TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A magyar kormánypárt azzal vádolja az Európai Néppártot, hogy távolodik a keresztény-jobboldali értékektől, és bevándorláspárti irányba tolódik el. A pártcsaládot domináló német pártszövetség hétfőn meghirdetett programjából ugyanakkor kiderül: a CDU-CSU a liberális demokrácián túl kiáll a keresztény gyökerek mellett is, alacsonyan tartaná a menekültek számát, és meg akarja védeni Európa külső határait.
A német négyes: Kramp-Karrenbauer, Merkel, Weber, Söder. EPA/CLEMENS BILAN

A közelmúltban számos magyar kormánypárti politikus és publicista állította vagy utalt arra, hogy az Európai Néppárt (EPP) feladta vagy feladja jobboldali értékeit.

Baloldali Néppárt?

Legutóbb Varga Judit uniós kapcsolatokért felelős államtitkár jelentette ki, hogy az EPP fél-liberális, fél-baloldali párttá alakult át, és az európai parlamenti (EP) választások döntik majd el, hogy vissza tudnak-e térni az eredeti értékekhez.

Március elején Orbán Viktor kormányfő maga is arról beszélt, hogy a Néppárton belüli bevándorláspárti erők az egész pártcsaládot egy „bevándorláspárti nemzetközi szervezetté” akarják átalakítani. Kormánypárti publicisták pedig az egész pártcsaládot, köztük Manfred Weber csúcsjelöltet is baloldali-liberális fordulattal vádolták meg.

Az EPP-ben múlt héten felfüggesztett Fidesznek és támogatóinak az üzenete minden esetben ugyanaz: nem bennük van a hiba, hanem a Néppártban.

Programot hirdetett a CDU/CSU

De valóban ez a helyzet? Ezt próbáltuk kideríteni a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) európai parlamenti választásokra készült programja alapján, amelyet hétfőn Berlinben mutattak be a pártok vezetői.

A német pártszövetségnek döntő befolyása van az EPP-re, ők adják a csúcsjelöltet is. Tehát a pártcsalád egésze csak akkor tolódhat balra vagy liberális irányba, ha ők is ezt teszik.

A CDU és a CSU egyébként most először rukkolt elő közös programmal az EP-választások történetében. A 22 oldalas dokumentum „A mi Európánk erőssé tesz: A biztonságért. A békéért. A jólétért” címet kapta.

Konzervatív és Európa-párti

Egyik fő üzenete, hogy mind a baloldaltól és a Zöldektől, mind a radikális jobboldaltól megkülönböztetik magukat.

„A CSU és CDU egy hangsúlyozottan konzervatív és Európa-párti programmal akarja magát elhatárolni a szociáldemokratáktól, a Zöldektől és az AfD-től (Alternatíva Németországért)”

- emelte ki a DPA hírügynökség. Ezzel összhangban Markus Söder, a CSU elnöke a programhirdetést megelőző ülésen arról beszélt, hogy a pártszövetségnek meg kell védenie Európát, és nem szabad átengednie a kontinenst sem a szabad határokat preferáló Zöldeknek, sem a populistáknak.

Erős, egységes Európa

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke szerint erős és egységes Európára van szükség, hogy ne csak az Egyesült Államok és Kína diktálja a szabályokat a világban. Hozzátette: az EP-választáson a fő kérdés az, hogy miként alakítsuk Európát, nem pedig az, hogy „Európa mellett vagy ellen” vagyunk.

Szerinte a jelenkor fontos kérdéseire – jólét alapjainak biztosítása, klímavédelem, migráció, kül- és biztonságpolitika – Európa jelenleg nem ad világos választ, és nem képes cselekedni. A pártszövetség viszont tudja a megfelelő válaszokat, fűzte hozzá a pártelnök.

Kereszténydemokrata jövő

Manfred Weber arról beszélt, hogy erős és kereszténydemokrata Európára van szükség.

„Egy kereszténydemokrata jövőbe szeretnénk vezetni Európát”

- jelentette ki az EPP csúcsjelöltje. A további célok között említette a „mi Európánk” és a határok védelmét, az európai hadsereg felállítását, az erős nemzeteket és egy Marshall-segély létrehozását Afrika számára.

Szerinte a pártszövetség programja összhangban van „Adenauer, Kohl és Merkel” hagyományával. Konrad Adenauer 1950 és 1966, Helmut Kohl 1973 és 1998, Angela Merkel pedig 2000 és 2018 között vezette a CDU-t.

A PROGRAM

A CDU a honlapján részletezte is közös programjuk főbb pontjait (ezek kivonatát közöljük - a szerk.):

1. Európa erőssé tesz.

„A mi Európánk” kiáll az értékeink mellett, megvédi a nyílt társadalmat, a liberális demokráciát és a szociális piacgazdaságot. Együtt vagyunk képesek megvédeni a polgárokat. Nem engedjük át Európát a populistáknak.

2. Európa a polgárait szolgálja.

Európa minden polgárának esélyt kínál a szabad és biztonságos életre. Európán belül mindenki szabadon mozoghat és vállalhat munkát. Törődünk a gyengékkel is, garantáljuk az alapvető munkavállalói jogokat, segítjük a kulturális örökség megmaradását.

„A mi Európánk büszke a városaira, a falvaira és a régióira. A haza identitást teremt és védettséget ad. Erősíteni akarjuk a régiókat, támogatni akarjuk a vidéki térségeket. Szeretnénk minden európai nyelvet megvédeni, és a német súlyát erősíteni az EU-ban.”

3. Európa jólétet teremt.

Innovációs unióra van szükség, a szociális piacgazdaságot fenn kell tartani. A globalizációt szabályok közé kell terelni, ugyanakkor az EU belső piacait mások előtt is meg kell nyitni. A protekcionizmust és a bezárkózást elutasítjuk.

Szintén elvetjük egy közös európai pénzügyminiszteri poszt létrehozását, valamint az adósságok közössé tételét. Európai Valutaalapra van szükség. A gazdasági növekedést össze kell hangolni a klímavédelemmel.

4. Európa biztonságot teremt.

Az emberek elvárják az államtól, hogy biztosítsa a biztonságos és szabad életet, és ezt Európának a jövőben is garantálnia kell. Erre azoknak is joguk van, akik jogosan keresnek nálunk menedéket.

A bűnözés és a terrorizmus ellen az európai hatóságok összehangolásával kell fellépni.

„Hatékonyan kell védeni az EU külső határait. A Frontex határügynökségnek operatív határvédelmi rendőrséggé kell válnia, és 10 ezer plusz határőrt és közvetlen beavatkozási jogköröket kell kapnia. Amíg a külső határok nincsenek teljes mértékben biztosítva, addig támogatjuk az ideiglenes EU-n belüli határellenőrzéseket.”

Európa tartja magát a humanitárius kötelezettségeihez. Európában tranzitzónákra, Észak-Afrikában regionális befogadóközpontokra van szükség.

„A hozzánk érkező menekültek számának tartósan alacsonynak kell maradnia.”

5. Európa békét teremt.

A mi Európánk a legsikeresebb békeprojekt, kiáll a Nyugat értékeiért, szavára figyelnek a világban. Fontos, hogy képes legyen megvédeni magát, és 2030-ig fel kell állítani egy közös európai hadsereget.

A bajban lévő embereken helyben kell segíteni.

„Meg akarjuk szüntetni azokat az okokat, amelyek az embereket menekülésre késztetik. Helyben (szülőhelyükön) kell életperspektívát nyújtani számukra.”

Erre szolgál az Afrikának szánt Marshall-segély, a munkahelyteremtést pedig magánbefektetések és fair kereskedelmi együttműködések által kell segíteni.

5. Európa összetart.

A keresztény emberkép, a felvilágosodás és a humanizmus a kultúránk és az együttélésünk alapjait jelentik. A kulturális erőnket a közös európai identitás és a kulturális sokszínűség adja. A tolerancia mélyen gyökerezik. Európa megvédi az értékeit, és az embert teszi a középpontba. A nők és lányok egyenjogúsága nem vonható kétségbe.

Erősíteni kell a demokráciát, a transzparenciát és nemzeti parlamentek szerepét. A politikát emberközelibbé kell tenni. 2024-ig nem bővíthető az EU. Törökország teljes értékű EU-tagságát elutasítjuk.

6. Európa egy stabilitási unió.

A mi Európánk gondoskodik a stabilitásról és a szociális biztonságról, ugyanakkor az önállóság és személyes felelősség fontosságát is hangsúlyozza. A stabilitás ugyanis otthon kezdődik.

ÖSSZEGZÉS:

A CDU-CSU EP-programja egy mérsékelt, modern jobbközép program. Kiáll Európa keresztény gyökerei és az európai identitás mellett, de egyúttal a liberális demokrácia mellett is. Meg akarja védeni az EU határait, alacsonyan tartaná a menedékkérők számát, és nagyrészt Európán kívül segítene a rászorulókon.

Ugyanakkor a dokumentumban sok a lózung és relatív kevés a konkrétum, néhány jobboldali érték (család, nemzet) elsikkad vagy kimarad, az iszlám befolyás is csak utalásszerűen kerül szóba. Kérdés az is, hogy a programból mennyi valósulna meg. És azon is lehet vitatkozni, hogy a mai CDU-CSU mennyiben hasonlít az Adenauer vagy Kohl korabeli pártra.

Ezzel együtt, a program egészét tekintve részben teljesen hamisnak, részben erősen túlzónak tűnik az az állítás, miszerint a pártszövetség (és ezáltal az EPP) baloldali, liberális vagy bevándorláspárti irányba tolódik el.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél