Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Eldurvulni látszik a két éve húzódó konfliktus a magyar kormánypárt és a jobbközép pártcsalád között: a Néppárt az összes fideszes képviselő tagságát felfüggesztené az EP-frakcióban. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a pártcsaládot domináló német CDU/CSU-ban olyan változások történtek, amelyek nem előnyösek a Fidesz számára. Emiatt a Néppárton belüli erők egy része elérkezettnek láthatja az időt arra, hogy megszabaduljon a magyar kormánypárttól.

Újabb törésponthoz érkezhet a héten az Európai Néppárt és a csaknem két éve felfüggesztett tagságú Fidesz viszonya: a konzervatív pártcsalád európai parlamenti (EP) képviselőcsoportja ugyanis szerdán szavaz majd arról a szabálymódosításról, amely alapján a jövőben nemcsak egy képviselőt, hanem kvázi egy egész pártot fel lehet függeszteni a néppárti EP-frakcióban. 

Küszöbön az újabb felfüggesztés

A módosítás, amelyről múlt pénteken egyezett meg zárt ülésen Manfred Weber a nemzeti delegációk vezetőivel, lehetőséget adna a 11 fős fideszes EP-frakció felfüggesztésére is. A kiszivárgott hírek szerint számos képviselő úgy véli, hogy ez – bár ennek a szavazásnak az idejét még nem tűzték ki – meg is fog történni.    

A hírre reagálva Orbán Viktor a hétvégén levélben figyelmeztette Webert: ha szerdán megszavazzák a módosításokat, a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot.

A magyar kormányfő a többi közt kifogásolta, hogy visszamenőleges hatállyal változtatnák meg a szabályokat és szabnának ki szankciókat. Úgy véli, azért írják át „rekordsebességgel” a rendelkezéseket, hogy megkönnyítsék képviselőik kizárását. 

Ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk

- fogalmazott Orbán Viktor.

Kapnak az alkalmon 

De mi állhat az események hátterében, és miért épp most eszkalálódhat a helyzet?  

A Néppártban jelentős befolyással bíró német testvérpártoknál, a Kereszténydemokrata Uniónál (CDU) és a Keresztényszociális Uniónál (CSU) is olyan változások történtek az elmúlt időszakban, amelyek nem kedvezőek a magyar kormánypártnak

- mondta el lapunknak Kiss J. László Németország-szakértő.

Emiatt – tette hozzá – az európai pártcsaládon belüli, Fidesszel szembeni kritikus erők, főleg a skandináv és a Benelux-államokbeli tagpártok most láthatták elérkezettnek az időt arra, hogy megpróbálják kizáratni a Fideszt, vagy legalább tovább gyengítsék helyét a pártcsaládon belül.

Ami az említett változásokat illeti, január elején a CDU a centrista Armin Laschetet választotta új elnökévé legfőbb vetélytársával, a tőle jobbra álló Friedrich Merzzel szemben. (Erről részletesen itt írtunk.)

Feltételeik vannak: Armin Laschet, a CDU új elnöke egy sajtókonferencián Berlinben 2021. január 25-én. EPA/CHRISTIAN MARQUARDTFeltételeik vannak: Armin Laschet, a CDU új elnöke egy sajtókonferencián Berlinben 2021. január 25-én. EPA/CHRISTIAN MARQUARDT

Laschet pragmatikus politikus, alapvetően a merkeli irányvonalat követi. Elhatárolódik például az Alternatíva Németországtól, amely egyes kérdésekben nem áll messze a Fidesztől

- véli Kiss J. László.

Mint mondta, a CDU eddig azt hangoztatta, hogy jobb a pártcsaládon belül tartani a magyar kormánypártot, mivel ezt indokolják politikai és egyéb szempontok, például gazdasági érdekek. (Gondoljunk csak a magyarországi német autógyárakra, amelyek nagyságrendileg 100 millió eurós nyereséget visznek ki az országból - a szerk.)

Kérdés, hogy mennyiben változik majd ez az álláspont a Laschet-érában. A CDU új elnöke már jelezte, hogy bizonyos feltételek betartását várja a magyar kormányfőtől.

Úgy gondolom, hogy a magyarokra és a lengyelekre is szükségünk van az Európai Unióban. Nem szeretném, ha a szélsőjobb irányába sodródnának. Az Európai Néppártnak ugyanakkor világos feltételei vannak, amelyek betartását meg is követeljük majd Orbán Viktortól

- jelentette ki január közepén. Bár a feltételekre nem tért ki részletesen, Orbán Viktor kritikusai általában egyes jogállami és demokratikus normák be nem tartását kérik számon a magyar kormánytól.                 

Új generáció

Szintén nem előnyös a Fidesznek a CSU élén történt váltás: a bajor párt vezetését 2019 januárjában Markus Söder vette át Orbán Viktor régi szövetségesétől, Horst Seehofertől.

A CSU-nál is egy új nemzedék lépett előre. Söder már egy másik generáció, politikailag nyitottabb Seehofernél

- mondja Kiss J. László. Szerinte a párt lassan szakít a régi, Duna-parti regionalizmussal, és nyit az országos politika felé.

Arra a kérdésünkre pedig, hogy végeredményben a CDU/ CSU kezében van-e a Fidesz néppárti tagsága, azt válaszolta:

A CDU/CSU kétségkívül befolyásos pártok. Velük szemben nem lehet döntést hozni a Néppártban.

Súlyos megosztottság 

Mint ismert, a Fidesz tagságát 2019 márciusában függesztették fel a Néppárton belül a magyar demokrácia állapotát illető aggályok miatt. A jobbközép pártcsalád azonban azóta sem tudott dűlőre jutni arról, hogy visszafogadja vagy kizárja soraiból a magyar kormánypártot.

A döntésképtelenség fő oka, hogy maga a Néppárt is végletesen megosztott a kérdésben,

mint ahogy – ezzel szoros összefüggésben – arról sincs egyetértés, hogy centrista vagy jobboldali irányba kellene kormányozni a pártcsaládot.

A konfliktus legutóbb tavaly decemberben lángolt fel, amikor a Néppárt EP-képviselőcsoportja jogfosztottá tette a frakció egyik tagját, Deutsch Tamást gestapós hasonlata miatt. Megvonták tőle a felszólalás jogát az EP plenáris ülésein, valamint megfosztották minden, képviselőcsoporti tagságából eredő pozíciójától a parlamentben.

A frakció akkor arra kérte a Fidesz többi néppárti képviselőjét,

gondolják át, hogy továbbra is összeegyeztethetők-e alapvető politikai meggyőződéseik a frakció értékeivel, és cselekedjenek utóbbiaknak megfelelően, vagy vonják le a következtetéseket. 

Emellett a képviselőcsoport felszólította a Néppártot, hogy amint az egészségügyi körülmények megengedik (tehát enyhül a járványhelyzet), azonnal és véglegesen döntsön a Fidesz tagságáról.

Német elemzők szerint a magyar kormánypárt kizárását eddig alapvetően a CDU/CSU akadályozta meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sorra dőlnek be a nagy kínai hitelek Afrikában
Káncz Csaba | 2021. április 15. 18:49
Több afrikai ország is átütemezést kér kínai projektjeinek adósságára. Az afrikai projektek komoly hasonlóságokat mutatnak a túlárazott és tucatnyi sebből vérző Budapest-Belgrád vasútvonal beruházással.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Emelik a hiánycélt - egyetért a költségvetési tanács
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 15. 17:37
A Költségvetési Tanács egyetért a 2021-es hiánycél emelésével, mivel a járvány harmadik hulláma szükségessé teszi a korábban tervezettnél nagyobb mértékű költségvetési támogatást az egészségügy és a gazdaság számára.
Makro / Külgazdaság Újabb pofonokat kapott az AstraZeneca – felkészül a Johnson&Johnson
Wéber Balázs | 2021. április 15. 16:47
A brit-svéd gyógyszergyártó vakcinája iránti bizalmat a korábbi felfüggesztések már megingatták, a legújabb hírek pedig akár teljesen romba dönthetik. Dánia tegnap teljes egészében törölte az AstraZenecát az oltási programjából, az EU pedig nem hosszabbítaná meg szerződését a céggel, mint ahogy a Johnson&Johnsonnal sem. Magyarország továbbra is teljes körűen használja az AstraZenecát, a Johnson&Johnson (Janssen) vakcinát viszont egyelőre jegeli.   
Makro / Külgazdaság Kormányinfó: 4 millió oltott után lesz jelentősége a védettségi igazolványoknak
Székely Sarolta | 2021. április 15. 12:06
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a járványhelyzetről és a kormánydöntésekről szokásos Kormányinfóján számolt be. 
Makro / Külgazdaság Nagyot esett az építőipar, lassú lesz a kilábalás
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 11:22
Egy év alatt 16,1, az előző hónaphoz képest 11,7 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene - jelentette az idei és a tavalyi februárt összehasonlító összefoglalójában a KSH.
Makro / Külgazdaság Heti csúcson az új fertőzöttek száma, de végre csökken az aktív fertőzötteké
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 09:06
Az aktív fertőzöttek mellett a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma is csökken, de az új fertőzöttek száma emelkedett, az oltás pedig lelassult.
Makro / Külgazdaság Nyári táborozásról, osztálykirándulásról álmodnak a nagycsaládosok
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 08:29
A Nagycsaládosok Országos Egyesülete szerint kimerültek a családok az otthoni online oktatás miatt, és a diákok is szeretnének kirándulni.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdokat pakolt át a kormány - a magyar hírszerzés a legnagyobb nyertes
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 07:21
A Magyar Közlönyben olvasható határozatból derül ki, hogyan tologatja a pénzt a kormány.
Makro / Külgazdaság Amerika véget vet a leghosszabb háborújának: Biden bejelentette a kivonulást
MTI | 2021. április 15. 06:37
Kivonulnak Afganisztánból az amerikai csapatok a New York- i terrortámadás huszadik évfordulójáig, szeptember 11-ig - jelentette be szerdán Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház Roosevelt-termében elmondott beszédében.
Makro / Külgazdaság Moszkva és Peking agresszívabb információs hadviselésre kapcsolt
Káncz Csaba | 2021. április 14. 19:29
A második hidegháború korában újra a nagyhatalmi vetélkedés dominál, ahol a Kreml stratégiai ambíciói eléréséhez Új Generációs Hadviselést alkalmaz. A Vuhanban kitört COVID-19 járvány miatt Kína is magasabb szintre kapcsolta (dez)információs műveleteit világszerte. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél
depositphotos