3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Január végén derülhet ki, hogy kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártból Donald Tusk szerint. A jobbközép pártcsalád új elnöke Orbán Viktort közeli barátjának nevezte, a magyar kormányfő politikai eszméivel, például az illiberális demokráciával ugyanakkor nem ért egyet. A lengyel politikus elárulta azt is, hogy korábban milyen jótanácsot kapott a U2 frontemberétől.
Donald Tusk a zágrábi kongresszuson. EPA/ANTONIO BAT

Az Európai Néppárt (EPP) a tervek szerint január végén dönt majd arról, hogy kizárja-e soraiból a jelenleg felfüggesztett tagságú Fideszt, jelentette ki Donald Tusk Zágrábban újságíróknak ma, a pártcsalád kongresszusának második napján.

Még készül a jelentés

Az EPP új elnöke hozzátette: megvárja a magyar kormánypártról készülő hivatalos jelentést.

Ezt követően nagyon intenzív konzultációkat fogok kezdeni.

A Fidesz tagságát márciusban függesztették fel a demokratikus értékekkel és a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt. Ezzel párhuzamosan az EPP felállított egy vizsgálóbizottságot, az úgynevezett Bölcsek Tanácsát, amely tanulmányozza a magyarországi fejleményeket és értékeli a Fidesz politikáját.

Jelentésüket, amelyet korábban őszre ígértek, január elején nyújthatják be. A Politico értesülései szerint a Bölcsek Tanácsa eddig két alkalommal találkozott Orbán Viktor kormányfővel, a Fidesz elnökével, és decemberben ismét egyeztetni fog vele.

Orbán a barátom, de...

A brüsszeli hírportál szerint Donald Tusk mai nyilatkozatában nagyon közeli barátjának nevezte Orbán Viktort, de hozzátette, hogy nem ért egyet az általa képviselt elvekkel, különösen az illiberális demokráciával:

Elkötelezetten fogunk harcolni az ilyen típusú eszme ellen.

A lengyel politikust tegnap választotta meg a kongresszus az EPP új elnökének 491 igen szavazattal, 37 ellenében. Ő az első kelet-európai elnök a pártcsalád történetében.

Mérsékelt jobboldal

Tusk egyik legnagyobb kihívása éppen az, hogy megfelelően kezelje a Fidesszel fennálló konfliktust. Az mindenesetre nem túl biztató a magyar kormánypárt számára, hogy az új EPP-elnök a pártcsalád mérsékeltebb ágához tartozik, és már korábban is többször bírálta – burkoltan vagy kevésbé burkoltan – a magyar kormánypárt politikáját.

Tegnapi beszédében egyrészt kiállt a nemzet és a haza, mint identitásteremtő közösségi formák mellett, másrészt – konkrét nevek említése nélkül – szembehelyezkedett a populistákkal, a manipulátorokkal és az autokratákkal, akik – mint mondta – a többi közt azt hitetik el az emberekkel, hogy a határok védelme nem egyeztethető össze a liberális demokráciával, a hatékony kormányzás pedig a jog uralmával.

Kell a melodráma

Az Európai Tanács leköszönő elnöke ugyanakkor utalt arra is, hogy nem szabad rutinszerűen, érzelemmentesen, unalmasan politizálniuk. Felidézte, hogy egyszer meglátogatta Brüsszelben Bono, a U2 frontembere, és azt mondta neki:

Veszíteni fognak, ha nem lesz annyira melodramatikus a narratívájuk, mint a populistáké.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG