtették: az SPD által vezetett kancellária és a Zöldek által vezetett külügyminisztérium nem tudott megegyezni abban, hogy hova integrálódjon a tanács, és ki legyen felelős annak irányításáért.

Az FDP-s Christian Lindner által vezetett Pénzügyminisztérium és a Zöld Robert Habeck vezette Gazdasági és Klímaügyi Minisztérium közötti nyílt konfliktus akadályozza a szükséges reformokat, és a miniszterek ujjal mutogatnak a másikra.

Az FDP közlekedési minisztere, Volker Wissing például nem hajlandó azonnali programot bemutatni a kibocsátás csökkentésére - amint azt az éghajlatvédelmi törvény előírja -, annak ellenére, hogy nem érik el az éghajlati célt. Wissing korábban blokkolta a belsőégésű autók betiltását az EU-ban 2035-től egészen addig, amíg át nem tudta verni a kormányzaton az e-üzemanyaggal hajtott járművekre vonatkozó kivételeket. A közlekedés forró politikai téma Németországban, az autók országában.

Az FDP csak komoly fenntartásokkal hagyta jóvá (kivételekkel) az új gáz- és olajfűtési rendszerek jövő évtől való betiltását, amelyről a koalíció maratoni ülésén döntött a Zöldek nyomására. Egy felmérés szerint viszont a lakosság csaknem 80 százaléka elutasítja ezt a törvényt.

Olaf Scholz várakozik egy kabinetülés előtt. Van oka a szúrós tekintetre a német kancellárnak. Fotó: EPA/CLEMENS BILAN
Olaf Scholz várakozik egy kabinetülés előtt. Van oka a szúrós tekintetre a német kancellárnak. Fotó: EPA/CLEMENS BILAN

"Több nem lehetséges"

Ez kihatással van a Zöldek moráljára. Ők a második számú erő a kormányban, és Robert Habeck alkancellári, valamint gazdasági és klímavédelmi miniszteri pozíciót tölt be. Most azonban gyakran úgy érzik, hogy legázolják és marginalizálják őket – ráadásul nemcsak az FDP, hanem Scholz kancellár és SPD pártja is.

Március végén próbálta összeszedni magát az egyre működésképtelenebbé váló koalíció. A koalíciós bizottság ülése végül 30 órán át tartott. A Zöldek pedig a végén vesztesként álltak ott leforrázva. "Ebben a koalícióban ennél több nem lehetséges" - vallotta be Habeck szomorúan egy videóüzenetben.

A legtöbb felmérésben a Zöldek állnak a harmadik helyen, a CDU/CSU és az SPD mögött. Robert Habeck tetszési indexe is megroppant, holott tavaly nyáron még ő volt a legnépszerűbb politikus.

Egyre törpébb

A befolyásos hamburgi Der Spiegel címlapsztorit szentelt a "Zöldek törpésedésének", mert még a sokáig népszerű külügyminiszter, Annalena Baerbock is folyamatosan esik vissza a felmérésekben. Közben egyértelműen a legnépszerűbb Boris Pistorius (SPD) új védelmi miniszter, aki gyakorlatias természetével sokakat meggyőz. Még Olaf Scholz is a Zöldek vezetői duója előtt áll.

Az ökopárt különösen a kancellárral áll szemben, mert Scholz több okból is közelebb érzi magát az FDP-hez, mint a Zöldekhez. A liberálisok ugyanis „vezekelnek” egy „baloldali” kormányban való részvételükért azzal, hogy a tartományi választásokon sorra kapják a pofonokat, és ezt a kancellárnak méltányolnia kell. A kancellár ideológiailag is jobban tud együtmműködni az FDP-vel, mint a Zöldekkel.

Az örök klímapárt

A "Spiegel" egy másik problémát is említ: „A küzdelmek egy olyan párttá változtatják a Zöldeket, amely csak egy dolgot tud, és arra mindig ráharap – a klímavédelemre. Hirtelen ismét radikálisnak tekintik őket, holott ez egy olyan besorolás, amelyről azt hitték, hogy már régen túljutottak a néppárttá válás remélt útján."

A "tiltópárt" képe makacsul tapad a Zöldekre, és ebben bizony nem ártatlanok. A legjobb példa a nukleáris kiszállás, amely egy hete, az utolsó három atomerőmű leállásával fejeződött be. A német lakosság sokáig támogatta, de a legutóbbi közvélemény-kutatásokon már egyértelműen elutasították.

Ennek ellenére Habeck ezt átverte a koalíción. Az ellenzék éles bírálatát fejezte ki: "Ez a Zöld klímaminiszter szívesebben üzemeltet széntüzelésű erőműveket, mint a klímasemlegeseket" - panaszkodott Jens Spahn (CDU) volt egészségügyi miniszter: "Ez egy fekete nap a klímavédelem számára Németországban.”

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely a második újraszámláláson is győzött
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:20
A regnáló főpolgármester az első újraszámlálás után kialakult 41 szavazatos különbségét 293-ra növelte.
Makro / Külgazdaság Örülhetnek a franciák - az infláció 2,2 százalékra mérséklődött júniusban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:31
Az előző hónapban a drágulás mértéke még 2,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Nem korrigált a statisztikai hivatal: 5,2 százalékkal kisebb a kibocsátás
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:30
Igaz, munkanaphatással korrigálva csak 4,9 százalékkal csökkent az ipar termelése, de a legtöbb feldolgozóipari alágban visszaesett a kibocsátás májusban.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a dollárral és a forinttal? Megkezdődtek a találgatások
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 11. 19:11
Az amerikai elnökjelöltek vitája után a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy ha most hétvégén lennének a választások, akkor Donal Trump visszatérhetne a Fehér Házba. Mit hozna ez a gazdaságban?
Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet Orbán Viktor álma
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 14:21
Visszafogott a kereslet az elektromos autók iránt, ezért fontos akkuipari beruházásokat fújhatnak le. Mi lesz így a magyar akkugyártó nagyhatalmi tervekkel?
Makro / Külgazdaság Vészjósló tendencia: kiderült, hány kórházi ággyal kell beérnie a betegeknek a magyar egészségügyben
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 13:11
Hét százalékkal csökkent 10 év alatt az Európai Unióban a kórházi ágyak száma, amely az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2022-ben elvégzett, csütörtökön közzétett felmérésében ismertetett legutóbbi adatok szerint 2,3 millió volt.
Makro / Külgazdaság Jaj az elektromos rollerezőknek!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 12:44
Évente akár több százezer forintba kerülhet a július 16-ától kötelező biztosítás.
Makro / Külgazdaság Megtudtuk, mely amerikai katonai cégek akarnak nagy üzletet Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 11:54
Vannak köztük igazán nagyok is.
Makro / Külgazdaság Meglepetés a szigetországból
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 11:01
A vártnál jobban teljesített a brit gazdaság májusban.
Makro / Külgazdaság Leelőztük Romániát!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 09:57
Legalábbis az inflációban, annak éves szintje ugyanis júniusban 4,9 százalék lett, míg nálunk "csak" 3,7.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG