6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Soha nem látott válságot él át a német SPD: támogatottsága történelmi mélyponton van, elnöke lemondott, a kormánykoalíció recseg-ropog. A balközép párt zuhanása a kilúgozott identitásra, az állandó kompromisszumokra, egy igazi vezér hiányára, na meg a mamutpártok kihalására vezethető vissza. Egy krízis háttere tomboló pártelnökkel, szabadszájú küldöttekkel és lábgombás nagykoalícióval.
SPD-szimpatizánsok a párt berlini központjában az EP-választások estéjén 2019. május 26-án. EPA/HAYOUNG JEON

Amikor Rostockban indultam a választáson, az emberek azt mondták: tök jó, hogy a szociális igazságosságért, a nyugdíjért meg a családért akartok harcolni, de mi már nem hiszünk nektek. És ha bennem meg is bíztak, akkor is azt mondták: a pártotoknak nem hiszek! Amikor pedig arról beszéltem, hogy le akarjuk váltani a Merkelt, és változtatni akarunk a politikán, azt válaszolták: ugyan már, ti csak a Mutti ülébe szeretnétek ülni! (...) Hadd idézzem végül Erich Kaestnert: ha már magatok alá csináltok, legalább ne egyétek meg! Tehát mondjatok nemet a nagykoalícióra!

Így érvelt Christian Reinke, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egyik delegáltja a kereszténydemokrata szövetséggel (CDU/CSU) való összefogás ellen a párt 2018. januári rendkívüli kongresszusán.

Nagykoalíciós lábgomba

Négy hónappal  voltunk a 2017-es parlamenti választások után, amelyet a CDU/CSU nyert meg. A jobbközép pártszövetség azonban nem volt képes egyedül kormányt alakítani, így kerültek képbe ismét a szociáldemokraták.

Persze nem Christian Reinke volt az egyetlen, aki kézzel-lábbal tiltakozott az újabb nagykoalíció ellen. A küldöttek például ezzel a szórólappal találták szembe magukat az ülésteremben:

A szocdemek annyira szeretik a nagykoalíciót, mint a lábgombát.

Feladott értékek

A tiltakozók azzal érveltek, hogy az SPD az elmúlt évtizedekben centrumpárttá vált, behódolt a neoliberalizmusnak, és feladta baloldali értékeit, például a szociális igazságosságot vagy a munkavállalók védelmét. Attól tartottak, hogy egy újabb nagykoalíció teljesen megsemmisíti az amúgy is zuhanásban lévő pártot.

Mások viszont úgy vélték, hogy az együttműködés folytatása Angela Merkellel lehetőség a program megvalósítására. Közéjük tartozott Andrea Nahles, a párt egyik feltörekvő politikusa, aki az asztalt csapkodva érvelt a kormányzati szerepvállalás folytatása mellett.

Nem tudunk mindenben egyetérteni konzervatívokkal, hiszen mi egy önálló párt vagyunk! Ezért hívnak minket SPD-nek! (...) Emberek! Azzal még nem adjuk fel az SPD-t, ha úgy döntünk, hogy másokkal együtt kormányzunk! És ha azt mondjátok, hogy a múltban ezt nem csináltuk elég jól, és nem védtük eléggé az álláspontunkat, akkor igazatok van!

Az energikus politikusasszony performansza itt is megtekinthető (2:12-kor kezdődik a show):

A hónapokig tartó vitából végül a nagykoalíció-pártiak kerültek ki győztesen: 2018. február végén a párttagok kétharmados többséggel megszavazták az együttműködést a CDU/CSU-val. Márciusban megalakult a negyedik Merkel-kormány – egyúttal a harmadik általa vezetett nagykoalíció –, áprilisban pedig Andrea Nahlest választották az SPD új elnökének. Ekkor került első alkalommal nő a párt élére.

Újabb zakó, újabb lemondás

Mára kiderült, hogy a nagykoalíciót ellenzőknek volt igazuk. Az elmúlt egy évben ugyanis tovább esett az SPD népszerűsége: az idei EP-választáson a voksok mindössze 15,8 százalékát szerezték meg. Ez a párt történetének legrosszabb eredménye az országos szintű választásokat tekintve.

A II. világháború utáni kétpólusú német pártrendszer egyik tartóoszlopa tehát csaknem összeomlott: népszerűsége az elmúlt húsz évben több mint hatvan százalékkal csökkent, és ma már csupán a harmadik számú politikai erő a szintén lejtmenetben lévő CDU/CSU, valamint a brutálisan erősödő Zöldek mögött.


Az újabb pofont Nahles sem úszta meg: a politikus a napokban a párt- és a frakció vezetéséről is lemondott. Döntését azzal indokolta, hogy már nem támogatják őt kellő mértékben.

Arcán már nyoma sem volt a korábbi lelkesedésnek és energiának, döntését keserű mosollyal jelentette be:

A párt vezetését ideiglenesen egy triumvirátus vette át.

Miért zuhannak?

Az SPD krízise már olyan régóta tart, hogy Németországban külön kutatási terület lett belőle. A Stern tavaly ősszel – összhangban a fent leírtakkal – hat tényezővel magyarázta a zuhanást:

  • újabb nagykoalíció
  • rossz kommunikáció és imázs
  • rossz személyi döntések
  • a hagyományos munkásmiliők eltűnése
  • identitásválság, karakter hiánya
  • a szociáldemokrácia válsága.

Lars Klingbeil, a párt főtitkára szerint az EP-választási kampányban a fő probléma az volt, hogy nem látszottak világosan a különbségek az SPD és a CDU/CSU között.

Ugyanakkor a válság része egy átfogó, pártokon felüli krízisnek.

Az SPD története az önfeláldozás és a rendszer-stabilizáció története. Ezek az értékek sokáig erőssé tették a pártot és az államot, aztán később már csak az államot, most pedig már azt sem. A Nyugat, a liberalizmus, a demokrácia, az EU és igen, a Német Szövetségi Köztársaság is válságban van. (...) Az alkalmazkodás ideje lejárt. Az SPD-nek olyan radikálisnak kellene lennie, mint a kihívásoknak, és olyan szabadnak, mint amilyen szabadok a mindent összezavaró erők

- írta korábban a Die Zeit. Tény, hogy a nagy szocdem pártok számos más országban (Franciaország, Olaszország, Ausztria és persze Magyarország) is padlót fogtak.

Ugyanakkor vannak ellenpéldák is: Spanyolországban a szocialisták nemrég fölényesen nyerték a parlamenti választásokat, Nagy-Britanniában pedig a Munkáspárt erősödött jelentősen, amióta egy régi vágású, karakteres baloldali aktivista, Jeremy Corbyn vette át a vezetését.

Bukni fog a kormány?

Ami Németországot illeti, helyi sajtóértékelések szerint még soha nem volt olyan nagy esély a kormánykoalíció bukására, mint most. Ennek bekövetkezte nagyrészt attól függ, hogy az SPD nagykoalíció párti vagy azt ellenző elnököt választ majd Nahles helyére. Utóbbi esetben a negyedik Merkel-kormány napjai meg vannak számlálva. Bár az elnökválasztást csak decemberben, az éves pártkongresszuson tartanák, az elnökség június végi ülésén elvileg korábbi dátumot is kitűzhetnek.

Ugyanakkor az SPD-nek – tekintettel a mélyponton lévő népszerűségére – most nem érdeke egy előrehozott választás. Emiatt az is elképzelhető, hogy kínkeserves érdekházassága Merkellel még jó ideig ki fog tartani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG