5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár a Fidesz a közelmúltban több csatornán keresztül is jelezte, hogy inkább maradna az Európai Néppártban, korántsem biztos, hogy a kívánsága teljesülni fog. Német sajtóértékelések szerint Manfred Webernek most már meg kell szabadulnia a magyar kormánypárttól, különben a szövetséges frakciók nem támogatják jelölését az Európai Bizottság élére. Eközben a Fidesz ügyét vizsgáló néppárti bizottság találkozót kért a magyar kormányfőtől.
Manfred Weber érkezik az EPP ülésére Brüsszelben 2019. május 28-án. EPA/SASCHA STEINBACH

A német sajtó gyakorlatilag kész tényként kezeli, hogy a Fidesz mégis inkább maradna az Európai Néppárton (EPP) belül. Korántsem biztos azonban, hogy ez sikerülni fog neki.

Új jelzések Budapestről

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli: néhány hónapja még biztosnak tűnt, hogy az EPP és a Fidesz útjai elválnak. Ezt jelezte például, hogy Manfred Weber néppárti csúcsjelölt látványosan lemondott a magyar kormánypárt szavazatairól (kijelentette, hogy nem a Fidesz voksaival akar az Európai Bizottság elnöke lenni), majd Orbán Viktor közölte, hogy nem támogatják a bajor politikus elnöki ambícióit.

Most már azonban – írja a FAZ – egészen más jelzések érkeznek Budapestről. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban arról beszélt a Die Weltnek, hogy bizonyos témákban a szociáldemokrata, a zöld és a liberális erőkkel is kooperálnának, és maradnának az EPP-ben. A FAZ szerint aligha véletlen, hogy az „Orbán üzenőfalának” számító miniszter ezt épp egy német lapnak nyilatkozta.

Emellett múlt héten a magyar kormány két olyan kérdésben is visszavonulót fújt, amely korábban felzúdulást váltott ki a Néppártban. Egyrészt bejelentette, hogy eltörli a reklámadót, másrészt pedig elhalasztja a közigazgatási bírósági rendszer bevezetését.

Ráadásul tegnap a magyar kormánypárt is megszavazta Webert az EPP frakcióvezetőjének. (Deutsch Tamás, a párt európai parlamenti (EP) képviselője ezt a szokásjoggal magyarázta a Hír TV-nek adott interjúban. A bajor politikust ugyanakkor továbbra is alkalmatlannak tartják az Európai Bizottság elnöki posztjára.)

Új platform az EPP-ben

A konzervatív lap szerint a Fideszt nyilvánvalóan kijózanította, hogy az EP-választás nem a populista jobboldal, hanem a Zöldek előretörését hozta, és bár itthon simán nyert – a voksok 52 százalékát szerezte meg –, házon belül még ennél is jobb eredményre számítottak.

A magyar kormánypárt az EPP elhagyása helyett a pártcsaládon belül hozna létre egy konzervatív, közép-európai platformot a lengyel, a cseh és a szlovák kereszténydemokratákkal közösen. A Matteo Salvini vezette Ligával viszont csak bizonyos ügyekben kooperálna, de nem ülne át a pártcsaládjába – összegzi a fejleményeket a FAZ.

Válaszút előtt Weber

Kérdés ugyanakkor, hogy van-e még visszaút a Fidesz számára, amelynek tagsága jelenleg fel van függesztve. A Der Spiegel a napokban azt írta: ha Manfred Weber valóban az Európai Bizottság elnöke szeretne lenni, akkor meg kell szabadulnia a magyar kormánypárttól.

A német baloldali lap szerint a Fidesz-ügy kifejezetten kellemetlen az EPP frakcióvezetőjének. Az EP-választáson meggyengült jobbközép pártcsalád potenciális szövetségesei (szociáldemokraták, zöldek, liberálisok), amelyekre most nagy szüksége lenne Webernek, ugyanis jelezték, hogy nem kívánnak együttműködni a Fidesszel. Ez pedig a bajor politikus elnöki ambíciói mellett az EPP parlamenti többségét is veszélyeztetheti.

Az EPP-nek ki kell zárnia Orbánt a soraiból ahhoz, hogy bármilyen koalíciós alkut elfogadjunk

- jelentette ki például múlt héten Pascal Canfin francia politikus, aki Emmanuel Macron francia elnök pártja, az En Marche második számú jelöltjeként jutott be az EP-be. Az En Marche a liberális ALDE képviselőcsoporthoz csatlakozik majd, amelyből könnyen királycsináló frakció lehet – akár rajta is múlhat az EPP vezette koalíció többsége.

Találkozót kezdeményeztek

A Fidesz ügyét az EPP-n belül egy háromtagú bizottság vizsgálja, amelynek Herman Van Rompuy, az Európai Tanács egykori elnöke, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament egykori elnöke a tagja.

A Spiegel információi szerint a trió már kezdeményezett egy brüsszeli találkozót Orbán Viktorral, amelyre azonban még nem került sor. A lap emlékeztet arra, hogy tavaly szeptemberben Weber is megszavazta az EP-ben a magyar demokrácia állapotát bíráló Sargentini-jelentést, a Fidesz tagságának felfüggesztését is ő kezdeményezte, az EPP pedig még akkor is a legnagyobb frakció lesz az új EP-ben, ha a magyar kormánypárt esetleg távozni kényszerül.

Posztot vesztett a Fidesz

A német lap szerint a kulisszák mögött Weber kényszerítette ki azt is, hogy a Fidesz ne jelöljön senkit a frakcióvezető-helyettesi posztokra. A tíz helyettes közül eddig egyet adott a magyar kormánypárt Szájer József személyében, és frakciójának nagysága alapján most is igényt tarthatott volna egy helyre.

Szájer a Spiegelnek azt mondta: maguk döntöttek úgy, hogy nem jelölnek senkit, hanem inkább egy bizottsági (valószínűleg külügyi) posztot céloznak meg. Az EPP tegnap végül francia, spanyol, holland, román, ír, lengyel, bolgár, görög, portugál és horvát képviselőket választott meg helyetteseknek.

A választás után Weber azt mondta: változásokra van szükség a magyar kormánypárt belpolitikájában. Szerinte a Fidesz-tagság kérdése Herman Van Rompuy kezében van, akiben teljes mértékben megbízik. Ő értékeli majd, hogy maradhat-e magyar kormánypárt. Hozzátette: az európai uniós alapelveket mindenkinek be kell tartania.

(Korábbi cikkünk a témában: Orbán pánikban – ezért könyörögte magát vissza a németekhez.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG