Advertisement
Hirdetés
Hirdetés

Megvan, hogy mit hiányol Merkel az Orbán-kormányból

Wéber Balázs, 2018. július 05., 14:51

Németország és Magyarország nagyon máshogy látja a migráció kérdését, jelentette ki Angela Merkel Berlinben, miután hivatalában fogadta a magyar kormányfőt. A német kancellár a humánus hozzáállást hiányolja a magyar kormányból. Orbán Viktor viszont azt mondta, hogy csak úgy szabad humánusnak lenni, ha azzal nem csalogatjuk Európába a „migránsokat”.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Szócsatába torkollott Angela Merkel és Orbán Viktor sajtótájékoztatója Berlinben. A német kancellár és a magyar kormányfő nem rejtette véka alá, hogy eltér a véleményük a migráció kérdésében. A sajtótájékoztató során újra és újra, a végén már kérdés nélkül is visszatértek erre a témára, hogy saját álláspontjuk jogosságát alátámasszák.

„Nagyon különbözik a látásmódunk”   

A sajtótájékoztató elején  Angela Merkel ragadta magához a szót. Mint mondta, bizonyos dolgokat hasonlóan látnak, más kérdésekben viszont eltér a véleményük.  „A migrációval kapcsolatban Magyarország és Németország látásmódja nagyon különbözik” – jelentette ki a német kancellár. Hozzátette: a magyar miniszterelnök sajnos a Velencei Bizottság a magyar jogállamiság helyzetéről szóló jelentését is máshogy látja. Hozzátette ugyanakkor, hogy a migrációt kiváltó okok leküzdését mindketten fontosnak tartják, és dolgozni fognak azon, hogy közelítsék a migrációs politikájukat.

Orbán Viktor szintén elismerte a véleménykülönbségeket. Mit mondta: világossá vált, hogy máshonnan nézik, másképp látják a világot, azonban ennek ellenére is együttműködésre törekszenek. Kiemelte, hogy Magyarország továbbra is megvédi a déli határokat.   

Orbán: végvári kapitányok vagyunk   

A migráció volt a fő téma az újságírói kérdések során is. A német kancellár arra a felvetésre, hogy Németország visszaküld-e majd Magyarországra menedékkérőket, azt mondta: Magyarországról nagyon kevés menekült jön, ráadásul a magyar kormány nem érzi magát illetékesnek ebben a kérdésben.

Orbán Viktor ezt azzal indokolta, hogy Magyarország nem belépési pont, ezért az érkezőket nem ide kell visszaküldeni, hanem oda, ahol beléptek az EU területére – még akkor is, ha sok esetben nem ott regisztráltatták magukat. Hozzátette: Magyarország azért épített kerítést, hogy visszanyerje az ellenőrzést területe felett, és most „végvári kapitány” módjára Németországot is védi. Ezzel – mint mondta – óriási terhet vesz le a válláról.

Merkel: humánusnak kell lenni

Angela Merkel erre reagálva úgy fogalmazott: valóban fontos, hogy Magyarország Szerbia felől védi az EU külső határát. Ugyanakkor – emelte ki – nem szabad elfelejteni, hogy emberekről van szó. „A humanitás Európa lelke” – fejtette ki. Európa nem zárkózhat be, nem lehet erőd, tehát lehetőséget kell teremteni a legális migrációra. Ez a különbség a magyar és a német álláspont között.

Orbán Viktor erre reflektálva azt mondta, hogy a kancellárasszony mértani pontossággal rajzolta fel a dilemmát. A magyar kormányfő szerint azonban csak úgy szabad segíteni, hogy az ne legyen pull faktor, tehát azáltal ne vonzzanak még több migránst Európába.  Mint fogalmazott: nem akarják importálni a problémát.  


A kancelláré lett az utolsó szó   

Orbán Viktor szerint méltatlan, hogy Németországban a szolidaritás hiányával vádolják meg Magyarországot. Szerinte Németországot a magyar fegyveresek védik meg attól, hogy – mint fogalmazott – napi 4-5 ezer migráns érkezzen hozzájuk.

Az utolsó szó azonban a német kancelláré lett. A magyar határvédelem munkáját elismerik, a kettejük közötti (vélemény)különbség másban van – jelentette ki röviden, majd véget vetett a sajtóeseménynek.

Orbán diktálná a menetrendet

A magyar kormányfő azt már korábban világossá tette, hogy tárgyalna a német kancellárral egy kétoldalú menekültügyi megállapodásról. A menetrendet viszont ő szabná meg. „A sorrend csak a következő lehet: tárgyalások Németország és Ausztria között, azután tárgyalások Ausztria és Magyarország között. És csak a végén – ha már valóban tisztázódott a német álláspont – következhetnek a tárgyalások Magyarország és Németország között” – mondta a magyar kormányfő a német Bildnek.

A kérdés azért került ismét a középpontba, mert a német kormány a déli határvédelem szigorítására készül, és tranzitközpontokat állítana fel az osztrák-német határon. Erről a napokban állapodott meg Horst Seehofer belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió elnöke és Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió vezetője.

Horst Seehofer szerint a központokban maximum 48 óráig tarthatnák a menedékkérőket. Ez idő alatt kiderítenék, hogy regisztrálták-e már magukat más uniós országban. Ha igen, akkor nem léphetnének be Németországba, hanem visszaküldenék őket az adott országokba, amelyekkel kétoldalú megállapodásokat kívánnak kötni.

Nem lesz szögesdrót

„Nincs szó őrizetbe vételről, sem szögesdrótról vagy hasonlóról” – mondta Seehofer a német N-TV-nek. A koalíciós partner szociáldemokraták egyelőre nem hagyták jóvá a megállapodást. Kikötötték például, hogy a táborok nem lehetnek zártak, azaz nem tarthatják fogva bennük a menedékkérőket.                     


Hirdetés

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Napon belüli BUX-rekord, kiskereskedelmi armageddon

Napon belüli BUX-rekord, kiskereskedelmi armageddon

A BUX a nap elején, közepén soha nem látott szinten mozgott, de az amerikai nyitás után visszaesett. Az MNB kamatdöntése nyomán viszont erősödött a forint, majdnem két forinttal lett olcsóbb az euró. Az USA-ban a hagyományos kiskereskedelmi cégek nagy pofonokat kaptak, volt, amelyik majdnem 19 százalékkal esett.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?