Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ma dönthet az Európai Néppárt arról, kizárja-e Deutsch Tamást az európai parlamenti frakciójából, és ezáltal kockáztatja-e az összes fideszes képviselője elvesztését. Sajtóhírek szerint Deutsch Tamás valószínűleg maradhat a frakcióban, nem kis részben a németek közbenjárásának köszönhetően.

Újabb komoly próbatétel vár ma a Fideszre az Európai Néppártban, amely már csaknem két éve döntésképtelen azt illetően, hogy kizárja-e soraiból a felfüggesztett tagságú magyar kormánypártot.

Botránnyá dagadt beszólás 

A Néppárton belül most Deutsch Tamás ügye kerülhet terítékre: a kereszténydemokrata pártcsalád vezetése ma dönthet arról, hogy szavazásra bocsátja-e a magyar EP-képviselő kizárását a frakcióból.

Ennek előzménye, hogy Deutsch Tamás novemberben párhuzamot vont a Gestapo és az ÁVO, valamint Manfred Weber néppárti frakcióvezető kommunikációja között.

Ha nincs semmi takargatnivalód, akkor nem kell félned. Én jól emlékszem, hogy a Gestapónak és az ÁVO-nak ugyanez volt a jelszava

- mondta Deutsch Tamás az ATV Csatt című vitaműsorában Manfred Weber jogállamisági mechanizmus ügyében tett kijelentésére utalva.

Mozog Deutsch Tamás széke az EP-ben. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)Mozog Deutsch Tamás széke az EP-ben. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ezt követően mintegy 40 néppárti EP-képviselő – köztük Othmar Karas osztrák, valamint számos észak-európai képviselő – kezdeményezte a fideszes politikus kizárását a frakcióból.

Deutsch Tamás azóta két alkalommal is írásban kért bocsánatot Manfred Webertől. Második levelében, amelyben a bocsánatkérést Webernek és "minden más kollégának" címezte, a többi közt azt írta a Politico szerint:

Hibáztam, sajnálom. Egyúttal visszavonom az általam használt szerencsétlen hasonlatot.

A németek békülnének

A brüsszeli hírportál ugyanakkor néppárti tisztségviselőkre hivatkozva azt állítja, hogy valószínűleg nem fogják kizárni Deutsch Tamást. Ehhez ugyanis kétharmados többségre lenne szükség a 187 fős frakcióban, márpedig 29 német, valamint csaknem 30 spanyol, olasz és francia EP-képviselő eddig is megvédte a magyar kormánypártot.

Belső források szerint Deutsch kirúgásának az EP-n túlnyúló politikai következményei lennének, ami nem kívánatos Németország számára. Magyarul: Angela Merkel nem akar újabb frontot nyitni Orbán Viktorral azután, hogy sikerült kompromisszumot kötnie vele a jogállamisági mechanizmus ügyében, és így a magyar és a lengyel kormány visszavonta az uniós költségvetési csomag elleni vétóját.

A német képviselők többsége nem fogja megváltoztatni az álláspontját. (….) Merkel pedig a végtelenségig halasztaná a szavazást

- jelentette ki egy német képviselő a Politicónak. A lap arra is emlékeztet, hogy kizárás esetén a többi 12 fideszes EP-képviselő is elhagyná a frakciót szolidaritásból.

Ami pedig a Fidesz esetleges kizárását illeti, egy bennfentes úgy véli: ha arra sor kerülne, akkor Orbán Viktor „hadat üzenne” a magyarországi német gazdasági érdekeltségeknek. Tehát a Fidesz-ügy „nem pártdöntés, hanem állami döntés”.

Manfred Weber a múlt héten azt mondta, hogy a következő hetekben végleges döntést kell hozni a kérdésben. Utalt arra, hogy az elmúlt hetek fejleményei nem jó irányba mutatnak.

Élet a Néppárton kívül

Egy év eleji háttérbeszélgetésen a Fidesz egyik ismert politikusa a Privátbankár.hu kérdésére úgy fogalmazott: még nem keresnek partnert (a pártcsaládon kívül), de ha úgy alakul a helyzet, akkor természetesen meg fogják azt tenni.

Azon felvetésünkre, hogy a szóba jöhető új szövetségesek között van-e az olasz Liga, az osztrák Szabadságpárt és a lengyel Jog és Igazságosság, azt válaszolta:

Háromból kettő talált.

Párton belüli források azt valószínűsítik, hogy ma a Néppárt "csupán" vitázik Fidesz-ügyben, a döntést pedig az új évre halasztja.    

Az EU-csúcson elért kompromisszum hátteréről itt írtunk (Bravúros kompromisszum Brüsszelben: mindenki győztesnek érzi magát), jegyzetünket pedig itt olvashatják: (Orbán Viktor berúgta a kocsmaajtót, kért egy felest, és köszöni, jól van).

Angela Merkel és Orbán Viktor különös szövetségéről itt beszéltünk:

Itt pedig azt elemeztük, hogy milyen politikai vonatkozásai vannak és lehetnek a Szájer-ügynek:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyetemi alapítványok fölözhetik le a kutatómunka hasznát?
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 10:27
A felsőoktatás szabályozására vonatkozó érdekes módosító javaslatok kerültek a parlament elé, melyek fókuszában a modellváltó egyetemek szellemi termékei és azok lehetséges profitja áll. 
Makro / Külgazdaság Nem adja fel a Szuperliga, újratervezést ígérnek az angol klubok kifarolása után
MTI | 2021. április 21. 08:33
Eltökéltek, hogy így is létrehoznak egy új európai versenysorozatot.
Makro / Külgazdaság Otthagyták a Szuperligát a meghívott Premier League csapatok
MTI | 2021. április 21. 06:26
Összeomlott a nagy terv.
Makro / Külgazdaság Terasznyitás előtt: minimális áremeléssel és nagy reményekkel készülnek a vendéglátósok
Kollár Dóra - Székely Sarolta | 2021. április 21. 05:14
A kormány döntése alapján amint megvan a 3,5 millió oltott Magyarországon, másnap nyithatják újra teraszaikat és fogadhatnak vendégeket a vendéglátóhelyek – vendéglátóhelyeket kérdeztünk arról, hogy hogyan készülnek a várva-várt újranyitásra. Van, aki bizakodva zökkenőmentesen, van, aki áremeléssel. Hogy lesz-e csapolt sör, az viszont a szerencse kérdése.
Makro / Külgazdaság Nagy nyitás jöhet, ha elérjük a 4 millió beoltottat
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 19:26
Az egyre biztosabb, hogy több szolgáltatás igénybevételéhez szükséges lesz majd a védettségi igazolvány.
Makro / Külgazdaság Egy nukleáris hatalom is radikalizálódhat Biden döntése nyomán
Káncz Csaba | 2021. április 20. 18:20
A Talibán pontosan érti a washingtoni üzeneteket: az amerikaiak el akarnak tűnni Afganisztánból és mindezt már az elkövetkező hónapokban. A felkelők által újra megalapítandó iszlám emirátus szerte a régióban megerősítheti a radikálisokat, mindenekelőtt a nukleáris fegyverekkel rendelkező Pakisztánban. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A parlament előtt a 2021-es költségvetés módosítása
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:39
A javaslatot még tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés.
Makro / Külgazdaság Megint zöld utat adott az EMA a Johnson&Johnson vakcinájának
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:05
Szerintük az előnye meghaladja a kockázatait.
Makro / Külgazdaság Guardian: kifarolhat a szuperligából a Chelsea és a Manchester City
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:54
A lap értesülései szerint a két brit klub nem fanatikus rajongója az ötletnek, és a globális össztűz miatt már kételkedik abban, hogy jó ötlet lenne a szakadár ligához való csatlakozás.
Makro / Külgazdaság Egy évre lakat került egy Bács-Kiskun megyei presszóra, mert újra vétettek a járványügyi szabályok ellen
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:25
Müller Cecília szerint azért javulnak a járványügyi adatok, mert egyre többen kapják meg az oltást.
hírlevél
depositphotos