6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Tisza Párt a semmiből indulva szerzett 30 százalékot, a Kutya Párt bevette a Fidesz budai fellegvárát, a társadalom ébredezik az apátiából – mondja még valaki, hogy Magyarországon nem lehet változás! Nagyító alatt ezúttal a választások és ami mögöttük van.  

1. A Tisza Párt berobbanása 

Magyar Péter megosztó személyiség. Sokan a kezdetek óta szeretik, sokan a kezdetek óta viszolyognak tőle. Középút általában nincs. Nyers, őszinte stílusa, impulzív, lobbanékony természete szintén megosztó – hosszan lehetne vitatkozni például azon, hogy mennyiben voltak helyénvalók a közelmúltbeli nagy port kavart megszólalásai.

Az mindenesetre tény, hogy hónapok óta a közbeszéd tárgya. Róla szólnak a hírek, vele van tele a sajtó. Akár szándékos, akár véletlen mindez, egy kormányzati szerepre törő politikus ennél többet aligha kívánhat.

Tény az is, hogy nulla állami pénzből, nulla infrastruktúrával a háta mögött, a semmiből indulva néhány hónap alatt tömegeket tudott maga mögé állítani, és olyan eredményt ért el az európai parlamenti (EP) választásokon, aminek egyetlen ellenzéki párt még a közelébe sem ért 2006 óta.

Magyar Péter a hívei körében a választások éjjelén
Magyar Péter a hívei körében a választások éjjelén
Fotó: EPA/Hegedűs Róbert

Ezzel hihetővé tette a kormányváltás lehetőségét, amire a hagyományos ellenzék szintén nem volt képes. És ez amúgy nem Magyar Péter hibája.

Objektíven nézve a vasárnap begyűjtött 30 százalék óriási eredmény még akkor is, ha ebben benne van a kormányfüggetlen média hátszele is.

A sajtó biztosította nyilvánosság nélkül nem tudott volna folyamatosan széles tömegekhez eljutni, és anélkül aligha tudná ezt a lendületet továbbvinni – lobbanékony természet ide vagy oda, ezt érdemes lenne észben tartania.

2. Kovács Gergely várfoglalása

Az MKKP ugyan nem tudta átlépni az öt százalékos EP-bejutási küszöböt (részben talán épp a Tiszához átpártolt szavazók miatt), de bevett egy bevehetetlennek hitt fellegvárat, ami más szinten persze, de szintúgy hatalmas teljesítmény.

Ha valaki öt évvel ezelőtt azt mondta volna, hogy egy „viccpárti” politikus (aki egyébként járt nálunk a Klasszis Klubban) polgármester lesz egy ősfideszes budai kerületben, alighanem mindenki hülyének nézi.

Most mégis ez történt: több mint 16 ezer jól szituált, az Audi-BMW-Mercedes szentháromságban mozgó polgár szavazott az alteros, outsider, fűpárti véleményvezérre. A fideszes jelöltre, Fonti Krisztinára még 12 ezer se.

A 18 fős képviselőtestületbe 10 főt delegálhat a Kutya Párt, a Fidesz mindössze 4-et. Brutális.

A „viccpárt”persze ma már nem csak viccpárt, Kovács Gergely pedig, szerencsére, egy életszagú politikus.

Ars poeticájából megtudhatjuk: 1990-től „a II. kerületben lakott, mert úgy érezte, hogy az ott levő domboldalból jobban ráláthat a XII. kerületre és így jobban megismerheti azt”, valamint „szociológia szakon behatóan tanulmányozta a XII. kerület társadalmi változásait, biológia hallgatóként pedig a XII. kerület élővilágát kutatta”.

De megtudhatjuk azt is, hogy „amúgy” új lakóparkok helyett növelni kívánja a zöldfelületeket, valódi versenyt hozna létre a közbeszerzéseken és az ingatlaneladásoknál, szociális segítséget ígér a kerületi rászorulóknak, és érdemi kommunikációt kezdene a kerületben élőkkel. Meg azt is, hogy konkrétan mit csinált a párt eddig a kerületben. (További mélyelemzés itt olvasható.)

Semmi sincs tehát kőbe vésve, a hatalom bástyáit igenis meg lehet ingatni.  

3. A Fidesz megroggyanása

Az EP-választást gólra játsszák: az nyer, aki több képviselői helyet szerez. A Fidesz-KDNP ugyan ezúttal is nyert, de két képviselői helyet vesztett 2019-hez képest.

Százalékosan az eddigi leggyengébb EP-választási szereplését produkálta, öt évvel ezelőtthöz képest pedig majdnem 8 százalékpontot zuhant. Nehéz lenne erre mást mondani, mint hogy jelentős gyengülés.

Az orwelli 1984-et idéző, végletekig lebutított, hazug alapállításra épülő kampány – csak a Fidesz békepárti, mindenki más háborút akar – megtette hatását, csak épp az ellenkező irányba. Soha ennyi protesztszavazat nem volt még ilyen választáson, mint most, a trend pedig egyértelmű.      

És mindennél beszédesebb volt az a döbbenettel vegyes zavarodottság, amely kiült a pénzünkből fenntartott „köztévé” és a Hír TV választási műsorai résztvevőinek arcára, amikor befutott az EP-eredmény. A feszültséget tapintani lehetett – a valóság berúgta az ajtót.         

4. Az apátia feloldása

A politika nem egy szűk, zárt hatalmi elit játszótere, a politika a mienk. A mi pénzünkből fizetett és a mi megbízásunkból ténykedő politikusok azért vannak, hogy minket, az országunkat szolgálják. Közhely, de ez mintha feledésbe merült volna az elmúlt években.

A mostani választások egyik legnagyobb eredménye, hogy széles rétegek tértek vissza a politikához. Soha olyan sokan nem szavaztak még EP-választáson, mint most. Magyar Péter megjelenése – és ez független attól, hogy ki mit gondol róla – felrázta a társadalmat, és elveszettnek hitt rétegeket hozott vissza a közéletbe.

Hann Endre, a Medián ügyvezetője Klasszis Klubunkban előzetesen azt mondta, hogy negyedmillió olyan szavazója lehet a Tisza Pártnak, aki a 2022-es országgyűlési választásokra el se ment.

A többi párt – megérezve a versenyhelyzetet – szintén rátett egy lapáttal, így mindennek köszönhetően néhány hónapig már majdnem úgy működött a közélet, ahogy működnie kellene. A politika téma lett, erről beszéltek az emberek utcán, kávézóban, munkahelyen.

A fél éve még dögunalmasnak kinéző választásból pedig egy szuperizgalmas verseny lett.

5. A jövő elkezdődött

A választási eredmények túl beszédesek ahhoz, hogy ignorálni lehessen őket. A százmilliókból tolt lejárató kampányok pedig egyre kevésbé működnek, mert szembemennek az emberek természetes igazságérzetével.

Tökéletes politikusok persze nincsenek – egyelőre azzal is megelégszünk, ha nem néznek minket hülyének, és segítenek tisztább, élhetőbb, valódibb hellyé tenni ezt az országot.

A Nagyító többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Egy láthatatlan nő lehet az Egyesült Államok új elnöke
Wéber Balázs | 2024. július 23. 18:57
Kamala Harris alelnökként nem sokat mutatott, beszédeiben frázisokat puffogtat, népszerűsége pedig rekordalacsony – valójában szinte csak abban bízhat, hogy nem Donald Trumpnak hívják. De elég ennyi 2024-ben a Fehér Ház bevételéhez? Ezt vesszük górcső alá a mostani Nagyítóban.   
Szubjektív Már a Lufthansa se a régi
Csabai Károly | 2024. július 22. 18:38
Riport a múlt héten megannyi reptéren káoszt okozó informatikai hiba személyes következményeiről.
Szubjektív Gladiátorjáték és Julia háza – bejártuk a világ egyik legkülönösebb városát
Wéber Balázs | 2024. július 20. 05:46
A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba. Ezek az utcák és épületek több mint kétezer éve állnak, csak a lakói tűntek el. Mi pedig mintha egy túlélőshow-ba csöppentünk volna. A Világjáró dél-olaszországi cikksorozatának első állomása: Pompeii.
Szubjektív Trump személyisége szélsőséges indulatokat kelt - járókelők mondták a merényletről
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. július 19. 09:28
Rálőttek Donald Trumpra egy kampányrendezvényen, a volt amerikai elnök sérülése nem súlyos. A támadót a titkosszolgálat emberei lőtték le, ő a helyszínen életét vesztette. Mit szólnak az emberek a merénylethez? Kiderül a videóból.
Szubjektív Orbán Viktor elszabadult - és még az ősszel rákoppinthat Magyar Péter orrára? Ez Viszont Privát
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton – Juhász Gábor – Litván Dániel | 2024. július 14. 17:15
Orbán Viktor nagyon az elemében van mostanában, végigturnézta a világot, összehozta a Patriótákat, és láthatóan kiválóan szórakozott közben. De mi van, ha van még valami még váratlanabb húzás a zsákjában? Most lenne könnyebb legyőzni a Tiszát vagy két év múlva? Rogán Antalnak is ötleteket adnak munkatársaink: Bózsó Péter, Dobos Zoltán és Litván Dániel az Ez Viszont Privát legújabb adásában.
Szubjektív Az utca embere: „Akkora tételeket a család nem vásárol, hogy huszonhat helyre menjen el az akciókat megnézni”
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. július 13. 09:43
Július 1-jével a kormányzat kivezette a boltokból a 13 hónapig élt kötelező akciózást, a Gazdasági Versenyhivatal honlapján az Árfigyelő azonban továbbra is működik. Az utca embere sorozatunkban a vásárlókat arról kérdeztük, mennyire követték figyelemmel a boltok kedvezményeit, és utánajárnak-e a termékek árainak az Árfigyelőn. Videó.
Szubjektív NATO-csúcs: cinkosak a bénák
Litván Dániel | 2024. július 11. 09:31
Joe Biden állapota és Orbán Viktor igazi válasz nélkül hagyott trollkodása sem tölti el az embert bizakodással a NATO és Ukrajna jövőjével kapcsolatban. De az igazán nagy bajok nem ezek. A NATO-csúcson összegyűlt összes vezetőnek magába kéne néznie, hiszen mind felelősek például a legutóbbi, a kijevi gyermekkórházat ért támadás miatt is. Jegyzet.
Szubjektív Orbán Viktor, az önjelölt békebróker – a moszkvai vizit legnagyobb tanulságai
Wéber Balázs | 2024. július 9. 18:39
A magyar kormányfő nem egyeztetett moszkvai útja a béke megteremtéséhez aligha vitt közelebb. Maximum megint reflektorfénybe állította őt, és tovább izolálta az EU-n belül. Az orosz és ukrán háborús célok között akkora az ellentét, hogy a közvetítés per pillanat reménytelennek tűnik – még ha mindez sajnos tragikus következményekkel is jár. Nagyító alatt ezúttal a sokat vitatott moszkvai út.  
Szubjektív Ahol Einstein barangolt és Marlene Dietrich forgatott – Potsdamban jártunk
Vágó Ágnes | 2024. július 6. 05:46
Erdő mélyén sétáló Einstein, börtönben sínylődő Stasi-rabok, rendezői kanapén szerzett főszerep, nőimádó Modigliani és Brandenburg története digitálisan elmesélve. A Világjáró ezúttal a németországi Potsdamot fedezte fel – egy kicsit másképp a szokásosnál.   
Szubjektív Járt úton jár, mégis vörös vonalat lépett át Orbán Viktor Moszkvában
Litván Dániel | 2024. július 5. 14:07
Nem az első állam- vagy kormányfő még Nyugatról sem Orbán Viktor, aki Moszkvában parolázott Vlagymir Putyinnal, de lépésével mégis kesztyűt dobott az Uniónak és a NATO-nak is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG