<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Ma fogadja Orbán Viktort Angela Merkel. Értesüléseink szerint a találkozó egyik fontos témája a Fidesz-Néppárt konfliktus lesz. A magyar kormánypárt tagsága továbbra is fel van függesztve a jobbközép pártcsaládban. A magyar miniszterelnök és a német kancellár Berlinben legutóbb 2018 nyarán találkozott, akkor a közös sajtótájékoztatójuk kisebb szócsatába torkollott.
Merkel-Orbán kézfogó 2018. július 5-én Berlinben. (Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda, Koszticsák Szilárd/MTI)

Bő másfél év után ismét tiszteletét teszi a német kancellárnál Orbán Viktor: a magyar kormányfő, aki legutóbb 2018 júliusában járt hivatalos látogatáson Berlinben, ma délután tárgyal majd Angela Merkellel a német fővárosban. (A két politikus tavaly augusztusban Sopronban is találkozott egymással, ennek oka azonban egy konkrét esemény, a Páneurópai Piknik 30. évfordulója volt – a szerk.)

A kancellári hivatal előzetes közlése szerint a megbeszélésen a bilaterális kapcsolatok, ezen belül „a Németország és Magyarország közötti pozitív napirend”, valamint Európa-politikai és nemzetközi témák állnak majd a középpontban.

A Fideszről is beszélnek

A Privátbankár.hu egyik kormányzati forrása szerint a megbeszélést Angela Merkel kezdeményezte, és annak egyik témája a Fidesz és az Európai Néppárt közötti konfliktus lesz.

A német Welt viszont úgy tudja, hogy Orbán Viktor kereste a párbeszéd lehetőségét Merkellel, valamint Annegret Kramp-Karrenbauerrel, a Néppárt egyik meghatározó pártjának, a Kereszténydemokrata Uniónak az elnökével, akivel – legalábbis az előzetes hírek szerint – külön találkozót tart majd a német fővárosban. (Időközben Kramp-Karrenbauer bejelentette, hogy nem kíván a párt kancellárjelöltjeként indulni a következő szövetségi parlamenti választáson, és a jelöltkiválasztás folyamatának megszervezése után távozni fog a párt éléről – a szerk.)

Prolongált felfüggesztés

Mint ismert, a Fidesz tagsága az Európai Néppártban tavaly március óta fel van függesztve a magyar demokrácia állapotát illető aggályok miatt. Az ügyet egy háromtagú néppárti bizottság (az úgynevezett Bölcsek Tanácsa) vizsgálta, amelynek az eredeti ígéretek szerint tavaly ősszel kellett volna beterjesztenie a jelentését, és a Néppárt vezetése ez alapján döntött volna a Fidesz további sorsáról.

A jelentés azonban végül csak idén január végén került Donald Tusk, a Néppárt új elnöke elé, ráadásul – sajtóhírek szerint – a Bölcsek Tanácsa ugyanúgy megosztott a kizárás kérdésében, mint a Néppárt. Emiatt Donald Tusk elnapolta a végleges döntést, és továbbra is felfüggesztve hagyta a Fidesz tagságát.

A Néppárt elnöke múlt héten azt mondta: amíg a Fidesz nem változtat politikáján az aggályosnak ítélt területeken – demokratikus normák, jogállamisági elvek, véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartása –, addig nem lát lehetőséget a párt visszafogadására.

Értesüléseink szerint egyébként Orbán Viktor és Donald Tusk február végén személyesen is egyeztet majd egymással.

Ambivalens kapcsolat

Ami az Orbán-Merkel találkozókat illeti, a két politikus viszonya ambivalens. Egyrészt nem győzik hangsúlyozni, hogy partnerként tekintenek egymásra és jó viszonyra törekszenek – már csak a hazánkban nagy erőkkel jelen lévő német cégek miatt is –, másrészt azt sem rejtik véka alá, hogy bizonyos kérdésekben (magyar demokrácia állapota, migráció) meglehetősen eltér a véleményük.

A 2018 júliusi találkozójuk utáni sajtótájékoztató például kisebb szócsatába torkollott, amelyben végül a kancelláré lett az utolsó szó. A tervek szerint egyébként ma a megbeszélés előtt tartanak majd közös sajtóeseményt.

Újabb pengeváltás jöhet

A Welt emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor Angela Merkel migrációs politikájának egyik legvehemensebb kritikusa, ráadásul már többször utalt arra, hogy a Néppárttól jobbra álló politikai erők között kereshet új szövetségest. A kancellár – Orbánnal ellentétben – a Néppárt centrista, mérsékeltebb szárnyához tartozik.

Minden esély megvan tehát arra – tesszük hozzá –, hogy a két politikus ma is alaposan megizzasztja egymást a színfalak mögött.

Mi a Fidesz-Néppárt balhé lényege? Hihetünk-e a függő és független médiának? Mire gondol Soros György egy New York-i felhőkarcoló 13. emeletén? És hogy jönnek ide a Marslakók? Tíz kérdés, tíz válasz videókommentárunkban:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jön az utolsó lehetőség, hogy még idén felminősítsék Magyarországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 17:38
A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő - tavaly óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartják nyilván a magyar szuverén osztályzatot, valamelyest gyengébb szinten, mint a többiek.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg a nyugati szövetséget az amerikai-angol-ausztrál biztonsági egyezmény
Káncz Csaba | 2021. szeptember 19. 16:12
A The Times értesülései szerint az Egyesült Királyságban csak 10 ember tudott a titkos tárgyalásokról, amelyek március óta tartottak. Górcső alá vesszük az egyezmény amerikai és európai geopolitikai kihatásait. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Brüsszelben megtárgyalják, mit kezdjenek a magyar szputnyikosokkal és sinopharmosokkal
MTI | 2021. szeptember 19. 12:18
Az MSZP szerint megoldás születhet a keleti vakcinákkal beoltott magyar állampolgárok uniós Covid-igazolványának ügyére, miután az egyik illetékes uniós testület napirendjére tűzi annak tárgyalását - mondta a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Feszültség az amerikai országok között: van, akinek elege van az USA-ból
MTI | 2021. szeptember 19. 11:12
A latin-amerikai és karibi országoknak az Európai Unióhoz hasonló szervezetet kellene létrehozniuk - jelentette ki a latin-amerikai országok többségét tömörítő térségi szervezet (CELAC) szombati csúcstalálkozóján a házigazda Mexikó elnöke, Andrés Manuel López Obrador.
Makro / Külgazdaság Csúnyán megütötte a járvány az európai top focicsapatokat
Csabai Károly | 2021. szeptember 18. 17:48
Angliában a Manchester United, Olaszországban a Juventus számolt be arról, mekkora veszteségeseket voltak kénytelenek elkönyvelni.
Makro / Külgazdaság A Brexit miatt rosszul járt hazai cégek kaphatnak segítséget
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 15:36
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint összesen 22 milliárd forintra lehet pályázni október 11-15. között.
Makro / Külgazdaság Zsebbevágó szankció készül az Orbán-kormánnyal szemben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 12:48
Magyarország uniós támogatásoktól eshet el az LMBTIQ közösség jogait csorbító törvénymódosítások miatt. Jelenleg az Európai Bizottság (EB) vizsgálja, hogy a jogszabályi változtatások a jogállamisági rendelet hatálya alá esnek-e, azaz az EU pénzügyi érdekeit veszélyeztető módon sértik-e a jogállami normákat.
Makro / Külgazdaság Több pénzt spórolnak a szülők a gyerekeiknek, mint a pandémia előtt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 09:34
Az OTP Bank saját adatai alapján a gyermekeinkről való gondoskodás továbbra is a legnépszerűbb megtakarítási célok között szerepel.
Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos