Hirdetés

Donald Tusk: Orbán Viktor a barátom, de...

Wéber Balázs, 2019. november 21., 15:30

Január végén derülhet ki, hogy kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártból Donald Tusk szerint. A jobbközép pártcsalád új elnöke Orbán Viktort közeli barátjának nevezte, a magyar kormányfő politikai eszméivel, például az illiberális demokráciával ugyanakkor nem ért egyet. A lengyel politikus elárulta azt is, hogy korábban milyen jótanácsot kapott a U2 frontemberétől.

European Council President Donald Tusk attends the European People's Party (EPP) Congress in Zagreb, Croatia, 20 November 2019. The EPP party congress takes place from 20 to 21 November 2019. EPA/ANTONIO BAT
Donald Tusk a zágrábi kongresszuson. EPA/ANTONIO BAT

Az Európai Néppárt (EPP) a tervek szerint január végén dönt majd arról, hogy kizárja-e soraiból a jelenleg felfüggesztett tagságú Fideszt, jelentette ki Donald Tusk Zágrábban újságíróknak ma, a pártcsalád kongresszusának második napján.

Még készül a jelentés

Hirdetés

Az EPP új elnöke hozzátette: megvárja a magyar kormánypártról készülő hivatalos jelentést.

Ezt követően nagyon intenzív konzultációkat fogok kezdeni.

A Fidesz tagságát márciusban függesztették fel a demokratikus értékekkel és a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt. Ezzel párhuzamosan az EPP felállított egy vizsgálóbizottságot, az úgynevezett Bölcsek Tanácsát, amely tanulmányozza a magyarországi fejleményeket és értékeli a Fidesz politikáját.

Jelentésüket, amelyet korábban őszre ígértek, január elején nyújthatják be. A Politico értesülései szerint a Bölcsek Tanácsa eddig két alkalommal találkozott Orbán Viktor kormányfővel, a Fidesz elnökével, és decemberben ismét egyeztetni fog vele.

Orbán a barátom, de...

A brüsszeli hírportál szerint Donald Tusk mai nyilatkozatában nagyon közeli barátjának nevezte Orbán Viktort, de hozzátette, hogy nem ért egyet az általa képviselt elvekkel, különösen az illiberális demokráciával:

Elkötelezetten fogunk harcolni az ilyen típusú eszme ellen.

A lengyel politikust tegnap választotta meg a kongresszus az EPP új elnökének 491 igen szavazattal, 37 ellenében. Ő az első kelet-európai elnök a pártcsalád történetében.

Mérsékelt jobboldal

Tusk egyik legnagyobb kihívása éppen az, hogy megfelelően kezelje a Fidesszel fennálló konfliktust. Az mindenesetre nem túl biztató a magyar kormánypárt számára, hogy az új EPP-elnök a pártcsalád mérsékeltebb ágához tartozik, és már korábban is többször bírálta – burkoltan vagy kevésbé burkoltan – a magyar kormánypárt politikáját.

Tegnapi beszédében egyrészt kiállt a nemzet és a haza, mint identitásteremtő közösségi formák mellett, másrészt – konkrét nevek említése nélkül – szembehelyezkedett a populistákkal, a manipulátorokkal és az autokratákkal, akik – mint mondta – a többi közt azt hitetik el az emberekkel, hogy a határok védelme nem egyeztethető össze a liberális demokráciával, a hatékony kormányzás pedig a jog uralmával.

Kell a melodráma

Az Európai Tanács leköszönő elnöke ugyanakkor utalt arra is, hogy nem szabad rutinszerűen, érzelemmentesen, unalmasan politizálniuk. Felidézte, hogy egyszer meglátogatta Brüsszelben Bono, a U2 frontembere, és azt mondta neki:

Veszíteni fognak, ha nem lesz annyira melodramatikus a narratívájuk, mint a populistáké.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Az idén megugrik a letelepedési kötvények törlesztése, de nem ez a csúcs

Az idén megugrik a letelepedési kötvények törlesztése, de nem ez a csúcs

Ez deríthető ki annak kapcsán, hogy egy ellenzéki képviselő írásban faggatta a pénzügyminisztert arról, mennyit kell visszafizetnie az államnak a letelepedési kötvényes off-shore cégeknek az öt év után lejáró kötvénycsomagok után 2020-ban. Számszerű választ nem kapott, de némi kutatkodás után elérhetők az adatok.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?