Hirdetés

Megint Orbán Viktor nevet a végén? Mégis megtűrnék a Néppártban a Fideszt

Wéber Balázs, 2019. július 14., 16:00

Német sajtóinformációk szerint a felszín alatt enyhül a feszültség az Európai Néppárt és a Fidesz között, a közelmúltban mindkét fél gesztusokat tett a másik irányába. A magyar kormánypártot vizsgáló néppárti bizottság állítólag kihagy majd néhány kényes témát a jelentéséből. A Fidesz ügye összefügg az uniós vezetői posztokról kötött alkuval, valamint az EP-n belüli pozíciók elosztásával.

 Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives for a European Council Summit in Brussels, Belgium, 20 June 2019. European leaders are meeting in Brussels on 20 and 21 June to discuss new leadership posts for the EU's next institutional cycle and adopt the bloc's strategic agenda for 2019-2024; they will also focus on climate, disinformation, long-term EU budget and external relations. EPA/JULIEN WARNAND
Orbán Viktor érkezik a brüsszeli EU-csúcsra 2019. június 20-án. EPA/JULIEN WARNAND

Habár az Európai Néppárt hivatalosan csak ősszel dönt majd arról, hogy a pártszövetség tagja maradhat-e a Fidesz, a felszínen pedig továbbra is vannak villongások, „fű alatt” állítólag már megkezdődött a március óta felfüggesztett tagságú magyar kormánypárt rehabilitációja.

Fideszes jelöltek

Hirdetés

A Die Welt úgy tudja, hogy a kulisszák mögött enyhül a feszültség: tárgyalások folynak, és mindkét oldal kis gesztusokat tesz a másik számára. A Néppárt például a felfüggesztés ellenére is Járóka Líviát jelölte (többek között) az Európai Parlament (EP) egyik alelnöki posztjára – a fideszes politikust végül (néppárti szavazatokkal) meg is választották.

A lap szerint Járóka jelölése az EP-frakciók közötti, a parlamenti posztok elosztásáról született alku része, mint ahogy az is az, hogy az EP-szakbizottságok alelnöki pozícióira végül öt fideszes képviselőt jelöltek. (Közülük kettőt ugyanakkor megtorpedóztak a baloldali, liberális és zöld képviselők: Kitört a háború az Európai Parlamentben, már készül az ellencsapás.)

Foghíjas jelentés

A Die Welt azt is tudni véli, hogy az úgynevezett Bölcsek Tanácsa – ez a háromtagú testület vizsgálja a Fidesz ügyét a Néppárton belül – úgy döntött: készülő jelentésébe nem veszi be azokat a témákat, amelyeket az uniós szerződések megsértése ügyében indított, de még függőben lévő uniós eljárások tárgyalnak.

A lapnak ezt a testület, valamint a magyar kormány köreiből is megerősítették. Ez pedig erősen lecsökkenti a vitatott témák számát.

Orbáni gesztusok

Ahogy arról korábban beszámoltunk, eközben a magyar kormány is számos olyan gesztust tett a Néppárt irányába, amely békülési szándékra utal.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter június elején arról beszélt a Die Weltnek, hogy bizonyos témákban a szociáldemokrata, a zöld és a liberális erőkkel is kooperálnának, és maradnának a pártcsaládban. A kabinet pedig két olyan kérdésben is visszavonulót fújt, amely korábban felzúdulást váltott ki a Néppártban. Egyrészt bejelentette, hogy eltörli a reklámadót, másrészt pedig elhalasztja a közigazgatási bírósági rendszer bevezetését.

Összetett játszma

A Die Welt emlékeztet arra is, hogy a Néppárt-Fidesz-ügy, az uniós vezetői posztokról született alku, valamint az EP-n belüli pozíciók elosztása összefügg egymással. Ursula von der Leyen, akit végül hatalmas viták után jelölt az Európai Tanács az Európai Bizottság élére, például jelen állás szerint rá van utalva a fideszes EP-képviselők voksaira. (Az EP várhatóan kedden szavaz majd arról, hogy elfogadja-e von der Leyen jelölését – a szerk.)

Az EP-ben a szociáldemokraták már kritizálták von der Leyent amiatt, hogy nem határolódott el megfelelő mértékben Orbán Viktortól, ami azt bizonyítja, hogy nem akarja magára haragítani a magyar kormánypárti képviselőket.

Jelen állás szerint – írja a német lap – a Néppártnak amúgy is nyitnia kell a tőle jobbra álló, nemzeti-konzervatív erők felé, ha többséget szeretne az EP-ben (ha a zöldek és a szociáldemokraták nem szövetkeznek vele). Ez pedig megegyezik Orbán Viktor céljaival.

Októberben döntenek

A jobbközép pártcsalád előreláthatólag októberben dönt majd a Fidesz tagságáról, miután a Bölcsek Tanácsa bemutatta a jelentését.

Ki az az Ursula von der Leyen? Akkor most Orbán Viktor győzött? Tényleg jó neki, hogy ő lehet Európa főnöke? Jobb lesz-e mint Jean-Claude Juncker? Videókommentárunk a témában:

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Üzleti bénultság lett úrrá Kínán a koronavírus miatt

Üzleti bénultság lett úrrá Kínán a koronavírus miatt

A luxusfogyasztás visszaesése, elmaradó makaói szerencsejátékosok, a légitáraságok megzuhanó részvényei, szabadságra küldött banki alkalmazottak, az autógyárak megbénult beszállítói láncai – ezek Kínában az azonnali és közvetlen következményei a koronavírus terjedésének.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?