5p
Németország és Magyarország nagyon máshogy látja a migráció kérdését, jelentette ki Angela Merkel Berlinben, miután hivatalában fogadta a magyar kormányfőt. A német kancellár a humánus hozzáállást hiányolja a magyar kormányból. Orbán Viktor viszont azt mondta, hogy csak úgy szabad humánusnak lenni, ha azzal nem csalogatjuk Európába a „migránsokat”.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Szócsatába torkollott Angela Merkel és Orbán Viktor sajtótájékoztatója Berlinben. A német kancellár és a magyar kormányfő nem rejtette véka alá, hogy eltér a véleményük a migráció kérdésében. A sajtótájékoztató során újra és újra, a végén már kérdés nélkül is visszatértek erre a témára, hogy saját álláspontjuk jogosságát alátámasszák.

„Nagyon különbözik a látásmódunk”   

A sajtótájékoztató elején  Angela Merkel ragadta magához a szót. Mint mondta, bizonyos dolgokat hasonlóan látnak, más kérdésekben viszont eltér a véleményük.  „A migrációval kapcsolatban Magyarország és Németország látásmódja nagyon különbözik” – jelentette ki a német kancellár. Hozzátette: a magyar miniszterelnök sajnos a Velencei Bizottság a magyar jogállamiság helyzetéről szóló jelentését is máshogy látja. Hozzátette ugyanakkor, hogy a migrációt kiváltó okok leküzdését mindketten fontosnak tartják, és dolgozni fognak azon, hogy közelítsék a migrációs politikájukat.

Orbán Viktor szintén elismerte a véleménykülönbségeket. Mit mondta: világossá vált, hogy máshonnan nézik, másképp látják a világot, azonban ennek ellenére is együttműködésre törekszenek. Kiemelte, hogy Magyarország továbbra is megvédi a déli határokat.   

Orbán: végvári kapitányok vagyunk   

A migráció volt a fő téma az újságírói kérdések során is. A német kancellár arra a felvetésre, hogy Németország visszaküld-e majd Magyarországra menedékkérőket, azt mondta: Magyarországról nagyon kevés menekült jön, ráadásul a magyar kormány nem érzi magát illetékesnek ebben a kérdésben.

Orbán Viktor ezt azzal indokolta, hogy Magyarország nem belépési pont, ezért az érkezőket nem ide kell visszaküldeni, hanem oda, ahol beléptek az EU területére – még akkor is, ha sok esetben nem ott regisztráltatták magukat. Hozzátette: Magyarország azért épített kerítést, hogy visszanyerje az ellenőrzést területe felett, és most „végvári kapitány” módjára Németországot is védi. Ezzel – mint mondta – óriási terhet vesz le a válláról.

Merkel: humánusnak kell lenni

Angela Merkel erre reagálva úgy fogalmazott: valóban fontos, hogy Magyarország Szerbia felől védi az EU külső határát. Ugyanakkor – emelte ki – nem szabad elfelejteni, hogy emberekről van szó. „A humanitás Európa lelke” – fejtette ki. Európa nem zárkózhat be, nem lehet erőd, tehát lehetőséget kell teremteni a legális migrációra. Ez a különbség a magyar és a német álláspont között.

Orbán Viktor erre reflektálva azt mondta, hogy a kancellárasszony mértani pontossággal rajzolta fel a dilemmát. A magyar kormányfő szerint azonban csak úgy szabad segíteni, hogy az ne legyen pull faktor, tehát azáltal ne vonzzanak még több migránst Európába.  Mint fogalmazott: nem akarják importálni a problémát.  


A kancelláré lett az utolsó szó   

Orbán Viktor szerint méltatlan, hogy Németországban a szolidaritás hiányával vádolják meg Magyarországot. Szerinte Németországot a magyar fegyveresek védik meg attól, hogy – mint fogalmazott – napi 4-5 ezer migráns érkezzen hozzájuk.

Az utolsó szó azonban a német kancelláré lett. A magyar határvédelem munkáját elismerik, a kettejük közötti (vélemény)különbség másban van – jelentette ki röviden, majd véget vetett a sajtóeseménynek.

Orbán diktálná a menetrendet

A magyar kormányfő azt már korábban világossá tette, hogy tárgyalna a német kancellárral egy kétoldalú menekültügyi megállapodásról. A menetrendet viszont ő szabná meg. „A sorrend csak a következő lehet: tárgyalások Németország és Ausztria között, azután tárgyalások Ausztria és Magyarország között. És csak a végén – ha már valóban tisztázódott a német álláspont – következhetnek a tárgyalások Magyarország és Németország között” – mondta a magyar kormányfő a német Bildnek.

A kérdés azért került ismét a középpontba, mert a német kormány a déli határvédelem szigorítására készül, és tranzitközpontokat állítana fel az osztrák-német határon. Erről a napokban állapodott meg Horst Seehofer belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió elnöke és Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió vezetője.

Horst Seehofer szerint a központokban maximum 48 óráig tarthatnák a menedékkérőket. Ez idő alatt kiderítenék, hogy regisztrálták-e már magukat más uniós országban. Ha igen, akkor nem léphetnének be Németországba, hanem visszaküldenék őket az adott országokba, amelyekkel kétoldalú megállapodásokat kívánnak kötni.

Nem lesz szögesdrót

„Nincs szó őrizetbe vételről, sem szögesdrótról vagy hasonlóról” – mondta Seehofer a német N-TV-nek. A koalíciós partner szociáldemokraták egyelőre nem hagyták jóvá a megállapodást. Kikötötték például, hogy a táborok nem lehetnek zártak, azaz nem tarthatják fogva bennük a menedékkérőket.                     


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG