Hirdetés

Egyre cikibb bohózat lesz a Fidesz-ügy az EPP-ben

Wéber Balázs, 2020. január 30., 14:29

Az Európai Néppárt eredetileg őszre ígérte a Fideszről szóló jelentést, majd januárra tolta ki a határidőt, tegnap pedig Donald Tusk állítólag már arról beszélt, hogy a jelentés írásos formában nem is létezik. A Néppárt tíz hónapja tolja maga előtt a magyar kormánypárt ügyét anélkül, hogy bármi konkrétat lépett volna. A Fidesz tagsága felfüggesztve marad – a Néppárt döntésképtelen.

British Prime Minister Theresa May (R) meets with President of the European Council Donald Tusk (L) inside 10 Downing Street in London, Britain, 25 June 2018. (reissued 30 January 2020) After a process that lasted over 3 years, Britain's withdrawal from the EU is set for midnight CET on 31 January 2020. EPA/WILL OLIVER
A jelentésre vártok? Nincs is jelentés! (A kép 2018 júniusában készült: Donald Tuskot, az Európai Tanács akkori elnökét Theresa May akkori brit kormányfő fogadta Londonban.) EPA/WILL OLIVER

Nem köthetünk kompromisszumokat a demokrácia, a jogállam, a sajtószabadság, a tudomány szabadsága vagy a kisebbségek jogai terén. Az Európai Néppárt és a Fidesz közötti eltéréseket meg kell szüntetni

– jelentette ki tavaly március 20-án Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) akkori elnöke. Ez volt az a nap, amikor az EPP felfüggesztette a Fidesz tagságát a konzervatív pártcsaládban. (A magyar kormánypárt értelmezése szerint ezt saját maguk tették meg.)

Hirdetés

A kellő időben...

A Néppárt honlapján jelenleg is elérhető közlemény szerint a vezetés akkor azt ígérte, hogy egy külön erre a célra felállítandó bizottság (az úgynevezett Bölcsek Tanácsa) jelentést készít a Fidesz-ügyben, és azt a „kellő időben” beterjeszti majd az elnökségnek.

Egy értékelő bizottság felügyeli majd, hogy a Fidesz teljesíti-e azokat a feltételeket, amelyekben megegyeztünk. A testületet az Európai Tanács korábbi elnöke, Herman van Rompuy korábbi miniszterelnök (Belgium) vezeti, és tagja lesz Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke (Németország) és Wolfgang Schüssel korábbi kancellár (Ausztria). Beszámolójukat a kellő időben nyújtják majd be az EPP elnökségének.

Majd ősszel...

Tavaly júniusban Pedro López de Pablo néppárti szóvivő a Népszavának azt mondta: a bizottság jelentése alapján az EPP novemberben fog dönteni a Fidesz sorsáról. Ezzel egybehangzóan német sajtójelentések ekkor szintén arról szóltak, hogy a pártcsalád ősszel (októberben) hoz döntést a kérdésben.

Aztán eljött az ősz, és nem történt semmi. A tavaly novemberi EPP-kongresszuson, amelyen Donald Tuskot választották meg a pártcsalád új elnökének és amelyen a Fidesz felfüggesztett tagsága miatt nem vehetett részt, napirendre sem került a magyar kormánypárt ügye.

Vagy januárban...

Donald Tusk akkor azt mondta: a tervek szerint január végén döntenek majd arról, hogy kizárják-e soraikból a Fideszt. Hozzátette: megvárja a készülő hivatalos jelentést. (Amit korábban őszre ígértek – a szerk.)     

Ezt követően nagyon intenzív konzultációkat fogok kezdeni

– ígérte akkor a Néppárt újdonsült elnöke.

Tusk egyúttal nagyon közeli barátjának nevezte Orbán Viktort, de hozzátette, hogy nem ért egyet az általa képviselt elvekkel, különösen az illiberális demokráciával.

Vagy nincs is jelentés...

Mindezek után aligha meglepő, hogy januárban sem történt semmi. Január 20-án Donald Tusk Twitter-oldalán megosztott ugyan egy fotót, amelyen éppen a „Bölcseket” fogadja Fidesz-ügyben, de ebben már szó sem volt döntésről.

A jelentéssel kapcsolatos értékelésemet az EPP következő politikai gyűlésén prezentálom, miután konzultáltam a pártvezetőkkel

– írta üzenetében. A Privátbankár egyik néppárti forrása ezt úgy értelmezte, hogy Tusk nem magát a jelentést, hanem annak személyes olvasatát kívánja megosztani a gyűlés résztvevőivel, nyilván valamilyen irányba terelve ezzel a diskurzust.

A Magyar Nemzet szerint Tusk a tegnapi frakcióülésen már arról beszélt, hogy a bölcsek jelentése – írásbeli formában – nem is létezik, csupán egy szóbeli értékelésről van szó. A Népszava szerint azt mondta: a bizottság egységesen úgy ítélte meg, hogy Magyarországon nem történt előrehaladás a EPP által elvárt politikában.

Bár Tusk továbbra is barátjának nevezte Orbán Viktort, megjegyezte, hogy csalódott benne. Mint mondta, nem hajlandó megalkuvásra az európai értékekkel kapcsolatban.

Marad a kínlódás

A Financial Times szerint Tusk azt is közölte, hogy a Néppárt a februári gyűlésén sem fog dönteni a Fidesz ügyében, a magyar kormánypárt tagsága továbbra is felfüggesztve marad – határozatlan időre. Tusk ugyan kirúgta volna a Fideszt, de ennek a lépésnek a helyességéről nem tudta meggyőzni a pártcsaládon belüli befolyásos erők egy részét.

A tíz hónapja tartó huzavonából – tesszük hozzá – két következtetés vonható le. Az egyik lehetőség, hogy az amúgy egyre gyengülő EPP végletesen megosztott a Fidesz (és egyben a jövőbeni politikai irányvonal) ügyében, és ezt a belső patthelyzetet nem képes feloldani.

A másik lehetőség, hogy az EPP vezetése az értékalapú politizálás helyett saját jövőjét félti – azaz annyira tart bármilyen döntés következményeitől, hogy a végtelenségig halogatja azt még akkor is, ha ezzel megszegi korábbi ígéreteit, és ezzel tovább ássa saját sírját.

De mi a Fidesz-Néppárt balhé lényege? Hihetünk-e a függő és független médiának? És mi köze ennek Soros Györgyhöz? Tíz kérdés, tíz válasz videókommentárunkban:

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók

Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók

Lapunk kérdésére, miszerint igaz-e, hogy azért érint egyre fiatalabbakat a betegség, mert esetleg a kínai vírus mutálódott, agresszívebb formája fertőz Európában, azt a választ kaptuk a tájékoztatón, hogy bár igaz, hogy fialatokat is megbetegít, de közülük is a krónikus betegséggel élőket. Másik kérdésünkre, hogyan próbálja terelni, lassítani az operatív törzs a járványt, úgy feleltek, hogy kezdetektől fogva minden erővel ezen dolgoznak.  

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?