Hirdetés

Die Welt: megalázták Orbán Viktort – a Fidesztől hangos a világsajtó

Wéber Balázs, 2019. március 21., 11:43

Egyszerre lehet megalázó döntés és ügyes trükk az Európai Néppárt határozata a Fidesz tagságának felfüggesztéséről. Orbán Viktor ugyanakkor továbbra is szeretne a pártcsalád tagja maradni, aminek hátterében hideg politikai kalkuláció állhat - írják külföldi lapok.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban scatches his cheek as he attends a press conference at the end of the European People's Party (EPP) Political Assembly at the European Parliament in Brussels, Belgium, 20 March 2019. The Fidesz party of Orban has been temporary suspended by EPP. EPA/STEPHANIE LECOCQ
Orbán Viktor tegnapi brüsszeli sajtótájékoztatóján. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Jelentős terjedelemben foglalkozik a nemzetközi sajtó azzal, hogy tegnap az Európai Néppárt (EPP) politikai közgyűlése hatalmas többséggel megszavazta a Fidesz tagságának felfüggesztését.

Megalázó döntés

Az EPP döntésével megalázta Orbán Viktort – írja véleménycikkében a Die Welt. A konzervatív német napilap szerint ugyanis a Fidesznek mostantól nincsenek jogai a pártcsaládban, mégis továbbra is támogatnia kell azt.

Hirdetés

„Orbán mindig büszke magyarnak állítja be magát, de mint ilyennek, soha nem szabadott volna elfogadnia ezt a megalázást, és magától pontot kellett volna tennie az ügyre. De nem ez történt, ami azt jelzi, hogy Orbánnak sürgősen szüksége van az EPP-re, és továbbra is mindenképp hatalmi bázisként akarja használni a számos fontos kormányfőt tagjai közt tudó konzervatív pártszövetséget Európában. Nem akar a piszkos sarokba állni Le Pennel és társaival.”

A Welt szerint az EPP-nek már rég ki kellett volna zárnia a Fideszt, mivel a magyar kormány politikája már régóta nem egyeztethető össze a pártcsalád alapértékeivel, és ezt számos vizsgálat bizonyította. Az EPP most mégis egy újabb bizottságot állít fel az ügyben, amely az értékek betartását hivatott ellenőrizni.

Ügyes trükk

A lap szerint azonban ez a testület hű pártkatonákból áll, és a pártvezetésnek tetsző ítéletet hoz majd. Felállítása ügyes trükk Manfred Weber, a Néppárt csúcsjelöltje részéről, aki ezáltal időt nyer, és miközben azt sugallja, hogy kritikusan felülvizsgálja az orbáni politikát, egyúttal esélyt ad arra, hogy a Fidesz visszaszerezze a tagságát.

Ez nem tiszta, de hatalompolitika szempontjából jó lépés, írja a Die Welt. (A cikk alatti szavazás tanúsága szerint ugyanakkor az olvasók nagy többsége nem ért egyet a szerzővel – a szerk.)

Hideg kalkuláció

Szintén nagy terjedelemben foglalkozik a Fidesz felfüggesztésével a BBC. A brit közszolgálati adó budapesti tudósítója, Nick Thorpe szerint Orbán Viktor hideg politikai kalkulációból döntött úgy, hogy tovább harcol az EPP-tagságért.

A pártcsaládon belüli szavazati jog és a jelöltállítás lehetőségének elvesztése ugyanis kis ár a megmaradó tagságért. Ráadásul a Fidesz-szavazók többsége EU-párti.

„Sok Fidesz szavazó attól fél, hogy a kiesés egy európai intézményből – az EPP-ből – azt jelentené, hogy megindulnak a lejtőn, és végül Magyarország az Európai Unióból is kiesik”

- írja a BBC, és emlékeztet arra, hogy a magyar kormánypárt folyamatosan monitorozza a közvélemény reakcióit.

Nick Thorpe szintén úgy véli, hogy Orbán Viktor a tagság megőrzésével továbbra is platformként használhatja az EPP-t migránsellenes retorikájához. Ha pedig a bevándorlás-ellenes erők jól szerepelnek a májusi európai parlamenti választásokon, akkor dönthet úgy, hogy kilép a Néppártból, és csatlakozik hozzájuk.

Puha diktatúra

Hosszú riportban foglalkozik a Fidesz körüli fejleményekkel a New York Times is. Az amerikai napilap szerint „Orbán úr” az elmúlt kilenc évben puha diktatúrát épített ki az Európai Unión belül, amit Brüsszel nagyrészt tétlenül nézett, és eddig a Néppárt is védelmet nyújtott neki.

A lap szerint azáltal, hogy az EPP felfüggesztette, de nem zárta ki a Fideszt, számíthat a májusban megválasztandó képviselőire az Európai Parlamentben, és így csökkentheti a „populista szélsőjobb” jelöltek várható hullámának hatását.

Hatalmas többség

Mint ismert, tegnap az Európai Néppárt azonnali hatállyal felfüggesztette a Fidesz tagságát. A pártcsalád politikai közgyűlésén 190-en szavaztak a felfüggesztés mellett, és hárman ellene.

Az EPP közleménye szerint az ezt megelőző döntést ugyanerről az EPP elnöksége a magyar kormánypárttal együtt hozta meg. A Néppárt honlapján elérhető dokumentum úgy fogalmaz: az elnökség és a Fidesz közösen megegyezett arról, hogy a Fidesz felfüggeszti tagságát az EPP-ben. (Erről a dokumentumról szavazott később a politikai közgyűlés.) Orbán Viktor tegnap esti brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz egyoldalúan függeszti fel jogainak a gyakorlását.

A kérdés azért került napirendre, mert előzőleg 13 tagpárt kezdeményezte a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését.

Az EPP szerint a tegnapi döntés következtében Orbán Viktor nem vehet részt az EPP csütörtöki, az EU csúcstalálkozóját szokásosan megelőző tanácskozásán, a Fidesz nem jelölhet politikust a pártcsalád különböző tisztségeire, és nem szólhat bele jövőbeni politikai irányvonalának alakításába.

Ezzel párhuzamosan az EPP felállít egy vizsgálóbizottságot, az úgynevezett bölcsek tanácsát, amely  tanulmányozni fogja a magyarországi fejleményeket és értékeli majd a Fidesz politikáját. A vizsgálat befejeződéséig a Fidesz tagsága függőben marad.    

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Dupla annyi magyar szolgál az új Európai Bizottság biztosi kabinetjeiben, mint eddig

Dupla annyi magyar szolgál az új Európai Bizottság biztosi kabinetjeiben, mint eddig

Az eddigi egy helyett két magas szintű pozícióba is magyarok kerültek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?