Európai Néppárt
Makro / Külgazdaság Radikális változások a migrációs politikában – sorsdöntő EU-csúcs  
Káncz Csaba | 2023. február 6. 15:21
A Néppárt 2024-ben az EU legnagyobb politikai erejeként igyekszik megszilárdítani pozícióját a „Katargate” botrány nyomán és a migránskérdés napirendre tűzésével. A holland menekültügyi hatóságok már megkongatták a vészharangot. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Meglepő fordulat: Orbán Viktor szövetségesével foghat össze az Európai Néppárt 
Wéber Balázs | 2023. január 29. 06:11
Giorgia Melonit sokáig szélsőjobbosnak tartotta a mainstream politika, amióta azonban Olaszország miniszterelnöke lett, megnyíltak előtte az uniós és pártvezérek ajtói. Az Európai Néppárt akár szövetkezne is vele, hogy megerősítse pozícióit a közelgő EP-választások előtt. Az ötlet ugyanakkor a pártcsaládon belül is vitatott.   
Makro / Külgazdaság Navracsics Tibor: a gyermekvédelmi törvény és a befagyasztott uniós pénzek között nincs kapcsolat 
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 07:51
Szerinte ősszel megszülethet a megállapodás a helyreállítási alapról. 
Makro / Külgazdaság Weber uniós pénzt adna az antimigráns kerítésre  
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 7. 14:20
Támogatni kell EU-s forrásokkal a közösség területére Fehéroroszország felől érkező illegális migráció feltartóztatását szolgáló lengyelországi határkerítés megépítését, véli Manfred Weber.
Makro / Külgazdaság Soha nem volt ennyire gyenge az Európai Néppárt Salvini szerint 
MTI | 2021. november 5. 06:45
A baloldallal szembehelyezkedő, "identitástudatú", konzervatív és jobbközép európai politikai erőt vázolt fel Matteo Salvini, a Liga vezetője a csütörtök este tartott rendkívüli tanácskozásán, amelyet a párt irányvonalának meghatározására hívott össze.
Makro / Külgazdaság Megszenvedheti a Néppárt a Fidesz kiválását 
Wéber Balázs | 2021. május 27. 17:09
Ha ma lennének az EP-választások, a jobbközép pártcsalád már csak jóval kisebb előnnyel nyerne, mint két évvel ezelőtt – derül ki egy aktuális felmérésből. Ebben jelentős szerepe van a Fidesz távozásának.
Makro / Külgazdaság Most már hivatalosan is távozik a Fidesz az Európai Néppártból  
Privátbankár.hu | 2021. március 18. 18:06
Novák Katalin jelentette be a hírt.
Makro / Külgazdaság Robbant a Fidesz-bomba az EP-ben – de mi lesz ezután? 
Wéber Balázs | 2021. március 3. 18:27
A Fidesz előremenekült azzal, hogy bejelentette kilépését a néppárti EP-frakcióból. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint ugyanakkor ez még nem jelenti automatikusan távozását a pártcsaládból. Az EP-ben két frakció jöhet szóba új partnerként a magyar kormánypárt számára, de új frakció alakítása sem kizárt. Egy német kormányközeli forrásunk szerint Berlin most visszafogott volt az ügyben, a német napirendet jelenleg más témák uralják.      
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: megszavazta a módosítást a Néppárt, távozik a Fidesz a frakcióból 
Wéber Balázs | 2021. március 3. 11:28
Az Európai Parlament (EP) néppárti frakciója ma megszavazta azokat a módosításokat, amelyek a fideszes képviselők együttes kizárását is lehetővé teszik a képviselőcsoportból. Válaszul a magyar kormánypárt bejelentette távozását a frakcióból.
Makro / Külgazdaság „Feltételeink vannak Orbán Viktor számára” – Nagyon érik a Fidesz-Néppárt szakítás 
Wéber Balázs | 2021. március 1. 17:16
Eldurvulni látszik a két éve húzódó konfliktus a magyar kormánypárt és a jobbközép pártcsalád között: a Néppárt az összes fideszes képviselő tagságát felfüggesztené az EP-frakcióban. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a pártcsaládot domináló német CDU/CSU-ban olyan változások történtek, amelyek nem előnyösek a Fidesz számára. Emiatt a Néppárton belüli erők egy része elérkezettnek láthatja az időt arra, hogy megszabaduljon a magyar kormánypárttól.
Makro / Külgazdaság Dagad a botrány a Néppártban – újabb részletek a Deutsch-ügyről 
Wéber Balázs | 2020. december 18. 10:53
Egyre nagyobb hullámokat vet a konzervatív pártcsaládban a Deutsch-ügy: számos képviselő szigorúbb ítéletet szeretett volna, egy finn képviselő pedig kilépéssel fenyeget, ha nem döntenek a magyar politikus kizárásáról. Német sajtóhírek szerint Deutsch Tamást a CDU és a CSU, na meg Orbán Viktor mentette meg.
Makro / Külgazdaság Megúszhatja Deutsch Tamás a gestapós beszólást 
Wéber Balázs | 2020. december 16. 10:46
Ma dönthet az Európai Néppárt arról, kizárja-e Deutsch Tamást az európai parlamenti frakciójából, és ezáltal kockáztatja-e az összes fideszes képviselője elvesztését. Sajtóhírek szerint Deutsch Tamás valószínűleg maradhat a frakcióban, nem kis részben a németek közbenjárásának köszönhetően.
Makro / Külgazdaság Lazulhat a Fidesz és a Néppárt kapcsolata 
Privátbankár.hu | 2020. december 8. 07:08
Új típusú együttműködést javasol a Fidesz EP delegációja és az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakciója között a magyar kormányfő.
Makro / Külgazdaság Herr Weber! Nem vagyunk balfácánok! - írta Orbán Viktor a Néppárti vezetőnek 
MTI | 2020. december 4. 18:09
Odamondogatós levélben ostorozta Manfred Webert, az Európai Néppárt EP frakcióvezetőjét és a magyar kormányt mind erősebben bíráló más európai politikust Orbán Viktor. Közben kiderült, hogy nem biztos, hogy napirendre veszik a következő EU-csúcson a közösség új hétéves keretköltségvetése (MFF), a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alap (NGEU) és az EU-s források felhasználását jogállami feltételekhez kapcsoló mechanizmus alkotta csomag ügyét.
Makro / Külgazdaság Totális patthelyzet: torkán akadt a Fidesz a Néppártnak 
Wéber Balázs | 2020. szeptember 14. 06:07
Se kiköpni, se lenyelni nem tudja a Fideszt az Európai Néppárt. A magyar kormánypárt tagsága másfél éve fel van függesztve, a döntést folyamatosan halogatják, a vizsgálóbizottság bebukott. A pártcsalád vezetése maga is megosztottnak tűnik, és hallgatásba burkolódzik.
Makro / Külgazdaság A vírus miatt ússza meg a szavazást a Fidesz az EPP-ben 
Wéber Balázs | 2020. szeptember 9. 15:21
Legalábbis a Néppárt elnöke ezzel indokolja a voksolás elmaradását.
Makro / Külgazdaság Az Európai Néppárt 13 tagja kéri, hogy zárják ki a Fideszt 
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 22:10
Megint azt kérik néppárti pártvezérek, hogy zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból. Ezúttal a felhatalmazási törvény miatt.
Makro / Külgazdaság Megszorongatnák az Orbán-kormányt Weber és társai 
Privátbankár.hu | 2020. február 24. 10:01
Sajtóhírek szerint az Európai Néppárt is szeretné felgyorsítani a hetes cikkely szerinti eljárást Magyarországgal szemben.
Makro / Külgazdaság Megint megizzaszthatja egymást Orbán Viktor és Angela Merkel  
Wéber Balázs | 2020. február 10. 13:06
Ma fogadja Orbán Viktort Angela Merkel. Értesüléseink szerint a találkozó egyik fontos témája a Fidesz-Néppárt konfliktus lesz. A magyar kormánypárt tagsága továbbra is fel van függesztve a jobbközép pártcsaládban. A magyar miniszterelnök és a német kancellár Berlinben legutóbb 2018 nyarán találkozott, akkor a közös sajtótájékoztatójuk kisebb szócsatába torkollott.
Makro / Külgazdaság Fekete bárány marad a Fidesz a Néppárton belül 
Privátbankár.hu | 2020. február 4. 08:29
A magyar kormánypárt továbbra sem kapja vissza tagságát, de nem is zárják ki.
Makro / Külgazdaság Február végén lehet az Orbán-Tusk találkozó 
Wéber Balázs | 2020. február 3. 13:40
A tervek szerint február végén egyeztet egymással személyesen Orbán Viktor és Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke a Fidesz néppárti tagságáról, értesült a Privátbankár.hu. A magyar kormánypárt elnöke előtte Angela Merkellel is tárgyalni fog, ezen a megbeszélésen szintén téma lesz a Fidesz-Néppárt konfliktus. Jelzésértékű lehet, hogy a magyar kormányfő ma többek között Matteo Salvinihez, a jobboldali-populista Liga elnökéhez utazik Rómába.
Makro / Külgazdaság Egyre cikibb bohózat lesz a Fidesz-ügy az EPP-ben 
Wéber Balázs | 2020. január 30. 14:29
Az Európai Néppárt eredetileg őszre ígérte a Fideszről szóló jelentést, majd januárra tolta ki a határidőt, tegnap pedig Donald Tusk állítólag már arról beszélt, hogy a jelentés írásos formában nem is létezik. A Néppárt tíz hónapja tolja maga előtt a magyar kormánypárt ügyét anélkül, hogy bármi konkrétat lépett volna. A Fidesz tagsága felfüggesztve marad – a Néppárt döntésképtelen.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor, a Néppárt és a Marslakók – A hét sztorija 
Izsó Márton - Wéber Balázs | 2020. január 24. 20:00
A héten mutatta be a Bölcsek Tanácsa a Fideszről készült jelentését az Európai Néppárt elnökének, Donald Tusknak. De mi a Fidesz-Néppárt balhé lényege? Ki akar kirúgni kit és miért? Hihetünk-e a függő és független médiának? Mire gondol Soros György egy New York-i felhőkarcoló 13. emeletén? És hogy jönnek ide a Marslakók? Tíz kérdés, tíz válasz munkatársunk, Wéber Balázs kommentárjában.
Makro / Külgazdaság A Néppártban tartaná a Fideszt egy vezető CDU-s politikus 
Wéber Balázs | 2020. január 22. 11:25
Daniel Caspary szerint rossz döntés lenne, ha a magyar kormánypártot kizárnák a konzervatív pártcsaládból.
Makro / Külgazdaság Az Európai Néppárt és a Fidesz függőjátszmája 
Gyévai Zoltán - Brüsszel | 2020. január 22. 09:33
A szakításra utaló szaporodó jelek ellenére sem lehet biztosra venni a Fidesz közeli kizárását az Európai Néppártból. Egyelőre kétesélyes, hogy a EPP február 3-4-re összehívott politikai gyűlése egyáltalán döntést hoz majd a közel egy éve húzódó ügyben. Az viszont már biztosra vehető, hogy Donald Tusk, az Európai Néppárt új elnökének kezében futnak össze a szálak és az ő ítélete meghatározó lesz a végeredmény szempontjából.
Makro / Külgazdaság Kiosztotta az új uniós biztost Szijjártó Péter 
Wéber Balázs | 2020. január 21. 15:28
A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint „nem igazán számít”, hogy Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős uniós biztos a jogállamisághoz kötné az uniós pénzek kifizetését. Szijjártó Péter a France 24-nek adott interjúban beszélt arról is, hogy a magyar kormány továbbra sem fogja megvétózni az uniós szankciókat Oroszországgal szemben, a Fidesz pedig maga dönt majd arról, hogy marad-e az Európai Néppártban.
Makro / Külgazdaság Orbán szerint Soros miatt árulta el a Fideszt az Európai Néppárt 
Privátbankár.hu | 2020. január 17. 11:19
A miniszterelnök Soros Györgyöt "a világ első számú oligarchájának" nevezte.
Makro / Külgazdaság Orbán: egy centiméterre voltunk, hogy kilépjünk az Európai Néppártból 
Privátbankár.hu | 2020. január 17. 09:58
A miniszterelnök a Kossuth rádióban méricskélt.
Makro / Külgazdaság Orbán és az olasz fasizmus – februárban új korszak kezdődhet hazánkban 
Káncz Csaba | 2020. január 3. 09:10
Információink szerint februártól Novák Katalin lehet hazánk új külügyminisztere. Novák a legfőbb hazai összekötő az amerikai ultrakonzervatív, neoprotestáns fundamentalista szervezetek felé, amelyek a Családok Világkongresszusa hálózatain keresztül átláthatatlanul költenek dollármilliókat európai – köztük magyar – szélsőjobboldaliak és „családvédők” sztárolására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Donald Tusk: Orbán Viktor a barátom, de... 
Wéber Balázs | 2019. november 21. 15:30
Január végén derülhet ki, hogy kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártból Donald Tusk szerint. A jobbközép pártcsalád új elnöke Orbán Viktort közeli barátjának nevezte, a magyar kormányfő politikai eszméivel, például az illiberális demokráciával ugyanakkor nem ért egyet. A lengyel politikus elárulta azt is, hogy korábban milyen jótanácsot kapott a U2 frontemberétől.
Makro / Külgazdaság Nagyon töri a fejét a Néppárt, hogy mit csináljon a Fidesszel 
Wéber Balázs | 2019. november 20. 13:30
Az Európai Tanács leköszönő elnökét, Donald Tuskot választhatja meg új elnökének az Európai Néppárt zágrábi kongresszusán. Ez nem feltétlenül jó hír a Fidesznek, hiszen Tusk korábban már figyelmeztette a magyar kormánypártot a liberális demokrácia játékszabályainak betartására. A pártcsalád továbbra is megosztott a Fidesszel kapcsolatban, amelynek tagsága fel van függesztve, ezért nem is lesz ott a kongresszuson.
Makro / Külgazdaság A Fidesz néppárti tagsága még mindig be van fagyasztva 
Privátbankár.hu | 2019. október 18. 15:53
Az Európai Néppárt megvédi értékeit, ezért fagyasztotta be a Fidesz tagságát, ami továbbra is érvényes – mondta Manfred Weber.
Makro / Külgazdaság "Orbán Viktor rombolt", a Néppárt hallgat – beolvastak a magyar kormánynak 
Wéber Balázs | 2019. július 29. 13:00
Az Európai Néppártnak egy szava sem volt ahhoz, hogy Orbán Viktor „lerombolta a Magyar Tudományos Akadémiát” – legalábbis ezt írta Jan-Werner Müller, a Princetoni Egyetem oktatója a Süddeutsche Zeitungban. A szerző szerint az EU-ban nincs politikai akarat a magyar és a lengyel kormánnyal szembeni fellépésre, és eddig Ursula von der Leyen is toleránsnak mutatkozik velük szemben. A magyar kormányfő tusványosi beszéde a német lapokat nagyrészt hidegen hagyta.
Makro / Külgazdaság Megint Orbán Viktor nevet a végén? Mégis megtűrnék a Néppártban a Fideszt 
Wéber Balázs | 2019. július 14. 16:00
Német sajtóinformációk szerint a felszín alatt enyhül a feszültség az Európai Néppárt és a Fidesz között, a közelmúltban mindkét fél gesztusokat tett a másik irányába. A magyar kormánypártot vizsgáló néppárti bizottság állítólag kihagy majd néhány kényes témát a jelentéséből. A Fidesz ügye összefügg az uniós vezetői posztokról kötött alkuval, valamint az EP-n belüli pozíciók elosztásával.
Makro / Külgazdaság EU-csúcs: von der Leyen lett a befutó, Weber az EP-vel vigasztalódhat  
Privátbankár.hu | 2019. július 2. 21:57
A sajtóhíreknek megfelelően a német védelmi minisztert, a kereszténydemokrata Ursula von der Leyent jelöli az Európai Tanács az Európai Bizottság elnöki posztjára.
Makro / Külgazdaság Megint felfüggesztették az EU-csúcsot, holnap folytatják  
Wéber Balázs | 2019. július 1. 12:36
Továbbra sem született megállapodás az uniós vezetői posztokról a tegnap kezdődött rendkívüli EU-csúcson Brüsszelben: a tanácskozást ma délben Donald Tusk ismét felfüggesztette.
Makro / Külgazdaság Új nevek kerültek az asztalra a maratoni EU-csúcson 
Wéber Balázs | 2019. július 1. 09:15
Nem bírtak dűlőre jutni éjjel a tagállami vezetők az uniós posztok elosztásáról Brüsszelben. A csúcs ma reggel folytatódott. Sajtóhírek szerint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke új neveket dobott be, miután Frans Timmermanst, a szociáldemokraták jelöltjét az Európai Bizottság elnöki posztjára számos kormányfő – köztük Orbán Viktor – elutasította.
Makro / Külgazdaság Itt a lista: ezek a vezetők lázadtak fel Timmermans ellen 
Privátbankár.hu | 2019. június 30. 21:40
A francia elnök, a német kancellár, valamint a spanyol és a holland miniszterelnök megállapodott arról, hogy az Európai Tanács a szociáldemokrata Frans Timmermanst jelöli az Európai Bizottság elnöki posztjára, számos néppárti kormányfő azonban szembefordult a tervvel. Orbán Viktor mellett a bolgár, a horvát és az ír miniszterelnök is Timmermans ellen szólalt fel, de Lengyelország és Csehország is kritikával fogadta a javaslatot.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Manfred Weber mosolygott, de más lehet a befutó  
Privátbankár.hu | 2019. június 30. 14:15
A néppárti csúcsjelölt a mai rendkívüli EU-csúcson vesz részt. Helyette azonban a szociáldemokraták csúcsjelöltjét javasolhatják az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Kiszivárgott: végleg ejtették Webert - három jelöltről pletykálnak 
Privátbankár.hu | 2019. június 29. 09:15
Lapinformáció szerint végleg ejtették Webert - három név forog a kalapban, egy francia, egy bolgár és egy horvát politikusé. Krisztalina Georgieváról korábban azt írták, hogy Orbán Viktor jelöltje - de a jelöltek között ott van Michel Barnier neve is, akit a Fidesz öt éve támogatott Jean-Claude Junckerrel szemben.
Makro / Külgazdaság Ejtették Manfred Webert, egy táborban Orbán és Macron – a hét sztorija 
Izsó Márton - Wéber Balázs | 2019. június 21. 20:00
Nem sikerült megegyezniük az uniós kormány- és államfőknek a brüsszeli EU-csúcson arról, hogy ki kövesse Jean-Claude Junckert az Európai Bizottság élén. Miért kínlódnak ennyit? Mi lesz Manfred Weberrel? Hogyan került hirtelen "egy táborba" a két "ősellenség”, Orbán Viktor és Emmanuel Macron? És akkor ki lesz most Juncker utódja? Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Újabb balegyenest kapott Manfred Weber Brüsszelben  
Wéber Balázs | 2019. június 20. 10:40
Sajtóhírek szerint a szociáldemokraták és a liberálisok is jelezték, hogy nem támogatják a néppárti csúcsjelöltet.
Makro / Külgazdaság EP-alkuk: kigolyózhatják a Fideszt a Néppártból 
Wéber Balázs | 2019. június 17. 06:10
Sorra alakulnak a frakciók az új Európai Parlamentben, amelynek erőviszonyai minden eddiginél kiegyensúlyozottabbak lesznek. Most először fordul elő, hogy a Néppártnak a szociáldemokratákkal együtt sem lesz többsége, ezért új szövetségesekre van szüksége. A potenciális partnerek pedig nem nézik jó szemmel, hogy a Fidesz még mindig tagja maradhat a jobbközép pártszövetségnek. Körképünk a régi-új frakciókról és a magyar kormánypárt esélyeiről.
Makro / Külgazdaság Orbánék nélkül ünnepelnek Salviniék Brüsszelben 
Wéber Balázs | 2019. június 13. 11:40
Ma mutatkozik be Brüsszelben az új jobboldali populista frakció, amely az ötödik legnagyobb képviselőcsoport lesz az EP-ben. Matteo Salvini eredetileg Orbán Viktort és pártját is szerette volna a soraiban tudni, ő azonban már inkább maradna az Európai Néppártban. Nemrég még levelet is írt a Fideszt vizsgáló bizottságnak, amelyben európai értékek iránti elkötelezettségét bizonygatja.
Makro / Külgazdaság Új jelzések Budapestről – nagy pókerjátszma része a Fidesz EPP-tagsága 
Wéber Balázs | 2019. június 6. 14:44
Bár a Fidesz a közelmúltban több csatornán keresztül is jelezte, hogy inkább maradna az Európai Néppártban, korántsem biztos, hogy a kívánsága teljesülni fog. Német sajtóértékelések szerint Manfred Webernek most már meg kell szabadulnia a magyar kormánypárttól, különben a szövetséges frakciók nem támogatják jelölését az Európai Bizottság élére. Eközben a Fidesz ügyét vizsgáló néppárti bizottság találkozót kért a magyar kormányfőtől.
Makro / Külgazdaság Orbán pánikban – ezért könyörögte magát vissza a németekhez 
Káncz Csaba | 2019. június 6. 08:54
Viharfelhők gyülekeznek Európa egén, legyen az az olasz politikai és pénzügyi helyzet, a rendezetlen Brexit, avagy a lopakodó kereskedelmi konfliktus Washingtonnal. Értesülésünk szerint Orbán az utóbbi hetekben rendkívül pesszimista lett az európai növekedési kilátásokat illetően és ezzel összefüggésben aggódik a hazai gazdasági dinamika fenntarthatósága miatt. Márpedig ez esetben Orbánnak valóban létszükséglet Berlin támogatása. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán már nem fog az FPÖ-vel fotózkodni – az ibizai kémsztori magyar szála  
Wéber Balázs | 2019. május 30. 06:00
Orbán Viktor és Heinz-Christian Strache, az ibizai botrányba belebukott FPÖ-vezér hasonlít egymásra, de van köztük egy nagy különbség: a magyar kormányfő meg tudta valósítani a terveit - mondta Alexander Dworzak a Privátbankár.hu-nak. A Wiener Zeitung külpolitikai szerkesztője szerint a magyar miniszterelnök mostanában nem fog mutatkozni szabadságpárti vezetőkkel. Végeredményben mégis az ő táborukba kerülhet majd, ha a Fideszt kizárják a Néppártból.
Makro / Külgazdaság Ellentmondott Orbánnak a Fidesz volt miniszterelnök-helyettese 
Privátbankár.hu | 2019. május 28. 10:11
A magyar miniszterelnök szerint Manfred Weber nem való az Európai Bizottság elnöki posztjára, Navracsics Tibor szerint igen.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG