Hirdetés

Nagyon töri a fejét a Néppárt, hogy mit csináljon a Fidesszel

Wéber Balázs, 2019. november 20., 13:30

Az Európai Tanács leköszönő elnökét, Donald Tuskot választhatja meg új elnökének az Európai Néppárt zágrábi kongresszusán. Ez nem feltétlenül jó hír a Fidesznek, hiszen Tusk korábban már figyelmeztette a magyar kormánypártot a liberális demokrácia játékszabályainak betartására. A pártcsalád továbbra is megosztott a Fidesszel kapcsolatban, amelynek tagsága fel van függesztve, ezért nem is lesz ott a kongresszuson.

President of the European People's Party (EPP) Joseph Daul, speaks during an opening congress press conference during the European People's Party (EPP) Congress in Zagreb, Croatia, 20 November 2019. The EPP party congress takes place from 20 to 21 November 2019. EPA/ANTONIO BAT
epa08011080 President of the European People's Party (EPP) Joseph Daul, speaks during an opening congress press conference during the European People's Party (EPP) Congress in Zagreb, Croatia, 20 November 2019. The EPP party congress takes place from 20 to 21 November 2019. EPA/ANTONIO BAT
Joseph Daul a mai kongresszuson. EPA/ANTONIO BAT

Ma kezdődött Zágrábban az Európai Néppárt (EPP) kétnapos kongresszusa, amelyen a hivatalos program szerint megválasztják a pártcsalád új vezetését, valamint számos kritikus témát vitatnak meg, a hatékony klímavédelemtől a demokrácia védelméig.

Hirdetés

Kongresszus Fidesz nélkül

Az gyakorlatilag biztos, hogy az EPP vezetését Donald Tusk veszi majd át Joseph Daultól, hiszen az Európai Tanács leköszönő elnöke az egyetlen jelölt az elnökségi posztra. Emellett megválasztják a pártcsalád alelnökeit is.

A Fidesz nem lesz ott Zágrábban, mivel idén márciusban felfüggesztették a tagságát a demokratikus értékekkel és a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt. A magyar kormánypárt emiatt nem jelölhet politikust a pártcsalád tisztségeire, és nem szólhat bele a politikai irányvonalának alakításába.

Ezzel párhuzamosan az EPP felállított egy vizsgálóbizottságot, az úgynevezett bölcsek tanácsát, amely tanulmányozza a magyarországi fejleményeket és értékeli a Fidesz politikáját. Jelentésük, amelyet korábban őszre ígértek, egyelőre nem készült el, vagy legalábbis még nem mutatták be azt.  

Figyelmeztette Orbán Viktort

Tusk személyében mindenesetre egy olyan politikus veszi át az EPP vezetését, aki mérsékeltebb irányvonalat képvisel, és – burkoltan vagy kevésbé burkoltan – már többször bírálta a Fidesz politikáját.

Senkinek nincs joga, legalábbis a mi pártcsaládunkban, arra, hogy támadást indítson a liberális demokrácia és annak alapjai ellen

mondta például az EPP tavaly novemberi kongresszusán. A többi közt hozzátette: aki nem tartja tiszteletben a jogállamot és az igazságszolgáltatás függetlenségét, nem szereti a szabad sajtót és a civil szervezeteket, valamint tolerálja például a xenofóbiát és a nacionalizmust, az nem kereszténydemokrata.

Ezt a beszédet akkor még a helyszínen hallgatta Orbán Viktor miniszterelnök is.

Mélyen megosztottak

A Financial Times szerint az EPP mélyen megosztott a Fidesszel kapcsolatban, és nem akarja elveszíteni azokat a képviselői helyeket az Európai Parlamentben (EP), amelyeket a magyar kormánypárt szerzett. Ugyanakkor előbb-utóbb döntenie kell az ügyről és a jövőbeni irányvonalról, hiszen a húzás-halasztás tovább ronthatja az amúgy is egyre gyengülő pártcsalád helyzetét.

Habár mostanában is elhangzanak olyan nyilatkozatok, amelyek a Fidesz kizárását követelik, mások arra figyelmeztetnek, hogy az tovább destabilizálná az EPP-t, valamint Magyarországot is.

(Egy ilyen lépésnek) nem lennének nyertesei

– mondta például Siegfried Muresan román EP-képviselő, a pártcsalád egyik elnökhelyettese.

A mostani kongresszuson a Fidesz-ügy egyébként hivatalosan nincs napirenden.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Forint: lehet még lejjebb

Forint: lehet még lejjebb

Legalábbis az elemzők úgy vélik, az euróval szemben rövid időn belül immár viszonylag a sokadik történelmi mélypontját elért hazai fizetőeszköz még a 337,50 forintnál is gyengébb szintre süllyedhet. Ilyenkor szokás a jegybank szándékait vizslatni, márpedig jövő kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának kamatdöntő ülése esedékes.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?