TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ma fogadja Orbán Viktort Angela Merkel. Értesüléseink szerint a találkozó egyik fontos témája a Fidesz-Néppárt konfliktus lesz. A magyar kormánypárt tagsága továbbra is fel van függesztve a jobbközép pártcsaládban. A magyar miniszterelnök és a német kancellár Berlinben legutóbb 2018 nyarán találkozott, akkor a közös sajtótájékoztatójuk kisebb szócsatába torkollott.
Merkel-Orbán kézfogó 2018. július 5-én Berlinben. (Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda, Koszticsák Szilárd/MTI)

Bő másfél év után ismét tiszteletét teszi a német kancellárnál Orbán Viktor: a magyar kormányfő, aki legutóbb 2018 júliusában járt hivatalos látogatáson Berlinben, ma délután tárgyal majd Angela Merkellel a német fővárosban. (A két politikus tavaly augusztusban Sopronban is találkozott egymással, ennek oka azonban egy konkrét esemény, a Páneurópai Piknik 30. évfordulója volt – a szerk.)

A kancellári hivatal előzetes közlése szerint a megbeszélésen a bilaterális kapcsolatok, ezen belül „a Németország és Magyarország közötti pozitív napirend”, valamint Európa-politikai és nemzetközi témák állnak majd a középpontban.

A Fideszről is beszélnek

A Privátbankár.hu egyik kormányzati forrása szerint a megbeszélést Angela Merkel kezdeményezte, és annak egyik témája a Fidesz és az Európai Néppárt közötti konfliktus lesz.

A német Welt viszont úgy tudja, hogy Orbán Viktor kereste a párbeszéd lehetőségét Merkellel, valamint Annegret Kramp-Karrenbauerrel, a Néppárt egyik meghatározó pártjának, a Kereszténydemokrata Uniónak az elnökével, akivel – legalábbis az előzetes hírek szerint – külön találkozót tart majd a német fővárosban. (Időközben Kramp-Karrenbauer bejelentette, hogy nem kíván a párt kancellárjelöltjeként indulni a következő szövetségi parlamenti választáson, és a jelöltkiválasztás folyamatának megszervezése után távozni fog a párt éléről – a szerk.)

Prolongált felfüggesztés

Mint ismert, a Fidesz tagsága az Európai Néppártban tavaly március óta fel van függesztve a magyar demokrácia állapotát illető aggályok miatt. Az ügyet egy háromtagú néppárti bizottság (az úgynevezett Bölcsek Tanácsa) vizsgálta, amelynek az eredeti ígéretek szerint tavaly ősszel kellett volna beterjesztenie a jelentését, és a Néppárt vezetése ez alapján döntött volna a Fidesz további sorsáról.

A jelentés azonban végül csak idén január végén került Donald Tusk, a Néppárt új elnöke elé, ráadásul – sajtóhírek szerint – a Bölcsek Tanácsa ugyanúgy megosztott a kizárás kérdésében, mint a Néppárt. Emiatt Donald Tusk elnapolta a végleges döntést, és továbbra is felfüggesztve hagyta a Fidesz tagságát.

A Néppárt elnöke múlt héten azt mondta: amíg a Fidesz nem változtat politikáján az aggályosnak ítélt területeken – demokratikus normák, jogállamisági elvek, véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartása –, addig nem lát lehetőséget a párt visszafogadására.

Értesüléseink szerint egyébként Orbán Viktor és Donald Tusk február végén személyesen is egyeztet majd egymással.

Ambivalens kapcsolat

Ami az Orbán-Merkel találkozókat illeti, a két politikus viszonya ambivalens. Egyrészt nem győzik hangsúlyozni, hogy partnerként tekintenek egymásra és jó viszonyra törekszenek – már csak a hazánkban nagy erőkkel jelen lévő német cégek miatt is –, másrészt azt sem rejtik véka alá, hogy bizonyos kérdésekben (magyar demokrácia állapota, migráció) meglehetősen eltér a véleményük.

A 2018 júliusi találkozójuk utáni sajtótájékoztató például kisebb szócsatába torkollott, amelyben végül a kancelláré lett az utolsó szó. A tervek szerint egyébként ma a megbeszélés előtt tartanak majd közös sajtóeseményt.

Újabb pengeváltás jöhet

A Welt emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor Angela Merkel migrációs politikájának egyik legvehemensebb kritikusa, ráadásul már többször utalt arra, hogy a Néppárttól jobbra álló politikai erők között kereshet új szövetségest. A kancellár – Orbánnal ellentétben – a Néppárt centrista, mérsékeltebb szárnyához tartozik.

Minden esély megvan tehát arra – tesszük hozzá –, hogy a két politikus ma is alaposan megizzasztja egymást a színfalak mögött.

Mi a Fidesz-Néppárt balhé lényege? Hihetünk-e a függő és független médiának? Mire gondol Soros György egy New York-i felhőkarcoló 13. emeletén? És hogy jönnek ide a Marslakók? Tíz kérdés, tíz válasz videókommentárunkban:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél