5p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A magyar kormányfő ajtóstul rontott be a brüsszeli kocsmába, majd lerendezte a benti társaságot. Bár ott már szinte senki sem ül le vele egy asztalhoz, megint nagyjából az lesz, amit ő akar. A jogállamisági mechanizmust kiherélték, így az aligha veszélyezteti a hatalmát. Jegyzet.

Jókora válságot robbantott ki Orbán Viktor miniszterelnök, valamint hű és ez ügyben egyetlen európai szövetségese, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő november közepén azáltal, hogy megvétózta a következő uniós költségvetést és a helyreállítási alapot magában foglaló 1800 milliárd eurós jogalkotási csomagot a jogállamisági mechanizmus – az uniós pénzek kifizetésének jogállamisági feltételekhez kapcsolása – miatt.

A vétó az EU nagy részében minimum barátságtalan lépésnek tűnhetett, hiszen a magyar-lengyel páros egy olyan válságos időszakban akasztotta meg a közösség működését, amikor a vírusválság által megnyomorított gazdaságok a túlélésért küzdenek, és mihamarabb szükségük lenne a gigantikus mentőalap pénzeire.

Ebben a helyzetben megnyomni a vétógombot drasztikus húzás – és akkor az etikai vonatkozásokról még nem is beszéltünk.

Orbánék tehát rárúgták a kocsmaajtót a békésen kólázgató brüsszeli bürokratákra, hűvösen végignéztek a ledöbbent vendégseregen, majd kértek maguknak egy felest.

A meglehetősen otromba lépés nem kevés kockázattal járt – a magyar kormányfő nem tudhatta biztosan, hogy nem vágnak-e hozzá egy széket, vagy nem dobják-e ki közös erővel az ajtón –, végül azonban a dolgok jelenlegi állása szerint bejött.

Berúgta az ajtót: Orbán Viktor érkezik az EU-csúcsra Brüsszelben 2020. december 10-én.  EPA/JOHN THYS / POOL
Berúgta az ajtót: Orbán Viktor érkezik az EU-csúcsra Brüsszelben 2020. december 10-én. EPA/JOHN THYS / POOL

Erejét épp az adta, hogy válsághelyzetben lépték meg. Az EU próbált ugyan pénzmegvonással ijesztgetni, de valójában szorult helyzetben van. Nem mondhat le az új költségvetésről, a friss hitelekről, pénzekről, erősítette meg korábban egy berlini és egy brüsszeli forrásunk.

Orbán Viktor tehát nagyjából elérte, amit akart. A jogállamisági mechanizmust ugyan bevezetik, de olyan formában, amit a magyar kormány relatív könnyű szívvel el tud fogadni.

Nagyrészt ez szűrődik le egyébként az Orbán-pártisággal aligha vádolható külföldi mainstream sajtó híradásaiból is.

A tegnap bejelentett kompromisszum, amely az EU soros elnöki tisztét betöltő Németország és a magyar-lengyel páros között jött létre, öt fontos pontot tartalmaz (ezeket nagyrészt a Financial Times összefoglalója alapján idézzük):

- A mechanizmus és ezáltal a szankciók csak a következő, 2021-2027 közötti uniós büdzsé pénzeit érinthetik, azaz nem alkalmazhatóak a jelenlegi költségvetésből történő kifizetésekre. Ez régóta a magyar kormányfő egyik fő követelése volt.      

- A mechanizmus csak olyan esetekben alkalmazható, amikor veszélyben vannak az „EU pénzügyi érdekei” – tehát az EU által észlelt jogsértés kapcsolatban áll az uniós pénzek felhasználásával. A jogállamiság vélt vagy valós csorbulása, egyes demokratikus értékek sérülése önmagában nem elég a szankcionálási folyamat megindításához.

- A tagállamok az Európai Unió Bíróságához fordulhatnak a mechanizmusról szóló rendelet jogszerűségének ellenőrzése érdekében. Ez jelentősen késleltetheti annak életbe lépését.

- A szankcionálni kívánt ország behúzhatja a „vészféket”, tehát az uniós vezetők elé viheti az adott ügyet. Bár ez nem jelent vétójogot, az EU-nak törekednie kell a közös nevező megtalálására.

- Az EU a mechanizmus keretében egyenrangúan kezeli majd a tagországokat, és egyetlen államot sem diszkriminál.

Összegezve:

Brüsszel alapvetően nem kötheti politikai vagy ideológiai feltételekhez az uniós pénzek kifizetését, és az EU-bíróság vizsgálata miatt jó esetben is csak késéssel tudja elindítani a mechanizmust.

Tehát a 2022-es választások előtt már aligha tud ártani a magyar kormánynak – kell ennél több Orbán Viktornak?  

A meccs persze még nincs teljesen lefutva. A megállapodást a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk a ma kezdődő EU-csúcson, és borítékolható, hogy az Európai Parlamentnek (EP) is lesz egy két-szava az ügyben. Bosszúból most az EP blokkolhatja a költségvetést – nem biztos tehát, hogy ez a megállapodás lesz a végleges.

Az Európai Parlamentben sokan a hajukat tépik, nem minden ok nélkül: eszményeiket felülírta a reálpolitika, a demokrácia írott és íratlan szabályait pedig a jövőben is ki lehet majd játszani anélkül, hogy annak bármi kézzelfogható, érdemi következménye lenne.

Orbán Viktor és harcostársa tehát hátradőlhet, és rendelhet még egy kört. Mármint egymásnak, mert ott lassan senki sem ül le az asztalukhoz. 

Persze nem biztos, hogy a brüsszeli magány zavarja a magyar kormányfőt. Szavazói úgyis azt látják a történetben – szintén nem minden ok nélkül –, hogy a Viktor megint tökös gyerek volt, és jól megfingatta a brüsszeli bagázst.

Ez pedig elég lehet ahhoz, hogy 2022-ben is a neve mellé tegyék az ikszet.

(UPDATE: ma este az EU-csúcson is megállapodás született.)  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia beelőzte a 2030-as világkiállítás indulóit
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:41
Rijád nyerte el kedden a 2030-as világkiállítás rendezési jogát, újabb diplomáciai sikert aratva az Öböl-menti országok számára a tavalyi, katari rendezésű labdarúgó világbajnokság után.
Makro / Külgazdaság Egyre biztosabb, ki lesz a NATO következő főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:33
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára abban bízik, hogy az USA továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, és lassan körvonalazódik, ki követi ő posztján jövőre. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Hatalmas fordulat jönne a háborúban, ha ez a nő lenne Oroszország elnöke
Wéber Balázs | 2023. november 28. 18:59
Oroszországban nem életbiztosítás szembeszállni a hatalommal, egy háromgyerekes édesanya mégis erre készül. Jekatyerina Duncova befejezné a háborút, demokratizálná az országot, és ennek érdekében választásokon győzné le Vlagyimir Putyint. Vadul hangzik, de Oroszországgal kapcsolatban már semmin sem lepődünk meg. Nagyító alatt ezúttal Jekatyerina Duncova.
Makro / Külgazdaság Prolongálná az energiavészhelyzeti kitűzéseket az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 18:34
Egyes uniós energiavészhelyzeti intézkedések meghosszabbítását javasolja az Európai Bizottság – írja az MTI a brüsszeli testület keddi közleményére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Érdekes dolgokat állít Putyin mai beszédében
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:32
Oroszország agressziónak fog tekinteni minden olyan külső provokációt, amelynek célja a vallások és etnikumok közötti belső konfliktusok szítása - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Népi Világtanács 25. kongresszusának keddi ülésén megtartott beszédében.
Makro / Külgazdaság Putyin dühönghet: kemény lépésre szánt el magát Oroszország szomszédja
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:47
Az út zárva van – közölték a finnek.
Makro / Külgazdaság Fura dolog történt Észak-Koreában
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:22
Észak-Korea arról számolt be kedden, hogy voltak ellenszavazatok a két nappal korábbi helyhatósági választásokon, amire a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint évtizedek óta nem volt példa, noha mindenféle választás csak formalitás a diktatórikus országban.
Makro / Külgazdaság WHO: Gázában nagyobb pusztítást végezhetnek a járványok, mint a bombázások
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 15:53
Amennyiben nem javul gyorsan az egészségügyi helyzet a Gázai övezetben, többen halhatnak meg betegségek következtében, mint a bombázások miatt - figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
Makro / Külgazdaság Látni sem akarják Szergej Lavrovot Szkopjéban
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:33
Egyre növekszik az ellenkezés, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részt vegyen az EBESZ szkopjei ülésén. Észtország, Lettország és Litvánia kedden azt mondta, hogy vezető diplomatáik nem vesznek részt, Ukrajna bojkottot hirdetett.
Makro / Külgazdaság A szomszédba jön a NATO elitalakulatainak regionális parancsnoksága
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:13
A marosvásárhelyi helyőrség keretében hozzák létre a NATO regionális különleges műveleti komponensparancsnokságát (Regional Special Operations Component Command - R-SOC). Klaus Iohannis román államfő ezzel kapcsolatos kezdeményezését keddi együttes ülésén hagyta jóvá a kétkamarás bukaresti parlament.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG