4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Viharfelhők gyülekeznek Európa egén, legyen az az olasz politikai és pénzügyi helyzet, a rendezetlen Brexit, avagy a lopakodó kereskedelmi konfliktus Washingtonnal. Értesülésünk szerint Orbán az utóbbi hetekben rendkívül pesszimista lett az európai növekedési kilátásokat illetően és ezzel összefüggésben aggódik a hazai gazdasági dinamika fenntarthatósága miatt. Márpedig ez esetben Orbánnak valóban létszükséglet Berlin támogatása. Káncz Csaba jegyzete.
Orbán Viktor miniszterelnök az európai parlamenti választáson a főváros XII. kerületében a Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. május 26-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A kevesebb, mint két hete lezajlott EP-választásoknak már áldozatul esett a német szociáldemokraták és a francia középjobb (köztársaságiak) vezetője. Az EU-ban egyelőre kitartott a politikai közép, ám a nagy pártok már inognak. Teljesen világos, hogy még öt évet az európai centrum nem bír ki olyan szintű vezetéssel – vagy inkább pótcselekvéssel –, mint amit Jean-Claude Juncker és Angela Merkel bemutatott az utóbbi években.

Az olasz beteg

Már csak azért sem, mert súlyos viharfelhők gyülekeznek Európa egén, legyen az az olasz politikai és pénzügyi helyzet, a rendezetlen Brexit, avagy a lopakodó kereskedelmi konfliktus Washingtonnal. Mindez pont akkor, amikor az EU intézmények éppen a politikai helyezkedések és a közelgő nyári szünet (az EU Bizottság egy teljes hónapra lezár augusztusban, akármi (!) is történik a világban) miatt egyfajta intézményi bénultságba kerültek.

Az Európai Bizottság az európai szemeszter tegnap közzétett tavaszi csomagjában adósságalapú túlzottdeficit-eljárás megindítását javasolta Olaszországgal szemben az államháztartási helyzet romlása miatt. Olaszország államadóssága tavaly 2300 milliárd euróra, a GDP 132,2 százalékára rúgott, ami a második legmagasabb arány volt az EU-ban. Az uniós bizottság előrejelzése szerint ez az arány idén 133,7 százalékra, 2020-ra pedig 135,2 százalékra emelkedik. Ráadásul a költségvetés strukturális hiánya 2015 óta minden évben nőtt. Ha a kormány nem változtat fiskális politikáján, a deficit idén a GDP 2,4 százalékára, 2020-ban pedig 3,6 százalékára emelkedik.

A várható összecsapás Salvini – megtámogatva az EP választáson elért sikerével – és Valdis Dombrovskis, valamint Pierre Moscovici EU biztosok között bizonyosan meg fogják rázni a piacokat a nyári hónapokban. Salvini és koalíciós társa (Öt Csillag Mozgalom) között már így is olyan szintre nőtt a feszültség, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök lemondással fenyegetőzik, ha az sürgősen nem oldódik meg. Ahogyan már korábban írtuk ezeken a hasábokon, Salvini egy őszi előrehozott választások kikényszerítésére játszik.

Orbán bakugrása

A magyar miniszterelnök számára komoly csapásnak bizonyult az EP választás, hiszen idehaza nem érte el a kétharmadot, Európában pedig elmaradt a várt áttörés - ily módon komolyan beszűkültek a lehetőségei az EU-ban. Ezért az utóbbi napokban, nem törődve gúnnyal és közröhejjel, visszasomfordált az Európai Néppárthoz. Holott tudván tudja, hogy mostantól a fontosabb tisztségektől távol fogják tartani a Fidesz embereit.

Káncz Csaba

A hazai közéletben széleskörű találgatások indultak el Orbán bakugrását követően és viszonylagos konszenzus alakult ki arról, hogy a miniszterelnök az európai politikai centrum stabilitása miatt hagyta faképnál olasz és osztrák harcostársait és könyörögte vissza magát a Néppárthoz. Most viszont olyan értesülésekhez jutottunk a miniszterelnök környezetéből, miszerint Orbán az utóbbi hetekben rendkívül pesszimista lett az európai növekedési kilátásokat illetően és ezzel összefüggésben aggódik a hazai gazdasági dinamika fenntarthatósága miatt. Ezek bizony nem irreális félelmek részéről, hiszen egyrészt a globális növekedés lassulása már ténykérdés, másrészt a járműipar 10 százalék fölötti részesedéssel bír a hazai GDP-ben, és az elmúlt időszakban a nagy gyártók sorra jelentették be elbocsátási szándékaikat – a GM 14 ezer, a Ford 7 ezer és a VW szintén 7 ezer állást épít le a közeljövőben.

Márpedig egy komoly európai lassulás esetén Orbánnak valóban létszükséglet Berlin támogatása, hiszen a 2020 utáni uniós költségvetésről a 2020 második felében esedékes németországi soros EU-elnökség idején születik meg a végső alku, és az elmúlt hónapokban több éles német figyelmeztetést is kapott a hazai kormány, amely a jövőbeli EU-pénzekre is vonatkozott.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG