Hirdetés

Orbán pánikban – ezért könyörögte magát vissza a németekhez

Káncz Csaba, 2019. június 06., 08:54

Viharfelhők gyülekeznek Európa egén, legyen az az olasz politikai és pénzügyi helyzet, a rendezetlen Brexit, avagy a lopakodó kereskedelmi konfliktus Washingtonnal. Értesülésünk szerint Orbán az utóbbi hetekben rendkívül pesszimista lett az európai növekedési kilátásokat illetően és ezzel összefüggésben aggódik a hazai gazdasági dinamika fenntarthatósága miatt. Márpedig ez esetben Orbánnak valóban létszükséglet Berlin támogatása. Káncz Csaba jegyzete.

Orbán Viktor miniszterelnök az európai parlamenti választáson a főváros XII. kerületében a Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. május 26-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Orbán Viktor miniszterelnök az európai parlamenti választáson a főváros XII. kerületében a Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. május 26-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A kevesebb, mint két hete lezajlott EP-választásoknak már áldozatul esett a német szociáldemokraták és a francia középjobb (köztársaságiak) vezetője. Az EU-ban egyelőre kitartott a politikai közép, ám a nagy pártok már inognak. Teljesen világos, hogy még öt évet az európai centrum nem bír ki olyan szintű vezetéssel – vagy inkább pótcselekvéssel –, mint amit Jean-Claude Juncker és Angela Merkel bemutatott az utóbbi években.

Az olasz beteg

Hirdetés

Már csak azért sem, mert súlyos viharfelhők gyülekeznek Európa egén, legyen az az olasz politikai és pénzügyi helyzet, a rendezetlen Brexit, avagy a lopakodó kereskedelmi konfliktus Washingtonnal. Mindez pont akkor, amikor az EU intézmények éppen a politikai helyezkedések és a közelgő nyári szünet (az EU Bizottság egy teljes hónapra lezár augusztusban, akármi (!) is történik a világban) miatt egyfajta intézményi bénultságba kerültek.

Az Európai Bizottság az európai szemeszter tegnap közzétett tavaszi csomagjában adósságalapú túlzottdeficit-eljárás megindítását javasolta Olaszországgal szemben az államháztartási helyzet romlása miatt. Olaszország államadóssága tavaly 2300 milliárd euróra, a GDP 132,2 százalékára rúgott, ami a második legmagasabb arány volt az EU-ban. Az uniós bizottság előrejelzése szerint ez az arány idén 133,7 százalékra, 2020-ra pedig 135,2 százalékra emelkedik. Ráadásul a költségvetés strukturális hiánya 2015 óta minden évben nőtt. Ha a kormány nem változtat fiskális politikáján, a deficit idén a GDP 2,4 százalékára, 2020-ban pedig 3,6 százalékára emelkedik.

A várható összecsapás Salvini – megtámogatva az EP választáson elért sikerével – és Valdis Dombrovskis, valamint Pierre Moscovici EU biztosok között bizonyosan meg fogják rázni a piacokat a nyári hónapokban. Salvini és koalíciós társa (Öt Csillag Mozgalom) között már így is olyan szintre nőtt a feszültség, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök lemondással fenyegetőzik, ha az sürgősen nem oldódik meg. Ahogyan már korábban írtuk ezeken a hasábokon, Salvini egy őszi előrehozott választások kikényszerítésére játszik.

Orbán bakugrása

A magyar miniszterelnök számára komoly csapásnak bizonyult az EP választás, hiszen idehaza nem érte el a kétharmadot, Európában pedig elmaradt a várt áttörés - ily módon komolyan beszűkültek a lehetőségei az EU-ban. Ezért az utóbbi napokban, nem törődve gúnnyal és közröhejjel, visszasomfordált az Európai Néppárthoz. Holott tudván tudja, hogy mostantól a fontosabb tisztségektől távol fogják tartani a Fidesz embereit.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A hazai közéletben széleskörű találgatások indultak el Orbán bakugrását követően és viszonylagos konszenzus alakult ki arról, hogy a miniszterelnök az európai politikai centrum stabilitása miatt hagyta faképnál olasz és osztrák harcostársait és könyörögte vissza magát a Néppárthoz. Most viszont olyan értesülésekhez jutottunk a miniszterelnök környezetéből, miszerint Orbán az utóbbi hetekben rendkívül pesszimista lett az európai növekedési kilátásokat illetően és ezzel összefüggésben aggódik a hazai gazdasági dinamika fenntarthatósága miatt. Ezek bizony nem irreális félelmek részéről, hiszen egyrészt a globális növekedés lassulása már ténykérdés, másrészt a járműipar 10 százalék fölötti részesedéssel bír a hazai GDP-ben, és az elmúlt időszakban a nagy gyártók sorra jelentették be elbocsátási szándékaikat – a GM 14 ezer, a Ford 7 ezer és a VW szintén 7 ezer állást épít le a közeljövőben.

Márpedig egy komoly európai lassulás esetén Orbánnak valóban létszükséglet Berlin támogatása, hiszen a 2020 utáni uniós költségvetésről a 2020 második felében esedékes németországi soros EU-elnökség idején születik meg a végső alku, és az elmúlt hónapokban több éles német figyelmeztetést is kapott a hazai kormány, amely a jövőbeli EU-pénzekre is vonatkozott.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Dupla annyi magyar szolgál az új Európai Bizottság biztosi kabinetjeiben, mint eddig

Dupla annyi magyar szolgál az új Európai Bizottság biztosi kabinetjeiben, mint eddig

Az eddigi egy helyett két magas szintű pozícióba is magyarok kerültek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?