Hirdetés

Új jelzések Budapestről – nagy pókerjátszma része a Fidesz EPP-tagsága

Wéber Balázs, 2019. június 06., 14:44

Bár a Fidesz a közelmúltban több csatornán keresztül is jelezte, hogy inkább maradna az Európai Néppártban, korántsem biztos, hogy a kívánsága teljesülni fog. Német sajtóértékelések szerint Manfred Webernek most már meg kell szabadulnia a magyar kormánypárttól, különben a szövetséges frakciók nem támogatják jelölését az Európai Bizottság élére. Eközben a Fidesz ügyét vizsgáló néppárti bizottság találkozót kért a magyar kormányfőtől.

 Manfred Weber of European People's Party and Candidate for next president of the European Commission arrives at an EPP leader meeting ahead of a special EU summit in Brussels, Belgium, 28 May 2019. Two days after the European Parliament elections, EU heads of state or government will gather for a summit to discuss the outcome of the vote and start the nomination process for the heads of the EU institutions. EPA/SASCHA STEINBACH
Manfred Weber érkezik az EPP ülésére Brüsszelben 2019. május 28-án. EPA/SASCHA STEINBACH

A német sajtó gyakorlatilag kész tényként kezeli, hogy a Fidesz mégis inkább maradna az Európai Néppárton (EPP) belül. Korántsem biztos azonban, hogy ez sikerülni fog neki.

Új jelzések Budapestről

Hirdetés

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli: néhány hónapja még biztosnak tűnt, hogy az EPP és a Fidesz útjai elválnak. Ezt jelezte például, hogy Manfred Weber néppárti csúcsjelölt látványosan lemondott a magyar kormánypárt szavazatairól (kijelentette, hogy nem a Fidesz voksaival akar az Európai Bizottság elnöke lenni), majd Orbán Viktor közölte, hogy nem támogatják a bajor politikus elnöki ambícióit.

Most már azonban – írja a FAZ – egészen más jelzések érkeznek Budapestről. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban arról beszélt a Die Weltnek, hogy bizonyos témákban a szociáldemokrata, a zöld és a liberális erőkkel is kooperálnának, és maradnának az EPP-ben. A FAZ szerint aligha véletlen, hogy az „Orbán üzenőfalának” számító miniszter ezt épp egy német lapnak nyilatkozta.

Emellett múlt héten a magyar kormány két olyan kérdésben is visszavonulót fújt, amely korábban felzúdulást váltott ki a Néppártban. Egyrészt bejelentette, hogy eltörli a reklámadót, másrészt pedig elhalasztja a közigazgatási bírósági rendszer bevezetését.

Ráadásul tegnap a magyar kormánypárt is megszavazta Webert az EPP frakcióvezetőjének. (Deutsch Tamás, a párt európai parlamenti (EP) képviselője ezt a szokásjoggal magyarázta a Hír TV-nek adott interjúban. A bajor politikust ugyanakkor továbbra is alkalmatlannak tartják az Európai Bizottság elnöki posztjára.)

Új platform az EPP-ben

A konzervatív lap szerint a Fideszt nyilvánvalóan kijózanította, hogy az EP-választás nem a populista jobboldal, hanem a Zöldek előretörését hozta, és bár itthon simán nyert – a voksok 52 százalékát szerezte meg –, házon belül még ennél is jobb eredményre számítottak.

A magyar kormánypárt az EPP elhagyása helyett a pártcsaládon belül hozna létre egy konzervatív, közép-európai platformot a lengyel, a cseh és a szlovák kereszténydemokratákkal közösen. A Matteo Salvini vezette Ligával viszont csak bizonyos ügyekben kooperálna, de nem ülne át a pártcsaládjába – összegzi a fejleményeket a FAZ.

Válaszút előtt Weber

Kérdés ugyanakkor, hogy van-e még visszaút a Fidesz számára, amelynek tagsága jelenleg fel van függesztve. A Der Spiegel a napokban azt írta: ha Manfred Weber valóban az Európai Bizottság elnöke szeretne lenni, akkor meg kell szabadulnia a magyar kormánypárttól.

A német baloldali lap szerint a Fidesz-ügy kifejezetten kellemetlen az EPP frakcióvezetőjének. Az EP-választáson meggyengült jobbközép pártcsalád potenciális szövetségesei (szociáldemokraták, zöldek, liberálisok), amelyekre most nagy szüksége lenne Webernek, ugyanis jelezték, hogy nem kívánnak együttműködni a Fidesszel. Ez pedig a bajor politikus elnöki ambíciói mellett az EPP parlamenti többségét is veszélyeztetheti.

Az EPP-nek ki kell zárnia Orbánt a soraiból ahhoz, hogy bármilyen koalíciós alkut elfogadjunk

- jelentette ki például múlt héten Pascal Canfin francia politikus, aki Emmanuel Macron francia elnök pártja, az En Marche második számú jelöltjeként jutott be az EP-be. Az En Marche a liberális ALDE képviselőcsoporthoz csatlakozik majd, amelyből könnyen királycsináló frakció lehet – akár rajta is múlhat az EPP vezette koalíció többsége.

Találkozót kezdeményeztek

A Fidesz ügyét az EPP-n belül egy háromtagú bizottság vizsgálja, amelynek Herman Van Rompuy, az Európai Tanács egykori elnöke, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament egykori elnöke a tagja.

A Spiegel információi szerint a trió már kezdeményezett egy brüsszeli találkozót Orbán Viktorral, amelyre azonban még nem került sor. A lap emlékeztet arra, hogy tavaly szeptemberben Weber is megszavazta az EP-ben a magyar demokrácia állapotát bíráló Sargentini-jelentést, a Fidesz tagságának felfüggesztését is ő kezdeményezte, az EPP pedig még akkor is a legnagyobb frakció lesz az új EP-ben, ha a magyar kormánypárt esetleg távozni kényszerül.

Posztot vesztett a Fidesz

A német lap szerint a kulisszák mögött Weber kényszerítette ki azt is, hogy a Fidesz ne jelöljön senkit a frakcióvezető-helyettesi posztokra. A tíz helyettes közül eddig egyet adott a magyar kormánypárt Szájer József személyében, és frakciójának nagysága alapján most is igényt tarthatott volna egy helyre.

Szájer a Spiegelnek azt mondta: maguk döntöttek úgy, hogy nem jelölnek senkit, hanem inkább egy bizottsági (valószínűleg külügyi) posztot céloznak meg. Az EPP tegnap végül francia, spanyol, holland, román, ír, lengyel, bolgár, görög, portugál és horvát képviselőket választott meg helyetteseknek.

A választás után Weber azt mondta: változásokra van szükség a magyar kormánypárt belpolitikájában. Szerinte a Fidesz-tagság kérdése Herman Van Rompuy kezében van, akiben teljes mértékben megbízik. Ő értékeli majd, hogy maradhat-e magyar kormánypárt. Hozzátette: az európai uniós alapelveket mindenkinek be kell tartania.

(Korábbi cikkünk a témában: Orbán pánikban – ezért könyörögte magát vissza a németekhez.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Az idén megugrik a letelepedési kötvények törlesztése, de nem ez a csúcs

Az idén megugrik a letelepedési kötvények törlesztése, de nem ez a csúcs

Ez deríthető ki annak kapcsán, hogy egy ellenzéki képviselő írásban faggatta a pénzügyminisztert arról, mennyit kell visszafizetnie az államnak a letelepedési kötvényes off-shore cégeknek az öt év után lejáró kötvénycsomagok után 2020-ban. Számszerű választ nem kapott, de némi kutatkodás után elérhetők az adatok.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?