3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a KDNP-s képviselő biztosan nem fog egy EP-frakcióban ülni a tiszásokkal. Manfred Weberrel pedig nem akar találkozni. Magyar Péter közösségi oldalán szúrt vissza a miniszternek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón azt mondta:

kizárt, hogy a KDNP-s képviselő együtt üljön a Tisza Párt delegáltjaival az Európai Néppárt európai parlamenti (EP) frakciójában.

Arra az újságírói kérdésre, hogy szerinte a KDNP-nek kellene megakadályoznia a Tisza Párt belépését a néppárti frakcióba, vagy a KDNP-s képviselőnek kellene kilépnie onnan, azt válaszolta: a saját véleményét fogalmazta meg, az már a KDNP dolga, hogy „ebből milyen következtetést vonnak le”, és „hogyan érvényesítik a saját stratégiájukat”.

Ezzel gyakorlatilag arra utalt, hogy a KDNP helyében bojkottálná a Tiszát (akár vétóval, akár a frakció elhagyásával).

Gulyás Gergelyt nem érdekli Manfred Weber
Gulyás Gergelyt nem érdekli Manfred Weber
Fotó: MTI/Soós Lajos

A néppárti EP-frakciónak a Fidesz-KDNP-ből már csak a KDNP-s Hölvényi György a tagja, mivel a fideszes EP-képviselőknek 2021-ben, a Néppárttal történt szakítás miatt el kellett hagyniuk a képviselőcsoportot.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke már jelezte, hogy a mandátumot szerzett hét képviselőjük a néppárti frakcióba szeretne beülni. Erről tárgyal pénteken Budapesten Manfred Weberrel, az Európai Néppárt elnökével.

Gulyás Gergely arra az újságírói kérdésre, hogy ő szeretne-e találkozni Weberrel, azt válaszolta, hogy "biztosan nem tervezi" ezt. Szerinte a KDNP „hosszabb ideje kifelé jön a Néppártból, valaki meg befelé fog menni.” Abban nem lát nagy különbséget, hogy ez Márki-Zay Péter vagy Magyar Péter. Szerinte a Néppárt balra tolódott.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a melyik frakcióba ül majd be a Fidesz az európai parlamentben, azt mondta: július elején megalakul az EP, jó lenne addig tisztán látni. Orbán Viktor pártelnök korábban jelezte, hogy az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójában szeretnének tagok lenni, illetve szívesen vennék, ha az ECR részvételével létrejönne egy nagy, egységes frakció az általuk szuverenistának nevezett oldalon. Gulyás Gergely most azt mondta, hogy utóbbi erősen kérdéses.

A miniszter megszólalására Magyar Péter Facebook oldalán azt válaszolta: „a Tisza Párt a magyar emberekért fog dolgozni itthon és Brüsszelben is. Kedves Gergő, nem kell félni, nem fog fájni.”

Azzal kapcsolatban, hogy a Tisza belépne a néppárti frakcióba, Feledy Botond külpolitikai elemző lapunknak azt mondta, hogy ezzel nagyon jól járhat. Így ugyanis "birtokában lesz bizonyos információs csatornáknak, pozíciókat kaphat a pártban vagy a frakcióban, és ügyesen építkezve vissza tudja szerezni a magyar pozíciókat a legnagyobb európai parlamenti pártban. Ez még komoly veszteségeket okozhat Orbánnak."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Magyar Pétert megválasztották, Deutsch Tamás kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 15:46
A Tisza Párt alelnöke tisztséget kapott.
Nemzetközi Pénz áll a házhoz Ukrajnában, orosz pénz is
Mester Nándor | 2024. július 23. 15:03
Elkezdik oda csöpögtetni a lefoglalt mintegy 300 milliárd eurós orosz vagyonból származó jövedelmek egy részét. Közben az Európai Unió jóváhagyta a 4,2 milliárd eurós segélyt.
Nemzetközi A Hamász rakétája pusztíthatott el egy gázai iskolát?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 13:56
A Hamász palesztin terrorszervezet Izraelre irányzott rakétája még a Gázai övezetben lezuhant, és Nuszeirat menekülttábor iskolájának épületén landolt - jelentette az izraeli hadsereg szóvivője kedden.
Nemzetközi Külön védelmet kapnak az izraeli és az ukrán sportolók Párizsban
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 12:35
A párizsi olimpián résztvevő izraeli delegációt a nap 24 órájában a francia csendőrség különleges alakulata (GIGN) őrzi - írta a Le Monde Gerald Darmanin francia belügyminiszter közlésére hivatkozva.
Nemzetközi Az izraeli légierő alaposan odacsapott
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:33
Az izraeli hadsereg kedden légicsapással megölte a palesztin Hamász katonai szárnyának helyi parancsnokát és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű palesztin katonai szervezet helyi vezetőjét Ciszjordániában.
Nemzetközi Egymásra talált a Fatah és a Hamász Kínában
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 09:52
A Fatah, a Hamász és más palesztin csoportok képviselői kedden közös egységnyilatkozatot írtak alá Pekingben, a megállapodásban a köztük lévő megosztottság megszüntetésére és a palesztin egység megerősítésére tettek ígéretet - közölte a kínai állami média kedden.
Nemzetközi Vajon van-e elég kraft Kamala Harrisben ahhoz, hogy elérje, amit Hillary Clintonnak nem sikerült? 
László Éva Lilla | 2024. július 23. 09:31
Főhet az amerikai Demokrata Párt feje, hogy kit indítson az elnökválasztáson Donald Trump ellen. Sokak szerint Kamala Harris, a jelenlegi alelnök lenne a legkézenfekvőbb jelölt. De nem ő az egyetlen, aki szóba jöhet. 
Nemzetközi Izrael soha nem látott pusztítást végez
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 09:00
Az ENSZ becslése szerint az izraeli offenzíva az 1980-as évek szintjére lökte vissza az oktatást és az egészségügyet a Gázai övezetben.
Nemzetközi Ime az legjobb európai meddőségi klinikák listája
Kormos Olga | 2024. július 23. 08:33
Összeállították Európa legjobb meddőségi klinikáinak sorrendjét, és nem találtunk magyarországi centrumokat közöttük. Hiába járt egykor fél Európa hozzánk az 1992-ben alapított Kaáli Intézetekbe, majd az azokat követő magánklinikákra – lekerültünk a térképről.
Nemzetközi Lemond a Trump elleni merénylet felelőse?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 07:51
Közösen szólították fel lemondásra a titkosszolgálat igazgatóját republikánus és demokrata kongresszusi tagok hétfőn, a Donald Trump elleni merényletkísérletről szóló meghallgatáson.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG