5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Egyszerre lehet megalázó döntés és ügyes trükk az Európai Néppárt határozata a Fidesz tagságának felfüggesztéséről. Orbán Viktor ugyanakkor továbbra is szeretne a pártcsalád tagja maradni, aminek hátterében hideg politikai kalkuláció állhat - írják külföldi lapok.
Orbán Viktor tegnapi brüsszeli sajtótájékoztatóján. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Jelentős terjedelemben foglalkozik a nemzetközi sajtó azzal, hogy tegnap az Európai Néppárt (EPP) politikai közgyűlése hatalmas többséggel megszavazta a Fidesz tagságának felfüggesztését.

Megalázó döntés

Az EPP döntésével megalázta Orbán Viktort – írja véleménycikkében a Die Welt. A konzervatív német napilap szerint ugyanis a Fidesznek mostantól nincsenek jogai a pártcsaládban, mégis továbbra is támogatnia kell azt.

„Orbán mindig büszke magyarnak állítja be magát, de mint ilyennek, soha nem szabadott volna elfogadnia ezt a megalázást, és magától pontot kellett volna tennie az ügyre. De nem ez történt, ami azt jelzi, hogy Orbánnak sürgősen szüksége van az EPP-re, és továbbra is mindenképp hatalmi bázisként akarja használni a számos fontos kormányfőt tagjai közt tudó konzervatív pártszövetséget Európában. Nem akar a piszkos sarokba állni Le Pennel és társaival.”

A Welt szerint az EPP-nek már rég ki kellett volna zárnia a Fideszt, mivel a magyar kormány politikája már régóta nem egyeztethető össze a pártcsalád alapértékeivel, és ezt számos vizsgálat bizonyította. Az EPP most mégis egy újabb bizottságot állít fel az ügyben, amely az értékek betartását hivatott ellenőrizni.

Ügyes trükk

A lap szerint azonban ez a testület hű pártkatonákból áll, és a pártvezetésnek tetsző ítéletet hoz majd. Felállítása ügyes trükk Manfred Weber, a Néppárt csúcsjelöltje részéről, aki ezáltal időt nyer, és miközben azt sugallja, hogy kritikusan felülvizsgálja az orbáni politikát, egyúttal esélyt ad arra, hogy a Fidesz visszaszerezze a tagságát.

Ez nem tiszta, de hatalompolitika szempontjából jó lépés, írja a Die Welt. (A cikk alatti szavazás tanúsága szerint ugyanakkor az olvasók nagy többsége nem ért egyet a szerzővel – a szerk.)

Hideg kalkuláció

Szintén nagy terjedelemben foglalkozik a Fidesz felfüggesztésével a BBC. A brit közszolgálati adó budapesti tudósítója, Nick Thorpe szerint Orbán Viktor hideg politikai kalkulációból döntött úgy, hogy tovább harcol az EPP-tagságért.

A pártcsaládon belüli szavazati jog és a jelöltállítás lehetőségének elvesztése ugyanis kis ár a megmaradó tagságért. Ráadásul a Fidesz-szavazók többsége EU-párti.

„Sok Fidesz szavazó attól fél, hogy a kiesés egy európai intézményből – az EPP-ből – azt jelentené, hogy megindulnak a lejtőn, és végül Magyarország az Európai Unióból is kiesik”

- írja a BBC, és emlékeztet arra, hogy a magyar kormánypárt folyamatosan monitorozza a közvélemény reakcióit.

Nick Thorpe szintén úgy véli, hogy Orbán Viktor a tagság megőrzésével továbbra is platformként használhatja az EPP-t migránsellenes retorikájához. Ha pedig a bevándorlás-ellenes erők jól szerepelnek a májusi európai parlamenti választásokon, akkor dönthet úgy, hogy kilép a Néppártból, és csatlakozik hozzájuk.

Puha diktatúra

Hosszú riportban foglalkozik a Fidesz körüli fejleményekkel a New York Times is. Az amerikai napilap szerint „Orbán úr” az elmúlt kilenc évben puha diktatúrát épített ki az Európai Unión belül, amit Brüsszel nagyrészt tétlenül nézett, és eddig a Néppárt is védelmet nyújtott neki.

A lap szerint azáltal, hogy az EPP felfüggesztette, de nem zárta ki a Fideszt, számíthat a májusban megválasztandó képviselőire az Európai Parlamentben, és így csökkentheti a „populista szélsőjobb” jelöltek várható hullámának hatását.

Hatalmas többség

Mint ismert, tegnap az Európai Néppárt azonnali hatállyal felfüggesztette a Fidesz tagságát. A pártcsalád politikai közgyűlésén 190-en szavaztak a felfüggesztés mellett, és hárman ellene.

Az EPP közleménye szerint az ezt megelőző döntést ugyanerről az EPP elnöksége a magyar kormánypárttal együtt hozta meg. A Néppárt honlapján elérhető dokumentum úgy fogalmaz: az elnökség és a Fidesz közösen megegyezett arról, hogy a Fidesz felfüggeszti tagságát az EPP-ben. (Erről a dokumentumról szavazott később a politikai közgyűlés.) Orbán Viktor tegnap esti brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz egyoldalúan függeszti fel jogainak a gyakorlását.

A kérdés azért került napirendre, mert előzőleg 13 tagpárt kezdeményezte a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését.

Az EPP szerint a tegnapi döntés következtében Orbán Viktor nem vehet részt az EPP csütörtöki, az EU csúcstalálkozóját szokásosan megelőző tanácskozásán, a Fidesz nem jelölhet politikust a pártcsalád különböző tisztségeire, és nem szólhat bele jövőbeni politikai irányvonalának alakításába.

Ezzel párhuzamosan az EPP felállít egy vizsgálóbizottságot, az úgynevezett bölcsek tanácsát, amely  tanulmányozni fogja a magyarországi fejleményeket és értékeli majd a Fidesz politikáját. A vizsgálat befejeződéséig a Fidesz tagsága függőben marad.    

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Éles irányváltás Japánban, szigorúbbak lettek a feltételek
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:48
Mérföldkőhöz érkezett a japán gazdaság. A jegybank lezárta a negatív kamatok időszakát. 
Makro / Külgazdaság Most úgy néz ki, hogy az autósok rémálma válik valóra a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:07
Előállt az a helyzet, ami a lehető legkedvezőtlenebb az autósok nézőpontjából. Egyszerre húzza az olaj árát az erős kereslet és tolja a gyenge kínálat, aminek hatása már látszik a tőzsdei jegyzéseken.
Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG